Když stojí, má vytočené kotníky. Mám jí pořídit botky?
Zdravím všechny. Potřebuji poradit dcerka má 13 měsíců a začala obcházet kome nábytku. Je zatím bez botiček,ale když stojí tak má kotníky jakoby vytočené.Mám ji pořídit už botky?Nebo raději nechta na boso?
Při poslední kontrole dětí (4 roky a 2 roky) se mě ortopedka ptala, zda děti nosí doma bačkory. Po mé odpovědi, že občas mi běhají na boso, mi řekla, že to nesmí, že potřebují mít pevnou patu. Tak nevím, mám jí příště říct, aby vrátila diplom? 😀 :-O
@stavba nerozepsala jsem to, myslela jsem, ze to pochopite, mylila jsem se... nevadi....
Mela jsem na mysli pocit, kdyz ma clovek zavrenou nohu v pevne neforemne obuvi, po hodine ji vynda a ta uleva je neskutecna. Myslim, ze to zna hodne lidi..
Nicmene cela rodina jedeme v bosych nohach. I manzel. od mala ma vbocne palce a kladivkove prsty na nohou... do pevnych bot se uz nechce vratit... ja mam treba nohy ok, ale neustale me bolela zada. chuzi v bosych botach citim zlepseni...je to o presvedceni. neni se potreba hadat. kazdy jsme nastesti z jineho testa....
Tak určitě jsou děti které bohužel ty vlohy mají větší... Kdyby se dalo venku běhat bosky necham je napořád tak leč to nejde...ale doma, chození bez bot na tvrdé podlaze...dá rozum že z toho dobrá noha nebude...také kvalitní tvarovanou obuv, je rozdíl pevná a pevná...a otevřené přiznávám že to zabere opravdu čas v dnešní době sehnat v obchodě kvalitní botu, všude obrázky, svítidla a další prkotiny a bota celkově na nic☹
Každej fyzioterapeut, který se dovzdělává i poté, co vyleze ze školy, doporučí v maximální možné míře chodit bos nebo využívat boty, které bosou chůzi v co možná nejvyšší míře pomohou napodobit. A to mám zrovna od jedné pražské kapacity (která spolupracuje např. s fyzioterapeutem Kolářem).
A ano, je pravda, že venku se doporučuje chodit na boso, ale určitě ne doma na tvrdé podlaze. I fyzioterapeutka nám řekla, že to chce střídat povrchy, to má rozhodně smysl. Ale když mi budou celou zimu běhat doma bosy po plovoucí podlaze, tak jim to tedy rozhodně nepomůže, ba naopak, budou mít nohy ploché jak prkno a nudli u nosu ze studené podlahy.
@stavba Můžu se zeptat na tu podlahovku, v čem je chyba? My ji nemáme, ale zaujalo mě to. V létě je venku vyhřátá zem a není to problém nebo ano?
Přecházím u dětí z konvenční obuvy na barefoot. Syn má už lehce deformovaný palec - měl botky vždy nejširší, co jsem sehnala (pegres, essi, superfit šířka w), ale zjevně to nestačilo. Navíc sehnat klasickou botu dostatečně nejen širokou, ale i ohebnou, to už je prakticky nemožná věc.
K úvodnímu příspěvku - ještě bych s pevnýma botama rozhodně počkala.
@korin vitej👍 ja byla vcera kupovat synovi boty, chtela jsem je na ven, nejake hodne ohebne a siroke. nasla jsem. Pani v krame mi vsak predhodila Super fit. Po vyndani a pomereni mnou vybrane vlozky a vlozky Superfit bylo jasne, ze jsem vybrala spravne. Pak jsem prilozila synovi nohy pro nazornost na obe vlozky a ze Superfit vycnival malicek. Pani na to, ze je to ok, alespon mu nebudou volne😀 Hlavne ze jsou kvalitni...😀😀
ahoj holky,úplně téma pro mě 🙂 malej má 10 měsíců a začal obcházet nábytek a tak už pár týdnů řešíme s kamarádkama boty a jsme z toho zděšený,každej říká něco jinýho a člověk se v tom nakonec úplně ztratí 😔 už jsem byla rozhodnutá pro barefoot,ale dnes jsem se ptala primářky rehabilitačního oddělení cca 45 let a řekla že teď ještě nic,max teda nějaký měkký capáčky na to občasný postavení venku z kočárku,ale doma naboso,ale až bude chůze převládat nad lozením tak prý určitě kotníková bota s pevnou patou,pak jsem se na to ptala fyzioterapeuta s kterým jsme cvičili vojtovku,cca 35 let a ten řekl úplně to samý a v něj jsem teda do ted měla fakt velkou důvěru,připadlo mi že se pořád dost vzdělává,no řeknu vám že ještě boty ani nemám a už jich mám plný zuby 😀
@evule86 syn 2,5 roku jakoby byl na tve fotce ve 14 měsících, přišlo mi to fakt špatně, 1. syn taakhle nohy nikdy neměl, začala jsem to řešit a stále řešíme. Od 15 měsíců nosíme přes den hlavně doma ortézky, to stání do Chaaplina už nemá, nicméně má plochou nohu 3. stupně, tj. celá ploska na zemi vtočená dovnitř, nikdo neví, z čeho to je, prý hraje roli genetika, my s manželem to ale nemáme, ani nikdo další, pár plochých nohou v příbuzenstvu, ale nic zásadního. Od 15 měsíců chodíme taky na RHB a denně večer cvičíme. Na podlaze doma ho na boso nenechávám, večer, jinak říká, že ho bolí nožičky. Aspoň bačkůrky nosí. Ven chodíme v kotníčkových botech. Stav té plochosti se za posledního půl roku nezměnil. V létě ho nechám běhat venku naboso a uvidíme, jestli se to někam posune.
Běž to řešit...
Jinak mně osobně se nechodí dobře po vyhřáté silnici ani dlouho po vyhřáté podlaze, otékají mi potom nohy. Za mě je to zbytečnost, ale je to na každém, co mu vyhovuje, nikomu to neberu. 🙂
@stavba Tak já to, že ta podlaha je teplá, cítím jen v koupelně, kde si to necháváme ráno a večer vyhřát na vyšší teplotu (jinak je v koupelně děsná kosna). Jinde to prakticky nejde poznat, hlavně v místnostech, kde jsou koberce. Můžeme si nastavit přesně na kolik stupňů chceme jak podlahu nebo vzduch v místnosti (obojí ma čidla). Nastavuje to ale manžel (podle toho, jak nám je to příjemné), já do toho moc nefušuju, bych to určitě rozhasila 🙂.

@hz Asi není vhodné polemizovat o tom co by nám nadělila příroda. Kdyby příroda předpokládala že si vytvoříme pevne betonové podlahy tak by nám ty kopyta třeba nadělila