Rozškrábaný exém, podělte se o zkušenosti
ahojte maminky, jsem tu nová... moc vás prosím o zkušenosti s atop.exemem. uplne od zacatku to vezmu, dcerka kdyz se narodila tak hned mela suchou kuzi, postupnese ktomu pridaly ruzne vyrazky atd..nakonec zjistili atp.exem. ted skoro ve trech letech ji byla zjistena alergie na kocky a orechy. vzdycky se ten exem nejak sklidnil.nekolikrat jsme museli teda mazat kortikoidy..ovsem nyni ma exem opravdu hroznej..rozskrabana loziska na rukach.prstech,kolinkach,zapestich. uz sem zoufala.sotva nejaky stroupek zaschce uz to ma zas dokrve.uz to tak ma dlouho.nemuzem se toho zbavit ☹ rozskrabana mista mazu sudokremem pote aderma exomega kremem.ten nam vyhovuje nejvic. zkouseli jsme snad uz vsecko a uz si nevime rady, koupu ji v jablecnem octu. ale jsem uz na nervy ztoho.porad se skrabe.ve dne v noci.porad proste.place u umyvani ruk ze ji to boli.nedivim se ji ☹ prosim podelte se o zkusenosti kdo si prosel nebo prochazi tim samym.dekuji a omlouvam se za roman.
@sonulak ad Bachovky: napíšu zprávu 😉
@sonulak V té skupině si taky dost nastuduješ o eliminační dietě - je třeba uvést ekzém co do nejklidovější fáze (vynechat podezřelé potraviny, vysušit ložiska, aby se dalo něco vysledovat) a pak postupně zařazovat podezřelé. U rychlereagujících alergenů většinou stačí vynechat třeba i na týden nebo deset dní, aby bylo vidět mírné zlepšení, zhoršení se projeví rychle, do dvou dnů. Když vysadíš naráz hodně věcí, je větší šance, že rychleji najdeš viníka. U pomale reagujících je třeba abstinovat déle - aspoň ten měsíc, ale to bývá případ mléka, lepku, někdy vajec...moc dalšího to nebývá. Jak jsem psala dřív, s recepty poradí v i podobné skupině na MK o potravinových alergiích.
Moje dcera nemá atopák soustavně, ale občas. Většinou v souvislosti s nějakou virózou, co se týče jídla, tak jsem nevypozorovala že by to mělo souvislost. Nemá to nijak hrozné, má to nejvíc v ohybech rukou. Na nějaké diskuzi jsem se dočetla o krému Dr.Michaels - krém na lupenku. Vypadá slibně, ale osobní zkušenost s ním nemám.
vysadit sladkosti a omezit trochu i sladke ovoce. Sladke to jen zhorsuje. Atopak ma dve faze a je velmi tezke poznat v ktere fazi se nachazite. Bud mastit (nekomu zabere modra Indulona} nebo zacelit (nekdy pomuze sudocream}. Taky jsme s tim bojovali, nakonec jsem si vyrobila domaci masticku a ta nam pomohla 🙂 Kdyby nekdo chtel muzu dat recept nebo zaslat ;)
diky vsem za vase rady a zkusenosti 🙂 dost jste mi pomohli, vsechno postupne vyzkousime a budu doufat ze neco zabere 😉 nekdo mi tu poradil zinkovou masticku, dva dny co stim malou mazu ma loziska celkem vysusena a a zarudla pokozka je mnohem svetlejsi, coz je super a velky uspech u nas..akorad nevite nekdo jak dlouho se tou zinkovkou ten exem muze mazat?myslim jako jestli se masti jen loziska ktera mokvaji nebo jestli je to jedno a muzu mazat i uz ta vysusena? jinak sladkosti jsme prozatim vypustili uplne a prestali jsme davat uplne to co si myslim ze ji drazdi. (nektarinka,okurek,atd) dalsi veci budeme zkouset postupne,nyni jsme jeste hoodne omezili mlecne vyrobky. mockrat vam vsem dekuji! 🙂
@sonulak Konkrétní postup mazání je ve wiki v článku o atopickém ekzému - zinková mastička sama o sobě se může používat libovolně dlouho, neškodí. Když je ekzém úplně bledý a vysušený, je možné hydratovat (já to občas plácla přes sebe, když bylo vysušení moc silné, ale ještě to ten zinek chtělo - zinkovou a na to ambiderman (u vás to bude třeba něco jiného, co vám zabírá). Pokud chceš vést den za dnem, kontaktuj nejlépe Věrku Zíkovou ze skupiny o atopickém ekzému, už to tu někdo zmiňoval. A gratuluju, že se to pohlo k lepšímu!
@sonulak Obsahuje babmbucke maslo, ktere je přírodním nealergujícím změkčovadlem a obsahuje vysoké procento kyseliny linolové, ktera je jednou z nejúčinnějších látek v boji se suchou kůží, dermatitidami, atopickým ekzémem, lupénkou a dalšími kožními chorobami. Dale krem obsahuje lanolin, ktery redukuje suchost pokožky až o 40% během nekolika hodin 🙂 a tvori ochranny film na pokozce, tudiz se do ni neostanou zadne necistoty (exemem je pokozka narusenna). Melounovy olej, je vysoce oblíbený v kojenecké kosmetice, při zánětech kůže a podráždění, podporuje rychlé hojení ran, popálenin. UREA, je siroce používána v kosmetice a v dermatologických přípravích, je známá pro svůj intenzivní hydratační a keratolytický efekt. Je začleněna do kosmetických přípravků, pomáhá eliminovat alergeny a obnovit pružnost a jemnost velmi drsné nebo šupinaté suché kůže, stejně jako atopické kůže. A na konec trochu esencialniho oleje ;) Zadna chemie/Ecka, ciste jen prirodni mazadlo 🙂 Nam pomohlo...
Mám taky nějaký exém na rukách, dr neví, co to je, doporučil kortikoidy, ale ty používat nechci. Pomohl mi olej od paní co dělá akupunkturu, jenže ten hrozně divně páchne, takže ten moc používat nechci. Taky dělá dobře mastička Cicatridina. Pomáhalo i ty nehrorší rány dát pod náplast s mastí Betadine a druhý den jen promazat třeba i sádlem. Taky dobrý bylo přestat používat klasický saponát na mytí nádobí, Ecover je fajn a ruce jsou po něm v lepším stavu. Obzvlášť teď v létě je to dost děs. :( Malá vypadá, že nic takového nemá, tak jsem ráda, není to žádná výhra.
Synovi zmizel do krve rozškrábaný ekzém po používání krému Bepanthen plus. Vyzkoušeli jsme tenkrát snad úplně všechno, muž je lékárník, takže nosil domů pořád něco, ale tahle jediná to krásně zahojila a ekzém už se mu pak nevrátil.
Náš prcek je lehký atopik a s tím, jak je větší (20 měsíců), je to lepší a lepší. Vždycky jsme si vystačili s mastičkou s obsahem zinku, ale od určité fáze byla spíš na škodu, to jsme pak mazali Zklidňujícím tělovým mlékem od Weledy a nedám na něj dopustit. Já se s ním občas také namažu, je pro citlivou pokožku.
Malému nejvíc sedí mlíčka a krémy pro alergiky z DM - Babylove, modrobílé balení. Po ostaních se hned osype.

@sonulak to co vadí tak nejlépe nedávat vůbec 😉
a do kdy je otázka... někomu prostě např. lepek, laktoza, určité ovoce, cukr atd. vadí natolik, že je nejí vůbec... a mnoho jeho problémů vymizelo... (v mém okolí je takových případů dost, vymizí i plno "neřešitelných" nebo drobných věcí, které lidi obtěžují a ani si je skoro neuvědomují, ale pak najednou zmizí a uvědomí si, že to tak nemuselo být, že to co třeba považovaly za dědičné u dětí nebo za otázku stárnutí u dospělých, tak bylo způsobeno stravou, psychikou, životním stylem atd.)