Hygiena nosu. Jak ji provádíte školkovému dítěti?

20. únor 2024

Prosim Vas, jak provadite hygienu nosu skolkovemu diteti? Mam na mysli takoveto preventivni prostriknuti nosu morskou vodou... Delate rano nebo po skolce? Striknout a vysmrkat? Ptam se jak de.il, ale abych to nedelala blbe... Koupila jsem Otrivin sprej

sarihy
20. únor 2024

Pokud preventivně, tak jedině a pouze mořskou vodu. Nic jako Olynth nebo Otrivin nebo tak...na to může pak vzniknout závislost, nenadarmo se nesmí používat déle než týden.

veruuu_kubesovic
20. únor 2024

Proč preventivně?

mishka87
20. únor 2024

Pokud chceš preventivně pročistit nos, tak jedině mořskou vodou.

marketa1218
20. únor 2024

Já teda dceři do nosu nic preventivně nestříkám, naleptáš mu sliznici. Já teda tohle nedělám pomalu ani když má rýmu, to už musí být..

me_druhe_ja
20. únor 2024

Preventivně stříkat cokoliv nemá smysl. Vůbec ne otrivin a podobně, to bys mu zničila nosní sliznici.
Jednou jsem koupila virostop, který se může stříkat preventivně a má chránit před virama, nicméně vyhozený peníze.

mimco
20. únor 2024

Nijak, je to blbost, nos má svou ochranu, nenič ji👍

gruyerre
20. únor 2024

Nic takového nedělám

holubinka
20. únor 2024

Dětem do nosu nic nestříkám, ani když mají rýmu. A Otrivin určitě není na preventivní použití, naopak se s tím musí dost opatrně, jinak vypěstuješ závislost.

eloana
20. únor 2024

Také jsem preventivně nic nestrikala......rozhodně nestrikat preventivně otrivin.....maximálně tu mořskou vodu.....také určitě nebere brufen preventivně....ale když tě něco bolí.....dlouhodobe používání nosních kapek nici sliznici a jak zde bylo řečeno vytváří zavislost

autor
20. únor 2024

otrivin je i morska voda

autor
20. únor 2024
autor
20. únor 2024

ja se ptala v dotazu na morskou vodu a ze jsem koupila otrivin.. nikde o kapkach nepisu

mishka87
20. únor 2024

Tenhle Otrivin se ale užívá při rýmě. Píšou, že zvlhčuje podrážděnou sliznici. Pokud je dítě zdravé, nedávala bych ho.

jannym
20. únor 2024

Zdrave dite nepotrebuje nic strikat, pokud je dite alergik nebo je citlive na suchy vzduch (praskaji mu zilky atd.) napr. v zimnich mesicich muze se pouzivat vincentka nebo morska voda, pokud je dite silnejsi alergik nebo je zrovna sezona jeho alergie, je mozne i konvickovani, oplachnou se sliznice a zregeneruji

michaela666
20. únor 2024

To co jsi koupila si schovej až bude tu rýmu opravdu mít, bude se ti hodit. Určitě to není dobré používat preventivně, protože mu odrovnáš sliznici. I na kapkách do nosu se dá vypěstovat závislost.
Když už potřebuješ něco jako prevenci tak úplně obyčejnou mořskou vodu ( bez příměsí) nebo zkusit konvičku. Osobně si myslím, že efekt to bude mít minimální a zbytečně zničíš přirozenou ochranu, kterou nos má.

autor
20. únor 2024

@michaela666 no ale tohle morska voda je... v lekarne nemeli sterimar, tak mi dali tohle

autor
20. únor 2024

dobre holky, chapu... necham na rymu, nic preventivne davat nebudu. Diky vsem

malenka3
20. únor 2024

Ano, máš pravdu, to, co si dostala, je skutečně v pořádku. Je to izotonický roztok mořské vody, který slouží k běžné nosní hygieně, žádné nosní kapky se sklonem k závislosti. Pročistí nos od nečistot, ale neléčí, ani neničí sliznici, je to fyziologický roztok. K rýmě si ho schovávat nemusíš, protože je izotonický, nemá schopnost rozpustit rýmu, budeš pak akorát nadávat, že nefunguje, na rýmu je potřeba mít hypertonický.

K tvé otázce. Dle všech lékařů Orl, kteří dceru viděli, a že jich už bylo (kvůli uším), není nic takového jako pravidelná hygiena třeba. Nos má v běžném stavu samočistící schopnost, udržuje nějakou běžnou mikroflóru. Ale... V situacích, kdy jdeš třeba ze zaprášeného prostředí, nebo třeba když se vyskytuješ v kumulaci bacilů, nebo třeba v době alergií, není od věci ten nos prostříknout a pak vysmrkat (případně odsát), když to neumí dítě samo dobře.

Takže pokud bys chtěla, tak jednou denně tímhle nic vyloženě nezkazíš. Ale od rýmy ho tím asi nejspíš stejně neuchráníš. Nech si to pro dozvuky rýmy, když bude jen pročišťovat nos a už nebudeš chtít dávat tu hypertonickou. Nebo když bude třeba kýchat a budeš mít pocit, že rýma teprv začíná. Na tu klasickou hlenovou už je izotonický roztok k ničemu.

autor
20. únor 2024

@malenka3 dekuji za krasne vysvetleni 👍🍀❤️

rejalin
20. únor 2024

Já jsem během sezóny rýmiček stříkala, vždycky když přišel ze školky. Vždycky jsem stříkla a za chvilku se vysmrkal. Na Pediatrii s úsměvem to zmiňovala autorka, že to může pomoci.

veru181
20. únor 2024

Nám na ORL doporučovali první školkový rok, jen mořskou vodou, po příchodu ze školky. 🙂

levandule_k
20. únor 2024

Když jsi napsala Otrivin sprej, tak jsem myslela, že jsi koupila nosní kapky, přestože jsi psala v úvodu o mořské vodě. Pro mě Otrivin = nosní kapky = lék. Někdy jsou diskuze matoucí, protože se nemusíme pochopit v terminologii.

lentilkah
20. únor 2024

Strikam po prichodu ze skolky Vincentku s kapkou Sinu Orega- prirodni sprej vhodny pro kazdodenni pouziti a nemocnost vyrazne klesla. Syn ma zvetsenou nosni mandli.

jasminova
26. únor 2024

Nejlepší je mořská voda z drogerie - mají třeba v dm. Já pak když náplň došla, jsem do té lahvičky vyvrtala dírku a dala tam Vincentku a zas zalepila, ten mechanismus spreje je na to super. Ale používáme to jen při rýmě, preventivně je to podle mě zbytečné.