21měsíční syn vůbec nemluví. Mám už to řešit?

nikitka2323
23. únor 2020

Maminky muj syn 21 mesicu ze sebe nevyplodi ani jedno slovo. Umel rict zakladni slova jako mama tata apod ale casem prestal rikat i todle a ted nevyda ani hlasku. Jako on si treba brbla pri hrani sam pro sebe ale ze by pojmenoval nejake veci tak to ne. Pritom moc dobre rozumi. Kdyz mi reknu at neco udela tak to udela. Nebo at mi poda konkrétní vec tak vi ktera to je. Ale ukazuje na veci nebo obrazky v knize a chce abych rikala co to je ale nikdy to nezopakuje. Ani se nesnazi. Myslite ze bych to mela nejak resit nebo to nemam hrotit? Zacinam byt z toho celkem nervozni.

ekulka
23. únor 2020

Synovec nemluvil do tři let, ani hlásku, a pak najednou vypotil celou větu a uz nikdy mluvit nepřestal 😂 ja bych nervózní nebyla, viditelné rozumí, komunikuje. Ja myslim, ze jednoho dne se vzbudí, začne mluvit a podobně jako synovec, přestane az v noci (a budeš rada vzpomínat na dobu, kdy bylo ticho a klid - to mam ted ja 😂)

veronikav31
23. únor 2020

@nikitka2323 jak se dorozumívá?vydává nějaké skřeky když něco chce?při pití,jídlo nebo když má na výběr zda jablko nebu hrušku.mluvit na něj,ukazovat že tohle je auto, tam je traktor, apd.ptát se ho-co je na obrázku, zda veverka nebo medvět apd.

travnulee
23. únor 2020

@nikitka2323 jestli uměl některé slova a přestal je úplně používat, tak bych se obratila na pediatricku, jestli tam nebude třeba nějaké vyšetření, např. neurologické.

nikitka2323
autor
23. únor 2020

@veronikav31
@veronikav31 dorozumiva se gesty takze nejakym zpusobem komunikuje. V knize treba ukaze na hreben a potom ukáže na vlasy...jakoze se tim hrebenem cesou...on rozumi ale nemluvi. Stale ujazuje na veci a chce at rikam co to je. Ale proste nerekne nic

cilkat
23. únor 2020

Pokud rozumí slovům, komunikuje gesty a zároveň vydává aspoň nějaký zvuk, asi bych prostě počkala. Ještě mu nejsou ani dva. S pediatrem bych to při nejbližší návštěvě probrala, ale speciálně kvůli tomu bych za ním nešla. Myslím, že prostě "sbírá data" a pak vás překvapí, že se rozmluví najednou.

nikolavod
23. únor 2020

Dcera ma 3roky a nemluvi jak by mela🙈 zacala teprve pred pul rokem rikat slova... Ted konecne zacina po nas opakovat🤣 ale treba vety u ni fakt nemuzeme cekat🙈 kazde ditko je jine, ja si myslim,ze to prijde ze dne na den. Dcera nemluvi, ale zas je strasne sikovna motoricky, sousedovic kluk mluvil ve vetach v 1,5letech, ale motoricky je na tom hur🤷🏼‍♀️ jinak s doktorkou hsem to resila asi 10x a rikala mi, ze pokud dcera rozumi a rekne si aspon nejak o jidlo a piti, tak netreba resit, do 3,5let ma cas.

sebinka123
23. únor 2020

Já jsem řešila úplně stejný problém u syna. Syn mluvil několik slov, přesně jak jste psala tak do 16 měsíců. Pak najednou přestal. A přesně jak vy, ukazuje na obrázky, ukazuje zvířátka, barvy, teď už i čísla a zajímá ho i abeceda, ale na všechno ukazuje a chce, abysme mu říkali, co to je. Je to tvoření pasivní slovní zásoby. Když jsem po něm chtěla, aby mi opakovat aspoň jak dělají zvířátka, tak se úplně sekl a přestal vydávat i zvuky. Tak jsem zjistila, že tudy cesta nevede. Nechala jsem tomu volný průběh a hle, najednou z něho z ničeho nic padají slova. Ale prostě musí chtít sám. Bez pocitu nátlaku a musela jsem se s tím vyrovnat a uklidnit hlavně já, protože on všechno vycítí. Když jsem se ptala odborníků, protože mi to nedalo spát, tak je důležité, aby slyšel, viděl, měl mluvila v pořádku, no a potom už je to jen otázka času. A měli pravdu.

sebinka123
23. únor 2020

Jo a ještě je hrozně důležité, že rozumí. Tak pak bych byla být vámi v klidu. Já už jsem taky a nese to svoje ovoce. Hlavně nedělat, že mu nerozumíte. Dítě má pak pocit odmítnutí a může mít nějaké psychické problémy. My jsme ještě používali pár gest na pití, jídlo, spaní, a tak. Syn si ta gesta v podstatě určil sám, jen jsem to musela vysledovat a i to je,, řeč,, u takhle malých dětí. Toť moje zkušenost.

astyna88
23. únor 2020

Náš syn má 30m a nemluví také,foniatrie,logo,psycho za námi a nikdo neví, neuroložka ho taky prohlédla. On plno slov zná,např máma,ahoj,tam,bubu,titi, až,bumbum,zájmu,nene,ale použije jen tehdy,když je nutně potřebuje. Ke všemu nás přivede,neukazuje,jen na předmět zájmu koukne a pak na nás...brblá si svými citoslovci....ale tvůj syn i ukazuje,evid má pasivní sl zásobu velikou,tak bych byla klidná. Rozmluví se sám. Náš ani nerozuměl, nyní chápe slovesa, předměty jak které...také ho nebaví se něco učit,tak ho zapojuju do běžných činností a ono se to postupně zlepšuje.

veronika_tvrda
23. únor 2020

Syn nekomunikoval do 26 měsíců. A že jsme s ním zažili krušné časy - naučil se jediné slovíčko "ne" a to používal hojně. Sestře byly dva měsíce, když za mnou přišel a poprvé zformuloval "Mami". Pro mě šok. Od toho dne přidával co den, to nové slovo. Někdy dokonce i dvě.
Teď má 4,5 roku, dávno umí abecedu, zpívá, píše celá slova, sčítá do deseti a počítat umí do tisíce. V kolektivu je oblíbený a vždy vpředu 🙂 Buď v klidu, dozraje.