Hypotonie a první krůčky

simca85
28. kvě 2017

Dobrý den maminky, můj syn 18m má diagnostikovanou lehkou hypotonii od 8m. Máme za sebou cvičení, které bylo hodně náročné v mnoha případech neuskutečnitelne. Prý má obrovskou sílu. Stavet u nábytku se začal v 11m, sedět začal ve 13m, lézt chvíli na to a sám začal chodit v 16,5m. Teď už to budou dva měsíce co sám chodí, ale hrozne zesiroka, je nestabilní, často vravora, ale hrozné ho to baví. Na neuro mi řekla, ze to muže trvat i půl roku než bude chodit normálně. Mate někdo podobné zkušenosti a jak dlouho trvala chůze o široké bázi? Dekuji za vaše názory.

lv
28. kvě 2017

Mám to podobně s Evelínkou, 5.-8.m vojtovka, pak už to nešlo a byla alespoň na spodní hranici normy (stoj 10m, lezení 11m, nábytek obcházela 5m, pak chodila s aktivním chodítkem, co tlačila před sebou (schváleno od fyzio) doma i venku, 1.samostatné krůčky 16m. Ze široka chodila dlouho, 4-5m, pomalu, rozvážně (cesta do mš pro starší nám trvala 50min, teď trvá 6min 🙂) ale zase nepadala, chodit chtěla, od 2r nechtěla vůbec do kočárku. No nějak sportovně nadaná není (kolo, běh..) ale je v pořádku. Má to po mně.

simca85
autor
29. kvě 2017

@lv Takže už nechodí zesiroka? To jsem rada, ze vim ze to muže trvat i takhle delší dobu. Malej pravé padá, přepadávat ale hrozné ho to baví. Snaží se i behat😀 A ani na odrazedle nejezdi? My zkusíme teď motorku jestli ho to chytne. Dekuji

lv
29. kvě 2017

@simca85 chodila, už jí bude 5let 🙂. Motorka ji bavila po 2r, dřív ne, neuměla to.

katkaajirka
30. kvě 2017

Mělo by se to postupem času spravit. Je důležité, aby se co nejvíce posílily všechny svaly, včetně hlubokých břišních a zádových. A taky by nožičky neměly být omezovány botičkama - na doma nejlépe ponožky nebo kožené capáčky, na ven co nejlehčí botičky s co nejohebnější podrážkou, aby mohl přijímat podněty a reagovat na ně. Nejlépe na to funguje bosá chůze po trávě. Jsme na tom podobně, už přes půl roku cvičíme, kupujeme tzv. barefoot obuv a vidíme veliké pokroky. Když měl předtím nohu sešněrovanou v žirafkových botách, bylo vidět, že ho to ve správném vývoji velmi omezuje.

simca85
autor
30. kvě 2017

@katkaajirka My máme teď kožené kotníčkové sandalky, ale nepřijde mi ze se mu v tom dobre chodí. A to nám neurolozka řekla ať v tom chodíme i doma. Ale já ho nechávám v ponozkach. Navíc má úzkou nohu a málokteré nám padnou. Ty barefoot boty dělají ve verzi celoroční a zimní prosím? Málokde jsou k sehnání. A jak je vás syn starý jestli se mužů zeptat? Cvičite Vojtovku? Dekuji😀

katkaajirka
30. kvě 2017

Nám taky lékaři (stará škola) doporučili kotníčkové boty i na doma, fyzio však řekla, že už se potvrdilo, že tyto boty ničemu nepomáhají, právě naopak a připodobnila to sádře. Barefoot se dělají celoroční, sandálkové i zimní, a většinou je teda neprodávají v klasické dětské obuvi, ale ve specializované prodejně či na eshopech. Doporučuji skupinu na facebooku Barefoot nejen pro děti, kde je i soubor s obchody po celé České republice. Syn bude mít dva roky, Vojtovku už necvičíme, jen cviky na zpevnění trupu - skáčeme na balonu, vytvořili jsme si opičí dráhy a senzomotorické koberečky (kamínky, provázky, houbičky nalepené na koberečku) a hlavně chůze na zahradě naboso. Syn má i valgózní kotníky, což je projev právě toho povoleného bříška, a opravdu vidíme výsledky. A barefooty nosíme všude, i na beton (někdo to nedoporučuje, ale ty dětičky ještě neumí dupat na paty jako my, kteří se mačkáme v konfekční obuvi, takže se toho taky nemusíme bát). Opravdu doporučuji tu skupinku na Facebooku, hodně mi pomohla a určitě pomůže i Vám.

simca85
autor
30. kvě 2017

Tak to je super, ze vidite výsledky. A ty na ty kotníky vas upozornil lékař nebo jste to řešila sama? Syn když chodí tak jde pravé zesiroka a občas mu ujíždí levá noha dovnitř, on má tu stranu celkové slabší. Každopádně se po této obuvi porozhlédnu. A na betonu se nemá nosit tedy?

katkaajirka
31. kvě 2017

Těch kotníků jsem si všimla sama, lékař řekl, že se to do tří let neřeší a pak se napíšou vložky do bot, pevný kotník a konec. Vyhledala jsem proto fyzio (ta je nakloněná barefoot, protože jiné fyzio vám jen zopakujou to, co lékař), a ta řekla, že vložky a pevný kotník by akorát pomohly svalům lenivět. Takže pořádně cvičit a nechat dítě, "ať si hraje", tím se posiluje nejlépe.
Na tom betonu, to je názor od názoru. Ale prcek stejně nechodí za ručičku vedle mě, ale odskočí si na trávu, chvíli jde po obrubníku, pak zase vymyslí něco dalšího, navíc chodníky nejsou až tak rovné jak se zdá, jen z podlahy v nákupních centrech mě opravdu bolí nohy.
Já sama jsem přešla taky na barefoot, nejdříve abych zjistila, do čeho to vlastně syna obouvám, a teď po téměř půl roce si už jiné boty nekoupím. U dospělých je to hodně o tom znovu se naučit chodit správně, ty děti v tom mají výhodu, že ať už chodí jakkoli "směšně", ten vzorec chůze umí automaticky, než se pevnou botou zkazí. Je ale možné, že třeba ve vašem případě bude pevnější botička potřeba, to by měl zhodnotit odborník, nejlépe takový, který barefoot uznává. Z fyzioterapeutek je hodně chválená Lucie Alblová z Prahy, osobně ji neznám, ale maminky si jí velmi chválí.

simca85
autor
31. kvě 2017

@katkaajirka Dětská MUDr. mi řekla, ze je ještě malý a doma jen v ponozkach, na neurologii pevnou obuv. Ale vzhledem k tomu, ze syn při hraní leze ještě po čtyřech a to je prý nejlepší cvičení. Těžko by lezl v pevné obuvi. Takže je doma naboso. Jediná obuv kde se na barefoot specializují je v našem okolí v Litoměřicích. Tak jsem zvědavá.

katkaajirka
1. čer 2017

To je fajn, že vám MUDr. hned nedoporučila pevnou kotníkovou botu, je dobře, že se začíná upouštět od těch pevných bot á la sádry, ve kterých nožka jen leniví. Přeji vám, aby jste vybrala nějaké dobré botky, určitě vám dobře poradí, a hlavně, aby byl váš malý brouček šťastný a zdravý. 🙂 a až trochu více posílí svaly, bude chodit, že ho nebudete moct dohonit.
...ještě bych dodala, že nám kromě všeho toho cvičení hodně pomáhá plavání.

simca85
autor
12. čer 2017

@katkaajirka Dobrý den, tak jsem se přidala do skupinky jak jste mi psala a už mám botky pro syna vybrané. Jen nevím jestli je v nich dobre chodit po chodnicich na sídlišti. Střídavě to tedy i s chůzi na hřištích kde je tráva a nerovný terén, tak snad mu to ty chodidla nezhorsi. Rada bych, aby si posílil to hypotonicke bříško a zada. Jaký na to mate názor? Dekuji moc

katkaajirka
14. čer 2017

To je fajn, a jaké botky jste vybrala? Na sídlišti je toho nerovného terénu vždycky dost, myslím, že to bude dobré. 😉 Ono to posilování chce čas, výsledky jsou často vidět až po několika měsících. S tou hypotonií je to těžké, sama to vidím na synovi (ale taky na tchýni, po které ji nejspíš zdědil. Ta má kvůli tomu + nošení úzké obuvi na nohou šílené haluxy), právě proto chci dbát hlavně na prevenci před jakýmikoli deformacemi. Chodíme každý týden plavat, kromě cviků ho venku hodně času nedžím za ruku, ať mu to neulehčuji, i do schodů ho už jen přidržuji a nechám ho, ať se sám vyváží, aby nespadl. Syn si i sedá do tzv. W sedu (nožky nemá pod zadečkem, ale vytáčí je ven, tím se ničí kyčle a navíc se u toho hrbí), což je zase projev toho povoleného bříška. Je to běh na dlouhou trať, ale postupem času se to určitě upraví. 🙂

simca85
autor
14. čer 2017

Froddo prewalkers, tak uvidime. No jen mám trochu strach, aby mu tato obuv ještě víc neuskodila. Doktoři tvrdí, ze hypotonicke deti by měli mít pravě pevnou obuv, aby se jim třeba nevybocily kotníky když k tomu mají sklony. Ale možná je to tím ze se do nedávná nosila jen ta pevná obuv, svaly na chodidle ochablost a kotníky se vybocily.
To mě nikdy nenapadlo se podívat v příbuzenstvo jestli to syn po někom nepodedil. Jak se u tchyně projevuje ta hypotonie?
Syn také takto sedavá, ale řekla bych čím dal min. Syn jak si je nejistý tak třeba na schodech vyžaduje moji ruku nebo je vyjde sám ale drží se zábradlí. Bez opory ne. Hlavně pořad chodí zesiroka, aby mu to nezustalo😟
My nikdy chodit neplavali, prý to dětem s hypotonii škodí víc než prospeje. Ale četla jsem ze i tak msminky chodí. Akorát jak už je syn větší nevím jestli by to zvládal. Vy planetě od narození?

simca85
autor
14. čer 2017

@katkaajirka omlouvám se za preklepy😀 Vy plavete od narození?

katkaajirka
15. čer 2017

Frodda jsou dobré botičky, tím určitě nic nezkazíte. My tu hypotonii máme jen lehkou, nic nám vlastně nezakázali, jen k té chůzi doporučili naboso v přírodě a pevnou obuv do města i na doma. Tak jsem se narovinu zeptala, do kdy bude muset nosit tu pevnou botu, když se mu v tom ty svaly nemůžou posílit. Prý mu stačí být hodinu denně bez bot při cvičení, má je nosit několik let a stejně ve třech letech dostane ortopedické vložky, protože bude mít plochou nohu, s čímž nesouhlasím, protože se mu už teď rýsuje a má se vyvíjet až do pěti let. Takže mi to připadá, že sami neví, proč to vlastně doporučují. 😕
Tchýně i manžel měli podle vyprávění stejné příznaky jako syn, tak jsem si to spíš domyslela. Nevím, jestli to může být dědičné.
Plaveme od roku, ale třeba ve vašem případě to může opravdu být na škodu. V tomto bych raději dala na doporučení lékaře 😉

luckeyluckey
18. čer 2017

A teď babo raď......mám taky hypotonika, má to vrozené po mně. Jedna fyzio nám řekla sesnerovat do bot, neuroložka v žádném případě a další fyzio také ne, že prý ho mám rovnat a pak když to nepomůže, tak dáme tejpy. Komu věřit a co mám dělat, jsem z toho už tak zoufalá. Nechci aby dopadl jako já, po operaci těžké skoliosy, nohy do x. Bojím se, abych se nerozhodla špatně a klukovi neublížila.

korin
18. čer 2017

Syn byl lehce hypotonický, vojtovku jsme cvičili ještě v roce, pak jsem na to už fyzicky neměla, ale naštěstí začal konečně lézt. První kroky do prostoru přišly v 16 měsících, venku přestal lézt o 2 měsíce později. Chodil taky dost zeširoka (připomínal mi velké písmeno A 😉 ), což bylo ale hodnoceno jako normální a časem to přešlo. Teď má 5 let, drandí na kole i koloběžce, je fyzicky zdatný. Má stále povolené břišní svaly, (fyzio mi vysvětlila, že je to běh na dlouhou trať), ploché nohy (připisuju dost i dědičnosti), valgozní kotníky a kolínka do X. To nosil pevné boty na ven, doma byl v papučích nebo bosky. Zkoušeli jsme ortopedické vložky, pak jsem se na to vykašlala a přešla na barefoot. Stav se postupně zlepšuje i bez vložek. Kdyby byl ochoten cvičit, bylo by to ještě lepší, ale bohužel...

kristynatita
19. čer 2017

Tak nevim:( Je nejaka nadeje, ze synek bude vyvojove ok, ikdyz ma centralni hypotonii? Vojzovku cvicime od mesice a pul, na brisko ze zad se spravnym zpusobrm zacal tocit uz pred 3.mesicem. Dovednoatne odpovida veku, jak se snazi, rad by lezl uz ted, kdyby to slo. Ted ale, jak mu stridave rostou zuby jde cviceni hur. Nedovedu si predatavit, ze abychom cvicili az do chuze. Po doplneni b12 je jak střela. Porad doufám, ze bude vse ok a po hypotonii nebudr ani známka :(

korin
20. čer 2017

Běžně se cvičí do začátku lezení, tím pak dítě posiluje samo, jen to čekání je nekonečné...

simca85
autor
20. čer 2017

@luckeyluckey Ty tejpy jsou Dobre na co prosím? Kolik je synovi?

simca85
autor
20. čer 2017

@korin Jako kdybyste psala o mem synovi. Akorát, ze teď je mu 19m. Tak jsem zvědavá jak se bude dal vyvíjet. Takže myslíte, ze kdybyste nosili barefoot dřív mohl mít ty nozicky lepší? Každý doktor říká ohledně obuvi něco jiného a člověk neví co teda a hlavně, aby svým rozhodnutím něčemu nepřihorsil.

korin
21. čer 2017

@simca85 Netroufám si odhadnout, co by, kdyby 😉 (ale tajně si myslím že by to bylo lepší). Každopádně barefootu nakloněný fyzioterapeut mi řekl, že je u syna nutné i cvičení, že samy boty to nespasí. Ale stav se zlepšuje i tak, růstem. Na ortopedii (byla jsem po roce ze zvyku, nechala udělat vložky a pak mu je nedala...) nás chválili, prý máme ještě vydržet. Syn má dost širokou nohu, kupovala jsem mu essi, tvrdé jako prkno, prakticky neohebné. Teď se za to tluču do hlavy. Zkušená prodavačka mi tvrdila, že v botách s měkkým opatkem (třeba sněhulích) mu spadnou kotníky, takže v zimě nosil skoro pořád boty kožené... a stejně mu kotníky spadly. Ploché nohy má po tatínkovi, to mě netrápí. Dcera má 3 roky, barefoot nosí odmala a asi taky bude plochonohá. Ještě bych chtěla zdůraznit vit. D, resp. jeho nedostatek v běžné populaci. Na toto téma doporučuju knihu Dr. Paszkové Nedoceněný vitamín D. Přidat déčko mi doporučovali i na ortopedii, takže tuto zimu už jsem si to ohlídala.

simca85
autor
25. čer 2017

@korin A vy myslíte, ze hypotonicke dite potřebuje pevný opatek aby nemělo vbocene kotníky? Já pravé nevím zda ho nechat jen v barefoot nebo mu dat kompromisy s pevným opatkem. Ale sama píšete, ze i v v botách s pevným opatkem se vám kotníky vybocily.
My začali taky na Essi pro úzkou nohu, jediné nám seděly a mate pravdu, ze jsou hrozné neohebné a to mi prodavačka říkala, ze se zlepšily, ze byly ještě tvrdší.
My zatím bereme vit. D( Vigantol). V 18m neměl ještě úplně srostlou fontanelu.

korin
25. čer 2017

@simca85 Vážně nevím, co poradit. U syna pevný opatek nezabral. Doma chodil v tuhých essi letních sandálkách (než z nich vyrostl) nebo v klasických bačkorách, příp. bosky. Konzultovala bych to s fyzioterapeutem, který není proti barefoot obuvi.
Je to těžké rozhodování, člověk nikdy neví... ale ať vyberete barefoot nebo kompromis, děláte pro syna to nejlepší, co je ve vašich silách 🙂

luckeyluckey
2. črc 2017

@simca85 Prý by těmi tejpy stáhla sval, nebo tak nějak. Synovi je 15 měsíců. Ještě nechodí, dlouho začal lézt a teprve i po dvou měsících lezení si teprve sám sedl.

simca85
autor
2. črc 2017

@luckeyluckey Už jsem o to četla než jste odepsala😀Docela ty tejpy chválí. My začli chodit v 16,5m, ale vidím jak chodí s vystrcenym briskem😟 Ani jsem v to nedoufala.

luckeyluckey
4. črc 2017

@simca85 Já jsem na to zvědavá, kéž by mu to pomohlo. Teď mu bylo patnáct měsíců, leze jako tryskáč, staví se, preliza mě apod. Ale když se postaví, tak se mu ty nohy rozjedou.

kristynatita
4. črc 2017

@luckeyluckey mohu se zeptat: synek ma centralni hypo.? a lehkou-stredni-tezkou?
nas synek ma centralni lehkou, tak tak jsme trochu napjatí, jak mu vse dal pujde.

luckeyluckey
31. črc 2017

@kristynatita No rehabilitační doktor napsal centrální celkovou hypotonii. Je to ve zprávě. A fyzioterapeutka se zhrozila, že zase tak hrozný jak pan doktor píše to není. Neuroložka konstatovala, že slabší je a že to má po mně. Já teda dopadla hodně špatně, ale já jsem příklad toho, že když se to opravdu zanedbá a dělá se všechno špatně, tak to i špatně dopadne. U syna se snažím dělat maximum a doufám, že to bude dobré. Zatím nechodí, je mu 16 měsíců, ale má ještě čas, prý lezení a to hodně dlouhodobé je pro něj nejlepší posilování.

simca85
autor
9. srp 2017

@lv Dobrý den, mohu se ještě zeptat jsk jste to měli s běháním? Syn chodí 4,5m, to už je celkem dobrý. Teď se snaží behat malinko a zvláštně se mu u toho točí nozicky dovnitř, neumí pokročit kolinka a ještě u toho hází rukama na všechny stran. Je to trochu komické, děla mi to obavy, aby někdy vůbec normálně běhal. Dekuji moc