Zbavil se někdy někdo brýlí? Dítě nebo dospělý?
Ahoj maminky,
syn dostal před rokem a půl brýle, docela poctivě je nosil a dnes na prohlídce u lékaře dostal brýle silnější. Zajímalo by mě, zda se někomu podařilo nošením brýlí si oči uzdravit a brýlí se zbavit? Nebo zda Vy nebo Vaše děti dostáváte jen stále silnější a silnější brýle. Napadlo mě totiž, že jsem ještě nikdy nezažila, že by oční lékař někomu řekl "tak už brýle mít nemusíte" - jak dítěti, tak dospělému. Malý vidí i bez brýlí, mohou mu vůbec pomoci? Promiňte, ale nechci toto téma rozebírat s oční lékařkou, zajímalo by mě prostě, zda zkrátka někomu ty brýle oči vyléčily (ať už je vada jakákoliv). Mimochodem, syn vidí i bez brýlí lépe než já. Připadá mi to jako drzost, se na toto lékařky ptát a vidím, že stále povídá to svoje.... Ale zbavil se někdy někdo brýlí? Děkuji.
@lucka662006 osa a cylindr koriguje vadu astigmatismus, to je nepravidelné zakřivení rohovky. To si myslím je dané, ale mně jeden očař dal torické čočky a jiný klasickou sféru, tak nevím 😁
Tak mne se oci postupne zhorsuji. Cca v 7.tride jsem zacala nosit bryle na dalku. Zacalo to dioptriemi kolem 0,25-1. To mi vydrzelo celou pubertu. Potom, jak jsem zacala pracovat, tak to slo pres 1dioptrii a zaroven mi zjistili mirny astigmatismus. Ale porad jsem nosila bryle jen na rizeni nebo na televizi. Po prvnim porodu se to zhorsilo dosti radikalne, to uz jsem zacala nosit cocky (na doma bryle), jelikoz uz se oci tak namahaly, ze mi praskaly zilky. Ocni dr. mi tehdy namerila 1,75 a 2,25 a divila se, ze jsem schopna fungovat bez bryli. 😀 A po druhem porodu uz je to katastrofa...jedno oko 3,0 a druhe 2,25. Bez cocek nebo bryli ani ranu. Nevim, kam az to pujde, ale prijde mi, ze se to porad zhorsuje.
Doporucuji si pocist si o psychosomaticke pricine poruch zraku a o ocni joze.
Já měla brýle do dálky někdy na základce - učitelce se zdálo že ze zadní lavice blbě vidím , přesadit mně nechtěla ... na střední jsem seděla vepředu a vlastně co je na tabuli mně stejně nezajímalo tak jsem je nenosila ... na výšce jsem pak už fakt neviděla co kdo promítá přes půl přednáškového sálu tak jsem začla nosit čočky ... asi před 3 lety mně syn omylem škrábl do oka při oblékání a ,,seškrábl,, mi tu horní vrstvičku (nevím jak to jinak popsat), ta se mi ale nezacelila dobře a do oka si nemůže dát čočku ... rok a půl jsem tedy nenosila ani čočky ani brýle ... dost mi to oči namáhalo, začly mi i zase migrény a taky se mi blbě řídilo a když jsem udělala ten krok že s nechám udělat brýle - naměřila mi doktorka na každém oku skoro o dioptrii víc než před 3 lety - jestli je to z toho že jsem oči namáhala nebo je to postup s věkem nevím ... každopádně teoreticky je šance že třeba okolo 50.roku se mi zase dioptrie budou snižovat ( období kdy lidé začínají nosit brýle na čtení), no ale stejně tak se může stát že budu mít brýle dvoje - do dálky a na čtení
@snahnah děkuji Ti mnohokrát za vysvětlení, právě že jsem stále nerozuměla krátkozrakost/dalekozrakost atd....a s tím krátkým okem, to jsem zaslechla i u doktorky si nyní uvědomuji, takže se to může samo zlepšovat .... a ty brýle to uzdravují nebo je má "jen" kvůli tomu, aby se nenamáhal a nebyl třeba unavený nebo ho nebolela hlava?
@lucka662006 V podstatě oboje, protože pokud má nějakou oční vadu, aby nezačal preferovat jen jedno oko, to druhé by zakrnělo a hlavně aby nebyl unavený. Ve 4 letech se pořád hodně učí nové věci, tak aby to na jeho celkový vývoj nemělo negativní dopad.
@lucka662006 dalekozrakost se pravděpodobně zlepší, ale pokud má větší astigmatismus-různě osy - tak nějaké brýle bude potřebovat pořád.
@lucka662006 anoo, zhruba do svých15ti let by mohl být bez brýlí. Hlavně ať je pořádně nosí a nešvindluje bez nich. 🙂 Může se zdát, že vidí lépe než ty, ale on opravdu přehnaně přepíná svaly, může to pak mít za následek různé bolesti hlavy a tak 🙂 neboj se, je to naprosto bězná situace 🙂
Doporučuji knihu od Jacob Liberman Dobrý zrak bez brýlí. Já jsem brýle sundala před 11 dny a doufám, že už se k nim nikdy nevrátím. Je pravda, že většinou se přidávají jen další a další dpt.
Ja se jich zbavila v 18, nosila jsem je od 2 let , vada silhavost, kolem 6 dioptrii, prodělala jsem v 5ti letech operaci a pak stále nosila a nosila a nosila v 18 ti jsem si na horách rozbila brýle , byla týden bez nich a pak i dr říkala ze uz je nosit nemusím ze se silhavost změnila a zlepšila věkem a růstem oka. Bez brýlí jsem doteď a vidim krasne
@klea81 a co ti na to rekl ocni lekar? 16 dni je jeste malo na to, abys rekla, ze “dobry”. Treba za tri mesice muzes zacit mit problemy. Coz ti samozrejme nepreju. Ja vydrzela s temahle dioptriema nekolik let bez problemu, problemy prisly z niceho nic. Sama ocni lekarka mi pak rekla, ze tri dioptrie uz je opravdu dost, oci jsou namahane a je to rozhodne na noseni bryli.
Já neřím, že mám zrak 100%, ale že jsem zjistila, že rozhodně brýle s 2 a 3 dpt nejsou nutné pro celodenní nošení. Bez brýlí se naopak svaly procvičují s brýlemi zakrňují a zkracují. 3 dpt vůbec nejsou moc, znám lidi co mají 8 či 10. Liberman píše o lidech, co odložili brýle i s 8 dpt a během týdnů bez nich i řídí. Takže jde to, když se ví, jak na to a dpt jdou srazit když né na nulu tak o polovinu. Většině se zrak zlepší minimálně o 1 dpt jen tím, že brýle přestanou nosit a oční svaly se začnou procvičovat. Doktoři ti určitě neřeknou už nechoď, když je předepisování brýlí živí ;o) Je známý případ muže, který se zbavil 20 dpt a podle vědců má oko schopnost akomodace až 43 dpt. Takže nějaké 3 dpt jsou směšné ;o) Na očním jsem nebyla 15 let, protože se mi zrak nehoršil. Teď tam už nemám důvod chodit vůbec, když nemám brýle ;o))
@alcar 16 dnu je malo, aby rekla dobry.. ja jsem bez bryli 24 let, dioptrie tehdy 3,5, kdyz jsem je prestala nosit.. Takze muzu rict, ze dobry. Ano, mam bryle - +0,5, ale nosim je malokdy, pokud jednou mesicne, tak je to dost a jen na pocitac, kdyz uz.. Prestala jsem bryle nosit, kdyz mi bylo 12, na ocnim jsem pak byla po 15 letech a namerene dioptrie jsem mela 1,75 a 2,15.
Ja ne,ale kolega mel 9 a tchan 6 a byly na laserove operaci oci a funguji skvele bez bryli.Myslim,ze je tam podminka,ze se ti zrak uz nezhorsuje a nejakou dobu vidis stejne (spatne).Ale urcite ti to reknou na klinice.

Já. Ve třetí třídě +4.00dpt. V osmičce +0.25. Pak jsem brýle nepotřebovala asi do 28let. Nyní 37 a mám +1.75 a +2.00. Adélka také nosí a také jí přidávali.... Uvidíme jak se to bude vyvíjet dál 😉. Nyní má +4.5 a +2.5, takže dost...