Jak to chodí po porodu?

petranaty
17. únor 2020

Ahojky holky ,pomalu se mi to blíží ,mám 6 týdnů do porodu a zajímá mě , jak potom funguje péče o miminko ? Jak to v té porodnici chodí ? Vím že po porodu ,když bude vše ok bude u nás malá 2 hodinky po porodu . Trošku mě matou ty informace ,že se má mimco přikládat každé tři hodiny a budit aby se rozjelo mlíčko ,pak že se má nechat že si řekne. Nechci úplně dát na rady dr ,které jsou pro všechny stejné ,pokud chápete jak to myslím ...

hasara33
17. únor 2020

@petranaty ahoj, no zejména v každé nemocnici to chodí trochu jinak nicméně obecně po porodu až tě převezou na pokoj a přivezou ti miminko tak bude s největší pravděpodobností spinkat (porod je i pro něj hodně náročný), pokud porodíš během noci tak ráno tě čeká vizita, kdy zkontrolují tebe a pak přijde dětská vizita na miminka 😉 jinak postupně budou chodit sestry a ukazovat ti, co kde je a co vše máš k dispozici a také ti ukážou, jak miminko vykoupat, přebalit a zkrátka takovou tu základní péči, samozřejmě na řadu přijde také kojení a to už je hodně individuální a bude hodně záležet na ochotě sester, ale určitě přikládat, co nejvíc to půjde a samozřejmě také, jak si miminko řekne

petranaty
autor
17. únor 2020

@hasara33 moc děkuji 🙂 a vy jste budila miminko na kojení ? Švagrová prave nebudila ,a o mléko přišla ...nevím zda to je tím ,ale malá ji spala i 5 hodin

leniczka23
17. únor 2020

@petranaty ja na kojeni nebudila ani jedno, ono to neni jen o tom prikladani ale i o kontaltu..mela jsem malejo porad na sobe i kdyz spinkal, ocuchavala jsem ho mazlila jsem se snim v postylce tam nebyl skoro vubec. Jednou spal i tech 5h ale.pak byl zas 2 hodiny vzhuru a za ty 2 hodiny jsem ho mela na prsu klidne i hodinu v kuse jedno druhy hezky at se to spusti..jinak s tema porodnicema je to vsude jinak..kazdopadne nejaky 3h intervaly bych vubec neresila spis kojit vic. Ale maloktere miminko spi tolik hodin v kuse uz od zacatku..

mamca27
17. únor 2020

@hasara33 zdravím zrovna včera večer jsem si říkala když porodim ve 3 ráno protože se teď už 14 budím ve stejnou hodinu. Jak to bude po porodu, to mu malou dají hned na pokoj nebo až se vyspim jak to chodí? Máte zkušenost?

purplelucy
17. únor 2020

Já rodila 2x (Praha Krč a Podolí). Pokaždé mi hned miminko dali po porodu k sobě a přiložili k prsu. V obou porodnicích jsme pak s mimčem i manželem zůstali na porodním sále 2 hodiny. Potom jsem se šla s asistencí sestry osprchovat, obléknout. Mezitím mimčo odvezli. Řekli mi, že kdykoliv budu chtít, mimčo mi přivezou. Dali mi tím možnost se vyspat, rozkoukat se, rozchodit... Já si vzala miminko hned k sobě. Nesnesla bych, aby bylo beze mě. Kojila vždy, když se miminko ozvalo. Nikdy jsem ho nebudila. Většinou se stejně budili po 2-3 hodinách, párkrát po 4 h. Obě miminka mi krásně přibývala na váze, nemusela jsem ani vážit, mléka jsem měla hned hodně, mohla jsem i rozdávat. Tohle je dost zásadní. Byly tam maminky, kterým se mléko hrozně pomalu tvořilo, tím pádem mimina málo přibývaly, museli vážit a budit. Já s oběma spala i v posteli, mazlila se, pusinkovala a problém nebyl.

elwe
17. únor 2020

@petranaty ono hodně záleží na tom, v jaké porodnici rodíš. Já souhlasím s doporučením z naší porodnice, kojit dítě po 1,5-4 hodinách, ne déle, protože je přece jen ještě maličké a aby se rozjela laktace. Kojit jak dlouho dítě chce, ale prsa střídat po 10-15 minutách, aby si postupně zvykaly. Jinak po porodu se po dvou hodinách dítě obvykle odveze na koupání a kontrolu pediatrem, ale pokud nechceš, nemusí ho odvézt, nebo s ním může jít tatínek. Ty se mezitím osprchuješ a přesuneš na oddělení šestinedělí, kam ti dítě přivezou a je tam celou dobu s tebou. Tak to aspoň funguje v porodnici, kde jsem rodila já.

hasara33
17. únor 2020

@petranaty já jsem nebudila, ale já tedy nemusela, protože malá mi celou noc i den prořvala hlady (udělalo se mi mléko až 4. den po porodu) takže sice jsem přikládala, ale nebylo, co sát tak nakonec dostala příkrm UM
Ale kdyby to bylo jinak tak určitě přikládat na požádání 🙂

hasara33
17. únor 2020

@mamca27 ono je to dost individuální a opravdu záleží na porodnici nicméně u mě to bylo tak, že jsem ve 2:43 porodila, ale malá se hodně nalokala vody a museli jí vodu odsát a rozdýchat jí takže ji pak hned po porodu odvezli ještě na vyšetření jinak myslím miminko nechává plus mínus dvě hodiny s maminkou... poté mě převezli na pokoj šestinedělí a malou mi přivezli kolem 7 ráno když začala chodit vizita

puhelin
17. únor 2020

Ja jsem bezprostredne po porodu mela obe deti (2 roky po sobe) na hrudi, vic nez 2 hodiny jsme byli spolu jen my tri (s tatinkem). U prvni mi prisla sestra pomoc s prisatim, druhy uz se prisal sam, mleko jsem jeste mela, protoze jsem pred porodem kojila starsi. Pak tatinek odesel s miminkem do vysetrovny vedle v mistnosti a tam miminko otreli (umyti jsem si neprala), zkontrolovali, zmerili a zvazili (s merenim jsem souhlasila) a zase donesli zpet mne do naruce. Behem prohlidky miminka jsem se ja davala ve sprse trochu do kupy, PA byla se mnou.
Po prvnim porodu jsem dcerku v noci budila, vazila 2680 g. Po druhem porodu uz nebylo nutne, laktaci jsem mela porad. Jinak jsem obe deti mela na prsu skoro porad, nemam rada, kdyz miminko place a prso je pro ne jistota, ze ten nejdulezitejsi clovek je porad s nimi nikam neodesel. Doma jsem pak obe deti mela v posteli, postylku nevedeme. Nezavinovala, nedala dudlik (moje deti nevi, co dudlik je 🙂 ), neseparovala je. Uz to budou 3 roky, co kojim (s pauzou 2 tydny tesne pred porodem, to jsem mela nejakou predporodni psychozu a dcera se kojit nechtela).

lucifux
17. únor 2020

U nás v porodnici je to tak, že celý první den po porodu, si miminko nechávají sestry na novorozeneckém, kdy pak nosí miminka jen na kojení. Aby si maminka odpočala. Další den přivezou miminko a začnou vysvětlovat, přebalování, oblékání, kojení, koupání a nechají ž na pokoji mamince. Moji kluci byli po porodu, ubrečený a dožadovali se kontaktu, takže mě se díky tomu laktace spustila druhý den od té doby co jsem je dostala na pokoj. Každé ráno vizita pro maminky, a mezitím si přišli i pro miminka aby je vykoupali a udělali vyšetření, které musí mít, než nás pustili domů. Po té nám přivezli spící, vykoupané, převlečené a spokojené dětičky.

puhelin
17. únor 2020

@mamca27 Ja porodila pred 2 v noci, ve 4 odjel manzel a ja sla na pokoj. No, sla... Odvezli me na posteli, protoze jsem nekolikrat omdlela. Tak jsem si pozadala, aby mi maleho donesli vzdy kdyz se vzbudi. Po obede uz jsem ho mela u sebe, protoze se mi styskalo.

petranaty
autor
17. únor 2020

Děkuji za cenné rady 🙂 a rodil někdo z vás v Českých Budějovicích ?

petulejan
17. únor 2020

@petranaty já malou vůbec nebudila. Že začátku se zloutenkou se budila sama a potom už spala klidně i osum hodin a o mliko jsem rozhodně nepřišla. Byt tebou,nechám to na tom,až bude prcek na světě. Nestresuj se cizími příběhy. To že svagrova přišla o mléko nemusí být důvod to,že nebudila. Já skousela občas budit,ale malá hned usinala. Tak jsme ji nechala a ani doktorka nebyla proti. A co můžu doporučit,tak klidně laktacni kurz. Tam jsme se naučila vše,co jsem potřebovala a v porodnici byla úplně v klidu. A o tom to je.

jolana24
17. únor 2020

Obě děti jsem dostala na pokoj až druhý den. Přes den jsem budila po 3 hodinách (no spíš se budili sami), v noci jsem nebudila nikdy. U syna se mi laktace nikdy pořádně nerozjela, u dcery hned ten den večer, jak mi jí přivezli.

martt
17. únor 2020

@mamca27 Nečetla jsem všechny komentáře. A určitě záleží, jak která porodnice. Ale ja jsem druhé mimčo porodila ve 3:45 rano, když ho omyly, tak mi ho na 2 hodinky privezly ješte na sál, kdy mi ho přiložily k prsu. Cca v 6 hodin jsem sla na pokoj. A v 8 hodin ráno se mne ptali, jak se cítím a jestli chci malého k sobě. Na opak staršího jsem rodila v 19:35, kdy mi ho také nechali u 2 hodinky na porodnín sále. A kdyz mne cca ve 22:00 hodin převáželi na pokoj, syna si vzali k sobě. A přivezli mi ho až ráno. A také se mne ptali jak se cítím.

vendes
17. únor 2020

@petranaty Pokud se chystáte do ČB, doporučila bych vám jako zálohu mít kontakt na laktační poradkyni (ne tu nemocniční). Novorozenecké sestry mi s kojením moc nepomohly. Byla jsem po sekci a laktace se spouštěla velmi pomalu.

cilkat
17. únor 2020

V Budějovicích jsem nerodila, tak zvyky porodnice nepopisu, ale co se buzení na kojení týče, potkala jsem několik celkem rozumných kompromisů: v noci budit do doby, než se rozjede laktace (tj. dítě se naji z jednoho prsa) a zároveň dítě bude mít aspoň 2,5 kg. Starší byl v porodnici na UM, prospal klidně 5 h a nebudila jsem. Laktace se rozjela až doma a kojila jsem přes dva roky. S mladším se teď laktace rozjela do druhého dne, podle pokynů jsem se snažila budit a výsledek byl ten, že jsme odcházeli s kloboučky na prsou, protože v rozespalosti se neprisaval (a vztekal se, že ho nenechám spát a ani jídlo není)... Doma jsem budit přestala a do dvou týdnů bez kloboučku. V deseti měsících kojim.

ivis_b
17. únor 2020

Já začala rodit o půlnoci a malej se narodil v půl druhé odpoledne, takže jsem celou noc vůbec nespala... no ale malýho mi dali hned k sobě a už tam zůstal. Docela bych tenkrát ocenila, kdyby si ho první noc vzali, ale připadala bych si jak krkavčí matka, kdybych si o to řekla, zvlášť protože se mnou v porodnici byl manžel (jenže ten ho nenakojil, že, a já byla opravdu k.o.). Jinak po porodu byl dvě hodiny s náma na sále, bohužel na břicho nemohl, protože si při porodu zlomil klíční kost, tak musel dlouho ležet jen na zádech.
Na kojení jsem ho musela budit, měl žloutenku a sám by se nějak pravidelně nebudil. Bohužel byl spavý asi do 3 měsíců, byla jsem z toho zoufalá, protože nakojit ho byla neskutečná práce. Jak si žmoulnul, okamžitě vytuhnul, když jsem ho dala od prsa, byl zase hned vzhůru a tak pořád dokola. S laktační poradkyní jsem vymýšlely psí kusy, ale tak nějak nic nezabíralo. Jinak podpora kojení v nemocnici nic moc (vše ostatní bylo v pořádku), laktace se mi ale naštěstí spustila (asi tak 3. den?) a celou dobu jsem měla mlíka, že bych nakrmila půl města. Šátek ani společné spaní jsem nepraktikovala, i na ruce se dlouho nosil dost nerad, ale na tvorbu mlíka to fakt nemělo vliv. Kojila jsem do 16m, pak jsem to uťápla.

katy48
17. únor 2020

@petranaty je to už rok a pul co jsem rodila v budejovicke porodnici. Ale za me to bylo tak, ze po porodu 2 hodiny byla mala u me na brise i se zlomenou klicni kostí. Potom manzela poslali domu, me prevezli na pokoj a malou odvezly to bylo cca v pul 10. Dostala jsem snidani a bylo mi receno ze do 2 hodin bych se za pomoci mela dojit vysprchovat a vycurat. Po sprse mi daly malou na pokoj. Bohuzel laktace nebyla prvni 3 dny a mala mela zloutenku takze mi ji dokrmovali a pak jsem ji dokrmovala sama. Hospitalizovama jsem byla od patku kvuli prenaseni a dalsim rizikum, ale to je trochu jina vec, ovsem od patku jsem naspala 3 hodiny, dcera narozena v nedeli takze bych uvitala kdyby si ji chvili nechali ale prosit jsem nechtela, abych nevypadala jak uz tu nektera psala jako "krkavci matka". Kdyby te cokoliv vic o porodnici zajimalo napis zpravu 😉 a hlavne se niceho neboj vse zvladnete 😉

palacinka_marmeladova
18. únor 2020

Každá porodnice to má jinak.Já třeba oba syny měla první noc u sestřiček na novorozeneckém,abych se trochu vyspala.Nosily mi je na kojení.Druhý den už byli se mnou na pokoji.Na kojení jsem budila jen staršího,ten měl novorozeneckou žloutenku a všechno by zaspal.Mladšího jsem nebudila,budil se sám po dvou hodinách.V porodnici ty rady jsou občas na prd.S prvním synem jsem měla kliku na sestru,která vysvětlovala,pomáhala a uklidňovala.Teď s druhým opak.Sestra protivná,cpala mi kloboučky,źe jinak kojit nebudu.Poslala jsem ji s kloboučkama do háje,že kojit budu bez nich.Jako neodkojit jedno dítě,byla bych asi dost znejistělá a nervozní.S kojením dej na svůj instinkt a koj jak si mimčo řekne.Klidně každou půl hodinu,hodně se mazlete,ideálně nosit v šátku.Nejde ani tolik o to samotné přikládání,jako o dostatek kontaktu.Hodně štestí.

petranaty
autor
18. únor 2020

Upřímně mě taky napadlo ,že z toho porodu budu hotová a nebudu schopna se o naší holčičku postarat ...ale to jsou asi normální obavy každé prvorodičky 🙂 taky nemám zrovna štěstí na příjemné sestřičky no a všechno si dost beru osobně ,tak snad tentokrát to štěstí mít budu a natrefim na hodnou sestřičku ,co mi pomůže,poradi 🙂

texetka
23. únor 2020

@petranaty v porodnici to chodi tak jak si to zabehli. Coz neznamena, ze to musis dodrzovat.
Ja si to i jalo prvorodicka jela po svem. Takze dcera spala semnouv posteli, kojila jsem na požádání a jak dlouho dcera chtela, nebudila sem, nevazila, koupala se az doma.
Sestry sice trochu remcaly, ale nezajem.
Moje dite, ne jejich.
Navic, ty rady sester byly stejnek nicemu a jen poskozujici.
O kojeni neco vedela jedna jediná, ale certifikátem z Laktacni ligy se pysnilo snad cele oddeleni sestinedeli :D
Ted budu rodit podruhe a opet si pojedu svoje a pokud se budeme cititfajn, tak pujdeme po odpocinku domů.

texetka
23. únor 2020

@petranaty a dite si nemusite nechat vubec odvest. Muzete ho mit porad u sebe.
Naopak pro rozjezd laktace je to nejlepsi.
Kazda separace je jen k neprospěchu a muze vsechno zkomplikovat.
Samo, nemluvim o vaznych zdrav duvodech.
Jinak, zajdete si anebo si nactete o kojeni, idelane od mamily. Sk. At vite co a jak.
Ty rady v porodnicich jsou opravdu tristní.

holka_zelenooka
23. únor 2020

Hlavně co to jde zezačátku kůži na kůži, žádný zavinovačky, miminko v poduškách jak z filmu...mazlit, čuchat, nechat si ho u sebe, ne po pár hodinách oblíkat a půjčovat příbuzným. Tím se to hezky rozjede a pak už nemusíš řešit buzení. A kojit na požádání, ze začátku si miminko hezky očuchává ručičky, protože z nich cítí prsa, jde po čichu...když chce pít, tak si tak jako žmoulá pusinku, mlaská...takže nemusíš čekat na řev jako signál...sestry tě budou strašit a říkat, ze se mu smíchá starý a nový mlíko v bříšku, ať čekáš ty tři hodiny...nedej na ně. Moje dula mi opakovala, že mlíčka se miminko nepřepije, několikrát jsem jí psala, jestli fakt můžu kojit po hodině, furt, Opakovala, že ano a měla pravdu, můžeš nechat spát u prsu (říkají: vzbudit, odendat, ať tam nevisí dýl, jak 15 min, to ti řekne i pediatr, ale někdy miminko opravdu potřebuje jen na tom prsu pospávat a viset.) je to pro něj spojení, komunikace, bezpečí, rozhodně ne jen jídlo. Ať tě sestry naučí, jak dát odříhnout🙂

petranaty
autor
24. únor 2020

@holka_zelenooka moc děkuji za rady 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru