Jak poznat příznaky zvětšené nosní mandle u dětí?
Zdravím, chtěla bych se zeptat jake příznaky mělo vaše dítě když mělo zvětšene nosní mandle? Můj syn 8 let má teď období že na večír má většinou ucpaný nos, smrká a nos má pořád plný kůly tomu chrápe a má otevřenou pusu a to ne jen ve spánku ale i přes den, má sice větší přední zuby ale tu pusu prostě nezavře kolikrát jsem se ho ptala proč to tak má a on že se mu takhle líp dejcha ale, chodíme na lokopedii a tam nám právě řekla že kůly ty otevřený puse se mu hůř vyslovoujou písmenka nemumí prostě pracovat z pusou, tak jsem začala právě přemýšlet o těch mandlí jestli to není ta překážka a neulevilo by se mu? A ještě bych zapomněla skoro každý den kýcha a z nosu mu občas vyjde takova hustá zelana rýma, je sice alergik na prach chlupy roztoče a plíseň, ale raději bych zašla na ORL.
Holka má (měla předkus jako 🐷) pusu má dokořán celý život a výslovnost má perfektní. Kvůli tomu to asi nebude. Jinak chrápání a dýchání pusou je příznak velké nosní mandle.
u nas vecne nemocny, kazdy mesic. Ted to ma rok vytazeny a nemocny je min. Tak 1x za 2-2,5mesice. řeč se taky spravila je to srozumitelnejsi ikdyz ne samozrejme 100% ale hned byl poznat rozdil
Zajdete na ORL a uvidíš.Hlavne na nějaké moderní pracoviště kde mají kamerku do nosu.
@zmrzlinka tak my mebyli na nejakym echt miste. Klasicka ordinace v nemocnici a taky to zvladli vysetrit🙃
Tu vec.co se strka do nosu maji vsude neni potreba neco echt moderniho
proboha hlavně nevyndávat mandle...
možná to bude příčina, ale spíš bych to nejdřív konzultovala na alergolo...pro mandle není typická rýma. to je spíš jak když máš zacpaný dutiny a vysmrkat to spíš nejde..navíc to můžou bejt i paraziti, ne jen alergie.
kdyby jejich zázračný léčby na alergo nepomohly, šla bych si pro diagnózu na orl (to vyšetření pro děti fakt nic moc...), ale řešila to jinak. oni s tím neuměj nic jinýho, než vyfiknout.
a komanduj ho, ať dejchá se zavřenou pusou. pokud mu to jen trochu jde.
@normalnimatka a duvod ??
Me.to doporucili 3.lekari a nespocet.rodicu ze jim je po tom o dost lepe a my jsme.tsky spokojenejsi
@hanka_12345 samozřejmě, oni s tím nic jinýho dělat neuměj...
no proč...tak stačí si uvědomit, jakou funkci ta mandle v těle má. není to jako něco navíc, co se jen tak může uříznout, a nic se neděje.
samozřejmě, když máš problém a zdánlivě ho "vyřešíš" tím, že si mandli necháš vyndat, tak se nahned uleví. asi jako když tě bude bolet ruka, nebudeš vědět, co s tím, tak sij i necháš uříznout... :D
krom toho, co to znamená pak pro tělo, tak je to fakt hnusnej zákrok a opravdu hodně rizikovej.... nechápu ty rodiče, že prostě nehledaj jinej způsob, jak to řešit. doktor není bůh a neví všechno. tady je to o to smutnější, že tyděti končej na zbytečnejch operacích.
Syn dýchal pusou, občas chrapal, každá rýma skončila zánětem středního ucha a atb, klidně i po 3 týdnech. Mandle šla ven v necelých 3 letech myslím. Pak musel ještě na odvzdušňovací trubičky do uší. Teď má pět, trubičky už nemá a celkově myslím, že je zdravotně lepší. Rýmy má méně často a slabší a ucho už mívá jen občas.
Doktor říkal, že měl tu mandli fakt obří
Takže za mě to byl rozhodně prospěšný zákrok a jsem ráda, že šel tak brzo.
@normalnimatka tak zua me to neni az takova hruza operace-neni to transplantace, ze 😎
a jak zminuje @me_druhe_ja jste ty zanety to me uz uplne vypadlo jak uz to nemusime resit. Zanety 4x do roka takze ze se jen vynda mandlicka a zbavim se zanetu str.ucha (nehlede na to ze opakovane zanety proste likviduji sluch) to mi prijde jako hodne padny duvod. Asi nevite jaka je to bolest kdyz vas to ucho chytne a ja toho fakt nehodlam decko vystavovat jen kvuli blbe mandli. Nevim co se furt tak resi. Vetsina lidi na MK neni doktor-ani vy predpokladam ale porad se budou jebat doktori jak by udelali to a ono a to je jediny co umej apod.... miluju takovy lidi
@hanka_12345 Zrovna na tento nick nemá smysl reagovat, paní je zastáncem alternativního přístupu v podstatě ve všem. 🙂
Syn měl za posledního půl roku atb na zánět ucha jen jednou, což je fakt super na to, že předtím to bylo fakt každý měsíc. 🙂
@me_druhe_ja přesně 😂 jsem hyena, místo homeopatik jsem nechala dusící se dítě s vynechávajícím dechem fiknout a je kupodivu klid 😆
@me_druhe_ja my mame 18.1.rok od operace, jeste to nemel. Predtim za rok 4x

Nosní mandle je pouze jedna, není párová jako krční mandle. A tebou uvedené může a nemusí souviset se zvětšenou nosní mandlí. Může to být čistě věc těch alergií. Na ORL klidně zajít můžeš. Pokud bude mandle zvětšená, nejprve se zkouší záchovná terapie (nebo tedy alespoň by měla) - proplachování nosu, užívání antihistaminik, jsou i homeo kapky či tkáňové soli, vhodné je také upravit stravu na protizánětlivou. Při zmíněných alergiích je vhodné mít doma čističku vzduchu a používat protiroztočové potahy na lůžkoviny a matraci.