Dcera má spálu, nakazí se i syn?

hojda
11. čer 2015

Malá dneska dostala atb. na spálu, kterou jí našli ve výtěru v krku. Má jít na výtěr preventivně i syn? Malá měla od pondělí teploty a vyrážku, ve středu jí dr. udělala výtěr a dneska dostala atb. Izolovat od sebe je moc nejde a navíc, byli stejně 4 dny spolu☹. Po jaké době může dítě zase do kolektivu? Děkuji!

tygrous
11. čer 2015

Starší syn měl spálu v únoru a mladší to nechytil, a to byli spolu, neizolovala jsem je. Atb bral 10 dní, doma měl dle dr. radši zůstat ještě týden po dobrání atb a pak byly ještě jarní prázdniny, takže měl rekonvalescenci fakt dlouhou. Asi bych ten výtěr preventivně udělat nechala - co slyším z okolí, tak spála mívá teď často netypické projevy...

p_etula
11. čer 2015

Dobrý večer, naši kluci měli spálu v únoru. Prvnímu se projevila v pátek, druhému hned v neděli. Myslím, že u sourozenců je velká pravděpodobnost, že ji chytí oba. Do kolektivu šli po třech týdnech. Bohužel po týdnu ve školce se jednomu synovi spála vrátila (ačkoliv ji měl řádně přeléčenou - 10 dní atb. a další týden doma). Takže další atb. a po doléčení jsme ještě jezdili na injekce Pendeponu. Podruhé byl doma celý měsíc, pak už se naštěstí spála nevrátila. Druhý syn už ji podruhé nechytil - výtěr měl v pořádku. Naše dr. dělala výtěr z krku automaticky oběma a poslala pro jistotu i mě, aby byla jistota, že si to nepředáváme mezi sebou.

pisisvori
11. čer 2015

Nevím jak máš děti staré, ale dcera měla spálu v říjnu, pak se jí pořád držel streptokok, takže měla ještě 2x spálovou angínu a malá to nechytla, ale bylo 3-7m a takhle malý prý k tomu nejsou moc náchylní. Spali společně v jedné místnosti, byly spolu přes den v obýváku...dr říkala, že podstatné je, aby neolizovali po sobě příbory...nepusinkovali se....

Po dobrání ATB bych nechala ještě týden doma.

barborka09
12. čer 2015

Dcera měla spálu loni. Přišlo to na ní po víkendu kdy slavila narozeniny. Byly u nás ten víkend čtyři děti - dvě spálu taky nakonec dostaly - ty další dvě ne. takže u nás to bylo 50/50. Ale je pravda že spolu nebyly celé dny - pouze jedno odpoledne. Jinak po dobrání antibiotik se doporučuje u spály nechat ještě 14 dní doma v klidu. Dítě už pak sice není infekční, takže to od něj už nikdo nechytí, ale prý je to taková zátěž pro organismus, že je třeba mít klidový režim déle.

boobinka
12. čer 2015

Dcera měla spálu 2x a ani jednou se syn od ni nenakazil.

andrrriiik
12. čer 2015

Dcera měla taky nedávno spálu,a syn to od ní nechytil 🙂

dashin
12. čer 2015

Dcera (5) měla spálu, její sestra 3,5 roku to nechytla. Ale doktora dělala i té mladší pro jistotu výtěr z krku.