icon

Atopický ekzém, řešit to rovnou na kožním?

jijinka4
24. led 2018

Dobrý večer můžete mi prosím poradit či sdělit vaše zkušenosti. 17mesicnimu synovi se na ruce a zádech rozjel atopický ekzém, e i když do teď neměl ani opruzeniny ani potnicky. Pediatr mi napsal locoid vynechala jsem mléčné výrobky a mléko UM už pít nechce nedávám mu ani citrusové ovoce které do teď jedl a neměl žádné potíže nicméně nevidím žádné zlepšení spíš zhoršení. Nevypadá že by ho to svědilo ale je fakt co se to objevilo špatně spí. Zčervenání zmírňuje akorát koupel v dubové kůře. Nevím jestli to rovnou řešit na kožním nebo na alergologii či co by ještě mohlo ekzém způsobovat.

Strana
z4
aviho
26. led 2018

@jijinka4 tak jsem zistila, že odpovídám jiné, ale nepíšu, co pomohlo nám 🙂
Syn (letos mu bude 15) ekzém od 5m, velké zhoršení ve 2 letech po čokoládě, do 5 let střídavě horší/lepší, v 5 letech dg alergie na mléko + vejce, vyřadili jsme, dietu jsme poctivě drželi celkem 5 let, ekzém pořád horší/lepší. Výrazně pomohly lázně (Jeseníky). S nástupem puberty se ekzém přestěhoval do obličeje a na krk, ruce se zlepšily. Od podzimu do jara každý rok hrůza ☹
Od 8m chodíme na kožní - léčili jsme promazáváním (leniens, cutilan, ambiderman, vazelína), na ložiska jsme vystřídali furantoin, elidel, protopic, advantan, ichtamol, při krvavých fucidin, bactroban. Ruce jsme na noc vázali, aby si je ještě víc nerozškrábal, přes den jsme dávali návlek Coverflex. Aby to nesvědilo - když byl doma - namazali vazelínou, přes to mokrý návlek, na to suchý návlek, nechat cca hodinu, pak vyměnit. Taky jsme koupali jsme v Linole – ekzém spíše zčervenal, zkoušeli jsme i ovesné koupele s olejem, taky žádný zázrak ☹ Prášek na praní jsem moc neřešila, přidávala jsem jedno máchání navíc a místo aviváže ocet.
Můžu říct, že za ta léta trvale nepomohlo nic z toho, co nám doporučili na kožním ☹
Vloni na jaře se mu ekzém zhoršil v obličeji natolik, že měl oči zalepené, suchou rozškrábanou a červenou kůži. Byli jsme na očním - kortikoidy do očí, kolem očí. Poslali nás na kožní, kde nás dr. tak sepsula, že jsem se rozhodla už k ní nechodit. Předepsala opět kortikoidy (na obličej!!) a promazávat. Nedala jsem. Našla jsem zde skupinku Poradna pro atopický ekzém, pročetla rady a zkusila. Na obličej pomohly obklady z černého čaje, do očí kapky occu flash blue, namazat zinkovou mastí celý obličej, na to ambiderman (nic jiného jsem doma neměla) a úprava stravy. Vyloučila jsem cukry, hodně omezila pečivo, nejedl žádné mléčné výrobky. Doporučuje se ještě zařadit hodně zelené zeleniny, což u nás byl trochu problém. Za tři dny hodně výrazné zlepšení. Pokračovali jsme v tomto režimu ještě asi měsíc, chudák zhubnul, ale ekzém se lepšil, ale nezlepšil úplně, přetrvával na puse, na krku (fakt hodně a rozškrábaný. Navštívili jsme i léčitele (nejsem příznivec, ale zkusili jsme) – doporučil zvýšit příjem vit. C a zinku, probiotika, posílit střeva pitím žaludečních čajů (fuj, nedá se to ☹) V současné době ekzém přetrvává jen kolem úst, jí teď už skoro normálně, snažím se do něj každý den dostat nějakou zelenou zeleninu. Mažeme – červená ložiska zinkovkou, na dobrou kůži Eucerin AtopiControl, popř. Bepanthen.
Omlouvám se za délku příspěvku, ale mám AE už dlouho ☹

iva27
26. led 2018

@jijinka4 ahoj nam se u syna s AE(15m) osvedcil BlueCap sprej na ty mokvajici,bolava mista.Taky i Sudocrem mu dela dobre

zlorenka
26. led 2018

@aviho jeste jeden ti atopika pro starsi dite na to skrabani - sezente si sikovnou nehtarku, at mu potahne spicky prstu gelem/akrylem, kdyz se to zabrousi, je to prakticky neviditelne, krom toho, ze je ten nehet tlustsi a hladkej a neni sance se tim poskrabat, takze kuze neni zdevastovana a hned se hoji...za vyzkouseni urcite stoji 🙂

baris
26. led 2018

@jijinka4 Starší dcera má AE. Když je hodně rozjetý, pomůže jí už jenom kortikoidy, ale to je naštěstí tak 2-3x do roka po chlorovaném koupališti 🙂

Jinak jí stačí Blue Cap sprej a Blue Cap mast. Dle mého je sinější sprej. Co se týče jídla - dcera má i histaminovou intoleranci a na každé jídlo reaguje jinak. Na mléko nereaguje a v pohodě jí mléčné výrobky, citrusy ani omylem a ze suchého salámu má vyrážku jen když ho uvidí ...

priefi
26. led 2018

Na to jsem zapomnela, malemu taky pomohlo jist zelenou zeleninu, posileni imunity a strev pomoci probiotik a byli jsme u homeopata, kde jsme dostali homeo thymuline, rokyvital (stava z rokytniku) + kapky z kury plyskyrice. Musim uznat,.ze ekzem se zlepsil

kaja2016
26. led 2018

@ivankapri Jenom dodatek. Z vlastní zkušenosti vím, že u malých dětí na.alergologii nic často nenajdou, ale neznamená to, že tam alergie není. Říkal mi to i doktor. Je to proto, že takhle.malé děti často ještě nevytváří protilátky.

kaja2016
26. led 2018

@priefi A jak jsi podávala tu zeleninu? Pro inspiraci..

jijinka4
autor
26. led 2018

@kaja2016 No já jsem alergik mám lehčí astma ae mě trápil dětství teď se léčím s Rosaceu což je taky forma alergie dcera jetaky alergik a má lupenku takže je dost velká pravděpodobnost že syn bude mít taky problémy podobného rázu tak i proto bych chtěla tu alergologii a popř i kožní nebo gastronomie zkusit. Ale máte pravdu že u malých dětí je ze zjišťování alergie trochu problém.

jijinka4
autor
26. led 2018

@kaja2016 chtěla jsem napsat gastroenterologii

kaja2016
26. led 2018

@jijinka4 Jo to jo, chápu. Já jsem alergik, dcerka má dispozici k atopu taky po mě, když exem nemam☹ ta lupenka je boj, z mořského koníka jsem měla několik kamarádek. Já bych třeba znovu s dcerkou na alergologie nesla, u nás všechno šlo zjistit eliminacnim testem a bylo to bez trápení. Když kojeneckoví odboráři krev, je to děsně pohled.🙂 Tak držím palce, ať vás to co nejmíň trapi a synek se tomu třeba vyhne.-)

priefi
26. led 2018

@kaja2016 Davala jsem hlavne brokolici a cuketu do jidla. Jelikoz maly ma rok a pul, tak mixnutou + ryze nebo testoviny + maso + pripadnou jinou zeleninku. Pred tim jsem davala i na svacinku mixnutou zeleninu + ovesne vlocky. Pokud je ditko starsi, tak napr.brokolicova polevka, kdyz se ta zelenina mixne, tak je to celkem chutne. V dobe, kdyz byl jeste kojeny, tak kdyz bylo kojeni hlavni vyziva, tak jsem do sebe rvala zelenou zeleninu (cuketu, brokolici,.zeleny salat aj.), jakmile kojeni bylo podpurne, cpala jsem do sebe mene zeleniny, ale kazdy den letovy salat, aspon 3 listy. Dale jeste je mozne podavat hrasek, zelene fazolky a spenat. Ale u spenatu opatrne, obsahuje histamin

priefi
26. led 2018

@jijinka4 To je mi lito, ale je nadeje,.ze s vekem to odezni. Taky doufam, ze nas prcek z toho vyroste

jijinka4
autor
26. led 2018

@priefi tak dceři je skoro 15 teď čerstvě má opakovane testy na intoleranci a abkm a bohužel žádná změna nové zjistili i alergii na lepek. Přeji aby to u vašeho prcka bylo jinak a dostal se z toho ta naděje tu je

sticker
baris
26. led 2018

Na tu zeleninu pozor. mě se obě holky po zelenině obsypaly a na testech jim zjistili, že mají histaminovou intoleranci. Obě dvě a těžkou 😒

U některých lidí se ta histaminová intolerance projevuje vyrážkou.

kaja2016
26. led 2018

@priefi Já jsem špatně pochopila, myslela jsem, že jsi dávala sýrovou zeleninu. Ale i tak děkuji za tipy, dcera mě zeleninu špatně ji, tak zkusím brokolicí, cuketu i hrášek...

priefi
26. led 2018

@jijinka4 A tyto alergie mela jiz od narozeni, anebo je ziskala v prubehu zivota? Nesledovala jsem celou diskuzi, takze se omlouvam, pokud se ptam a uz to tu zaznelo. Nekteri si nemuzou vynachvalit homeopatii, my jsme do toho sli taky a je fakt, ze trochu to pomohlo. Vim ze na ABKM je homeo athusa nebo nejak tak... mozna je neco i na lepek. Budu moc rada, pokud malemu to prejde. Zapomneli natestovat lepek (testovala se jen celiaklie, ale u takoveho mrnete je to jeste neprukazny test, test nastesti dopadl negativne a doufam, ze to tak i zustane) tak ted mam strach, aby nebyl pozitivni, protoze i kdyz jsme vysadili vsechny zjistene alergeny, stale ekzem trosicku je.

priefi
26. led 2018

@baris Cuketa a brokoloce by mely byt docela vpohode i na histamin, ne? Mam pocit ze trochu je problematicka dyne, mozna kedlubna a urcite spenat. Ale jelikoz Tvoje holcicky s tim maji problem, urcite mas.vysledovane, co histamin obsahuje. Byla bych velice rada za info. Syn ma mastocytozu, takze histamin je problem i u nas.

priefi
26. led 2018

@baris A jde nejak zistit histaminovou intoleranci, jsou nejake testy treba na alergologii? V gastru mi dr.rekla, ze ona bohuzel takovy test nema, ze mozna na alergologii.

priefi
26. led 2018

@kaja2016 syrovou, to bych u naseho mrnouse raci neriskovala... ale jednoho dne budu muset. Ale syrovou muzes kedlubnu, hrasek, brokolice a cuketa pry taky, ale myslim, ze kdyz je tepelne zpracujes, budou lepsi. Ledovy salat muzes treba schovat do oblozeneho chlebu, bagetky, rohliku, toustu. Pak jeste zelena paprika, ale paprika je alegen, takze opatrne na ni. Ale jestli uz je starsi, mohla by ji snest lepe.

jijinka4
autor
27. led 2018

@priefi jj tu mléčnou alergii má od narození testovali i celiakii. Na to mléko ji teď padali nějaký prášek který si vezme cca 15 min před tím než si vezme normální jogurt či syr ale ta účinnost je omezena na šlehačku nebo mléko nefunguje to pak zase sedí v křečích na WC.

jijinka4
autor
27. led 2018

A nevíte náhodou jak je to s červenou repou tu si syn hodně oblibil. On Teda sní jakoukoliv zeleninu v jakékoliv formě úpravy včetně cibule

priefi
27. led 2018

@jijinka4 V krecich na WC a tbl? Jste si jista, ze ze tbl.je i na ABKM? Protoze tento prasek se pouziva na laktozu a samozdrejme, kde ji je vice, zabere asi hure. Ale na ABKM myslim nefunguje. Jestli zde neni ta chyba.

lentilek
27. led 2018

Atopický ekzém je pouze projev. Příčinu nehledejte v kůži, ale v játrech, střevech - musí se vyčistit. Zkuste Enterosgel.

priefi
27. led 2018

@jijinka4 Z cervenou repou moc zkusenosti nemam. Malemu jsem ji dala kdyz byl mladsi, ale tehdy se udelal novy vysev mastocitovych papulek,.nevim,.zda to bylo v souvislosti s repou, ale pro jistotu jsem ji mu uz nedavala. Nevim, jak je na tom s histaminem. Ale vseobecne je hrozne zdrava. Ted jsme ji testovali, tak uvidime, jak repa dopadne v testu.

jijinka4
autor
27. led 2018

@priefi to je nějaký lék co tlumí projevy potr. alergii všeobecně ale má samozřejmě omezenou tu účinnost takže to si ho bere fakt jen když si chce dát oblíbený jogurt kostík nebo nějaký ten sýr jinak přísně dodržuje dietu ať si zas nerozhodi střeva. Ona nemá ae ale lupenku a ta se jí taky po mléku zhoršuje

zuzanastr
27. led 2018

@jijinka4 opravdu zkus ten olej, nechci zakřiknout, ale dnes rapidní zlepšení!! ☺

priefi
28. led 2018

@zuzanastr A to rapidni zlepseni znamena co? A olej davas vnitrne nebo zevne? Mimochodem, mlecne pri tom.zlepseni stale nedavas? Pokud stale dodrzujete nemlecnou dietu, tak to nemusi byt rapidni zlepseni diky oleji, ale diky vysazeni mlecnych vyrobku 😉 Zlepseni se zacne projevovat az po par dnech, ne hned, kdyz se vysadi alergen

zuzanastr
28. led 2018

@priefi no, nema vysevy pi celem telicku, jen pod kolinkama. Ano, je mozne, ze mu treba povolil zoubek, ale mlecne nedavam uz asi dva tydny a az ted je zlepšení, takze myslim, ze mlekp mu zle nedela. Ilejr davamna lzicku stavy a do pusinky, je to hnusne je to palive...tonouci se stevla chyta a pro me je tento olej posledni zachrana... uvidím, je to pry lepsi nez antibiotika i ucinejsi..
Mlecne ale zatim nedavam.

priefi
28. led 2018

@zuzanastr Bohuzel to vypada na abkm. Kdyz jsem si cetla o abkm, tak jsem se docetla,.ze je to individualni, zlepseni muze byt drive i pozdeji, ale obvykle lze zlepseni vypozorovat po 2 tydnech.

holzbaska
Odpověď byla odstraněná
Strana
z4