Intolerance laktózy. Poradíte, prosím?

25. kvě 2022

Chci se s vámi poradit možná máte podobnou zkušenost. Od té doby co se malý narodil pořád jen brečí kroutí se, celkově hrozně nešťastný miminko. Docela často má střevní problémy, pořád to v něm škrundá a má docela dost řídkou stolici, tím myslím fakt vodu. Pořád jen slyším nasaďte probiotika , to přejde, to jsou koliky, zkuste cvičit nožičkami....blablabla. Všechno tohle samozřejmě děláme a nyní chodíme k fyzioterapeutce které se zdá, že je malý v pořádku co se týče pohybového aparátu. Postupně v diskuzích jsem došla k intoleranci laktózy. Aktuálně kojím a pouze na noc dokrmujeme. Myslíte, že je dobrý nápad zkusit třeba tři dny nekojit a vyzkoušet bezlaktózové mléko? Myslíte že bych takto rychle zjistila intoleranci laktózy, zlepšilo by se to například už za tři dny? Docela ráda bych šťastný miminko, jsem z toho už úplně hotová 😪 já sama příliš mléčných výrobků nejím....
Jaké bezlaktózové mléko používáte? Narazila jsem v obchodě na Bebu.

uzivatelkapetra
25. kvě 2022

Poradila bych se s dr. Pro dospělé existuje test na intoleranci laktózy, tak se to dá určitě nějak ověřit i u dětí.

veritanas
25. kvě 2022

No...podle toho, jak moc silnou intolerancí by měl mít... Může dojít ke zlepšení u silného problému, ale osobně dle mých zkušeností a informace od lékařů i lidi na skupince pro alergiky, tak je to spíš dýl než kratší dobu... Alergilozka mi řekla, že ideální je alespoň 14dni... Ale podle popisu by to ta intolerance, možná alergie by být mohla. Nicméně je jedno jestli jíš mléčné výrobky nebo ne, lidské mléko má snad nejvyšší obsah laktózy z celé živočišné říše...🤔

veritanas
25. kvě 2022

@uzivatelkapetra máš pravdu, dá se to. Nicméně tyto testy se považují za neprůkazné, narozdíl od alergií. A nehradí je pojišťovna, navíc jsou to odběry krve, což u takového miminka nikdo nedělá rád. 😭😭 Ale taky bych se poradila s Dr.

carameels
25. kvě 2022

A proč Vás zrovna napadla intolerance laktózy? Jíte mléčné výrobky? U nás přesně takovéto peklo znamenalo alergii na bílkovinu kravského mléka (dále pak i hovězí, sóju, ořechy, cizrnu, kuřecí a vejce). Ale jak bylo psáno, ke kojení by se pak nemělo smysl v případě intolerance laktózy vracet. V mateřském mléce je jí až až.
Co můžu poradit, tak určitě nepřestávat kojit, ba naopak kojit co nejčastěji a zkusit vyřadit aspoň na 5-6 týdnů veškeré výrobky s kravskou bílkovinou. Protože dle mých zkušeností to nebude nejspíše laktóza, ale BKM. Pozor ale i na máslo, oplatky… přiřadila bych k tomu i zkřížené alergeny, což je ta sója, hovězí a pak i kuře a vejce.
Jinak tři dny jsou málo. U nás nastalo mírné zlepšení po 14 dnech a nejvíc to šlo poznat po měsíci.
Syn mi 4 měsíce hystericky řval, kakal vodu nebo zelené a krev, nespal… Nechci tady to peklo vypisovat. Ale 3měsíční kolika to bohužel nebyla.

lenerka1
25. kvě 2022

Neplašila bych, takhle malé miminko velmi pravděpodobně může mít jen nezralý zažívací trakt a když k tomu člověk přistupuje citlivě, do cca roka se to srovná (náš případ). Kojení je to nejlepší, co pro správný vývoj (nejen) zažívání může máma udělat, nahrazení kravským byť bezlaktozovým umělým mlékem mi nedává smysl. Není nic snazšího, než nasadit bezmléčnou dietu sobě (zbavit se všeho mléčného, i malinké smetanky do kávy, sýrů, jogurtů, másla) a dát tomu tak měsíc (u nás ale zlepšení bylo vidět už po týdnu), jestli se mimču uleví nebo ne. Pozor nemusí reagovat na laktózu, ale i na jiné složky mléka např. casein, takže nahrazení bezlaktozovými výrobky nemusí stačit. Ale nemusí to být jen mlékem, u nás byl problém i s větším množstvím vajec v mé stravě a dokonce reakce byla i na přemíru cukru (to místo barvy míchaných vajec z mláděte lezla podivná zelená hmota). Do určitého věku se dle naší dětské dítě na alergie a intolerance ani netestuje. Nám stačilo u prvního vydržet asi 3 měsíce, u druhého půl roku na dietě a pak jsem postupně zařazovala a problém už nebyl, nebyl ani s příkrmy a po roce obě děti mohly jíst vše, mladší teď ve 3 letech je velká milovnice mléka a mléčných výrobků a ani potíže s trávením ani ekzémy se nevrátily. Držím pěsti, ať si to doma brzy vychytáte a miminko je jen spokojené a usměvavé.

malytlustyhroch
25. kvě 2022

Hodne lidi plete dohromady alergii na bilkovinu kravskeho mleka (ABKM) a intoleranci laktozy. ABKM je u malych deti casta a se zranim traviciho systemu obvykle zmizi, materske mleko nevadi, ale matka by se mela vyhnout jedeni zvireciho mleka ve vsech podobach. Narozdil od toho intolerance laktozy (mlecny cukr obsazeny v kazdem mlece) je u kojencu veeeelmi vzacna. Zbytek k ABKM uz napsala carameels.

autor
25. kvě 2022

@carameels Protože co jsem načetla při ABKM je typická právě vyrážka nebo exem. A také krev ve stolici. Kdežto u té laktózy je to spíš běhavka. Střeva ji nedokážou zpracovat. Proto bych to viděla spíš tak....ale mohu se mýlit.
S dr. Samozřejmě konzultováno, pokud mi teda rozuměl protože já jemu ani slovo (ukrajinec).....a dozvím se vždy jen že je to normální, cvičit nožičkami apod ....

malytlustyhroch
25. kvě 2022

A jak stare je miminko? Oba synove meli koliky az skoro do pul roku 🙈 U nas uplne nejvic vadilo, kdyz jsem snedla jakykoli kynuty vyrobek (vcetne chleba, knedliku a povestnych tri dny starych rohliku). Jeden reagoval i na nejaky super bio kyprici prasek z vinneho kamene. Pul roku jsem se zivila kneckebrotem :-/ Hodne pomahalo nahrivani briska deti a rektalni rourka.

krisstina93
25. kvě 2022

Tak nejez ty mléčné výrobky, kojit můžeš dál normálně. Tu dietu musíš držet ty, ne nasadit dítěti bezlaktozove mléko.

martulka88
25. kvě 2022

Určitě mudr. My jsme řešili průjem a krvavé nitky. Měsíc jsem nejedla (na doporučení pediatry) nic s mléčného, pšenicí a vejci. Bohužel jednou denně dvě nitky měl. Tak jsem přestala kojit a nasadili jsme Nutrilon alergy - po něm velké zhoršení - v každé stolici krev. Tak má Neocate syneo a konečně je v pořádku, co se týče krve. Ale průjmovitou - spíše jako krupisová kaše, tak takovou stolici má stále. Prý má ABKM. Ale my si myslíme, že má intoleranci laktózy. Jinak test na laktózu nechtěj doktoři dělat. Ani mně to nechtěla alergoložka udělat - prý stačí nahradit laktózové produkty za bezlaktózové na 2týdny a uvidím (jak jsem držela tu striktní dietu, tak mi zmizely některé problémy, ale já mám k tomu ještě crohna). A jinak 3dny je málo. Chce to alespoň týden. A musela by jsi odstříkávat, pokud by jsi nechtěla přijít o mléko.

lenulacek
25. kvě 2022

Laktoza určitě ne 🙂 spis alergie na kravskou bilkovinu?

autor
25. kvě 2022

@krisstina93 ale laktóza se nachází v mateřském mléce. Proto se přestává u laktózy hlavně kojit.

@martulka88 pomoci ani žádných testů jsme se nedovolali. U nás je to fakt spíš voda. Žlutá nebo zelená voda. Krupice v žádném případě. Zkusim tu Bebu a odstříkávat. Alespoň pár dnů jestli se něco změní.

martulka88
25. kvě 2022

On má krupici až po Neocate. Do té doby průjmy, ale k tomu ještě s krví. Alergoložka, u které se léčím mi sama říkala, že na intoleranci laktózy je moc malý (3,5měsíce). Jenže po Nutrilonu allergy, kde je syrovátko, tak mu bylo hůř, než když jsem ho kojila já, kdy jsem vynechala vše (jedla jsem jen brambory, rýži, maso). Jo a zkoušela jsi hylak forte?

autor
25. kvě 2022

@martulka88 Hylak jsme nezkoušeli, jen Espumisan, a nějaké bylinky. A ještě jedny kapičky, nevzpomenu si na název. Možná BabyCalm? Dáváme teplé obklady, cvičíme. Ale něco je špatně. To nejsou prdy. To je celodenní řev už 3 měsíce, už na nás zvoní i sousedi. Ale spojitosti s bříškem to má určitě, protože si vyloženě uleví když se vyprázdní. Ale za chvilu je to tu znovu.
Plus tedy ublinkáváni a i trochu slintání.

carameels
25. kvě 2022

To, že je něco typické pro něco, tím bych se moc neřídila. Malý má ABKM a ekzém nikdy neměl. Ano, měl nitky krve, ale to až v 5 měsících a už to byl extrém. Kdyby mě někdo nakopl a poradil dřív, tak k tomu třeba nemuselo ani dojít. Kamarádky syn zas neměl nikdy krev, jen průjmy a škytavky a zvracel. A nyní má ABKM, hovězí, vejce, kuře, sója, rýže… Nemůžu vyloučit, že třeba zrovna u vás to nebude ta laktóza, ale tohle mi přijdou opravdu jako typické příznaky na ABKM. Nečekala bych a zkusila alergeny vyřadit teď hned. Ještě může být relativně brzo a výsledky půjdou vidět třeba už po týdnu. Ta střeva nemusí být ještě v tak špatném stavu.

autor
25. kvě 2022

@carameels škytavky taky má 😥

autor
25. kvě 2022

Je to hodně zaměnitelné. ABKM i laktóza. Nezjistím to pokud nevyřadim, takže to zkusíme a uvidíme.

martulka88
26. kvě 2022

Zkus ten hylak - i průjmy to zastaví. Ale určitě zjistit příčinu. Pokud má průjmovitou stolici, kdy nevypadá stolice, jak by měla, tak řešit. To samé, pokud by divně zapáchala. Sama mám crohna a občas je to oříšek.

snahnah
26. kvě 2022

Dcera měla kolem 2 měsíců velké zažívací potíže, vodnatý průjem, až to stříkalo, barva zelená a žlutá, hleny, pěna a byla takové nespokojené miminko. Měla diagnostikované rotaviry. Když se ani po 2 týdnech nelepšila a rotaviry ji v testech zase vyšly, zkusili jsme nasadit Nutrilon Allergy care a do druhého dne nastal obrat, hodně se zlepšila. Ekzém ani krev ve stolici nikdy neměla.