Intolerance laktózy u 3letého syna. Jaké projevy měly vaše děti?

niliho
20. zář 2022

Dobrý den,
synovi byla zjištěna mírná intolerance laktózy na doporučení lékaře jsme nasadili bezlakozóvé výrobky a po nějaké době zase pomalu zavedli mléčné výrobky. Syn kromě toho, že má řídkou stolici nemá jiné potíže. Stolice je řídká, někdy to má všude (ještě kaká do plen), ale není to vyloženě průjem. Jsme v jednom začarovaném kruhu, protože nevíme, jestli teda tu intoleranci má nebo ne. Syn nemluví, takže nám neřekne, jestli ho bolí bříško, ale myslím si, že kdyby ho nadýmalo, bolelo bříško, tak by určitě plakal nebo se kroutil. Neustále zkoušíme vyřadit pak zase zařadit ty mléčné výrobky a mezitím mu dáváme ty bezlaktozové. Teď chodí do školky a tam zase baští vše, protože ve školce jídelna nedělá jídla pro děti s nějakou intolerancí.
Byli jsme se synem na kontrole na alergologii a řešili jsme s Mudr tu intoleranci a sama mi říkala, že z té krve mohou být ty výsledky zkreslené, že tu intoleranci ani mít nemusí, že mám zkoušet dávat zase ty mléčné výrobky a sledovat ho. Jak píšu, kromě té řídké stolice nic nepozoruji. Hlavně mi říkala, že bohužel na přesné zjištění intolerance nic není.
Jsme s manželem zoufalí z toho, jestli to opravdu má nebo ne. Nechtěla bych mu nedej bože způsobit nějaké zdravotní problémy nebo nějak poškodit střevo, tím, že nebude striktně dodržovat bezlaktózovou stravu.
Jaké projevy nebo obtíže měly nebo mají vaše děti?
Děkuju

janches
20. zář 2022

@niliho jinak než zkoušením to nezjistíte. Pokud ale mléčné výrobky respektive laktózu vyřadíte, musí to být na delší dobu abyste viděla pokrok. Pokud se mu stolice upraví a nic jiného nezměníte, pravděpodobně to bude ono... zhoršit to tím nemůžete, maximálně zlepšit. Ale museli byste to opravdu dodržovat i ve školce... syn měl velké problémy a dlouho jsme hledali co je příčinou. Teď jsme na bezlaktózové dietě a už se pěkně srovnal. Vím, že když sní laktózu, první reakce je řidká stolice. Občas se to dá řešit enzymem, třeba by vám ho ve školce povilili. Já jsem si to také vyběhala a domluvila. Držím pěsti ať je brzy vše v pořádku.

niliho
autor
20. zář 2022

@janches Pořád zkoušíme, ale jak píšete chce to asi hodně větší čas, abychom viděli změnu. Jen je problém a tou školkou. Budu se muset ve školce domluvit, zda mu můžu nosit jídlo z domu. Jen se bojím, že syn bude chtít to co mají děti, když samozřejmě jí pokupě. A mu to člověk nevysvětlí, že nemůže to, co ostatní děti. Hlavně on by tak všechno chtěl a tím, že se spolu nedorozumíme je to o to horší

janches
20. zář 2022

@niliho znám to moc dobře s vím, že je to složité, ale stojí to za to. Když to vydržíte je docela dost možné, že to za pár let bude v takovém stádiu, že už bude laktózové věci snášet bez problému. V opačném případě se to může dále zhoršovat... moje známa držela se synem cca 6 let dietu a teď už jim i testy vyšly úplně dobře a syn jí vše.

shak29
20. zář 2022

Náš malej měl taky obdobi, kdy po mlecnym mel srajdu , ale nebolelo ho nic. Dr taky rekla - zkoušet...
Takze jsem na cas mlecny vysadila a zaradila mu k tomu produkty, ktery davaji nejen streva do pořádku...
Pár měsíců a malej uz snese cokoli a bez prujmu. 😊

emillyhk
20. zář 2022

@niliho Sama mám intoleranci laktózy (nemám ji teda potvrzenou testem), celkem bez problémů snáším tvrdé sýry a máslo. Ale mléko, jogurty, třeba i šlehačka v dezertu je problém. Když si to neuvědomím a sním něco nevhodného, tak záleží co to bylo a kolik toho bylo, něco se projeví skoro hned, něco po pár hodinách. Ale než se mi dá zažívání zase dohromady, trvá to klidně týden. Já teda už jsem poučená, tak když se zapomenu, vezmu Lactanon (ale jsem dospělá, nevím jestli může i dítě). Vám bych poradila nějakou dobu neexperimentovat, laktózu kompletně vysadit. Zařadit bych zkusila až tak po půl roce, dřív určitě ne, protože jinak to podle mě nemáte šanci poznat, když dítě není schopné říct. Problém může být s tou školkou, určitě budou potřebovat nějaké potvrzení od lékaře. Jinak v dnešní době, kdy je rozšířená ABKM, by teoreticky školka mohla být schopná zajistit alternativní obědy a svačiny.

niliho
autor
20. zář 2022

@janches Mě i Mudr řekla, že to může být přechodné, že se mu to může vytratit, ale opravdu budu muset nasadit tu dietu na delší čas, protože takto krátkodobě to asi nezjistím

niliho
autor
20. zář 2022

@shak29 Sice syn nemluví, ale věřím tomu, že kdyby měl bolesti určitě by nám to dal znát. Jediné, co tak je ta řídká stolice. Už jsem mu nasadila probiotika

niliho
autor
20. zář 2022

@emillyhk Synovi to bylo zjištěno z krve, ale Mudr mi řekla, že to má lehce zvýšené. Ať teda zkusíme dávat bezlaktózové výrobky a pak zase zařadit ty mléčné. A sledovat, co to s ním dělá. A takto se motáme už nějaký čas. Jak říkám, neřekne nám, jestli ho něco bolí, ale věřím tomu, že kdyby ano, určitě by plakal nebo to dal nějak jinak najevo. Jen to vidím na té stolici, že jí má řídkou. Právě, že největší problém je s tou školkou. Bohužel jídelna žádné intolerance neřeší, takže bude asi na domluvě se školkou, zda mu můžu nosit jídlo a zda mu ho teda budou dávat. Jen se bojím toho, že syn bude chtít, to co ostatní děti. A člověk mu to nevysvětlí, že to nemůže jíst, že musí mít jiné jídlo. Ale jak píšete, chce to opravdu delší dobu vyřadit, po týdnu se ta stolice asi neupraví

malytlustyhroch
20. zář 2022

@niliho syn ma, zjistili jsme cca ve 4,5 letech, s dietou nejen zacal kakat normalne, ale i prestal byt unaveny a zacal vic rust. Syn teda muze i bezlaktozovych vyrobku je omezene mnozstvi.
Sama mam laktozovou intoleranci a nez jsem prisla na to, ze se mi po porodu vyrazne zhorsila, a ze musim dodrzovat prisnejsi dietu, pripadala jsem si jak duchodce, bolesti bricha byly mirne, ale bolely me klouby, byla jsem hrozne fyzicky vycerpana.
Jo a skolka bud musi byt ochotna varit mu podle pozadavku lekare, nebo ti musi dovolit nosit vlastni jidlo. Obcas skolky, kde s tim nemaji zkusenost rikaji ruzne nesmysly o hygiene atp. ale ani nemuzou nechat dite o hladu, ani mu davat jidlo, ktere nesmi, ani ho kvuli tomu vyloucit. My jsme v MS i ZS narazili na celkem vstricny pristup.

emillyhk
20. zář 2022

@niliho Ono ho to bříško nemusí úplně bolet, dokonce mu to může připadat normální. Ale po dlouhodobém vysazení může být ta změna opravdu výrazná. Nejenom změna stolice, ale jak píše @malytlustyhroch, dítě může být méně unavené, méně často nemocné, atd. Časem to může vymizet nebo se zhoršit, ale určitě je potřeba tělu ten čas dopřát. Držím palce, ať je malému brzy líp 🍀

westie
20. zář 2022

U syna to resime od dvou let a souhlasim, ze jedine reseni je vysadit laktozu a sledovat. U syna se to projevovalo ridkou stolici a obcas nechutenstvim. Na bolest bricha si nestezoval (mluvil dobre, dokazal by nam to rict), ale nemel chut na jidlo.
Syn ve dvou letech nastoupil do skolky, tak jsem to resila tak, ze dostaval bezlaktozove nahrady - obed jsem mu uvarila den predem doma podle jejich jidelnicku, aby mel co nejvic podobne jidlo jako odtatni deti a protoze si to nandavali vzdy spolecne u stolu, mel sve jen to, v cem byla laktoza - napr. jen omacku, testoviny dostal skolkove; svaciny jsem davala taky podle jidelnicku, zase aby to mel stejne nebo hodne podobne. Obcas to byla hruza, varila jsem po vecerech, ale stalo mi to za to.
Od tri let jsem pak obcas misto nahradniho jidla davala enzym v tablete, neni to lek, ale jen doplnek stravy, tak to pro skolku nebyl legislativne problem - pry nesmeji detem podavat leky, ale toto mozne bylo.
A ted v necelych sesti letech postupne zjistujeme, ze synuz muze mlecne vyrobky a nedelaji mu nic.
Jinak je dobre opravdu vysadit mlecne vyrobky vsechny na delsi dobu, pockat, jestli se stolice zlepsi. A kdyz ano, vis, co je pricinou. A kdyz budes chtit zjistovat, co mu dela spatne a co jeste ne, protoze muze na kazdy mlecny vyrobek reagovat jinak, muzes je postupne zkouset. Treba tvrde syry (eidam) ma prirozene jen minimum laktozy, stejne tak maslo. U nas dokonce zalezelo, jestli je to tepelne upravene nebo ne. Syn treba nejhur snasel kravske mleko a jogurty. A vlastne jsme se naucili, ze syrove kravske mleko nepije dodnes, ma rad rostlinne nahrady.
Uprimne, je to beh na dlouhou trat, obcas clovek nevi na cem je, ale js dostala opkovane informace, ze jedina cesta je to proste zkouset a vytrvat.

westie
20. zář 2022

A jeste doplnim, ze zacatku jsem vubec neexperimentovala a vysadila vse s laktozou a nahradila bezlaktozovou variantou, protoze v tu chvili bylo pro me nejdulezitejsi, aby byl syn v pohode. Z bezlaktozovych vyrobku jsem varila pro celou rodinu, abych nemusela delat dve varianty jidel. Ale je pravda, ze mam to stesti, ze nemusim resit cenovy rozdil mezi klasickou a bezlaktozovou variantou, proste jsem se smirila, ze dame za potraviny o dost penez navic. A asi az po roce jsem zacala resit, co a v jakem stavu ma na syna vliv.

niliho
autor
21. zář 2022

@malytlustyhroch nejhorší na tom je, že člověk opravdu neví, zda je ta stolice způsobena tou intolerancí, nebo zda nemá nějaký jiný zdravotní problém. Ale jak tady všichni píšete, budu muset vyřadit mléčné produkty na delší dobu. Takže po týdnech to opravdu nezjistím, jestli je to ono. Jen jak píšu největší nervy mám z té školky. Dnes máme schůzi, tak to s učitelkou pořeším a jsem zvědavá, jak k tomu přistoupí. Zda teda dovolí nosit jídlo z domu, ale bojím se toho, že syn stejně bude chtít, co mají ostatní děti anebo mi řekne, že kvůli hygieně atd nemůžu

niliho
autor
21. zář 2022

@emillyhk máte všichni pravdu v tom, že z těch týdnů vysazení a zase zařazení se to poznat nedá. Chce to opravdu delší dobu

xxx3d
21. zář 2022

nezlob se, ale při čtení, že byla zjištěna mírná intolerance laktózy a následně to doporučení všechno bezlaktózové se mi chce plakat.

nevím, co všechno bylo s malým předtím, než jste mu nechali udělat ten test, je klidně možné, že má získanou a tedy netrvalou intoleranci, ale to je všechno tak...
tohle máš řešit s pediatrem, včetně všech výsledků od jiných specialistů, kam docházíte, je klidně možný, že to byla falešná pozitivita...
ale mírná intolerance - ten výraz...
no, já bych na tvém místě chtěla ověření testu a potom bych se s pediatrem poradila co a jak dál.
tady to vysazení všeho mléčného, protože to řekly na koníkovi, fakt se mi chce plakat.

ke školce, asi syn chodí do nějaké speciální, nebo má asistenta, vzhledem k tomu, co jsi o něm psala, takže by neměl být problém ani s upravenou, speciální stravou. nicméně určitě probrat s ředitelkou, nebo ředitelem.

hodně sil a pevné nervy.

niliho
autor
21. zář 2022

@westie syn občas taky nechce jíst, někdy dokonce nesnídá. Stolici má jak jsem již několikrát uvedla řídkou. Jen kdyby on kakal na WC nebo nočník, abych viděla tu konzistenci. Jenže on pořád kaká do plen a to si umíte představit, jak to pak vypadá. Neumím ho zbavit plen na odpolední a večerní spaní. A on je vždy pokakaný hned ráno anebo po poobědním spánku. Nejsem schopná ho zachytit přes den, abych viděla, jaká ta stolice vlastně je. V té pleně je to řídké. A teď je to intolerancí, anebo to tak rozňahňá, jak se ve spánku převaluje. Proto jsem tak zoufalá. Samozřejmě největší starost je školka. V jídelně mi bylo řečeno, že oni intolerance neřeší, takže si to mám domluvit s učitelkou, jestli mi dovolí nosit jídlo z domu. Dnes máme schůzi, tak to budu řešit. Jen mám obavy z toho, že syn bude chtít jíst, to co ostatní děti. A někdy jak vidím, co mají, tak nevím, jak bych mu to doma stejně připravila. Samozřejmě když se podívám na jídelníček, tak to alergen mléko a výrobky z něj mají úplně ve všem

niliho
autor
21. zář 2022

@xxx3d dlouhodobě navštěvujujeme endokrinologii, kde mu jednou z krve vyšla mírná intolerance. Paní doktorka řekla, vyřadit mléčné výrobky a nasadit bezlaktózové a pak po nějaké době zase zkusit zařadit a sledovat, co to se synem dělá. Pak jsem znovu žádala o test z krve obvodní lékařku, opět mírná intolerance, nic závažného. Zkusit nasadit bezlaktózovou dietu a znovu zařadit mléčné výrobky a sledovat. Další kontrola na alergologii, paní doktorka, že mám zase zavést mléčné výrobky a sledovat syna, že je potřebuje a pokud neuvidím nějaké příznaky, nač zbytečně dodržovat bezlaktózovou dietu. A proto se pořád v tom tak plácáme. To je pořád zkuste vyřadit a zařadit. Na alergologii mi jasně Mudr řekla, že výsledky mohly být falešné, že není žádné vyšetření, které by to potvrdilo přesně. A ano bylo mi řečeno mírná intolerance. Do žádné speciální školky nechodí, ani nemá asistenta, chodí normálně do státní školky, kde mi bylo v jídelně řečeno, že oni intolerance neřeší, že bych musela přestat odebírat obědy a po domluvě s ředitelkou leda nosit své

xxx3d
21. zář 2022

@niliho tou nějakou dobou je myšleno 6-8 týdnů, tak nevím, kolikrát jste to otočili a bylo něco poznat, ale je klidně možný, že netrpí žádnou intolerancí a pokud má jídlo víc řídký, míň vlákniny, tak je ta stolice prostě řidší, nebo řídká
nosit si vlastní stravu pro dítě do školky není špatné řešení, když už bude potřeba
a prima je, že je to běžná školka, já to brala podle toho, co jsi psala, že se s ním nedorozumíte (vy doma), tak jak potom ve školce... no ale to jde stranou, hlavní je zdraví
když jí v tý školce všechno, jako ostatní děti, tak v plíně co? nějaká změna, nebo horší?

westie
21. zář 2022

@xxx3d Co je na tom k pláči? Tazatelka očividně potřebuje podporu, protože je z té situace zmatená, každý lékař říká něco jiného, syn má nějaké příznaky, ale vlastně nic závažného, ale přesto to chce řešit. Mně to přijde naprosto v pořádku, že jí tu jiné maminky napíší svou zkušenost a třeba poradí, co znamená "na chvíli vysadit" a jak dlouho to mají dodržovat. I kdyby dítěti nic nebylo, tak se mu zdravotně vůbec nic nestane, když na chvíli vysadí laktózové výrobky. Já třeba tazatelce opravdu rozumím, protože jsem měla se synem podobnou zkušenost - nosil plínu, měla jsem pocit, že něco není úplně dobře, ale neměl žádné závažné problémy, byl veselý a vypadal spokojeně. A přesně jsem řešila, jestli řídká stolice je z nějakého důvodu, nebo je to jen rozpatlané v plíně. A lékařka sama říkala, že krevní testy nedoporučuje, že nejsou průkazné a že to máme zkoušet, že je to běh na dlouhou trať, může se to v čase měnit atd. Jenže jsem neměla nikoho, kdo by si tím prošel a prostě mě podpořil v tom, že je v pořádku jít metodou pokus-omyl, dát tomu čas a být trpělivá. A to jsem pochopila, že tu tazatelka hledá. Nikdo si tu nehrajeme na doktora, ale píšeme naše vlastní zkušenosti.

westie
21. zář 2022

@niliho Ohledně vlastního jídla - my to se synem otevřeně řešili, mluvili jsme o tom a vzal to vlastně úplně v pohodě. On má v povaze, že je rád středem pozornosti a výjimečný, takže byl vlastně rád, že má něco speciálního😉 A ohledně toho, že alergen mléko je uveden všude - já to řešila selským rozumem a odhadem, ale ze začátku jsem nahrazovala opravdu všechno mléčné, protože jsem tou dobou nevěděla, jestli vadí mléko a máslo je v pohodě, to jsem vypozorovala až časem.

xxx3d
22. zář 2022

@westie k pláči je především (za mě) to, že lékař, který ty testy dělal vyhodnotil řekl následně rodiči takovou nemastnou neslanou informaci. laktózová intolerance neznamená automaticky striktně všechno bez laktózy, a mírná intolerance je co? (řečnická otázka) k pláči je, že pediatr není pevný maják, kterému odevzdám všechny výsledky a on mi následně řekne, co a jak, kam ještě jít, apod.
a k pláči je, že takovému rodiči pak nezbývá než nahlédnout do rozsáhlých internetových diskuzí, kde hledá co a jak.
to je za mě prostě k pláči.

niliho
autor
22. zář 2022

@westie Moc děkuji za pochopení a podporu. Nemám nikoho v okolí, kdo by si tím prošel. A to je přesně ono, jsem už zmatená, byli jsme s tím u tří lékařů a každý mi řekl zkoušet, zkoušet, tak pořád dokola zkoušíme a opravdu nevím, zda to je ta intolerance, nebo něco jiného, nebo opravdu jen rozpláclá stolice z toho, že kaká do těch plen. Jak píšete je to běh na dlouhou trať

westie
22. zář 2022

@xxx3d Tak to máme každá jinou zkušenost. Já naší dětské doktorce opravdu věřím, mám s ní hodně dobré zkušenosti. A u intolerance na laktózu mi i ona sama přiznala, že to není lehké zjistit, že neví, kam by nás poslala, protože na gastro dělají zbytečně invazivní vyšetření a pro složitější případy, což mi nechceme a nepotřebujeme. A abychom syna nezatěžovali zbytečnými testy, které stejně nemusí být průkazné, tak je dobré tomu dát čas a zkoušet to. A že se to může v čase měnit, což já můžu jen potvrdit z vlastní zkušenosti. Já asi nemám od lékařů očekávání, že na každou situaci znají jasné řešení. A zvlášť zažívání je spojeno se spoustou dalších oblastí, vyvíjí se, jak dítě roste, je v klidu/má stres, funguje psychosomatika, atd. Prostě mi přijde normální, že lékaři neznají odpovědi na všechno a nemám jim to za zlé. A jsem vděčná za naši doktorku, která to dokáže říct, jak to je.

xxx3d
22. zář 2022

@westie moje zkušenost s doktory a naší padiatrou je skvělá.
ale prostě ne všichni pediatři jsou skvělí, stejně jako ne všichni specialisté.

niliho
autor
22. zář 2022

@westie
@xxx3d
Je to opravdu tak, nikdo nedokáže říct s přesností říct, ano má jí. Synovi byla odebrána krev jak na endokrinologii, tak u obvodního lékaře, výsledek mírně zvýšená intolerance laktózy, doporučujeme nasadit bezlaktózovou stravu a za týden - 14 dní zkusit dát jogurt a sledovat, co to s ním udělá, pokud v pořádku, zkusit zařadit postupně další mléčné výrobky. Další kontrola na alergologii, kde mi Mudr jasně řekla, že bohužel není žádné vyšetření, které by jasně prokázalo intoleranci laktózy, že ty krevní testy, které mu byly dělány mohou být zkreslené. Že pokud to není nutné, tak nač dodržovat bezlaktózovou dietu, když dítě potřebuje mléčné výrobky už kvůli zubům, kostem atd. Takže opět, pokud nepozoruji žádné závažné změny nasadit mléčné výrobky. A tak se v tom pořád plácáme a já jsem nešťastná, protože bych mu nerada způsobila nějaké zdravotní problémy nedodržováním té stravy. Jak jsem již několikrát uvedla, jediné, co na synovi pozoruji je ta řídká stolice. A tím, že nemluví, tak neřekne, zda ho nadýmá nebo bolí bříško. Ale pořád si říkám, přeci by mi to dal najevo, kdyby ho něco trápilo. A věřím tomu, že by se ty bolesti, nadýmání, průjem dostavily hned po jídle. Já jsem měla celiakii, a musela jsem dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Stačilo mi sníst kousek něčeho s lepkem a bylo zle. Tak si říkám, že třeba by to také tak měl. Nevím. Tím, že to s ním nevykomunikuju, tak o to je to horší

westie
22. zář 2022

@niliho Pokud si to můžeš finančně dovolit, tak zkus mléčné výrobky ve variantě bezlaktózy - dělá se tak úplně všechno a prodávají to v běžných obchodech, jen je to draží než klasická varianta. A bezlaktózové znamená jen to, že cukr laktózu nějakým procesem rozštěpí na jednodušší cukry, proto jsou i ty bezlaktozové výrobky většinou trochu sladší, jinak tam zůstává vše, co je v běžných mléčných výrobcích, syn tedy o nic nepřijde a ty to můžeš prostě zkusit.
A ohledně toho, že syn si řekne, tak u nás, i když syn opravdu dobře mluvil, tak neřekl nic, protože pro něj to byl normální stav, že nemá takovou chuť k jídlu a na záchod normálně často, jen to bylo řídké a nakysle to smrdělo.
A od té doby, co to řeším u syna, jsem se setkala s tím, že je spousta lidí, co to má a každého trápí něco jiného, vadí mu jiné výrobky a v jiném množství - syn třeba teď snese skoro vše, ale nesmí to mít denně - teď měl tři dny za sebou obyč jogurt a už zase ho to potrápilo. Je mu už skoro šest, tak už si řekne, že něco není v pohodě, v tom to mám už jednodušší než ty.

niliho
autor
22. zář 2022

@westie ano teď jsme nakoupili bezlaktózové jogurty, sýry, máslo, mléko. Stolici má hned ráno anebo po poobědním spánku, ale tím, že je to v plíně, tak opravdu nevím. Kdyby šel na nočník nebo WC tak bych alespoň viděla tu konzistenci, ale takto to nelze poznat, zda je to z té intolerance anebo z toho jak to ve spánku rozplácá po té plíně. Super je, že už si umí říct. U nás je to v tomto horší

xxx3d
22. zář 2022

probiotika a prebiotika
o tom ti někdo z doktorů řekl, jako jestli dávat obojí, nebo jen jedny?

a skladba jídelníčku u syna je v pohodě, jo? jakože myslím tím, jestli nepreferuje jen řídké nebo tekuté věci, pak by tomu odpovídala i stolice.

niliho
autor
22. zář 2022

@xxx3 nikdo z doktorů mi nic neřekl, ale nasadila jsem mu sama probiotika. Jí všechno a hlavně hodně ovoce. Už jsem i přemýšlela nad tím, zda to nemá z toho ovoce. Opravdu nevím, je to začarovaný kruh

emillyhk
22. zář 2022

@niliho Mě zarazilo už to, že ti doktor poradil, že máš vysadit jen na týden nebo dva - tak dlouho se střeva dávají dohromady, z toho se mírná intolerance nepozná. A že je mírná, je mi jasné už z popisu, protože jinak by se ti opravdu nadýmal a kroutil. Rady od @westie jsou super, nenapsala bych to líp. Jenom ještě k tomu, že má stolici v plíně - i v plíně poznáš, že je to řidší/hustší 😉