icon

Dětský psycholog. Jak to chodí?

niliho
6. zář 2021

Dobrý den,
prosím můžete mi dát informace, jak to chodí u dětského psychologa? Nejvíce mě zajímá, zda se návštěva zapisuje do dětské zdravotní karty. A co je lepší soukromník anebo normálně vyhledat dětského psychologa? Pokud máte zkušenosti v Ostravě, budu ráda za doporučení.
Krásný den a děkuji za odpovědi.

palja
•
6. zář 2021

@niliho nejsem z Ostravy, ale u dětské klinické psycholozky jsem s dcerou byla. Pediatr nám vypsala žádanku. K psycholozce jsme šli, protože dcera nemluvila a bylo u ní podezření na autismus. Dceři bylo v té době 2 a 3,4 roku. Psycholožka ji nechala si hrát a pozorovala ji a mezi tím se mne ptala na anamnezu rodinou, celkem podrobnou. Pak si dceru vzala, otevřela takový kufřík s úkoly a chtěla po dceři různé věci. Třeba spojit tečky, přiřadit barvy, poznat obrázky... Vše si zapisovala na papír a na konci vyšetření výsledky hodila do počítače, tam z toho byl nějaký graf. Pak nám řekla jak to ona vidí, v čem je dcera pozadu atd. Intervence co dělat, jak jí pomoci, kdy doporučuje další kontrolu. Zprávu nám dala až zpětně, byla na celou A4. Celkem jsme u ní byli cca 2 hodiny. Zprávu jsme pak dali dětské dr, takže v kartě to založené má.

niliho
autor
•
6. zář 2021

@palja moc děkuji za odpověď, my právě řešíme chování syna, je to už neúnosné a sama si už nevím rady

zelenaesmolda
•
6. zář 2021

@niliho
v Ostrave je to momentalne docela peklo.Bud berou deti az od 6 let nebo maji plny stav a neberou vubec.

fouskovi
•
6. zář 2021

@niliho taky chodíme se synem a jeho chováním nás tam poslali z poradny a za ten rok tedy nevidím žádný pokrok

niliho
autor
•
6. zář 2021

@zelenaesmolda ano, to je pravda, co jsem se zatím dovolala, tak mají plnou

niliho
autor
•
6. zář 2021

@fouskovi já už si nevím rady, ani po dobrém ani po zlém akorát nemůžu nikoho sehnat

merope
•
6. zář 2021

Já mám osobní velmi dobrou zkušenost s centrem Holos v Opavě-Vlaštovičkách (MUDr. Hrabánek) - https://www.holos.cz/objednavka-sezeni - vím, že se věnuje i dětem resp. pak pracuje s celou rodinou a i tam jsem se bavila s pár lidmi a moc si ho chválili. Je trošku alternativní a soukromý. Ale fakt dobrý. Jak je na tom s časem a volnými termíny netuším, ale já když se s ním domlouvávala, tak typicky vždycky nějaký ten čas v rozumném horizontu měl. A myslím, že mají papíry na zdravotnické zařízení, takže i v lockdownech normálně fungují, jen nedělají skupinové aktivity.

fouskovi
•
6. zář 2021

@niliho věř tě mi že mi také ne a jak říkám rok tam chodíme a moc zlepšení nevidím

eeevee
•
6. zář 2021

@niliho osobní zkušenosti nemám, ale dvě známe byli u Marcela Kvardová a velice ji chválily. Má delší objednací dobu, ale vyplatí se si počkat. Kamarádka se tam dostala do týdne, byla na seznamu náhradníků a dostala termín, když se někdo odvolal.

niliho
autor
•
6. zář 2021

@merope moc děkuji za informaci

niliho
autor
•
6. zář 2021

@fouskovi tak to je mi moc líto, držím palce, ať se to brzy zlomí. Snad i u nás, protože je to opravdu náročné

niliho
autor
•
6. zář 2021

@eeevee děkuji za informaci

fouskovi
•
6. zář 2021

@niliho jo to znám a my hlavně nemáme možnost hlídání tak jsem na ně převážně sama a pak večer až manžel

niliho
autor
•
6. zář 2021

@fouskovi jsme na tom stejně

andelka
•
6. zář 2021

My chodíme k Niliusovi, od 5,5 roku. Ale je dost známý, nevím jestli bere?

nikoulinka
•
6. zář 2021

@palja nečetla jsem odpovědi. Ale vidím, že jsi z Ostravy. Pokud ti nevadí Havířov, a soukromý, maximálně můžu doporučit paní Vejmělkovou. Známá i ní byla teď s problémovym synem (3. třída). Prostě jej "nezvládla". Souhlasila s hypnózou. Po hypnóze kluk jak "vyměněny". Respektoval pravidla, dokázal se soustředit, apod. Hodně taky poradila, jak na něj. Opravdu úspěch už na prvním sezení. Sezení u ní stojí tuším 800,-. V okolí mám hodně lidí, co ji už navštívilo. At už úplně s prťaty, tak sami za sebe jako dospělí jedinci. Neznám na ni jedinou negativní recenzi.

cilkat
•
7. zář 2021

Ještě pokud je to dítě do šesti let, je možné zkusit rannou péči od Diakonie. Většinou jsou zaměření spíš na rozvoj dětí s nějakým hendikepem, ale pracují s dítětem doma a mohli by mít užitečnou radu.
Jinak pokud potřebujete systematickou práci, je podle mě lepší soukromník, u kterého si můžete koupit víc jeho času. Co se zápisu do zdravotní karty týče, tak myslím, že pokud něco platí pojišťovna, tak je zápis "automatický" a nutný, pokud byste platili čistě sami nebo přes nějakou nadaci, pak je na vás, zda to pediatrovi nahlasite.
Osobní zkušenost mám ale jen s "hledáním diagnózy" (syn má buď vývojovou disfazii nebo autismus).

niliho
autor
•
8. zář 2021

@cilkat moc děkuji za odpověď, má dva roky a strašně moc zuří, vzteká se, neumí vůbec poslechnout, tříska a bouchá vším, co má po ruce, když není po jeho anebo mu něco nedovolíme. Dokonce nás plácá. Někdy dostává takové divné křeče, nevím jak to mám nazvat. Máme nervy s ním kdekoliv jít, aby něco nevyvedl a hlavně, jak chytne ty svoje hysteráky, jak není po jeho, tak to je na ostudu. Nevíme si s ním už rady, zda se mi, že začíná být nezvladatelný a tak jsem uvažovala o odborné pomoci s tím psychologem, ale v tak malém věku nevím, jestli mi pomůžou. Navíc nemohu nikoho dosud sehnat

cilkat
•
8. zář 2021

@niliho to opravdu zní jako něco, s čím by ta Ranná péče mohla umět pracovat. Záchvaty vzteku kolem dvou let jsou přirozené, ale co je nezvladatelné, je prostě nezvladatelné a pomoc je třeba. Je velmi pravděpodobné, že objevíte nějaký komunikační nebo možná smyslový problém, který není na první pohled vidět, ale způsobuje, že dítě není schopné akceptovat snahy o uklidnění. Držím palce, ať se to brzy srovná.