Dětský ekzém a možné alergie. Má někdo zkušenost?
Ahoj,
máme rok a půl staré dítě. Poslední asi dva měsíce je celá osypaná, zhoršuje se to.
V noci se škrábe, nemůže spát a řve.
Pediatra původně nevěděla. Řekla, že to může být cokoliv. Na druhé návštěvě řekla, že jde o ekzém, který taky může být způsobený čímkoliv.
Mažeme ji při každém přebalovaní od hlavy až k patě. V noci fenistil, občas kortikoidy, ale pořád se to zhoršuje.
Už nevím, jak to řešit. Doktorka je docela v klidu, ale dítě je celý podrápaný a nerudný.
Napadlo mě, jestli by se takhle nemohla projevit třeba alergie na kočku a jestli se někam neobjednat beu doporučení pediatra, ale bojím se, že nás poženou pryč.
Vysadili jsme i mléčné výrobky, jako miminko měla ABKM, ale stále se to spíš zhoršuje.
Nemáte někdo podobné zkušenosti?
Žádné jiné příznaky nemá.
Skočila bych na kožní, aby potvrdili, že je to ekzém. Pokud to bude ekzém, objednala bych jí na alergologii, žádanku nepotřebuješ. Pokud měla ABKM a pak jí vyhasla a byla plně zatížená BKM, je velká pravděpodobnost, že se alergie znovu aktivovala, popř. nikdy nevyhasla a jen trvalo, že se tělo dostalo zase do zánětu a začaly se objevovat symptomy.
@miryp Jj, na kožní máme termín v lednu. To mě do té doby mrskne.
@miryp Jj, na kožní máme termín v lednu. To mě do té doby mrskne.
@anonym_autor no tak to bych na tu alergologii volala rovnou, protože i tam bude termín nejdřív za dva měsíce. Ale tedy přijde mi fakt zvláštní, že vás na kožním zvou až na leden, když vlastně nikdo neví, zda je to skutečně ekzém... Nebo mě ještě napadlo, že pokud pro vás nejsou problém peníze, tak jí můžeš nechat udělat jako samolátce ALEX testy, kde se jedním odběrem testují různé skupiny alergenů. Vychází to mezi 5000 - 6000 Kč. Nebo nechat otestovat alespoň ty mléčné bílkoviny, ať víš, jestli jí tam zase nestouply protilátky (pokud tedy měla IgE alergii a ne Non_IgE).
@anonym_autor u nás to byl marný boj, nikde nám nepomohli. Všude do malé akorát rvaly léky, chuděra to od exémů na zápěstí dopracovala až po rozkapávání očí, léků na alergii a kortikoidy. Ani ne 2 létě dítě... 🥲 Pak jsem řekla a dost a zavedla eliminační dietu. Vyšlo nám z ní, že jí dráždí mléko, vejce, lepek a rajčata. A po 2 letech trápení a tisíců vyhozených za všemožné mazání od bio a natural až po lékárenské hnusy, byl konečně klid. Teďka v téměř 4 letech už může jíst vše a bez problémů. Z testů na alergologii jí vyšlo jen vejce, na kožním mi k tomu neřekla nic a narvala jí kortikoidy. Po vysazení masti to měla do pár dní zase zpátky, překvapivě. 🤦
Bezte jako samoplatci na tento test, vysledky do par dni a budete vedet
https://www.eshop-synlab.cz/test-alergii-alex/?...
Take je dulezite - cim presne mazete? Co pouzivas za sprchac, praci prasek, v postylce zda nejspu treba perove perinky, kocka urcite neni dobra pro exematiky. Dusledny uklid, nepoustet kočku na spaci mista, gauc apod, poridit cisticku vzduchu.
Pred tim krevnim testem nedavat antihistaminika a aby odber nebolel, namazat Emla kremem.
Mam doma exematiky
No a co jí? Ono je tolik alergenů, že to může být v podstatě z čehokoliv. Nějakou eliminační dietu si zkoušela? Já mám třeba dítě alergický na vejce,tresku, sóju,pohanku a oříšky.
No a co jí? Ono je tolik alergenů, že to může být v podstatě z čehokoliv. Nějakou eliminační dietu si zkoušela? Já mám třeba dítě alergický na vejce,tresku, sóju,pohanku a oříšky.
@te_reza píše, že měla jako miminko ABKM a že tedy zase vysadili mléko. Je dost pravděpodobné, že se ABKM znovu aktivovala, nebo nikdy nevyhasla a jen trvalo, než na ni tělo zase viditelně zareagovalo.
@miryp no a teď je mu rok a půl tak snad není jen na mlíku, ne? Tech alergií může mít víc
@te_reza ptáš se, jestli zkoušela nějakou eliminační dietu, tak ti píšu, že právě eliminovali mléko, které je nejpravděpodobnější spouštěč kožních problémů s ohledem na dříve potvrzenou ABKM, pokud je to opravdu ekzém. A předpokládám, že na dietě nebude to dítě dlouho, tudíž soudit, zda je v tom i něco jiného či nikoliv, je předčasné.
Vysadili jsme i rajcata, nebudeme davat jahody(ty teda ted dlouho nemela, ale pro jistotu) a asi ani vejce. Dam tomu jeste par dni, at to ma cas taky trosku reagovat. Uvidim no. 🤷♀️
Rano se vzbudi a ma to vybledle, ani se moc neskrabe. Vecer najednou zrudne a v noci se skrabe. Rano zas nic, tak asi fakt neco v tom jidle. S kockou si hraje cely den, ale to by se asi skrabala od rana.
Vysadili jsme i rajcata, nebudeme davat jahody(ty teda ted dlouho nemela, ale pro jistotu) a asi ani vejce. Dam tomu jeste par dni, at to ma cas taky trosku reagovat. Uvidim no. 🤷♀️
Rano se vzbudi a ma to vybledle, ani se moc neskrabe. Vecer najednou zrudne a v noci se skrabe. Rano zas nic, tak asi fakt neco v tom jidle. S kockou si hraje cely den, ale to by se asi skrabala od rana.
@anonym_autor My jsme byli na prisne eliminacce a i prestoze nemel zadne alergeny, tak se z ekzemu nemohl vyhrabat. Tehdy nas zachranili kortikoidy, ale tim, ze v tu chvili jedl v podstate jen veprove maso, ryzi, ryzove chlebicky, hrasek a cuketu (plus um pro alergiky), tak uz se to po kortikoidech znovu nerozjelo - to ja jen ze je spousta lidi zatracuje, ale ono to jednorazove neuskodi a pomuze, jen to nesmi byt dlouhodobe reseni 🙂. Pak jsme postupne zarazovali alergeny a tehdy uz bylo videt z ceho to je. Mezitim jsme byli i na alergo, coz nam potvrdilo co jsme uz vedeli, ale do budoucma jsme se zas bali o neco min zaradit ty dalsi veci. Nas mel pak i strevni problemy, ale ze zacatku spis jen ekzem.
@anonym_autor jo a zhorsovalo se nam to treba u tchyne, ktera mela doma psa, i kdyz tam ten pes nebyl, tak tam byly chlupy. Na psa alergii nema, ale na roztoce ano a ty se mohou u lidi se zviraty pry vyskytovat zvysene.
@miryp pokud má vysazený mlíko a stále se to zhoršuje, tak problém asi nebude mlíko. Proto říkám, že těch alergenů může být víc proboha. Mě dítě 3/4 roku po kdečem blilo a sr*lo, protože dítě v roce přece nemůže být tak silně alergický.
@te_reza Boha do toho tahat nemusíš, nejsi jediná, kdo musí řešit multiproteinové alergie, my to máme střihnuté už 10 let i s HIT. Otázkou je, jak dlouho je to mléko vynechané. Hádám, že moc dlouho ne, což se pak logicky na ekzému vůbec nemůže projevit...
@te_reza Boha do toho tahat nemusíš, nejsi jediná, kdo musí řešit multiproteinové alergie, my to máme střihnuté už 10 let i s HIT. Otázkou je, jak dlouho je to mléko vynechané. Hádám, že moc dlouho ne, což se pak logicky na ekzému vůbec nemůže projevit...
@miryp par dni, no. 🤷♀️
@anonym_autor chce to víc času na posouzení. Nejdříve se čistí tělo zevnitř, což paradoxně může zhoršovat ekzém a teprve pak se začne hojit kůže.
@miryp Diky. Jsem z toho strasne nervozni, no.
@miryp par dni, no. 🤷♀️
@anonym_autor pár dní je opravdu málo, u nás se při eliminační dietě začal stav zlepšovat opravdu až po týdnech, řekla bych i půl roku trvalo, než jsme zvládli doma vyladit režim .. každopádně bych nečekala na leden a šla si to vysedět do čekárny, pokud je ekzém hodně rozjetý, tak by případně kortikoidy mohly pomoct situaci zklidnit a dostat alespoň trošku pod kontrolu a to nejsem jejich příznivcem a mazala bych fakt v nouzi nejvyšší.. jinak nahoře někdo doporučoval testy přes synlab, za sebe moc doporučuju, mám s nima dobré zkušenosti, teď plánuju test pro manžela, kterýho jinak nikam nedostanu..
A je to opravdu ekzém? Pokud máte kočku mohla by to býť i kožní plíseň. Možná bych se zkusila podivat po okolí jestli někde na kožním neberou bez objednani.
U nás kromě některého jídla zhoršuje ekzém: běžné tekuté mýdlo, běžné prostředky na praní, hůře prodyšné oblečení nebo moc teplé (potřebuje se nezpotit), STRES 🤦♀️ loni stres z nového sourozence = katastrofa. A k tomu všemu ještě voda, protože máme v Brně hnusnou vodu chlorovanou tvrdou nebo co, která strašně vysušuje. Kortikoidy se musí mazat správně, jinak nepomůžou, jinak doporučuji ještě zkusit bambucké máslo, čisté nebo s konopím, a pak tanno hermal nebo něco podobného, co se primárně používá proti svědění u neštovic. Nám loni chtěla kožní dítě s ekzémem hospitalizovat 🤦♀️
Pisu update, ze se ekzem lepsi. Od vysazeni mleka se to zpomalilo a pak postupne zacalo zlepsovat.
Na nocni svedeni davame fenistil kapky a po par dnech vidime zlepseni i v noci.
Pokud by nekoho potkalo neco podobneho. ;)

Skočila bych na kožní, aby potvrdili, že je to ekzém. Pokud to bude ekzém, objednala bych jí na alergologii, žádanku nepotřebuješ. Pokud měla ABKM a pak jí vyhasla a byla plně zatížená BKM, je velká pravděpodobnost, že se alergie znovu aktivovala, popř. nikdy nevyhasla a jen trvalo, že se tělo dostalo zase do zánětu a začaly se objevovat symptomy.