Děti s ADHD a ADD
mám syna s diagnozou ADD, tak zakládám téma pro ostatní,co si občas nevědí rady.
Ahoj holky,tak se přidávám do diskuze.Dcerka 3r 11m je u psychologů ve sledování pro vývojovou dysfázii (tu máme potvrzenou i od logopedky) ADHD a autismus.Diagózu nám zatím nechce paní doktorka určit,odchází však do důchodu,tak možná v říjnu kdy přecházíme k její nástupkyni budeme chytřejší...Dcerka od malička prostě nemluví,jinak motorický vývoj je v pořádku,některé věci uměla dřív než by měla.Když jsme na tříleté prohlídce od dr slyšeli,že počkáme do čtyř let,že to ve školce naskočí,věděli jsme ,že je to špatně,neměla zásobu ani 20 slov a po nástupu do školky výrazné zlepšení nenastalo.Po tom co dcerka skončila v nemocnici-máme k tomu všemu hodně alergií,astma a věčné respirační problémy,jsme změnili dr a nastal kolotoč vyšetření.Po půl ročním chození na logopedii se dcerčina slovní zásoba značně rozrostla,cvičíme doma každý den a od září přecházíme do školky,kde bude mít další logopedickou péči,ovšem stále nás straší vize ADHD a autismu,z každého má jen pár znaků,ale má ☹ Jsme z toho s manželem špatní,její výkyvy nálad a hysterické scény poslední dobou nevíme zda přiřadit k poruše nebo nevychovanosti.Nerada bych,aby naše reakce na její chování do budoucna něco pokazila...Na jednu stranu si říkám,že už bych chtěla vědět s čím bojovat a na druhou stranu se diagnózy hrozně bojím.
Holky, starší synek má podezření na ADHD, mladší o.k. ale projevuje se u něj období vzdoru. Chtěla bych ještě jednoho prďolku,ale nevím, jestli to zvládnu... Starší je dosti náročný, docela sobeček, vůbec nerespektuje přání, či úkol, který mu zadám. Pokud není po jeho(tak jak si to on ve své hlavičce vymyslel), tak chytá hysteráky. Nevím, jestli by se dokázal aspoň trochu přizpůsobit potřebám miminka (nekřičet,aby mohlo spinkat, dostat něco,ale ne za cenu toho, že bych musela přestat třeba kojit....) Máte někdo zkušenost se třemi dětmi a starším "náročným"??? Bojím se, že by miminko bylo chudák a narodilo se jen do hádek a křiku ☹
Ahoj, tak jsme si dnes vyslechli rozsudek. Dvojí výjimečnost. Máte s tím někdo zkušenosti? Byl nám doporučen doplněk stravy Esprico, má to cenu, pomáhá to? Díky.
Holky byl nám doporučen přípravek Piracetam AL, máte s ním někdo zkušenost? Docela mě odrazují NÚ...
Dobrý den chci se zeptat zda by my tu někdo poradil nákého dobrého psychologa pro děti děkuji
Dojít se vyvřískat na učitelky a ředitelku.... no uff ... Přeji pevné nervy, je to běh na dlouhou trať a chce to fungovat na 150 procent i do vyššího věku dítěte.
Mám dotaz - kdo máte doma dítě s POTVRZENOU ADHD, hnali vás také z PPP k psychiatrovi a ten vám chtěl nacpat léky? (dítěti) A vy máte pocit, že si jeho hyperaktivitu zvládáte i bez nich i učitelka to "dává". Jde o to, že nás tam poslala jeho loňská učitelka (letos májinou) a u psychiatra mu po 5min (bez podrobného vyšetření) řekli, že mu daj Rotarin (že prý to dávaj všem s ADHD) ale mě přijde nač ho tlumit lékama. chci se zeptat je tu někdo z vás kdo taky odmítl léky? Nebo naopak je máte nasazeny?
@anyysek Mám 3 děti, problémový je prostřední. Nemá diagnostikovanou ADHD, čekám do předškolního věku. Doma to jakž takž zvládáme a ve školce také. Podezření na hyperaktivitu mají ve školce i na logopedii. Narození nejmladší dcerky naopak situaci hodně zklidnilo. Záchvaty vzteku a impulzivní zkraty se sice nezlepšily, ale snížila se tenze mezi kluky.
@valentovasasa Syn má k ADHD s poruchou koncestrace soustředění ještě další poruchy učení atp. V přípravce první to učitelka nedávala, doporučila praktickou školu a já nevím co. Přešel do přípravky x km daleko, kam ho denně vozím a pracují tam s dětmi s poruchama učení, ADHD atp (běžná ZŠ). První týden byl velmi náročný, ale dali to. Tento rok býl bez léků. Nástupem do 1 třídy katastrofa, syn byl neustále rozjetý, mimo, cokoliv ho vyvedlo z míry a bavil a rušil celou třídu, vykřikoval, vydával pazvzvuky, povídal si pro sebe, žije hodně ve své fantazii. I přes IVP,Integraci (9 žáčků) a asistentku se nebyl schopen naučit doslova za první dva měsíce ani písmeno, o družině nemluvě... Přišlo pak doporučení z SPC i od tř.učitelky, zda by nebyla medikace opravdu vhodná. Takže jsme začli chodit ještě na pedopsychiatrii, kde mu byl nasazen Ritalin. Po úpravě léků musím říct-chávla bohu za něj...Ty výsledky a vše jsou uplně na jiné úrovni a vidím to i sama doma ten rozdíl, když děláme úkoly až pozdě večer bez medikace, nebo když ještě s ní odpoledne, když jsme doma trošku dřív. Před tím jsme ještě zkoušeli Esprico, což sem viděla efekt tak v té přípravce, ale v první třídě už bylo třeba tomu soustředění pomoct. Jen tak bych medikaci nedávala, že se to dává...ale když je to nutné a pomůže, jsem pro.
@valentovasasa Jinak co mi bylo řečeno, jakmile jdete k psychiatrovi, ten vždy léčí s pomocí léků a medikace. Bez léků pracuje např.psycholog, neurolog...tam také docházíme, ale medikaci už píše a schvaluje psychiatr...ten sám o sobě nějaké alternativní "nabídky" na léčbu bez medikace nemá. A Ritalin je opravdu první volba...příp.když opravdu nesedne předepíše jinou alternativu, ale opět jsou to léky, ne třeba homeo..
@kikimaruska Děkuji za poznatek. Možná jste mě trochu dešifrovala jestli je tak nutné našemu synovi dávat léky. Asi odpověď mám - NENÍ. Vy svého synka popisujete jak nedával ve škole nic, nesoustředění, nepozornost, nevnímal NIC.. Chápu, tam bylo potřeba pomoct. Mít to takhle, tak to neřeším dám mu ty léky taky, ale mě to právě zarazilo u nás. Náš kluk je sice ADHD s dyslexií, dysortografií apod. ALE!!!
První třída peklo - učitelka zvyklá z SPC na hypoaktivní děti a teď měla opak, takže vše řešila. Ale je tam to ale - kluk sice vykřikoval, neposeděl, ale vše uměl! Přinesl mi sice domů úkol, že psali v písance, celá třída dala stránku a on jeden řádek, to vše beru, ale písmena uměl, ostatní předměty uměl, prvouka v pohodě. Dokonce i měli za úkol básničku naučit se a on ji uměl dřív než dorazil domů. On se to i přes ADHD učí snadno a dobře! Blbý známky má jen za tu nepozornost.
Teď ve druhé třídě má jinou učitelku, ta je na jeho aktivitu zvyklá, takže mají jasná pravidla - žádné courání, lítání, ale nemusí v hodině sedět jak přikovaný, prostě s sebou pořád šije... a učitelka to neřeší. Co je fakt, že diktát je pro něj nadlidský výkon vzhledem k poruše pozornosti... To než napíše slovo... O to víc, že jiné problémy nemá mě zarazilo, že paní v PPP ho opět chtěla cpát k psych. na medikaci. Doma je to sice těžší učení než u dítěte bez ADHD ale jak já říkám - stačí mu vynadat a jde to... Tak si říkám nač léky, jsou horší formy ADHD než máme my.
Rada bych se pridala, mam dceru 5,5 let dg. expresivni dysfazie ADHD, prave resime odklad ZS, bohuzel ziji v zahranici a odklad neni tak lehky. Psycholog mne tlaci zacit medikaci, zatim jsem odmitla, ale dle jeho slov nema bez medikace naprosto sanci ustat normalni zakladni skolu. Rada bych vedela jestli se nekdo dal tou slozitejsi cestou bez leku, ci proste podlehnout a leky dat a cekat co to udela. dekuji 😉
@mvmk asi záleží jakou a na co medikaci 🙂 máme dceru s těžkou expresivní dysfázií na hranici LMR a ta dostala léky na začátku na dva měsíce (brala Geratam) a rozjelo jí to tu hlavu a fakt to pomohlo. Bez toho by to bylo asi 100x horší než dnes a to měla odklad školy (je jí 7,5r), teď je v první třídě a stejně ji nezvládá a bude opakovat.
Naopak zase mám syna (8,5r) s ADHD a tomu chtěli dát Ritarin a tomu jsem ho nenechala dát, protože si pořád myslím, že je zvládnutelný i bez něj. I když mě lékaři přesvědčují o opaku. Naštěstí jeho učitelka má stejný názor jako já 🙂
@valentovasasa dekuji moc za odpoved. Dysfazie je stredne tezka, stale vazne vyslovnost, pretrvava dysgramatismus dle psychologa podminen ADHD, pry se nesoustredi na skladbu vet, dlouho jsem si myslela ze nerozumi, ale nepotvrdilo se. Spise ma Problem se soustredit na to co ji nekdo rika, ze zacatku to vypadalo ze neslysi, tenkrat jsem silela ze je autista 🙄 Intelekt je v pasu normy, ma trochu Problem s mnozstvim, musi se opravdu soustredit, pravdepodobnost poruchy uceni je pry bez medikace neodvratitelna. Chteji nasadit Medikinet, coz je obdoba ritalinu, zatim jsem odmitla, ale kdyz se priznam nemam vubec v planu to podstoupit. Dostala jsem se s tim do velmi ostre diskuze, muj psycholog to nechce ani slyset 😠 Doufam, ze se nam podari prosadit odklad a potom uvazuji o Montessori skole. Jen jsem proste chtela vedet jestli tyhle leky pro nekoho byla opravdova spasa 😉
@mvmk narovinu, pokud by naše dcera, jakožto dysfatik, měla ještě ADHD, tak ji ty léky nechám dát.
@valentovasasa My máme ADHD ale i jiné další diagnozy a léky zatím nebereme je nám skoro 15 ale bohužel asi je budeme muset nechat napsat
Ahoj, dovolím si se k Vám přidat. Mám dceru 11 let s ADD syndromem. Diagnózu jsem si vydedukovala u dcery sama a i s tím jsem šla do PPP, kde mi to potvrdili.
Dcerka se odlišovala od tabulek už od narození, tak že jsem věděla, že to ve škole nebude ideální a přijde mi, že věkem se to nezlepšuje. Dcerka chodila do nultého ročníku, namísto odkladu školní docházky a řekla bych, že jí to moc pomohlo.
Náš problém je hlavně v tom, že je celkem inteligentní, látku zvládá, něco na vícekrát vysvětlíme a jde to, ale nechce ve škole pracovat. Zasekne se a nepomůže nic. Učitelky má výborné, jsme v kontaktu, jen nemůžeme najít recept, jak ji namotivovat ke školní práci. K tomu navíc má výkyvy a to takové, že jeden pracuje v hodině velmi špatně, druhý den perfektně a ještě má i výkyvy v jednotlivých předmětech. Jeden den ji baví matika, druhý den zase čeština.
Už jsem vyzkoušela snad vše. Různí psychologové i dětský psychiatr jen zkoumají, co jí je, jak si doma žijeme, jak máme velký byt a jak děti spí, ale pomoci se zaujetím k učení, či namotivováním nikdo neporadí.
Samozřejmě dceři navozuji harmonické prostředí, má pevný řád, chválím ji i za maličkosti. Žádné fyzické tresty nikdy nezažila. Neustále si povídáme, čteme, podnikáme různé společné aktivity. Dcerka má i své domácí povinnosti jako vrstevníci.
Ráda se podělím o zkušenosti s někým, kdo má potomka s podobnou diagnózou.
Nebo napište fígle, co u Vás zabralo. Já sama chci věřit, že se to bude zlepšovat a že dceru vychovám ve spokojeného človíčka.
Děkuji za pochopení.
Ahoj holky,
přidávám se k Vám a zároveň prosím o radu/názor.
Dceři je 10 let, od 8 let má diagnozu ADD, nyní přešla do 4. třídy k jiné učitelce a dost se zhoršila, ve škole se jí nelíbí, nemá moc kamarádů.
Škola s námi nespolupracuje, dokonce ztratili papír z pedagogicko psycholog. poradny, takže teď když se zhoršila a pídila jsem se po tom zda dodržují opatření ze zprávy na mě koukali jak telata co po nich chci. Nicméně ani potom se to nezlepšilo, jediné co, že jí dávají více času na písemné práce.
Dělání úkolů je o nervy, jeden úkol třeba přes hodinu a není schopná se naučit na písemku, čte si to na hlas, zkoušíme jí, ale marný, prostě si to nepamatuje :-/
Loni nám psychiatrička navrhla stratteru, zatím jsem odmítala, ale asi je na čase to zkusit (dcera má panickou hrůzu z polikání léků).
Také uvažuji o změně školy, ale v normálních školách jí nikde nechtějí, z důvodu ADHD, tak budeme asi muset zvolit soukromou.
Máte někdo zkušenosti se stratterou??
Děkuji.
ahoj, holky,
nevím jestli se někdo vrací k novým příspěvkům, ale chci se s vámi podělit o svoji s dítětem s ADD. Syn má 12 let a poprvé jsme se o jeho diagnóze dozvěděla po návštěvě psychologa ve 3 třídě, kdy se mi zhoršil ve škole z češtiny a angličtiny. Koukal z okna , neustále se bavil, vyrušovat atd atd... Při vyšetření u něj zjistili i částečnou dislexii a disgrafii. Doporučení bylo učit se synem v klidu aby jej nic nerozptylovalo, kontrolovat tašku že má vše nachystané, nechali jsem mu dělat přepisy a dělali diktáty. Do školy jsme donesla posudek a bohužel škola se k tomu nijak nepostavila, pořád měl syn nastavené stejné normy, jak každé jiné dítko. Neustále jsem bojovali s učiteli ohledně synových zapomínek úkolů a pomůcek. Místo kladného přístupu učitelek mu neustále psaly poznámky a dostával třídní důtky. Ve čtvrté třídě změnil třídní učitelku, zpočátku byla fajn, dávala mi zpětnou vazbu a vše se urovnalo, potom to asi bylo pro ni zatěžující tak mu raději psala poznámky než aby se postarala o to, že si dítě napíše, že mají domácí úkoly. V páté třídě mi to přišlo, jako částečná šikana ze strany třídní, tak jsem se sní několikrát osobně setkala ohledně výměny názorů. Vzhledem k tomu, že měl i jiné učitelé věděla jsem, že tyto problémy s nimi nemá, že přistupují k synovi jinak. Nakonec jsem zjistila, že i kdyby se malý snažil sebe víc stejně u ní nemá šanci. Jen podotýkám , že na vysvědčení měl jen jednu trojku, jen ty zapomínky byli největší problém. Třídní raději synovi každých 14 dnů napsala poznámku a dala třídní důtku, to byla podle ní zpětná vazba. Posílala mě na pravidelné konzultace k psychologovi i když to nebylo potřeba. nyní je v šesté třídě má opět nového třídního a vše je ok, Pozval si mě do školy poradce a seznámil mě s projektem , kde každý učitel bude respektovat synovu diagnózu a pokud to nepřinese ovoce tak dají doporučení k pravidelným návštěvám poradny. Malý je v pohodě nestresuje se sám se učí jen já jej zkouším, na netu je spoustu pomůcek jak děti učit např. vyjmenovaná slova , tvrdé a měkké i. Důležitá je trpělivost. A to vám musím říct , že někdy je to na skleničku a na psychologa pro mě🙂. Známky neřeším, samozřejmě kdyby nosil 4 a5 pravidelně tak ano, ale zatím jen občas bojujeme s jazyky, tam je kámen úrazu. Na vysvědčení měl max. jednu 3 a to přežijeme. Loni začal chodit do házené, kde se učí respektovat autoritu , kombinovat přemýšlet ve hře sám za sebe, spolupracovat v týmu a myslím, že to je na dobré cestě. Když byl malý chodil na kytaru a to nebyl krok správným směrem. Syn je takový, že pokud jej někdo např. ve škole učitelky do 5 třídy trestají např. za chyby spolužáků, tak si jich neváží a nerespektuje jako autoritu a to je pak všechno špatně.
Proto kdo máte děti s diagnózou jak můj, tak se jen nevdávejte, věnujte se dětem se zvýšenou trpělivostí a věřte, že to časem přinese ovoce. A nebojte já mám taky čas od času mladýho zašlapat do země. A ještě na konec když nechali ze školy dětem dělat testy z mensy potvrdilo se to co u psychologů, že má nadprůměrné IQ cca 130. 🙂
Držím palec.
Děvčata, je listopad, děti nastoupily do 1. třídy a už máme i zpětnou vazbu... obnovuji diskusi, protože je možná pro leckteré z nás toho téma aktuální...jako pro nás...
Dobrý večer. Mám 9 letého syna má adhd. Chtela bych se zeptat jestli se některý z vašich dítek s touto diagnózou ubližují.
@sovakeresa tady uz to moc nezije. Doporučuji fb skupinu Deti s PAS, ADHD, EPI atd. Jsou tam rodice s detmi, které si i ublizuji. Tam najdete pomoc, zkusenosti a podporu.
Nemáte maminy vyzkoušený equazen? Sestra má syna s adhd a potom equazenu se hodně zklidnil.

@maudn
@sisstin mě na to taky upozornila kamarádka a učitelka v MŠ ale já to už pozorovala sama, že není něco vpořádku, ona mě jen pošoupla dál abych se tomu věnovala, řeším to od jeho 3let a jsem sama ráda že mi to řekla otevřeně, nezlobila jsem se na ni, jen jsem měla zase strach co bude dál, přitom okolí, rodina, nic zvláštního nepozorovala a všichni jen říkali on z tho vyroste..no nevyrost, že...Škoda že nechtějí vidět něco co vidí i okolí a tím mu akorát hodně uškodí. ☹