Jak podat sirup 3letému dítěti?

lnovic
26. říj 2021

Ahoj všem. Mám problém. Dcera je nachlazena, naštěstí jen rýma a kašel. Ale odmítá mi jakékoliv sirupy, kapky do nosu, masticky i inhalaci. Začne brečet a říkat, že se bojí. Nepomáhá ani slibovani ruznych odmen, ukázka, že to nic není. Přesto stále brečí a "boji se". Nějaký typ jak ty věci do ní dostat? Děkuji za všechny rady.

sirinfirst
26. říj 2021

@lnovic do pití?

95newmommy2020
26. říj 2021

Já dávám do lahvičky třeba 60 ml džusíku a do toho ty sirupy. 😁 To vyžahne hned.

areh
26. říj 2021

@lnovic dávám stříkačkou. Léky se prostě musí brát. Po pár dávkách už ani tolik neprotestuje - ne, že by si je vzal sám, ale pochopí, že jinak to nejde.

te_reza
26. říj 2021

Dávám stříkačkou a vůbec nad tím nediskutuju. Prostě musí a hotovo. Jsou horší věci.

volodka162
26. říj 2021

Jestli už hodinové domlouvání nepomáhá, tak prostě nediskutovat. Mám jeden zážitek, na který si budu asi dosmrti pamatovat...je to už teda 5let, ale byla jsem na wellness pobytu s kamarádkou na horách daleko od civilizace na týden. Po 2 dnech měl její kluk horečky...39-40....v noci, hodiny řval ve vedlejším pokoji...asi v 1h ráno jsem k ní přišla zda nepotřebuje nějak pomoct a co mu dala za léky (zda vůbec má). Říkala, že má, ale kluk to nechce...takže jako ona pár hodin na něj koukala...kluk měl přes 40tku a jen, že jako nechtěl, tak mu prostě léky nedala. Takže po tom co mi to řekla, jsem jí nabídla, že pomohu - s jejím souhlasem jsem mu nohama přitiskla nohy, rukou secvakla jeho ruce aby mi nebránil...kamarádka držela hlavu a prostě jsem mu ten lék (nurofen v tubě) dala do pusy. Zní to strašně, ale do 20min už konečně usnul a teplota se snížila na únosnou míru...druhý den jsem je odvezla do nemocnice. Prostě když se musí, tak se musí...pardon.

zrzeckas
26. říj 2021

Nam pomohlo, ze leky pro deti jsou ochucene nebo i jitrocel, ze je sladky.... Prekecala jsem, ze to neni lek, ale dobrutka at si lizne 😃 a pak navic lek na horecku a kasel mame v lahvi a k tomu je strikacka, male se libilo, ze si to muze dat sama. Jinak jak psaly holky, do piti nebot pocitam (vim u sebe), ze ses navysvetlivala az az...

martt
26. říj 2021

U nas u mladšího nezabralo ani dat do piti vždy to poznal a odmítl to pít. Takže u nás to pak vypadalo na "týrání" dětí, protože po půl hodině přemlouvání a diskuzi, že si prášek vzít ma jsem ho chytila posadila na klín, chytla nohy do svých noh, jednou rukou ruce a druhou rukou stříkačkou jsem to dala do pusy. Kdyz se to takhle opakovalo 3× pochopil, že neustoupim a uz si bral léky v pohodě . Pokud má nějaký hnusný prášky třeba atb tak ty mu dávám do trochu presnidavky.

martt
26. říj 2021

@volodka162 Taky jsem to takhle dělala u syna. Sice to byl ze začátku boj a vypadalo to ,že ho "týrám" ,ale po pár dávkách zjistil, že neustoupim a uz léky když je potřeba bere bez problémů.

jane46
26. říj 2021

Strikacka od Nurofenu, nedelam kolem toho divadlo, ze ted to prijde, pomuze to a blabla... Prijdu "jakoby nic", reknu otevri pusu a behem sekundy vyreseno. Pokud je to horke, smicham se stavou. Kdyby neproslo... "svazu do kozelce", leky se brat musi 😅

katherine177
26. říj 2021

@areh také stříkačkou

bessinka
26. říj 2021

@lnovic když by odmítal,zalehnu a dám násilím.u tohohle nediskutuju.naštěstí to u léků nedělává.dávám případně sirup stříkačkou.u zubů se bránil,tak jsme dost dlouho čistili násilím a s řevem.teď už je to ok.je mu 2,5roku.držím palce.

lnovic
autor
26. říj 2021

@volodka162 tak malá naštěstí horečku nemá. Ale u té bych to násilím dala. Já jen doufala, že má někdo zázračný návod jak to podat, bez "donucovacich prostředků".

lnovic
autor
26. říj 2021

Všem mockrát děkuji za rady. Koukám, že jinak to tedy asi nepůjde a holt ji budeme muset donutit. 🤞🤞🤞🤞

mdch91
26. říj 2021

Morskou vodu do nosu musim trochu na silu davat i sestiletemu, proste je to neprijemne, takze zavira oci, drzim hlavu a striknu. Syn 2,5 neumi smrkat, tak odsavam taky silou. Proste mu nezpusobim daleko horsi problemy tim, ze ho necham zahleneneho. Otazka nekolika vterin. Zadne nasledne trauma. A sirup na kasel je nejak nutny? Kasel ma proto, ze ji hleny tecou do krku. Pokud neni kasel suchy, tak neni potreba ho lecit sirupem.

janina228
26. říj 2021

@inovic a co máte dávat za sirup? Nám funguje to,že si ho dá sama z tuby (třeba stoptussin má tuhle natahovací odměrku).. je ale pravdou,že mým dětem sirupy chutnají a spíš je vztek, když už se dávat nemusí 🙈.. pokud by byl velký problém se sirupem, řekla bych si pokud by byla možnost o práškovou formu léku..tam máme osvědčený tip a to děti dávají taky úplně bez problémů 😉

cuuza
26. říj 2021

A čeho se bojí? Pokud sirup nechutná, tak se u nás zajídá piškotem nebo bonbonem, stříknout do nosu si může sám, případně malej mě a já jemu. Ale celá akce musí být rychlá, max patnáct minut na poprvé a pak už bez problému.

palja
26. říj 2021

@lnovic u nás problém není, protože dávám dlouhodobě rybí olej a multisanostol, když dám nějaké jiné léky, tak to pozná, většinou si je vezme. Ale co u nás pomáhá, tak říct když si to vezmeš, tak dostaneš koko 🙂🙂🙂 pak jí dám jen nějakou malou sladkost 😄🤦‍♀️to stejné řeknu když jdeme někam na vyšetření a nechce spolupracovat, tak když má slíbené koko, tak jde všechno.

malenka3
26. říj 2021

Místo sirupů dávám kapky. Není toho tak velké množství a když už se to musí dát na sílu, tak ať je toho co nejmíň. Kapky je maličko, dá se na lžičce a pak to dítě chce zapít samo. Případně přes stříkačku, ale na rozdíl od sirupu nehrozí tolik, že to vyzvrací.
O lécích nediskutuju, maximálně se snažím vyjít vstříc, jak to pozřít - nabídnu cokoliv, ale pokud i přesto odmítá, prostě na sílu, jsou věci, které musí.

klarkablaha
26. říj 2021

zkusit dát do oblíbeného nápoje po troškách

merope
26. říj 2021

Zamíchat do mlíka.
Zamíchat do džusu.
Zamíchat do čehokoli.
Po hodině pokusů narvat do dítěte to, v čem to je zamíchaný, tyto pokusy vzdát.

Nadále prostě stejně jak s čištěním zubů - zalehnout, otevřít pusu, narvat to tam a opatrně a pomalu pouštět a hlídat, aby stihl polykat a zase to v tom hysteráku nevyplivl / nevyzvracel.

Jo a zkusit nurofen i paralen - některý ty příchutě jsou fakt hnusný.

agneska7
26. říj 2021

Zkusím to po dobrým ať si dá ve stříkačce sám nebo mu to dám hezký já . Někdy to vezme v pohodě a když ne tak ho prostě chytnu a dám mu to do pusy a hotovo

pratensis
26. říj 2021

A prášek by nezapila? Třeba po částech, rozlomený nadvakrát? Naši kluci to preferují před čípky nebo sirupy, jsou už teda starší, ale cca od těch tří let. Buď zapíjejí, nebo lupnou do jogurtu na lžičku, polknou s ním a rychle zajedí. Je to pro ně přijatelnější - mají to rychle za sebou a vyhnou se tomu, aby z toho cítili jakoukoli nepříjemnou chuť.

veruuu_kubesovic
26. říj 2021

3leťák je aktuálně nemocný, dávám stříkačkou a v naprosté pohodě 😉

kiitaa
26. říj 2021

Trileta nechtela minuly tyden v noci Fenistil. 20min premlouvani, pak jsem ji proste chytla, hlavu do klina, nohama ruce a smula. Varovala jsem ji, ze ji chytnu jako mimino pri odsavani (to ted vidala x dni nazivo). Dalsi den uz bez reci na lzicku. Bohuzel to proste nekdy musi byt po zlym...

maki90
26. říj 2021

@lnovic mně se u dcery osvědčilo sirup zamíchat do malé ovocné kapsičky, ty miluje a chuť se v tom ztratí.

leymea
26. říj 2021

A co ji davas? Syn doted bezproblemu snedl vsechno, ale ted jsou mu 4 roky a uz to do strikacky nechtel. Tak jsem mu to dala na lzicku a zakapla stavou (neredenou), bezproblemu si to vzal. Mladsimu (necele 2 roky) normalne strikam do pusy a kapky ma na lzicce, do nej jsem uz toho dostavala tolik, ze si snad i zvykl a bezproblemu si vsechno necha dat.
Jenze vim, ze kazde dite je jine a kdyz si vzpomenu na sebe, ze jsem se sirupem nebo praskem sedela hodinu na posteli a celou dobu se odhodlavala tak proste vim, ze nekdy to neni tak jednoduche.

lenka421
27. říj 2021

@lnovic My mame na vsechny sirupy prezdivky. Takze prijdu a reknu "Pojd dame si bonbonkovej sirup!" (Bonbónky doma totiz jinak nedostavaj tak na to slysej.) (Jinak tak prezdivame jitrocelovej StopKasel. Treba paralen je zas jahudkovej sirup atd.) Vzhledem k tomu ze byvaj detsky sirupy ochuceny tak se zklamani nekona. Holky uz je milujou a zaslo to tak daleko ze kdyz je nemocna jen jedna tak druha je nestatna ze nemuze taky.

pginka
27. říj 2021

@lnovic ja zavolam na maleho ze mu dam kokino😁 a vezme si sirup bez problému😁🤷‍♀️

delphine1
27. říj 2021

Sirup se syn (15m) naučil jist ze lžíčky- dávám mu teď multivitamin po nemoci, a jak je to sladký tak spíš řve že mu nedám víc. Normálně hysterak takže to musím odkládat do lednice ať lahvicku nevidí na lince během dne 😂
Když mu lezli zuby a měl rýmu s horečkou, tak jsem mu dávala rozdrcený prášek na lžičku a zality tímto sirupem- myslím ze by zabrala jakákoliv šťáva.
Rozdrceny paralen v mliku mi už nepije, je to hořké. A tabletku vcelku vyflusne, objeví ji i zakamuflovanou v jídle… takže za mě prášky drtit a zamíchat do něčeho co má dítě rádo, ideálně do množství max par lzicek ať je jistota že to sní cele. Ničemu nepomůže se s tím babrat aby pak vypil třeba jen půlku…
No a nebo pak násilím když už fakt nejde jinak. Už jsem ho taky jednou narvala do kočáru, otevřela čelist, nacpala prášek a vrazila lahvicku na zapiti- alternativa je se udusit, takže to spolkl a bylo.

pginka
27. říj 2021

@delphine1 my máme to samy , taky řve ze mu nedám vic🤷‍♀️🤣