Dcera nespolupracuje při Vojtovce

milkywei
22. črc 2017

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu co dělám špatně. Od 5.6. cvičím s dcerou 4x denně Vojtovku (včera měla 5 měsíců). Má predilekcni držení těla, stačí trup doprava. Ze začátku to bylo dobré a hezky zvedala nohy při cviku na zádech. Teď už cvičíme hodně i na bříšku, kdy mám mačkat reflexní body na ruce a pod lopatkou a ruku by měla stahovat. Poslední tři dny mi ale jen leží a buď brečí anebo ani to ne a jen odevzdaně leží. A už mi bojkotuje i cviky, když leží na zádech. Co mám víc dělat? Mačkám to dobře, řekla mi to fyzioterapeutka. Ale to bylo dřív než mi tohle začala dělat. Jsem zoufalá, mám strach, že je to bez efektu ☹ Děkuji za odpovědi.

alkuska
22. črc 2017

Terapeutka by měla najít jinou variantu nebo poradit. Dcera mi taky začla cviky postupem času bojkotovat, naše fyzio pořád vymýšlela jak jinak ji ještě zmáčknout, chytit, všechno s řevem... Od cca 7 měsců jsme přešly převážně na bobatha i když terapeutka pořád chtěla ať toho vojtu aspoň zkouším... Dopadlo to tak, že jsme si s ní uplně 100% neporadily, jednu stranu trupu prostě uplně ideálně nenacvičila. Taky měla predilekci. Teď bude mít 18 měsíců a nic na ní není vidět, lítá jak rarach a je normální živé děcko. Fyzioterapeut by na ní možná při podrobném vyšetření nějakou dysbalanci objevil, ale my to v normálním provozu jako laici nevidíme.

milkywei
autor
22. črc 2017

@alkuska děkuji za odpověď, budu muset tedy vydržet, fyzio má teď 3 týdny dovolenou. Snažím se střídat ty cviky, ale přijde mi, že spolupracuje čím dál hůř....a Vaše dcera začala pak sama lézt, sedět atd v pohodě?

alcar
22. črc 2017

Taky mi kluci obcas tu vojtovku ignorujou. Ja osobne mam radsi bobatha. Prijde mi efektivnejsi, ma rychlejsi vysledky, kluci u nej vic posiluji. Kdezto vojtovka, byť ma zajiste sve opodstatneni, je spis o spravnych pohybovych vzorcich, nez o posileni. Tam ten vysledek neuvidis okamzite. Ale treba ve dvou letech si reknes...jo, melo to smysl, chodi krasne atd.
Mozna je to blba rada, ale ja radim par dni necvicit 4x denne, ale treba jen 1x-2x. Ona se pak treba zase chytne, jak si odpocine. Predstav si ty, kdyby te hned tak nekdo nutil cvicit 4x denne. Taky toho budes mit za cas plne zuby. A jak si odpocines, tak s o to vetsim elanem se do toho pak zase vrhnes. 😉

makronka222
22. črc 2017

Dej ji chvilku pauzu, cvicte treba 1x denne par dni.

milkywei
autor
22. črc 2017

@alcar díky, máme to předepsáno do 8.9. kdy jdeme na kontrolu k doktorovi. Bobatha tam nedělají. Mám tedy počkat do toho září a pak se případně objednat jinam? Přes léto je to naprd s těmi dovolenými.

alcar
22. črc 2017

@milkywei rozhodne bych zkusila jine rehabilitace. Ja lezela s klukama v nemocnici a toho jednoho vysetril neurolog a hned napsal vojtovku (2 cviky). Pak jsem sla s nimi do rehab.stacionare na vstupni prohlidku a tam nam ze 4x denne ty dva cviky zkrouhli na 2x denne jeden cvik plus bobath. Vseobecne se fyzioterapeuti priklani k vojtovce az jako k poslednimu reseni (bohuzel ne neurologove). Nejdrive se zkousi bobath. A ja osobne si myslim (nechci delat chytrou, jen muj nazor), ze samotna predilekce jde napravit uplne krasne bobathem. Pokud by bylo tech problemu vice (dite by nepaslo konicky, neotacelo se atd.), tak je namiste urcite vojtovka.

milkywei
autor
22. črc 2017

@alcar dcera se už přetáčí na jednu stranu, dělá letadlo a trochu zvedá zadek. Musím tedy počkat až nebudou dovolené a objednat se.

eli_luc
23. črc 2017

@milkywei Ahoj, i já jsem si s dcerou prošla několika měsíčním cvičením.. pro mě občas peklem. Zkoušela jsem vše, chvíli necvičit, pak cvičit méně, ale opak ne pravdou, pomohlo, až když jsem se se cvičením sama smířila a cvičila, pravidelně ve stejné časy, každý den.. dcera ti to teď prostě bojkotuje, ja jsem mela soukromou fyzioterapeutku, které jsem mohla zavolat kdykoliv a když se stalo tohle, hned nás objednala a našli jsme jiný způsob. Hodně cvič na balónu, to by ji mohlo bavit.. ale 3 týdny jsou opravdu moc, nemáš možnost konzultace s jiným, třeba i soukromým dětským fyzioterapeutem?

milkywei
autor
23. črc 2017

@eli_luc ahoj, já jsem se s tím smířila, cvičím ve stejné době každý den, ale teď mi to přestala dělat. Většinou hned brečí, zatne se a bojuje, aby jí to nohy nešly samy nahoru. Na bříšku mi už jen odevzdaně leží ☹. Fyzio kam chodíme má 3 týdny dovolenou, bohužel jsem z malého města a jiný tu není. :(

alcar
23. črc 2017

Ta vojtovka je mazec. Ja cvicim s klukama jen jeden cvik na zadech, aby pritahovali nozky a uz kdyz je otocim hlavou ke mne, tak uz vi, co bude nasledovat a breci jeste driv, nez na ne polozim ruku. A uz jsem alergicka na vety typu, ze vojtovka deti neboli. To je sice mozne, ale kazdopadne ja na svych synech vidim, ze jim pusobi psychicke trauma. A uz ted se desim, ze nam zas nejake cviky pridaji. ☹

m.e.l
23. črc 2017

@milkywei Dej ji par dni odpocinek, syn mi takhle bojkotoval cviceni na konci pobytů v lázních, kdy už se spíše vztekal než cvičil protoze byl unaveny . . Bobath u nas prisel v moznost nekdy kolem pateho roku (syn ma VVV mozku), az s vyssim vekem je schopny spoluprace a chapani zakladnich pokynu. Bez Vojtovky by jsme dnes nebyli tam kde jsme. Psychickou ujmu z toho urcite nema, proste ty deti jsou jen v poloze, ktera se jim nelibi. . . Po cviceni byl vzdycky hned v poho - do doby nez zase videl zejmena v laznich dvere od cvicebny. 😀 Nechte fyzioterapeutku at cvik provede na vas, spousta lidi pri tom citi jako by se jim prokrvoval mozek a zlepsovalo vnimani. . .
Dite vnima stav matky a dle toho kolikrat i reaguje.

m.e.l
23. črc 2017

@alcar Mluvis u toho na ne? A ne typu - uz to budes mit za sebou. . . Vydrz, to nic neni. . . Mluvit v klidu, vypravet, pustit hudbu. . . Trauma z toho mas ty, vyciti Tvuj pristup. Ver, ze mam dost dlouhou zkusenost ohledne syna. . .

alkuska
23. črc 2017

@milkywei Ano, zvládla všechno jako jiné děti. I když byla na začátku zkroucená úplně do rohlíku, vycvičila jsem to s ní tak, že po dvou měsících cvičení vypadala normálně. Jen při cvičení a vyšetření byla vidět asymetrie šikmých břišních svalů a svalů krku, resp. toho, jak je zapínala.

@alcar
@m.e.l Holky já myslím že zakladatelka nemá problém s tím, že nevydrží to, že dítko pláče, ale že odmítá cvičit. Není to to samé, dcera mi to taky dělala, jednoduše na cviky nereagovala, ležela jak placka a jen křičela. Přístup jsem nijak nezměnila (mluvila jsem na ni, zpívala písničky, motivovala, chválila), změnila se dcera jak rostla. Nakonec i sama fyzio naznala že už to dál nemá smysl a přešly jsme na bobatha.

m.e.l
23. črc 2017

@alkuska Ja ale zaroven reagovala i na uzivatelku alcar, ktera tvrdi, ze z toho maji jeji deti trauma. 😉
Rekla bych ze je mala proste unavena, nechala bych ji den dva odpocinout, plus nechapu, ze fyzio objednava na tak dlouhe terminy, my chodili co dva tydny. . .

dzogobela
23. črc 2017

Podle zmenit cvik. Cvicila jsem s malou 8 mesicu a taky jsmr obcas meli cvik, ktery po par dnech bojkotovala... Chodili.jsme co tyden na kontroly a cvik nam zmenila. Takove cviceni asi na smysl.

alcar
23. črc 2017

@m.e.l ne, nemluvim na ne u toho vubec. Ja nemam cas se s nima crcat, jedu jak robot...sup sup.😀 Ja z toho trauma nemam, ja jsem drsnak a odolna...zdravotni sestra, takze jsem i hodne vytrvala a neoblomna. Ale cim dele s nima cvicim, tim na nich vidim, ze uz je to depta. Bobatha odcvicime krasne, v pohode, v klidu a pak prijde na tadu vojtovka a mazec. Nepsala jsem to tu, abych si stezovala nebo potrebovala radu. 😉 Jen jsem chtela @milkywei napsat zkusenost. Podle me stoji za to zajit i na nejake jine rhb a vyzkouset nejdriv toho bobatha.

m.e.l
23. črc 2017

@alcar Tak to jo, promin, ja to pochopila jinak. To vis nelibi se jim to, ale rikam, my by jsme bez nej s Lukym nikdy nebyli tam kde jsme. Dnes jsem stastna, ze v laznich dokaze pracovat bez nej a zaroven rehabilitujeme s pomoci hipoterapie. 😉 On je teda muj Luky trochu hysterka a velka herecka, i pri cviceni hranim je schopny hrat tyranyho pokud u toho jsme, od te doby na terapie v laznich chodi sam, doprovod ceka za dvermi. 😀

alcar
23. črc 2017

@m.e.l jo, vojtovka ma urcite neco do sebe a mnoha detem velmi pomuze. To bez debat. Jen si nemyslim, ze je nekdy optimalne predepisovana. Znam spoustu pripadu, kdy byla cvicena treba jen preventivne nebo zbytecne. Jsou i jine metody viz ten Bobath. Ale zase urcite neuskodi. Ale je zajimave, ze i samotna primarka z toho naseho stacionare rikala, ze vojtovku si decka pamatuji. Ze staci treba tyden necvicit a to dite si ten cvik i po tom tydnu pamatuje a uz se hned steluje do te spravne pozice. Vyzkousela jsem to s klukama a fakt ze jo. 😀

m.e.l
23. črc 2017

@alcar No muj Luky se zasadne steloval do pozice - kdyz si vyrvu plice, tak treba prestanou. 😀 I jsem mu jeden cas musela hlidat rucicku, protoze v revu si drapal oblicej. . . Jo a jednou i krasne ochraptel. 😀 Ale on je proste heeeerecka. Ted v osmi letech na urovni cca tri let a nemluvi, poslednich par mesicu staci ze si treba jen trochu zatrhne kuzicku na prste a chodi, ukazuje a ja pomalu lupou hledam co kde ma, zastrihavam, foukam, mazu. . . 😀

alcar
23. črc 2017

@m.e.l jo, umi to s nama... deticky. 😀 Moc vam preju, at se jeste ve vyvoji posunete co nejdal. Musi to byt strasne narocne. Beres to pozititivne...to je hezke. 🙂

m.e.l
23. črc 2017

@alcar No rozhodla jsem se to vzit tak jak to je, nerikam, ze nemam depky, ale co nadelam. Je to nase zlaticko, jemu je fuk, ze je jiny. . . To my dospeli mame tyhle "prizemni" starosti. 😀 Nezbyva nez doufat, ze to druhe bude zdrave. 😉 Tobe preji at boj s jakymkoliv cviceni brzy skonci. 😉

milkywei
autor
24. črc 2017

@alkuska já mám teď prostě smůlu, že má 3 týdny dovolenou fyzioterapeutka a taky naše dětská, cvičit jdeme až 15.8. předtím jsme chodili co týden. Bohužel mi nezbývá nic než počkat. Nechám si pak napsat doporučení ještě jinam. Ale to budu stejně čekat dlouhou dobu než nás objedná. Doufám, že se to za ty 3 týdny nějak všechno nezhorší.

milkywei
autor
24. črc 2017

@alcar a jak dlouho cvičíte? Já ji mačkám všechno, co mám a už nám to trvá 20 minut, kdy třeba to zkouším u cviku 3-4minuty a když nic zkouším další atd. Bohužel je to pak bez efektu.

alcar
24. črc 2017

@milkywei nejak u toho ten cas nesleduju, ale vzdycky pockam, az ten cvik udelaji tak 3-4x spravne, coz je tak minutku...dvě.
A breci (krici, rve 🙂 ) ti u toho? Ja jsem zjistila, ze mne se u toho musi kluci vylozene vztekat, aby ten cvik udelali. Kdyz se nevztekaji, tak taky obcas lezi jako placky. Tak je vzdycky nejak vyprovokuju 😀. Fouknu jim do obliceje, zmacknu hrudnik vice...proste neco, co jim nedela moc dobre tak, aby se nastvali. Zni to asi drasticky, ale jedine tak mi pak spolupracujou. Jezis, kdyz to tady tak pisu, tak si pripadam jak matka tyranka a co se pak muzu divit, ze z toho maji chudaci trauma, ze? 😖😅

alkuska
24. črc 2017

@milkywei A nemá ta fyzio vedle sebe ještě někoho? Mě bez problémů vzala její kolegyně když jsem potřebovala a ta moje tam nebyla. Ale chodily jsme do nemocnice, tam jich bylo několik. Zkoušet to dlouho podle mě nemá smysl, akorát se prcek ještě víc naštve a otráví.

m.e.l
24. črc 2017

@alcar Me vzdycky udivovalo jak ten muj hypotonik ma ve vzteku ohromnou silu. . . 😀 Udrzet ho bylo neco. . .

milkywei
autor
24. črc 2017

@alcar jj taky mám zkušenost, že je lepší když je rozčílená, ale poslední tři dny prostě i přitom vzteku leží a nic. Mě řekla, že by každý cvik měla udělat 10x, což teda nedám ani náhodou.

@alkuska nemá, ona je jediná, která tam cvičí Vojtu. Pak jsou ještě v nemocnici, ale tam mě nechtěli tenkrát ani objednat, když jsem to začala řešit. Jedná se o Chrudim. Dneska jsem přes známou dostala ještě kontakt do Hradce Králové. Doufám, že se mi podaří tam dovolat, ale je mi jasné, že objednací lhůta bude zase dlouhá :(

milkywei
autor
24. črc 2017

A to už jsem zkoušela, aby byla vyspalá, najedená....před jídlem a pořád nevím co je lepší.