icon

3letý syn nemluví

kacenkagross
7. dub 2018
mrav
7. dub 2018

A něco víc ? To je celé?

kacenkagross
autor
7. dub 2018

Neslo mi tam nic napsat.

kacenkagross
autor
7. dub 2018

Muj syn 3r porad nemluvi. Dle logopedky jen produkuje ale zadne smyslupne slovo nerekne. Byli jsme taky u psycholozky, prvni navsteva, a rekla ze ma opozdeny vyvoj. Mame s nim pracovat a zkouset aby po nas opakoval vyrazy tvare, praci s jazyckem. Taky aby dle karticek rozeznaval co je ktere zviratko ale na to vsechno potrebuji aby se chvilku soustredil a chtel. Ale v momente jak citi ze po nem neco budu chtit ze bude muset neco delat tak nechce, odchazi, objima me nebo se vzteka. Kdyz se snazim ho zaujmout kdyz dela neco jineho tak to vubec nejde. Mate s tim nektera zkusenosti a nejake rady jak na nej? Jak ho inspirovat k uceni se neceho. Nejakou zvidavost v nem podporit.

A druha otazka je zda existuji nejake dopoledni kurzy nebo hodiny logopedie pro takhle male deticky. Nebo nekdo profesionalni logoped ktery by chodil treba i k nam domu a pomohl nam s tim pohnout. Chtela bych aby jsme pokrocilo nez pujde v zari do skolky, doufam ze nam ho vemou. On je totiz z dvojcat a dcerka mluvi a tak by me moc mrzelo kdyby nemohli do stejne skolky a najednou.

kamste
7. dub 2018

Zdravíčko, zkušenost nemám. Ale tady je hezký tip na cvičení jazyka https://prosisu.blogspot.cz/2009/04/cviky-pro-r... a pak "ksichtíky" http://wiki.rvp.cz/Kabinet/Speci%C3%A1ln%C3%AD_... nebo existují i kartičky https://www.amosek.cz/Oromotoricka-cviceni-2-d1...
Hlavně jde o to, aby to dítko bavilo (dcera mi taky bojkotovala cokoliv, co vypadalo jako "učení"): takže "ksichtíky u zrcadla a smát se tomu, u zvířátek a barev jsem úmyslně dělala chyby a ona mě s radostí opravovala...
Přeju pevné nervy a mnoho úspěchů.

kacenkagross
autor
7. dub 2018

Kamste dekuji. Presne tyto veci mame. Ale presne jak pisete hned jak to vypada jako uceni tak utika. I kdyz jde o delani opicek do zrcadla. Pritom se tam kouka rad ale kdyz uz to je s necim jako neco udelat tak to ne. Asi jen zkouset a zkouset.

gnozka
7. dub 2018

A co zkusit speciální rybí tuk jmenuje se to Eye q. Zní to asi zvláštně ale teď jsem ho kupovala dceři protože je strašně živá a nedokáže se na nic soustředit . A jak jsem o tom hodně četla tak tam pravé psali , ze se to pravé dává i dětem co mají problém s řeči . Maminky tam popisovali jak se děti úžasné rozmuvily. A lépe se soustředily . Zkuste pohledat.

kacenkagross
autor
7. dub 2018

@gnozka dekuji to je urcite neco co zkusim. Pokazit se to tim nemuze 🙂

jbzirafa
7. dub 2018

No je zajimave ,že dvojče mluví a kluk nic, věnujete je obema stejne. No určitě doporučím docházet m logopedce a pracovat pod jejím vedením. Pisete, že jste u ni byla na vyšetření. Vezme vás do péče? Nebo doporučí kolegyni. ? Logopedky pracuji i s dětmi mladšími. Donutit tak male dítě ke spolupráci je oříšek, je ideální "naladit "se na dítě, sledovat jeho zájem a zapojit se do jeho hry, aplikovat nenapadne cvičení tam. zkoušet na pár minut.co využít obrázky s ruznymi obličeji, zvířátky, (jak se olizuje kočka, jak dělat had,cert )taky se dá cvičit s jídlem, "tahat se o lízátko, namazat rty marmeládou a olizovat, rty sbirat ze stolu lentilky..Podle toho, co má kluk rad.taky jsou fajn básničky s pohybem, i rozvoj jemne motoriky pomáhá s řečí.

jbzirafa
7. dub 2018

@jbzirafa vzpomněla jsem sem si na ty kartičky jak píše kamste .

hanica83
7. dub 2018

Zkus skupinku ještě Nemluví na FB, jsou tam moc šikovné a ochotné logopedky, které umí poradit: https://www.facebook.com/groups/1934956846831590/

kacenkagross
autor
7. dub 2018

@jbzirafa hezke napady. Myslim ze by mohlo neco zabrat. Jen nevim jak to pujde kdyz syn nema rad bonbonky a jine veci jakoby za odmenu. Nemam ho cim uplacet. Ale zkusim. Mozna vramci hry ho to chytne. Dekuji.

dora13
8. dub 2018

Ahoj🙂 Se synkem taky s reci hodne bojujeme a hodne cvicime, takze vim, o cem mluvis🙂 Za sebe tez muzu doporucit to eye q, jak uz tu padlo, prijde mi, ze se po tom synek lip a dyl soustredi. Jinak se nam hodne osvedcily pracovni listy od Kateriny Slezakove, jmenuje se to Mluv se mnou a syn je miluje. Cvicime vzdycky jen do chvile, kdy zacnu citit, ze synkova pozornost upada, vetsinou tak 10-15 minut, tak dvakrat denne. V mezicase mu hodne rikam basnicky, cteme. Rozvoj reci uzce souvisi s jemnou psychomotorikou, takze kreslime, ted u nas hodne frci takove ty samolepkove knizky, navlekani cerealnich krouzku na spejli, trideni koralku a bonbonu. Zkouset fakt co nejvic hrou a nenasilne, snazit vychazet z toho, co ho bavi a co ma rad🙂

kacenkagross
autor
8. dub 2018

@dora13 dekuji za rady. Zkusime vsechno. A chci se zeptat vidite pokroky? A za jak dlouho zacal vas synek mluvit.
U nas totiz syn nekyvne ani hlavou ze ANO. Ne umi skvele. Ale souhlas ani prikyvnuti vubec nepouziva a to mu to ukazujeme od miminka. Nechapu to.

dora13
8. dub 2018

@kacenkagross do dvou let rikal jen par slov (mama, tata, baba, deda, dolu, jo, ne, Aja, kolo, koleje a zvuky zvirat a dopravnich prostredku), pak slovni zasoba pomalinku rostla, ale zadna slava, on proste nechce opakovat. Kolem tretiho roku zacal pomalinku spojovat, ale opravdu malo a max dve slova a navic jsme se na rok presunuli do USA, coz si myslim, ze tu jeho rec dost zabilo -- nechodi do skolky a cestinu slysi jen od nas. Kazdopadne i tak je ted mezi tim 3. a 4. rokem ten skok markantni, tak tri mesice zpatky zacal pouzivat slovesa, to byl obrovsky skok, ma i velkou slovni zasobu, aktivni i pasivni, ale porad ta rec neni ono -- nepouziva predlozky, zvratna zajmena, komoli, hodne patla, je mu spatne rozumet. Az se v cervenci vratime, tak prvni co, tak volam logopedovi a od detske si vyzadam takova ta vysetreni u foniatra a neurologa, chci, aby se potvrdila nebo vyvratila pripadna vyvojova dysfazie, abychom co nejefektivneji mohli pracovat na naprave. Kazdopadne pravidelne cviceni a opravdu se na to zamereni pomohlo hrozne moc, novinka ted je, ze uz je schopny mi nejakym zpusobem reprodukovat, co delali venku s tatinkem, coz jeste mesic zpatky bylo scifi. Ale oproti vrstevnikum je to katastrofa, ceka nas jeste opravdu hodne prace, nez je dozene.

kacenkagross
autor
8. dub 2018

@dora13 no tak co ja bych dala za to aby muj syn ted ve trech rekl to co vas ve dvou letech. Je uzasne ze se takhle vas syn rozmluvil. A urcite se to bude zlepsovat. Preji hodne zdaru.

jbzirafa
8. dub 2018

@kacenkagross syn také nejí sladkosti, jen čokoládu a piškoty, tak si to prizpusobujeme. Ale zakazuju jen občas. Pasivní zásobu syn má? (Taková nemluvnost muže mít souvislost i s problémem se sluchem. .)zkuste ho ještě k mluvení pobžerství. by se musel nejak vyjádřit :např. Chceš rohlík nebo chleba? Jakou hračku mam podat? Postavíme dum nebo garáž. .?Ale zase netlacit na pilu moc.dat mu čas na vyjádření. Je to těžké.

petra357
8. dub 2018

Zkusila bych ranou péči. Fungují ambulantně, ale i formou terénní služby. V jihomoravském kraji to je třeba občanské sdružení LOGO. Záleží odkud jste. Případně bych je třeba kontaktovala, jestli by poradili někoho ve vašem okolí.

kacenkagross
autor
8. dub 2018

@jbzirafa Se omlouvam ale jak poznam jestli ma pasivni zasobu slovicek? Syn rozumi hodne veci. Kdyz reknu aby prinesl hrnicek protoze chce mleko tak si ho najde a prinese. Nebo kdyz prideme z venku se zuje a reknu aby odlozil boticky tak vi co ma udelat atd. Ale nikdy mi nekyvnul hlavou jako odpoved jestli neco chce. Proste na to ukaze nebo si to vezme nebo zakrici.

kacenkagross
autor
8. dub 2018

@petra357 my jsme z Prahy. Tady to sdruzeni nepusobi. Ale dekuji za tip. Podivm se po necem tady.

jbzirafa
8. dub 2018

@kacenkagross jj tak jsem to myslela, jestli reaguje na pokyn,rozumi, co se od něj chce, ukáže treba na obrázku o cem mluvite.(pasivní slovní zasoba je to, čemu rozumi).

kacenkagross
autor
8. dub 2018

@jbzirafa Rozumi hodne veci a pokyny taky ale na obrazcich neukazuje co rikam. Vetsinou tak nejak hada co asi chci ukazat. To prave potrebujeme nejak posunout ale kdyz mu ukazuji obrazky a chci od nej aby me ukazal treba pejska tak se mi zacne schovavat nebo utikat. Mne pride ze se mu to nechce delat protoze si tim asi neni jisty a nestoji mu to za namahu. Dnes jsem mu dala 16 kulicek, 4 barvy a kalisky v tech samich barvach aby to roztridil. Delal to poprve a za 10min uz to hezky umel. Vyhoda byla ze u toho vydrzel 20min celkem jen kvuli tomu ze je pak mohl dat zase do jeden misky a to byla velika sranda ten zvuk co delali drevene kulick v keramicke misce.

dora13
8. dub 2018

...a ja bych jenom jeste dodala, ze jestli mas nejake pochybnosti nebo jsi znepokojena, nenech se odbyt a vyzadej si kolecko odbornych vysetreni (foniatr, neurolog, psycholog, logoped). Chlapecek muze byt uplne v poradku, akorat trochu linejsi, ale taky tam muze byt treba nejaka ta vyvojova dysfazie a cim driv na tom zacnete pracovat, tim lip pro vsechny. Spousta rodicu na to kasle a potom to horkotezko dohani v peti letech nebo pred skolou a je to akorat tak stres pro vsechny.

kacenkagross
autor
9. dub 2018

@dora13 disfazii syn ma. Uz jsme byli u psycholozky a logopedicky. Pujdeme jeste na foniatrii a neuro. Uvidime co nam reknou a jestli dokazou to lip urcit puvod neboli ten duvod proc disfazie vznikla. Tak se s tim bude lepe pracovat.

knuffel
9. dub 2018

Ahoj, nebudu komentovat kolečko vyšetření u doktorů, protože to každá máma ví nejlíp, kdy je potřeba odborná pomoc. Jen napíšu, jak to bylo u nás. Dcera do tří let nemluvila, měla svoje slova, kterým jsme rozuměli jen my rodiče, věty netvořila. Naše paní doktorka řekla, že ještě počkáme, až začne chodit do školky, že se rozmluví. První měsíc (září) ve školce nepromluvila s nikým ani slovo a po měsíci mi paní učitelka hlásila, že konečně řekla jedno slovo 🙂. Takže se není třeba obávat, jak to zvládne ve školce, důležité je, jestli rozumí, domluví se s Tebou. Nakonec se dcera rozmluvila ještě během podzimu. Byli jsme moc rádi, proto jsme ji nechali rok mluvit se všemi možnými logopedickými vadami bez zásahu. Na logopedii jsme začali chodit až od čtyř let, mluvila opravdu ošklivě (špatné všechny sykavky, r, ř, l, neměkčila - neříkala dě tě ně, ale de te ne...), ale fakt za dva roky zvládla všechno a ve svých čerstvých šesti letech nastoupila normálně do školy (u zápisu ještě neuměla ř), všechno už v září při nástupu do školy uměla. Myslím si (naprosto odborně nepodloženě), že hůř slyší, respektive špatně rozlišuje hlásky při poslechu, složitější nová slova nezvládne zopakovat nikdy stejně, zaměňuje hlásky, při angličtině je to horší s poslechem a opakováním výslovnosti, ale žádné drama.
A teď to hlavní, opravdu nejdůležitější je, jak to cítíš Ty. Pokud myslíš, že je fakt někde problém a potřebuješ odbornou pomoc, určitě ji využij. Ale jestli si myslíš, že to chce jen čas, tak mu ten čas prostě dej...

dora13
9. dub 2018

@knuffel muzu se zeptat? Krome te spatne vyslovnosti, jak na tom byl zbytek reci? Casovani, sklonovani, pouzivani predlozek, casy a tak — mluvila gramaticky spravne?

knuffel
9. dub 2018

@dora13 Hm, přemýšlím, ono už to je těch osm let, ale nevzpomínám si na nic, co by bylo jinak, asi mluvila normálně v tomhle směru, fakt jsme řešili jen tu výslovnost.

kacenkagross
autor
11. čer 2018

@knuffel No ja jsem uprimne zmatena co si myslet. Mne pride ze nekdy rozumi, ale zalezi na tom jestli se mu chce rozumet a neignorovat to. Spatne je ze treba ani neprikyvne ANO a NE jen nekdy. Proste kdyz NE tak toodstrkuje a vzteka se. ANO je ze se po te veci sape a taky se rozciluje, kdyz to neni hned. Ted ho "nutime" aby prikyvnul, ale se kyvne cely. Jakoby mu to neslo kyvnout hlavou, pritom pohybove nema zadny problem. Proste tomu vubec nerozumim.