Rozškrábaný exém, podělte se o zkušenosti

sonulak
28. čer 2016

ahojte maminky, jsem tu nová... moc vás prosím o zkušenosti s atop.exemem. uplne od zacatku to vezmu, dcerka kdyz se narodila tak hned mela suchou kuzi, postupnese ktomu pridaly ruzne vyrazky atd..nakonec zjistili atp.exem. ted skoro ve trech letech ji byla zjistena alergie na kocky a orechy. vzdycky se ten exem nejak sklidnil.nekolikrat jsme museli teda mazat kortikoidy..ovsem nyni ma exem opravdu hroznej..rozskrabana loziska na rukach.prstech,kolinkach,zapestich. uz sem zoufala.sotva nejaky stroupek zaschce uz to ma zas dokrve.uz to tak ma dlouho.nemuzem se toho zbavit ☹ rozskrabana mista mazu sudokremem pote aderma exomega kremem.ten nam vyhovuje nejvic. zkouseli jsme snad uz vsecko a uz si nevime rady, koupu ji v jablecnem octu. ale jsem uz na nervy ztoho.porad se skrabe.ve dne v noci.porad proste.place u umyvani ruk ze ji to boli.nedivim se ji ☹ prosim podelte se o zkusenosti kdo si prosel nebo prochazi tim samym.dekuji a omlouvam se za roman.

mlynkova85
28. čer 2016

Mám podobné zkušenosti s dcerou. Manžel má ekzém a dcera ho má od narození. Trochu nám pomáhá koupat v ovesných vločkách. Dát do ponožky a přidat do vany.
Jediný krém který zabírá je klasická modrá indulona. Někde sehnat domácí konopnou mast z lékárny jsou bez účinných látek.
Nám teda teď ve 4 letech zjistili alergii na kvasnice a hořčici takže taky dost veselo. Docela nám pomáhá bazén. Mají tam slanou vodu takže to je skoro jak u moře. Moře prý hodně pomáhá,ale chce to tam být prý aspoň 1 měsíc ☹

sonulak
autor
28. čer 2016

@mlynkova85 děkuji za reakci, my zkoušeli koupat v soli z mrtvého moře, ale malou potom bolela prcka ste soli, indulona nam take pomahala ale jen nějakou dobu, pak už moc ne, jak uz jsme psala tak jsme toho opravdu vyzkoušely mnoho..domací konopnou mast máme také ale když sem ji tim namazala za jí pokožka hrozně zrudla ☹ a svědila.

mlynkova85
28. čer 2016

Tak jedině ty ovesné vločky ☹
My tu naštěstí máme bazén se slanou vodou tak tak každých 14 dní jezdíme tak to trochu pomáhá. Nejhorší je ta bezmocnost. Malá měla v listopadu ekzém úplně všude dokonce i celou hlavu. Bylo to snad horší jak neštovice. Na kožní mi napsala mastičku kterou jsme za 10 dní kompletně zlikvidovali a ona mi řekne že nám měla vydržet tak na rok. Ještě zkuste omezit mléčné výrobky ty taky na ekzém škodí. Pak jedině Homeopatika. Snažit se nezatezovat játra to je rada od meho bratra který právě léčí at.ekzem homeopatiky 😉

slovakovalucie
28. čer 2016

Dobry den, my mame podobne problemy, nejvice nam pomohli v Brne ve FN na koznim oddeleni, nemazeme sudokremem, ale zinkovym olejem a polysanem, pri velkem zhorseni (miva to po celem tele), mazeme kortikoidy, ale jen urcitou cast, treba nohy, ale jen 3 dny a pak 5 dni nic, v te dobe 5 dni, mazeme treba ruky...), jde koupat i v koupeli ( dubova kura, maisena, olej, presne nevim, musela bych se podivat na rozpis) po zahojeni, hlavne promazava, vyzkouset co bude vyhovovat nejvice ( Atoderm, indulona...), kdyz se moc skrabe, pres den fenistil kapky a na noc ditiaden, hodne nam pomohli i coverflexi( navleky), jsou drazsi, ale daji se prat, pokud si to posune, tak se nam osvecilo i zavazovat, nez se to zahoji.

sonulak
autor
28. čer 2016

@mlynkova85 homeopatika už jí malá dlouho, dala nám je naše dětská dr. a vysledek žádny, ne li horší... ty vločky teda jako dáte klasiské za pár korun z obchodu? a v ponožce nechat ve vodě louhovat po tu dobu co se bude malá koupat?

sonulak
autor
28. čer 2016

@slovakovalucie děkuji za reakci, zinkový olej koupím normálně v lékarně? a polysan je co prosím? slyšim prvně.

slovakovalucie
28. čer 2016

Vse je na recept myslim, domluvit se s kozni.

slovakovalucie
28. čer 2016

Nas maly mel az mokvave loziska dvakrat denne jsme mazali nejdrive zinkovym olejem a po chvili na to polysan, pak jsme dali navlek , kdyz to bylo hodne tak jsme mazali kortikoidy

slovakovalucie
28. čer 2016

A omezovali jsme pri zhorseni cokoladu , z ovoce mohl jen jablko a zeleniny brokolici, meloun tod vse, az se zahoji postupne vracet, omezit i mlecne vyrobky

eva118
28. čer 2016

Dcerce výborně zabralo tělové mléko Ryamar od Ryoru, měla hodně suchou kůži, jako struhadlo, červené fleky. Začala jsem tím mazat a po dvou dnech se konečně přestala škrábat. Doporučila jsem ho jedné mamince z DC kam chodíme a říkala, že je to to nejlepší, co měli, taky ekzém jejímu klukovi zmizel, ale prý museli mazat několikrát denně. V obchodě mi pak prodavač řekl, že je i koncentrovaný ten amarantový olej od Ryoru, že se používá i ke sprchování a mají i tekuté mýdlo. Prý si to tam chodí kupovat i lidi, co chodí na ozařování a mají tu kůži úplně v hrozném stavu. Je fakt, že každému sedne něco jiného, je třeba zkoušet, kokosový olej byl u nás na nic a někdo ho chválí. Tak jsem tu písla aspoň další tip, třeba to někomu pomůže.

cheetah_
28. čer 2016

Pokud to má malá od miminka, sázela bych na potravinové alergie (samozřejmě to nemusí být, ale šance je fakt dost velká). Pozor, testy prováděné alergologem nemusí být vůbec pravdivé, jediným způsobem, jak se dobrat pravdy, je vysadit rizikové potraviny a časem je postupně zkusit zařadit. Doporučuji pročíst na začátek Wiki na Modrém koníkovi ohledně atopického ekzému a nasledné odkazy. Dieta bude muset být pro začátek asi dost drastická, ale třeba to bude stát za to - náš malý má dnes alergii prakticky už jen na mléko, vejce a mák (a trošku mu vadí ovoce, ořechy...), ale v době, kdy to měl rozjeté, nemohl prakticky nic - střevo je zničené od těch "velkých" alergenů a pak mu vadí kde co... Ještě jedno důležité info - většina alergií se projevuje dost rychle (třeba za týden nebo dva po vysazení je vidět velké zlepšení, zhoršení prakticky do druhého dne nebo do několika málo dní), ale existují nesnášenlivosti (non-IgE reakce), typicky třeba mléko, kde se reakce rozjede třeba až po týdnu a vrcholu dosáhne za 2-3 týdny po expozici, mizí třeba až tři měsíce, doléčuje se ještě déle. Držím palce a ať najdete i to správné mazání!

konekokira
28. čer 2016

Ahoj, já sama mám ekzém a zhorší se mi vždy po potravinove alergii (po 19 letech zjistili alergií na lepek) a při nošení moc vrstev nebo neprirodni materiály. Jinak nepoužívat avivaze, koupat obden nebo jen nutné části, používat vhodné mýdlo (za mě kostka mýdla SEBA med). Mno a pak denně mazat opravdu hutnym krémem bez vody 🙂

Uvidíte, zkousejte, co platí u jednoho, nezabírá u dalšího

mlynkova85
28. čer 2016

@sonulak jj klasické vločky. Děti si s tím ve vaně hráli po koupání jsem vločky vyhodila.
Také si myslím jestli nebude mít malá alergii na nějakou potravinu,kterou dostává denně. Držím pěsti ať se malé ekzém aspoň trochu zlepší.

sonulak
autor
29. čer 2016

diky vsem..aspon mam dalsi tip.telove mleko od ryoru jsme jeste nemeli.urcite vyzkousime. jinak avivaz nedavam, davam misto ni ocet. koupeme ob den nebo dva a pridavam jabl.ocet.

wynn
29. čer 2016

Já s ekzémem bojuji od dětství a i když si to neuvědomuji, ve stresových situacích se přistihnu, že se nevědomky škrábu a škrábu. Ono je to dost zažité. Jako první pomoc při svědění vytahuju z mrazáku chladivý polštářek (s těma peckama) a snažím se to svědící místo ochladit. Pomáhá to. Plus pak antihistamika.
Z krémů a mastí každému vyhovuje něco jiného. Už jsem toho vyzkoušela snad tunu, něco zabírá, něco ne a něco vyhovujícího po nějaké době začne vadit. Je to prostě běh na dlouhou trať. Hodně mi pomohlo léto, a to jsem ani nebyla u moře. Sluníčko, bazén. Tam a zpět. Kůže se vysušila a já pak v klidu namazala niveou a byl klid na nějaký ten měsíc.

veritanas
29. čer 2016

Ahojky... ekzémem trpím od ! miminka, teď po porodu šíleně...ale k tvoji otázce. Já za sebe používám Dexeryl, vepřové sádlo a cetaphil na mytí.. svědí a o jako blázen..koupit se zásadně ve vlažné vodě, používám speciální filtr pro atopický, který změkčuje vodu a odstraňuje z ní chlor...peru v mýdlovém slizu, místo avivaze ocet, všechno žehlit..jejím žádné sladkosti a červené věci (rajčata, papriky, jahody, třešně atd.)+ nedráždiva strava..za sebe vůbec nedoporučuji bylinky jako konopí nebo levandulí, zrudla jsem a zčervenala...😢😢pak rozhodně za mě nikdy ty eliminační diety... myslím, že je to pro tělo hrozný šok...jako nic se nestane, když zkuste vysadit mléko..ale rozhodně ne, všechno najednou... hlavně ať se to malé zlepší 👍😘

veritanas
29. čer 2016

@sonulak a nevadí dcerce ten jablečný ocet? Já třeba musím použít normální kvasný..jablko nesnesu...

heduska82
29. čer 2016

@sonulak zkus obyc.solamyl....4lzice do 3 litru vody, nechat cca 3 minuty varit a pridat do koupele. Jo a kluku pradlo navic macham!

cheetah_
29. čer 2016

V každém případě doporučuji deníček. Ať je rozhodneš pro elimiační dietu, nebo jen zkoušení jiných mastiček a koupelí, je to neocenitelný pomocník. Piš si, co jste zkoušeli, co malá dělala a jak to dopadlo - nic, mírné zhoršení, velké zhoršení, zlepšení a za jak dlouho... Je to opruz, zvlášť na začátku, když máš pocit, že vlastně musíš psát úplně všechno, protože netušíš, co to zhoršuje, ale ono se to brzo vrátí, až začne být jasnější, kdy se ekzém lepší a co ho rozjíždí. Hlavně vytrvej a věř, že bude líp - píšu jako ekzematička se skoro čistýma rukama a máma syna, co byl červený od hlavy k patě a dnes je ok! Hlavně podezírej všechno - mladšímu třeba vadí cuketa, kterou všichni uvádějí jako skoro nealergizující, staršího jsme podezírali z alergie na psy - nakonec mu vadí vejce v piškotech, co pes dostává za odměnu...

sonulak
autor
29. čer 2016

@veritanas jablečný ocet si myslím jí nevadí v té vaně, právě naopak mi přijde že ju to zklidní a přes noc se tolik neškrábe když se zrovna vykoupe v tom octu.pridávám také obyč ocet do praní a navíc jedno máchání..rajče nesmí, po nem se hned hrozně škrábe, ale prostě někdy to neuhlídám třeba když někde jsme a tam mají na talířku tak si dá, ona je má hrozně ráda, ale pak je to utrpení no ☹ už ted se děsím sezony kdy budou všude na zahrádkách, děda pěstuje ve velkém, tak jak ji budu vysvětlovat že nesmí, ach jo ☹ dnes jsem zbystřila, že ráno byla celkem vpohodě, pak jsme sli ven do obchodu a nez jsme se vrátili tak malá kompletně osypaná jakousi vyrážkou skoro všude i na obličeji a trošku oteklé očka, a hrozně se škrábala tak nevím jestli nemá i alergii na sluníčko.. vloni v létě naopak byla čistá, téměř bez exému,slunce ji moc pomohlo,ani zahrádkové rajče jí nevadilo, ale letos je to asi všecko naopak, a to jsem na to sluníčko tolik vsázela.

cheetah_
29. čer 2016

@sonulak Alergie na sluníčko by být mohla, i když asi ne tak najednou, nejspíš by sis toho všimla už dřív aspoň v menší míře, první letošní sluníčko to asi nebylo. Všimla sis nějakého rozdílu mezi neoblečenou a oblečenou částí těla? Nezpotila se malá? Co snídala? Co měla na sobě (bavlna x umělé, čerstvě vyprané x nošené)? Koupilas jí něco k snědku do ruky na cestu zpět? Měla jsi na sobě cestou parfém nebo potkali jste jinou silnou vůni/chemii? Mazalas ji dnes nebo včera něčím novým? ... Napiš si úplně všechno, co ti přijde jen trochu podezřelé. Neboj, brzo tomu přijdeš na kloub! Jinak na vyrážky typu potniček (drobné pupínky) nám zabírá docela dobře Sudocrem nebo zinková mast. Jo a nekýchala cestou? Oteklé oči by taky mohly ukazovat na začínající pylovou alergii - když máte potvrzené ořechy, dost možná bude mít zkříženou alergii... (Neboj, antihistaminika si s tím poradí). Mimochodem, uklidní jí ekzém antihistaminika (Aerius, Xyzal...)? Ať se chudák tak neškrábe a je trochu klidnější...

sonulak
autor
29. čer 2016

@cheetah_ nesnídala právě skoro nic, jen tak dvakrát kousla do suchého rohlíku, na sobě mela kratasy a tričko, vše bavlna, kratasy měla už včera a tričko ráno čisté, horní část si škabala více, ale obsypaná byla i na nohách, ničím novým jsme nemazali..parfém taky nee ☹ nekýchala a žádné léky nebere, dřív brala zyrtec a fenistil ale výsledek žádný.zinkovou mast jsem dnes koupila tak zkusíme.

sonulak
autor
29. čer 2016

@cheetah_ jinak záda a bříško má vklidu, určítě se nespotila, to samé zadek a vrchní část stehen která je pokrytá oblečením je v pohode.. to co je bez oblečení tzn. krk, obličej, ruce a nohy tak katastrofa...v zimě taky měla exém, ale rozhodně né tak moc jako teď.

cheetah_
29. čer 2016

@sonulak Kromě sluníčka by to mohlo být i jiné podráždění - ekzematická podráždění (rozškrábaná) kůže může zareagovat na prach nebo pyl, i když typická alergie pylová nebo na prach (kýchání a rýma) není. Sluníčko to být může, ale taky nemusí - teď holt budete sledovat... Proti svědění je fajn i Jarischův roztok, ale s mírou - pokožka absorbuje bór a někteří doktoři nedoporučují (jiní zas jo...) Jarischův roztok nebo genciánka (zkoušeli jsme i tea tree olej...) také pomáhají rány dezinfikovat, což je fajn, často se do ran dostane ještě něco navíc, co ekzém zhoršuje. Přírodní antihistaminika jsou třeba roibos (opatrně, náš malý reagoval), nebo kalcium (jednu dobu jsme jeli na kalciové masti, ale změnili složení a nesedí nám).

sonulak
autor
29. čer 2016

@cheetah_ a čím ty rány třeba dezinfikovat? kolikrát to má právě tak škaredý až se bojím že s toho něco chytne ještě navíc, jinak moc děkuji za rady, postupně budeme zkoušet a deníček si určitě zavedu.

cheetah_
29. čer 2016

Dezinfikovat uvedeným - Jarisch (s mírou), můžeš zkusit genciánku. Žluté krusty většinou ukazují na druhotnou infekci, na kožním na to rádi předepisují kortikoidy s antibiotiky. Jinak pokud je ekzém opravdu zlý, osobně se přikláním k tomu dítěti těmi kortikoidy jednorázově pomoct a hledat dál příčiny, ať už je těch kortiko míň a míň. (Ovšem do otevřené rány kortiko přijít nemá - a teď co je menší zlo...) Jinak postupně zkoušej fígle uvedené v článku o ekzému tady na Wiki, je tam většina věcí dobře popsaná. No a sluníčko pár dní raději moc ne (příp. zkuste s opalovacím krémem...) Pro jistotu koukni i na článek o kvasinkové infekci, i když to zřejmě nebude úplně váš případ, ale ono se to trochu prolíná.

sonulak
autor
29. čer 2016

@cheetah_ noo ona tam prave ma ted nejake zlute krusty ☹ ach jo.. urcite budu zkouset vse si dukladne proctu. momentalne doma zadne kortiko nemame, ale asi budem muset zajit k doktorce.ty zlute krusty se mi vubec nelibi.

veritanas
29. čer 2016

@sonulak a když jste šli do toho obchodu,tak nesahala např.na citrusy nebo tak na něco? Se mi tak trochu nezdá ta alergie na sluníčko...se mi nezdá, že by jí ublížilo tak rychle a opravdu tohle není první horký den...ale jako může být.. mně sluníčko pomáhá, ale třeba když se prehreju nebo málo piju, tak mám hned po sobě červené tečky....no a zkoušela jsi jí převarovat vodu na mytí?? Aby nebyla tolik tvrdá a chlorovaná? Na antihistaminika je asi ještě malinká, že ?

sonulak
autor
29. čer 2016

@veritanas jako me se to stim slunickem taky nezda..uz bylo tolik slunicka a nic stoho nemela..az dnes.na citrusy nesahala.je to fakt divny.jinak vodu jsem prevarovat nezkousela zatim. bude mit v srpnu tri roky, netusim zda jsou pro ni antihistaminika vhodna..jinak ona malo pije to je pravda vetsinou do ni vic jak pul litru vody nedostanu.nekdy max trochu sodovky ci dzusu ale to nepocitam.my celkove bojujem i s jidlem.nechce snidat obedvat ani veceret.je to boj.ona by celkove vystacila jen na zelenine cely den.obed ji vetsinou jjen kdyz je macka s knedlikem.

veritanas
29. čer 2016

@sonulak hmhm..ty a nedělá jí to zelená zelenina? Mě to taky překvapilo, ale je možné mít alergii vlastně na to zelené barvivo,ktere je v zelené zelenině..😢😢 ono to prostě musí být něco, co do sebe dostává denně...nebo může být citlivá na potravinářská barviva..ale říkáš, že moc nejí asi ani cukrovinky...