icon

Syn olizuje solničku, má něčeho nedostatek?

jarunkaxyz1
3. pro 2014

Maminky, mám takovou trochu úsměvnou otázečku k diskusi - můj 3 letý synek poslední dobou pořád olizuje solničku, má v soli nějakou oblibu.......znamená to něčeho nedostatek nebo je to jen "zvědavej mlsoun"? Nevím, zda to nemůže znamenat nějaký deficit. Moc díky za info

majkoz
4. pro 2014

Ahoj!Náš syn toto taky dělával, a dodnes(8 let)si rád lízne soli..múj muž to rád používá jako argument, že mááálo solim🙂)Myslim, že na deficit to nepoukazuje, spíš to bude požitkář🙂)

ivular
4. pro 2014

@jarunkaxyz1 @majkoz Za sebe doporučuji odklidit solničku z dosahu, jelikož děti v západní civilizaci jsou sodíkem doslova zanešeny. Nejvíc tím trpí ledviny, které u dětí ještě nejsou dostatečně zralé. Veliká zátěž je to ale taky pro srdce a kardiovaskulární systém (odtud se mimochodem rekrutují pacienti dětských kardiologických ordinací). Výčet všech rizik pojících se s vysokou hladinou sodíku u dětí by byl dlouhý - namátkově už jen třeba rapidní nárůst rizika vzniku astmatu.

hanivasi
4. pro 2014

@jarunkaxyz1 je to jen jeho zvedavost. Predpokladam, ze normalni slane veci neji, nemuze. A tak je to proste pro neho nova chut, kterou ma rad..... moje neter moc dobre vedela, ze nesmi jist bramburky, kdyz jsou na stole pred navstevou. Ale jelikoz tu sul chtela papat, tak byla velmi vynalezava. Roznasela bramburku po bramburce hostum, a pak si olizla prsty, protoze tam trosku soli zustalo......deti jsou vynalezave.....

je to jen zvedavost, nikoli nedostatek.

hojda
4. pro 2014

Kamarádce mimino olízovalo solnou lampu, asi kříženec se srnou 😀

anjelita
4. pro 2014

Nedostatek mineralu. Morska sul je nejlepsi zdroj mineralu a zdrava sul je moc dulezita pro spravnou funkci tela. Pozor, klasicka stolni sul je spis skodliva, morska sul je proto nejlepsi alternativa. Da se bezne sehnat.

jarunkaxyz1
autor
4. pro 2014

@hanivasi . jo jo, to je přesně ten případ....on dostane ledatak občas slanou tyčinku, když jsou oslavy, brambůrek opravdu výjimečně....ale pokud jde o možnost posolení salátové okurky či rajčátka, to nepohrdne nikdy 😉

beruja
5. pro 2014

když to tak čtu vybavilo se mi že jako malá jsem olizovala omítku...a dodnes si pamatuju jak moc mi chutnala 😀 sůl je ještě v poho

lolelole
5. pro 2014

Naše Zoinka taky miluje olizovat solní lampu 😉