Rozškrábaný exém, podělte se o zkušenosti
ahojte maminky, jsem tu nová... moc vás prosím o zkušenosti s atop.exemem. uplne od zacatku to vezmu, dcerka kdyz se narodila tak hned mela suchou kuzi, postupnese ktomu pridaly ruzne vyrazky atd..nakonec zjistili atp.exem. ted skoro ve trech letech ji byla zjistena alergie na kocky a orechy. vzdycky se ten exem nejak sklidnil.nekolikrat jsme museli teda mazat kortikoidy..ovsem nyni ma exem opravdu hroznej..rozskrabana loziska na rukach.prstech,kolinkach,zapestich. uz sem zoufala.sotva nejaky stroupek zaschce uz to ma zas dokrve.uz to tak ma dlouho.nemuzem se toho zbavit ☹ rozskrabana mista mazu sudokremem pote aderma exomega kremem.ten nam vyhovuje nejvic. zkouseli jsme snad uz vsecko a uz si nevime rady, koupu ji v jablecnem octu. ale jsem uz na nervy ztoho.porad se skrabe.ve dne v noci.porad proste.place u umyvani ruk ze ji to boli.nedivim se ji ☹ prosim podelte se o zkusenosti kdo si prosel nebo prochazi tim samym.dekuji a omlouvam se za roman.
@sonulak ekzém má příčinu uvnitř - odtud se musí řešit, aby to bylo efektivní 😉
příčiny bývají smíšené, často je problém v:
1. potravinách - lepek, laktóza, cukr.......spouštěčem bývají i potraviny, které mohou být alergeny (ty klasické asi každý zná, např. citrusy, jahody, rajčata atd.)... některým dětem může vadit i maso nebo sója....
Rozhodně ale na pročištění vysadit mléko, lepek a cukr. Tyhle potraviny nejvíc zahleňují. Stav střev se navenek projevuje na kůži - na ní se vylučuje to, co nezvládají vylučovat orgány. Ukazuje to, že organismus je někde přetížený 😉
2. další velkou příčinou bývá psychika - různé vnitřní konflikty, tlaky, neklid nebo velká citlivost.... můžou to být věci, které si dítě nese samo a nebo i něco co přebírá na sebe ze svého okolí...
Kortikoidy bohužel neřeší příčinu, ale jen dočasně do určité míry potlačí ty projevy. Neřešený problém se tak leckdy probourá jinudy. Syn také vyrostl bez kortikoidů, dnes je mu 8, 5 a díky čínské medicíně, Bachovým esencím a prací s výživou je naprosto bez potíží. Můžete mi napsat, nějakou dobu se tímto zabývám.
Mám mnohokrát ozkoušeno, že léčitelné je leccos 😎 Jen je důležité nic neoddělovat a vidět člověka takového jaký je - jeden celek kde je všechno propojené 😉
U ekzému není nemocná kůže. Nemocné je střevo a/nebo psychika.
Samozřejmě tam můžou být další faktory, které "spící" ekzém vyprovokují - očkování, roztoči, kosmetika, prací prášek, akutní stres, cesta někam atd... Ale z mojí zkušenosti jsou to jen druhotné vlivy. Základ je střevo a psychika.
@sonulak dočítám, že bojujete s jídlem... s tím se také dá leccos dělat - jednak je to zase práce s psychikou a druhak s výživou, aby se tělo mohlo regenerovat a posílit 🙂
@sonulak Jinak s kortiko opatrně: pomůžou, to jo, ale počítej s tím, že asi za týden se pojevy vrátí v malinko horší formě - vydrž, zase se to za dva tři dny ustálí (buď na původní verzi, nebo už začne zlepšení, pokud mezitím najdete léčivou strategii). Kortikoidy jsou svinstvo, o tom žádná, ale je fakt, že ten týden, kdy je trochu klid, to hrozně pomůže na psychiku Tobě a malá si odpočine od škrábání a nervní mámy. Nám jednou dokonce kortikoidy pomohly nastartovat hojení - všechno už bylo ok, ale kůže byla tak vyčerpaná, že jí ten týden hrozně pomohl, aby se dala do kupy a pak šlo všechno už hrozně rychle k lepšímu (ale to už jsme našli příčiny a léčili jak o život...)! Jen se na to předem připrav, že se to zhorší, abys to ustála a nedávala zbytečně další dávku kortikoidů. Protože během toho týdne nevykoumáš fakt nic, to si ten deníček ani nemusíš psát, kůže prostě nereaguje...(ale ten "klid"!) Držím palce.
@veritanas ze by ta zelenina? ta me vubec nenapadla.okurky miluje.pak redkvicky kedlubny a papriky. ale zceho se pak osypala takhle hned rano kdyz nic nejedla? no cukrovinky by ji smakovali..nejvic gumidci..ale dostava vetsinou jen za odmenu kdyz sni poradne jidlo. jinak oplatky atd vyjimecne a to dotoho jen dvakrat kousne a nechce to. ale kruci ted me docvaklo ze vcera odpoledne mela u babicky dva nebo tri kysele zavarene okurky.zapomeli to pred ni schovat a to je boj potom 😀 tak ji dali. tak ze by stoho ale takova pozdni reakce az dalsi den zrovna kdyz jsme vylezli ven na slunicko?
@sonulak osypat se může z toho, že má zanesené střevo už delší dobu... viz můj příspěvek výš...
jinak z toho co jmenujete, tak potíž by mohla být paprika a ty okurky případně... a nebo nějaké barvivo v těch bonbonech...
je dobré ten jídelníček hlídat a psát si ho třeba měsíc, aby byl přehled co dítě jedlo 😉
mám s tím zkušenost, u staršího jsme řešili ekzém, u mladší zase laktozovou intoleranci... opravdu se dá vyléčit leccos, ale chce to rázné změny... a důsledné... dcerka se např. od laktozy čistila víc jak půl roku...
@sonulak Může to být opravdu cokoli - jak jsem psala, mladšímu vadí cuketa, někdo výš zmiňoval kyselinu citronovou, manžel je alergický na melouny, znám lidi alergické na zelené bylinky. Paprika je mimochodem solidní alergen. Pozdní reakce může být - deníček pomůže. Do 24 hodin celkem běžně, pozdější bývá spíš intolerance než typická alergie, ale léčí se to stejně, takže je to jedno. Pak to může být souhra náhod a sem tam něco mezi nebem a zemí, ale to se stává tak jednou za dva tři měsíce, že fakt nic nenajdete. Ono taky rozjetý ekzém (zničené střevo, potažmo kůže) reaguje pak i na každou blbost, co by normálně nevadilo. Když si ráno jen dvakrát kousla do rohlíku, nebylas na ni zlá, že by měla víc jíst? Hned bychom tu měli stres... Je možné, že zareagovala na sluníčko, ale v kombinaci s něčím, co se událo během posledních 24 hodin. Neboj, až najdeš opravdové příčiny, najednou spousta problémů zmizí sama, prostě nebude reagovat na každou blbost.
@cheetah_ přesně tak, jakmile se objeví příčina, tak je to velká úleva 😎 😎
mně tehdy přišlo hrozné co všechno jsme museli vysadit, když jsem to vysledovala.. ale po měsíci to byla velká úleva - nakupování i vaření se zjednodušilo a hlavně byly vidět výsledky...
a za to to stojí 🙂
@sonulak no.. říkám, může reagovat opravdu na všechno a mimochodem,vjak může oplatky, když jsou v nich ořechy? Já mám taky ořechy a tatranky a spol. Jsou zakázány😑😑😑to mi alergolozka zatrhla hned..a pak ti Gumídci.. můžou být klidně barvení přírodním barvivem, ale ona červená řepa je taky solidní alergen.. mě dráždí děsně..😢😢o kyselých okurkách ani nemluvím... musíš fakt sledovat...i ředkvičky mají v sobě určitou hořčičnou látku, která provokuje.. pálí to, takže by to ekzematik neměl vubec... spíš tak květák, brokolice a tak..ale jak tu psala jedná kolegyně, že jí synek reagoval na cuketu, která je považována za hypoalergenniho..
@veritanas ma alegii na vlaske orechy a buraky, tak treba liskooriskovy ji dam kousnout nebo susenky kde nejsou orechy vubec. nam ovsem na alergologii bylo receno ze ty orechy nemame vysadit uplne, ze treba jednou za 14 dni ji neco orechoveho mam dat aby si nevypestovala nak uplne tu alergii ķďy treba neco stim orechem sni a zacne se dusit. naopak detska dr nad takovym pristupem kroutila hlavou ze pry ji teda ty testy nemuseli ani delat. pak si vyberte. ano budu si od zitrka vsecko peclive zapisovat a sledovat.musime se tiho zbavit a verim ze zbavime.. dekuji vsem kdo pridal prispevek a podelil se o informace.jsem o hodne chytrejsi a urcite se nam povede najit tu spravnou cestu.
To je tedy podivný přístup...no, mně zas řekli, že ořechy jsou navzájem natolik propojené, že si nemám dát žádné..jsou spolu křížené...no,hlavne, aby se z toho holčička dostala.. držím palec....💗přeji vám, abyste se toho zbavily..💗
@sonulak nám na imunologii tvrdili, že aby se dcerka posílila, tak ji mám pravidelně vystavovat laktoze....
nedělala jsem to, protože ji vždy bolelo břicho, stačilo olíznout lžičku např. od zakysané smetany... takže jsem si jako prioritu dala, aby se jí ulevilo a to celostním přístupem, tedy řešením skutečné příčiny... a laktozu jsme vysadili na 100 %...
ovšem první tři měsíce zhruba jedla jen tak 10 potravin dokola, protože měla hodně oslabenou imunitu a vadilo jí tak i leccos v čem laktoza nebyla... takže jedla např. banán, rýži, mrkev, trochu brambory apod... opravdu velmi velmi jednoduchý jídleníček... byl to náraz, ale stálo to za to....
u lékaře nám nepomohli vůbec (a to šlo údajně o nějakého vyhlášeného lékaře, ale přišli jsme do ordinace a na dcerku se skoro nepodíval, jen do počítače, takže jsme byli na odběru krve a dvakrát v ordinaci a pak jsme se s manželem shodli, že to nemá smysl)... vše jsem řešila alternativně nakonec... po 2 letech striktní diety z toho malá ze dne na den vyrostla.... brala čín. medicínu, Bachovky, probiotika a to celou tu dobu... dnes může jíst cokoli...
takže jsem si u obou dětí opravdu vyzkoušela, že celostní přístup je to pravé... nehasit oheň ale najít co ho způsobuje 🙂
@sonulak Vedle zapisování bych se přimlouvala za alespoň částečnou dietu - omezit cukr, vysadit mléko, soju a vejce, rajčata... (nejčastější alergeny) aspoň na tři týdny. Pozor - vysadit mléko znamená i jogurty, sýry, máslo, margaríny se syrovátkou, pečivo s mlékem, oplatky s mlékem, mléčnou čokoládu - tepelná úprava u mléka nepomůže. Malá to časem pochopí - prostě jí řekneš, že jistě nemá ráda ekzém a že to stojí za to, vzdát se některých dobrot a mlsat zase jiné. Najdi si skupinu tady na MK, kde řeší potravinové alergie a jídelníček (poradí s recepty). Za tři týdny buď bude jasnější, kudy pátrat, nebo aspoň budeš mít klid, že v mléce a vejcích to nejspíš nebude (i když jistotu by dala dieta delší, aspoň dvouměsíční...)
@cheetah_ urcite zacneme i s dietou, takhle to vazne nejde.musime si proste navyknout na jiny rezim nez doposud,aby se stoho dostala. mleko uz jsme zkouseli vysadit na mesic tenkrat kdyz ji zkrve vysla vyzsi hodnota na bilkovinu kr.mleka..alergologicke testy vsak alergii neprokazaly. za ten mesic jsem nepozorovala nejake zmeny na tele..nejspis by to chtelo drzet delsi dobu ze?
@bachovy_esence_poradna muzu vedet prosim jake prebiotika jste davaly?a jak dlouho? a co to jsou ty bachovky a na co se presne uzivajo?ptam se jak blbec ale fakt netusim ☹
@sonulak Ty testy bývají neprůkazné - našemu taky na alergo říkali, že mlíko může (test s jedním jogurtem podaným postupně během týdne jsme léčili tři měsíce). Ale je fakt, že za ten měsíc bez mléka by se aspoň náznak zlepšení objevit mohl, pokud jste teda omylem alergii nepřiživovali něčím dalším, to ale zpětně asi nezjistíš... Pokud jste ten měsíc dodržovalli opravdu poctivě (jak jsem psala výš, neviděla žádné mléko - syrovátku, bílkovinu, laktózu, kasein - v jakékoli podobě!), možná by stálo za to se zaměřit v dietě jiným směrem. U mléka kromě alergie bývá u dost lidí nesnášenlivost (buď laktózy, nebo přímo bílkoviny). V případě nesnášenlivosti bílkoviny se největší podráždění projeví cca ty 2-3 týdny po podání a měsíc může být na první zklidnění málo, tam bych držela tu dietu spíš dýl, ale pokud jste si během toho měsíce nevšimli absolutně žádné změny, bylo by škoda malou trápit zbytečně. Teoreticky to můžou být i ty ořechy - zkus vysadit na nějakou doby všechny - opravdu je tu riziko zkřížené alergie a řeči o tom, že by to malá měla v malém množství jíst, jsou na hlavu. Nejdřív musíte stoporocentně zjistit, co jí to dělá, až potom můžete podávat v malém množství, pokud je reakce mírná a za chvíli odezní bez dalších následků. Nám takhle tvrdili, že malý je alergický na vejce, ale že mu ho máme dávat v pečivu. Houby - je tak alergický, že mu vadí stopové množství. Teprve tři měsíce po vysazení Biominu (jedl to kvůli vápníku, jsou to slepičí skořápky - denně měl 1 gram a na skořápkách mohlo být bílkoviny nula nula nic, skoro všechno jsou minerály) mu definitivně zmizel ekzém z posledních ložisek.
Správný postup u eliminační diety popisuje Věra Zíková - nejlépe drastická dieta o rýži, králičím a olivovém oleji, ale udělej to tříletému dítěti, když předtím jedlo všechno... Zkus si rozdělit potraviny na skupiny, čtyři pět dní vař z jedné, potom kompletně vysaď a dej druhou, já takhle omylem přišla na tu cuketu, když jsem ji zapomněla koupit do příkrmu 😅 Mléko, vejce a soja, příp. kuřecí a hovězí jsou holt na Tvém zvážení, u těch to chce vysadit na dýl, tam se během týdne nestihne projevit nic ☹
@sonulak
Swiss laktobacílky nebo Bifolac forte (silný i pro dospělého, ale dcerka měla velké průjmy jednu dobu a byla velmi oslabená)
prebiotika: lze dávat buď určité potraviny (např. banán je obsahuje, chřest apod.)
a nebo jsou už přímo v probioticích (např. v těch Swiss... Bifolac je zase hodně silný a má více kmenů bakterií, takže dcerce zabral mnohem lépe na začátku)
Bachovy esence jsou přírodní způsob jak řešit mnoho psychických i fyzických potíží... jsou ve formě kapek a může je brát kdokoli (i na dietě, těhotné a kojící ženy, novorozenci), protože nemají vedlejší účinky...
umí řešit všechny disbalance v psychice a chování - od neklidu, špatného spaní, po vzdor, horší soustředění, dělání si starostí, netrpělivosti, nižšího sebevědomí, ale i silnější obtíže typu úzkosti, deprese, pocity vyčerpání atd.
víc najdete na mém blogu, nemůžu sem vkládat linky na web 😉
Bachovky jsou velmi dobrá volba při nemocech dětí i dospělých... buď je příčina primárně v psychice (mnohem častěji než si uvědomujeme 😉 ) a nebo se s nimi léčí potíže, které při nemocech vzniknou - např. pocit, že jsme horší než ostatní... že jsme něco nezvládli... že už to nebude nikdy lepší... vyčerpání... ztráta motivace se uzdravit atd...
@sonulak u nás krevní testy tehdy neprokázali nic 😉
ono totiž mohou vycházet falešně negativně...
hlavní je pozorování... opravdu dávat jednu potravinu a čekat... na začátku to je trošku zmatečné, protože dítě má rozhozený organismus a leckdy i psychiku... ale chce si to opravdu psát a důsledně dodržovat, že nic jiného se nedává, ani ty bonbonky nebo šťávy, musí se odhalit co ekzém buď vyvolává a nebo zhoršuje 😉
nezapomínat na ty další vlivy - stres v rodině... neklid dítěte apod... někdy to může být i od porodu... některé děti jsou velmi citlivé a velmi lehce přebírají stres někoho jiného, učitá potravina je pak už jen zhoršením, ale základní disbalanc vyvolává psychika často
@sonulak já sice nedoporučuji tyhle drastické diety, především u dětí... chybí jim mnoho důležitých látek a mohli by to narušit jejich vyvoj..jsem dospělá a moje tělo se s ní vůbec nepopasovalo... skončila jsem n nemocnici, tělo bylo oslabené porodem a vleklým ekzémem, že jsem dostala kolaps... takže za mě nikdy..ale dietu to určitě chce...taky bych se přimlouvala za vyřazení sladkostí, cukru, dráždivých věci.. za které považuji všechno červené, hořčice, kečup, čokoláda + všechny druhy ořechů..jinak se připrav na zhoršení, ke kterému v 90% dojde... ekzém se bude bránit..jinak koukala jsem se na ta antihistaminika a je tam psáno, že se do 6let nedávají..ale koukala jsem se na Fenistil, který také ulevuje od svědění..a ten je od 2let.. třeba v tom nejhorším období by stál za zkoušku... navíc teď bude horko, kdy reaguje i zdravá kůže...bude jí do toho stékat pot a prach..😢😢a jak rikala @cheetah_ výsledky budou za dlouho, až 2-8tydnu..pro ilustraci..koupila jsem si omylem parfémované -tampony od ob a dostala jsem šílenou kopřivku a nemohla jsem přijít na to z čeho ,ale nakonec byl pachatel odhalen..je to 25dni a já mám pořád zbytky kopřivky na nohou.. nedávejte to, určitě najdete něco, jak zmírnit potíže.. 😀😀až úplně zmizí...
Jo, ještě mi dovol jednu odpověď ...Tu dietu pořádně zvaz, protože dcerka je vážně malá a je léto.kdyz odebere laktózu nebude moct 90%bezne dostupné zmrzliny..to uvádím jako příklad...abys ji nedostala pod stres a nebylo to horší... já sama si pamatuju, jak jsem záviděla sestře, že ona může hnědou čokoládu a já musím jíst bílou..kolik jsem se na brečela... tím,ze je omezená ekzémem a ještě ji podstatně omezis v jídle, může to mít na ni fakt stresující dopady..chce to s citem... možná bych zvážila ten lepek, ten teď jde nahradit v pohodě ..vyberte zdroj třeba rýžovou mouku..to by za zkoušku stalo...si myslím..😀😀
@veritanas @sonulak Antihistaminika berou i malé děti (bohužel známe), jsou dostupná v sirupu, ale tam je zas spousta nehezkých věcí navíc. Tabletky nevím, jak by malá zvládla. Každopádně to patří k poradě s alergologem, ten ta antihistaminika napíše (přinejhorším může i pediatr, pokud potřebujete rychle, u nás běžně pediatři dětem na silnější rýmu/zánět nosohltanu dávají Aerius, aby otok rychleji splasknul). Dieta do 14 dní nevadí ani drastická, pokud je malá jinak ok, je to podobné jako nemoc, když člověk nějakou dobu moc nejí, přežije to taky dobře. Je fakt, že psychika udělá hodně, takže se přimlouvám za dietu aspoň s 10 - 12 potravinami. Po dvou týdnech už je třeba víc přemýšlet o doplnění základních věcí, ale to by neměl být problém začít zařazovat zeleninu a vařené ovoce (přesnídávky), do měsíce máte jídelníček, na kterém se dá v klidu nutričně přežít. Zmrzliny jsou opruz, ale to bude i zbytek, když půjdete nakupovat a najednou nebude Brumík nebo čerstvé jablíčko... Dobré je najít rychle něco, co nevadí (borůvky, maliny?) a mlsat tohle - a zdůrazňovat, že naštěstí můžem mlsat jiné dobroty. A že ten ošklivý okzém zaženem a nic nebude bolet. Ovocné zmrzliny jsou dnes dost dobře dostupné, ale plné cukru, takže pozor (a pozor na obsluhu, odkývou kde co, raději čtěte složení nebo si nechte předložit potvrzení o alergenech.) Pokud budete moct banán - samotný zmrazený banán se dá rozmixovat na senzační zmrzku, nebo na špejli v mrazáku ztuhne na super nanuk. A aby toho nebylo málo - pozor, přeci jen se může stát, že v tom jsou potraviny nevinně a problém je jinde, takže ostražitost na všech frontách...
@cheetah_ jo, tak snad 14dni by jí ublížit nemělo..ale zase nemusí odeznít všechny reakce.. já s tímto postupem prostě nesouhlasím..ale to neznamená, že to nemáte zkoušet nebo že to někomu hanim..😀já myslím, že potvrzení o alergenech je ti ve stánku k ničemu, když cukr není alergen, ne??jako dobrá volba se mi jeví si zmrzky doma...sorbety a tak..
@sonulak já si myslím, že doma máte běžné protialergické opatření, ne? Takové ty klasiky - nedráždivé čistící prostředky, bezprašné prostředí (málo závěsu a záclon), lůžkoviny pro alergiky, mýdla pro atopiky, zadne zviratko. To si myslím, že snad mají doma všichni atopici.. takže asi nemá cenu ti to nejak říkat.🙂🙂
@bachovy_esence_poradna tak ty bachovy esence by pro nás byly jak dělané, malá se hrozně vsteká, tím že se rozčílí se hned drápe, chytne hysterickej záchvat a hodinu jen řve, v noci se budí a nespí,málo kdy se jí stane že vydrží spát celou noc.no možná bych ty bachovky potřebovala i já! někdy ten stres a nervozita u nás je..začala sem ted chodit do práce, stávám ráno v 5, chodím spát s malou ve 22-23 hod jak kdy, a pak s ní jsem v noci vzhůru nebo nad ránem když budá,tak toho moc nenaspím, a nervozita je hned na světě ☹ navím má ted asi vzdorové období, takže cokoliv není podlé ní tak je řev a následuje škrábání, něco zakážu je řev a škrábání ☹ atd..
@veritanas já pro malou nechystám žádnou drastickou dietu, to bych asi nezvládla snad ani já ☹ nicméně prostě trošku polevíme a nějaké změny v jídle budou ale nic drastického.nechci jí nechat celý den ohladu, protože jí znám a vím že pokud nedostane to co má ráda, tak mi nesní vůbec nic a to taky nechci aby byla hladná celý den. no budem to mít těžký, ale kdo nemá že... jinak doma žádné zvíře nemáme, horší to je u babi, chodí tam často na hlídání ale oni mají kočkuu doma a na kočku má právě alergii☹ kočka z domu nesmí, a já tam malou musím dávat. Doma máme tak nějak čisto, teda né že bych kazdý den vytírala, ale prach nám na zemi ani nikde určitě neleží 🙂 klasicné protialrgení opatření máme,
@sonulak Tak to by bylo prima, kdyby mléko nebylo ve hře. Jinak tedy zkoušejte potraviny v blocích - pár dní jedna skupina, pak vícero dní ne, aby třeba co tři dny nedostávala "jen kousíček té dobrotky..." - s babičkou bude asi v tomhle směru boj. Třeba najdete něco z těch rychlereagujících (u mléka a lepku to ale musí být jen ty dlouhodobé diety). A to, co víte, že dělá zle, opravdu ne, ani kousek! Neboj, na začátku to vypadá neřešitelně a pár týdnů nebo měsíců je to hrozná detektivka, ale zločince nakonec vypátráte! (K té kočičce - nešlo by jí aspoň zakázat (zabránit) chodit do jednoho pokoje, kde by zase měla své království dcerka? Možná bych zvážila i antihistaminika před návštěvou.)
@cheetah_ kocka nesmi jen do loznice, ale tam zas mala s babickou nebudou taky zavreny treba dve hodiny ☹ ale nadruhou stranu bych nerekla ze ji ta kocka nejak pritezuje,nebo to nepozoruju..skusim se i na to vic zamerit.. takze chapu to dobre, to co vadi vubec nedavat jak dlouho treba? a co nevim jestli vadi dam priklad treba cervena paprika tak ji mam dat treba tri dny po sobe?a pak treba tyden vubec nebo dyl? nebo to chapu uplne blbe? ☹
@sonulak já bych radila rozhodně navštívit tuto skupinu https://www.modrykonik.cz/group/6098/detail/ a spojit se tam s paní Věrou Zíkovou, vložit fotky ekzému, dát na její rady, zkusit nejspíš eliminační dietu (nebo aspoň výrazně omezit mléčné výrobky nezakysané), začít brát Hylak a takové ty standardní postupy při péči o ekzém hlavně v akutní fázi.
A více případně tady:
http://www.proalergiky.cz/eshop/alergie
@sonulak ta kočka může být problém...to rozhodně...ono nemusí se to projevit hned, ale klidně později...chlupy a alergeny se potom projevují ve vzduchu...praktický pokud máš takové zvíře v bytě.. není možné se alergenu vyvarovat..😢😢zkus se kouknout, jak moc se škrábe v den a den po tom, kdy byla u babičky..jo, Souhlasím s
@cheetah_ že dráždivých věci a alergenů vážně ani kousek, ani ochutnat.😢😢😢

To může být reakce na cokoliv. Já zjistila, že to má dcerka z kyseliny citronové.