Atopický ekzém - co na něj zabere u dětí?
Ahoj holky, prosim o pomoc, uz jsem zoufala. Mala ma 4 mesice a aspon dva mesice ma zarudle fleky pod kolinky. Pravidelne jsem to mazala a uz to vypadalo, ze to zmizi, ale pred 3 tydny se to rozjelo znovu a navic to ted ma i v podpazi a pod krkem, tam teda silene a skrabe si to do krve. Uz jsem zkousela kremy co radila doktorka, ale nic nezabira.😞 Koupu ji v repiku a ted mam jeste zkusit vymenit UM. Nemate na to neco vazne osvedceneho?
@kackacerm dobry vecer,necetla jsem vsechno,ale tady na konikovi je skupina poradna pro atopicky ekzem, mrknete na to. spousta maminek resi podobne veci,urcite vam tam poradi. a mozna by nebylo spatne kontaktovat primo pani veru zikovou,je tam na ni odkaz. dost lidem pomohla.
@kackacerm mému synovi to začalo suchým flíčkem na vnitřní straně jednoho stehna, mazala jsem to vším možným a nic nezabralo, flíček byl čím dál větší. Dětská lékařka řekla, že je to kvasinková infekce, dala na to imazol, taky nezabral. Pak se objevil flíček pod koleny, za pár dní na břiše pod pupíkem, potom na hrudníku, na pažích. Pod plinkou vůbec nic. Rudé fleky, přímo mapy.
Hodně se to zlepšilo po excipial u lipolotio, ale definitivně zabral až kortikoid od kožní lékařky.
Fakt po třech dnech ani památka po exemu, krom pod kolínky, tam to trvalo déle.
Najdi si nějakou rozumnou kožní lékařku pro malé děti, nastuduj recenze, a jdi tam...
Teď když najdu nějaké hrubší suché místečko, ihned mazu krémem Lipobase, když nezabere do dvou dnů, dávám ten krém od kožní, a ten stačí použít jednou...
@kittyy17 tak to je blbost. Syn mel atop diky alergiim, jen a pouze diky alergiim. A kortykoidy? Pokud to je jen jednorazove podrazdeni, ok beru, ze 2 tydny mazes a zahoji se, ale pokud to je vysledek alergie, tak to potlacuje projev a jakmile prestanes mazat mas projev 2x tak horsi nez pred tim, protoze do ditka valis to, co mu vadi. Jako ano, vyrazka se projevi taky, ale to je spis reakce na histamin, kdezto atop je klasicky projev u vejce a mleka.
Ahoj holky, tak mala uz je jen na Nutrilonu AC, bez prikrmu a ma to uz podstatne lepsi, ale k veceru se to pokazde horsi. Necekam hned zazraky, ale za jak dlouho by to melo vymizet pokud to je bmk? I kdyz bych spis rekla ze ten krk byl zasluhou prikrmu. Pod kolinky to ma porad stejne. Nejhorsi je ze se porad skrabe, musi ji to hodne svedit, ale mazu o stosest a chudak ma skoro porad rukavice.
A muzu se zeptat jakou stolici meli vasi prckove po Nutrilonu AC? To co mela dneska byl fakt hnus, fotku se sem bojim dat.
@kackacerm pokud to je abkm, tak zalezi, jak je silna. Pokud se radi k nizsim alergenum, tak by se to melo zacit trochu zlepsovat po tydnu, vyrazneji do 2 tydnu. Pokud ovsem se jedna o stredni, nebo silnou alergii, tento nutrilon urcite nepomuze a bude treba prejit na neocate. Spise bych si uz vyzadala zadanku do gastro poradny, at malou preberou
@priefi a jak vám prosím zjistili a v kolika měsících, že je alergický na tyto konkrétní alergeny? Malému jsou tři měsíce, plně kojeny, dva měsíce držím bezmlecnou dietu a vyhýbám se všem možným alergenum, tzv. skoro nic nejim 😀 ekzém je lepší, teď se přidal průjem, stěry jsou v pořádku, tak je to asi taky z jídla, ale fakt nevím z jakého, jim pořád to stejně dokola.. Každopádně kožní řekla, ať se objednáme na gastro, že nám mohou udělat test, na co je alergický. Na gastru mi řekli, že kdyby to takto šlo určit, tak je to zdravotnictví moc jednoduché.. Nevadí mi držet dietu, kojit ho chci, ale ráda bych věděla, na co konkrétně je alergický, protože i když jsem vysadila všechny alergeny a byla jen na rýži a vodě, tak byl stejně osypany. Tak bych chtěla vědět, jestli jste na to přišla sama, že je alergický na banán atd. nebo vám někde udělali nějaký test. Děkuji
@katchkak ja osobne mela podezrejni od narozeni. Nebo spise kratce po. Alergenum jsem se vyhybala. Ale ekzem je zradny, objevi se az po case, takze vystopovat lze tezce. Jedine, co muzu doporucit je eliminacni dieta, ja ji drzela jen castecne, nez mi doslo,.ze to muze byt i necim jinym nez mlekem, tak jsem mela na 175cm jen 48kg, takze jen na ryzi a krute jsem byt nemohla. Mno... testy c.1 nam chtela obvodni udelat sama v 10m, kdy konecne se mnou souhlasila, ze to je alergie na potraviny, ale jen mu rozpichali rucicky bez kapky krve, pak teda ve 12m nas poslala konecne na gastro a tam z krve se zjistilo,.ze problem.je mleko, bilek, zloutek, brambor a banan. A jeste histamin, ale ten je problematicky kvuli mastocitoze, to se z krevnich testu nezjistovalo. Ale kamaradka absolvovala se svym synem uz mnohem drive testy, tusim ze kolem 6m, ale tehdy nic nevyslo, repete v roku,.zase nic nevyslo. Nic mene, rikala, ze jeji neteri, ktera ale bydli v Americe, delali testy ve 2m a zjistili alergii na lepek a mleko. Takze ano, testy jde uz ted udelat, ale je nutne, aby o to pozadala Vase detska lekarka. Problem je,.ze do roka byvaji falesne pozitovni nebo falesne negativni, v roce uz jsou smerodatne.
@priefi Malému to začalo nějak ve třech týdnech, byl celý osypany, nejdřív to doktorka řešila různými mastickami ale nic nezabíralo. Napadla mě ABKM, tak jsem vysadila vše mléčné, pak jsme šli na kožní, tam klasicky atb masticka, přísná dieta. Momentálně mám 15 kg dolů za tři měsíce, necítím se dobře ani já, ani syn. Teď do rána se zase strašně osypal na obličeji. Já bych mu tak ráda pomohla, ale nevím už jak.. Na kožním říkají ať kojím co nejdéle, dětská zase ať přestanu kojit.. Je mi líto přestávat, když nemám jistotu, že to zabere. Ale vypadá teda, že minimálně do toho roku to nijak nemám šanci vyřešit, než dal držet dietu 😞
@katchkak a vajicka a vyrobky z nich jis? Nekdy to je hodne silny alergen? Syn mel ekzem az do krve, kdyz jsem zkusila o Velikonocich vejce. A jak casto koupes? Doporucuji koupele ve vyvaru z manayupy a koupat ob 2 dny bez kosmetiky. Ja kojila do 18 m. Chapu, ze po ubytku vahy, Ti neni nejlip. Pokud chces i dale kojit, doporucuji zaradit hodne zelene zeleniny do sveho jidelnicku, vyradit sladke veci, navic si brat urco probiotika (davat i mimcu probiotika), od walmarku bych doporucila zelezo, obsahuje i dalsi veci jako selen, horcik, kys.listovou azd a take vitaminy pro kojici jako napr. Chytre miminko Superfolin 2.
Je dulezite se zamyslet, co jis a jake to ma slozeni. Problematicke byvaji orisky, mak, ryby, paprika, rajce, cokolada (a jine histaminove veci), carry, brambory, bataty, banan, mleko, soja, lusteniny (zejmena hrach), vejce, tropicke ovoce (napr.kivi, citrusy, ananas...) a v podstate jakakoli potraviny muze byt alergen. U kvasinek i mrkev a dyne. V pripade alergie na mleko muze byt peoblem.i s hovezim, v pripade vajec s kurecim a veprove casto je alergizijici (nebyva ale pravidlem, ze i to maso vadi, ale pripady jaou). Z masa je nej.kruti a kralik
Promazavej kombinaci sudokrem a trochou modre indukony na ruce, na mokvave pouze sudokrem.
A jak jste na tom s ockovanim?
Pokud chces kojit, urcite koj. Ja take kojila, nenech se odradit. Pokud citis, ze uz to nezvladas, bohuzel je nutne to ukoncit, mimi by tim padem preslo na neocate. Ja v 18m musela skoncit, mela jsem uz stavy na omdleni a posledni kapkou pak byl samovolny potrat.
@priefi jim jen rýži, brambory, banány, kuřecí maso, peču si svůj chleba bez lepku a občas si dám flóru light nebo patifu. Není to sice ideál, ale jak píšeš, alergen může být cokoliv, proto bych byla nejradši, aby nám někdo udělal nějaký test, kde mi řeknou, že je alergický na tohle, tohle a tohle. Teď možná zbytečně nejím některá jídla, která by mohl a naopak jím něco, co mu vadí.
Jinak koupeme ho dvakrát týdně a od doktorky máme Balneum Hermal do koupele. Já bych se nejradši vyvarovala všem "lékům", používala jen něco přírodního, jenže na českém trhu prostě nic není přírodní. Mám od známé nějakou směs do vody ze Švýcarska, na českém trhu není k dostání, ale žádný zázrak se taky nekonal. Ale podle mě mu vůbec nesvědčí ta chemie. Jenže když ho po koupání ničím nenamažu, tak se může zbláznit. Jinak na promazávání mám Polysan.
Očkování zatím doktorka odložila, dokud nebude ok, ale nevím, do kdy chce čekat, nejsem úplně typ, co by nechtěl očkovat, naopak mám spíš strach, co když něco chytne? Vím, že to očkování většinou zhorší, ale pořád lepší, než aby něco chytil..
Jinak ten samovolný potrat mě mrzí, je to pro tělo strašný nápor, ale i tak klobouk dolů, že jsi vydržela kojit tak dlouho. Já jsem zatím "v pohodě". Jen mám pořád hlad 😀 Malému dávám probiotika Biopron, pro sebe nemám žádné, beru akorát vápník v tabletách. Už jsem z toho zmatená, všude tolik informací, každý doporučí něco jiného, fakt mám chuť se na to kojení vykašlat, ale stejně nemám nikde zaručené, že to pomůže ☹
@katchkak vyrad banany a mozna i brambory (aspon na 14 dni, zda zde neni pricina), tohle jsou caste alergeny 😉 Pozor na floru light, ve slozeni sice neobsahuje syrovatku, ale syn i z toho mel reakci, tak kdo vi, jak to je s tou bilkovinou. Kureci vymen za kruti.
Na koupani zkus bez chemie (nam treba dr.predepisovala linolu a teda spis to zhorsila) a koupat v manayupe, to je to, co chces, je to caj, ktery se pije na alergie (mimi jen koupat), tudiz i na kuzicku pomaha hezky, jedine v cem se syn vykoupal a pak byl ok, bez drbacky.
Ty si taky davej probiotika, budes mit lepsi mleko 😉 a i Tobe prospeji. Napr.od Cemia vyjdou laktobacily docela dobre 😉
U nás pomáhá namazat to několikrát denně sudocremem a večer po koupání v černém čaji promastit Adermou exomegou. Jen je blbý, že ten sudocrem se strašně rychle setře, proto ji tím mažu několikrát za den. Po této léčbě většinou ekzém do tří týdnů zmizí.
U nás zabírá krém Lipobase (na předpis), a excipial u lipolotio
Můj mladší se například osypal, když si ho k sobě pritulila prababička. Používá aviváž po litrech, i mě to svědí v nose...
@kittyy17 no to jsem právě vypozorovala asi dva dny zpět, byla u nás babička a měla dlouhý rukáv a do druhého dne měl úplně rudé tváře. Já většinou kvůli častému kojení běhám doma jen v podprsence 😀 takže s mým oblečením do kontaktu moc nepřijde. Pro malého mám značku feel eco a teď jsem ji koupila i pro nás, tak snad to pomůže.
@katchkak melo by to jit kouoit v lekarne, my jsme to kupovali u dr.v ordinaci. Ale kdyby to nahodou v lekarne nemeli, lze urcite na netu napr.na herbavis.cz
Ja jsem to varila v kastrolu na 5l a dle toho nasypala mnozstvi dle navodu a povarila dle navodu. Pak jsme nalili studenou vodu do vanicky, vlili vyvar a dolili studenou/teplou vodu, aby byla ok teplota a dost vody na koupel. Maly byl spokojeny a nedrbal se po koupeli
Ahoj @kackacerm k AE se musí přistupovat výhradně a jen s takovými mastičkami, které jsou svým složením nejčistější a neobsahují žádnou škodlivou chemii - už tak je kůže atopika dost oslabená a jediné, co nepotřebuje, je další chemická nálož, se kterou se musí vypořádat. Proto bych Ti z vlastní zkušenosti (syn s AE) doporučila mazat postižená místa aspoň 3x denně pouze mastičkou z oxidu zinečnatého a převařené vody (stačí velmi malinké množstí). Tato kombinace místo vysuší, postupně se kůžička odlupuje a pod ní je krásná, nová kůže, kterou můžeš promázat např. čistým bambuckým máslem (v př., že na ni dcera nebude reagovat - můj syn reagoval) anebo mangovým máslem. Koupat v řepíku, nebo i v roiboos čaji přidaném do koupele, hodně a dobře vysušovat a spíše jen sprchovat, než koupat. Večer AE zvykne červenat - znak většího prokrvení právě ve večerních hodinách, je to přirozené. A také doporučuji zaměřit se na domácnost - protože i to, v čem perete, co používáš na úklid atd. lidem s alergiemi, kontaktními dermatitidami a AE nepřispěje. Bohužel platí pravidlo, že pokud nemáš pořešeno prostředí, ve kterém se dítě združuje (domácnost), je kosmetická péče jen povrchní a neřeší příčinu - opět vlastní zkušenost.
Tak držím palce 🙂
PS: V blízké době u nás bude Odborná poradna na téma AE - zdarma a anonymní, takže se můžeš zeptat i našeho poradce v oblasti kontakt.dermatitid, AE, alergií, apod.
@kackacerm U nás se rozjel exem ve 3m.Malej vypadal jak opařenej. na radu kamarádek jsem nasadila probiotika BioGaiu. Teď je mu přes rok a je téměř čistý. Samo s příkrmama to bylo jak na houpačce, Po kortikoidech mírné zlepšení a pak se t rozjelo dvojnásob. Chodili jsme k homeopatce, ta nám čistila prostřednictvím homeopatik střeva. prý je to vnitřní problém. Mazali jsme hodně krémů, každý zabral jen chvíli. Od Welefy přes Biodermu, Linolu, konopné masti, krém z konopí z Rosmana, teď mažu krémem z mrtvého moře a malej až na kolínka nikde nic nemá. Pozor na mrkev, ta je prý silný alergen, rajčata a exotické ovoce. Kiwi se smí až od 2 let a ananas je prý taky agresivní. banány zas tak nevadí. Neplechu může dělat vaječný bílek. Jogurty prý zavádět až po roce. Každe dítě je jiné. na pro,aštení mi jedna maminka se silým atopickým dítětem poradila olej do koupele Balmadol. Koupat ob den. A odsunout očkování!!!!!! Jeden pediatr mi dokonce řekl, že můžem očkovat až ve třech letech, že to nevadí. Hlavně neočkovat když je rozjetý exem nebo když se střídá období klidu a exemu, že není jisté kdy se co v těle děje. Imunita se prý vyvíí do tří let a když takle malé tělíčko bojuje s exemem, že by se do toho nemělo zasahovat. především vyčistit střeva a aby se osídlila správnými bakteriemi.
Dokud byl malej na Nutrilonu, tak měl exem fakt šílenej, přešli jsme na HIPP HA a pomalu se to začalo lepšit.

@kittyy17 Predtim mela jen dva flicky pod kolinkama. Tohle na krku ma 2 az 3 tydny. Posledni tyden fakt des.