Autismus u dětí. Také Vám nejdřív tvdily, že dítě je zdravé a nakonec je to autista?
Ahoj maminky,mate nektera zkusenost,ze by Vase dite autista,ipresto,ze nejdriv doktori tvrdili,ze neni?Jsem tak trochu v koncich v ramci syna.Je opravdu jiny oproti ostatnim.
@cilkat moc ale opravdu moc děkuji...taky si myslím,že plně diagnostiku na papír nechceme...alespoň dokud nechodí k
nechodí do školy. Děkuji za typ na FB skupinu...a dnes mi má volat paní z ranné péče, tak třeba také poradí😊. Děkuji moc
Ano...podle screeningu v 18 měsících nebyl žádný náznak...ještě ve třech letech, když jsme u dr. řešily, že vývoj asi nebude úplně standardní, to viděla spíše na vývojovou dysfázii...první "odborník" u kterého jsme byli, byla logopedka, a ta mi po 10 minutách se zaníceným přesvědčením tvrdila, že tohle PAS rozhodně není...potvrzen ve 4 letech v NAUTISu, ale v té době už nám to bylo jasné...
Ahoj posilam sbirku i 100 kc pomuze https://donio.cz/auto-pro-jenicka

@dancaherman Určitě. pokud to chceš probrat někde, kde reaguju víc "in time", tak fecebook Cilka Jarošíková Tesnerová (Wingy).
Diagnostika autismu je v rukou klinického psychologa (tj toho v nemocnici, ne toho ve škole), případně psychiatra. Bohužel jsou momentálně příšerně dlouhé čekačky na objednání skoro všude, Obvykle k tomu chce i názor neurologa (u ketrého bych čekala právě ten "opožděný psychomotor. vývoj a řeč) a překvapuje mě, pokud vás logoepd neposlal na foniatrii. Bývá fajn i aspoň orientační vyšetření zraku, čistě pro potvrzení toho, že opoždění vývoje není způsobené snadno korigovatelným smyslovým problémem.
Promyslela bych si ale, jestli tu diagnostiku fakt potřebujete/chcete. Jestli vám něco přinese. Protože třeba zrovna diagnoza autismu na jednu stranu nese snazží možnost dosáhnout na nějakou systémovou podporu (příspěvky, asistenti a pod), na druhou některé možnosti zavírá (třeba podle současné legislativy lékař nesmí vydat autistovi zdravotní způsobilost k získání řidičáku (někteří to obchází dodatečným vyšetřením, ale je to obcházení zákona, ketrý v současné době říká, že nesmí a tečka)). Krom toho je o dost snazší dítě pak odsunout do škatulky "ale on chudáček nemůže" a prostě nerozvinout jeho potenciál a důsledku přehnané ochrany.
Diagnoza vám samozřejmě má pomoct líp pochopit, jak dítěti pomoct,a le to samotná diagnoza neudělá. Na to pomáhají terapie. ... A většina jich je dostupná i bez přímé diagnozy, ejn si to musíte zaplatit a najít. Na heldání terapií (a ostatně obecně sdílení zkušeností) vřele doporučuju facekookovou skupinu "rodiče dětí s vývojovou disfazií" a to bez ohledu na to, zda byla u vás přímo tato diagnoza zmíněna.