icon

Jak překonat trauma po úrazu dítěte? Diskuse a rady

3. únor 2023

Ahoj holky, předem moc děkuji kdo to docte až do konce..

Mám dcerku 2 roky, od začátku měla lehký problém se zoubkem jedničkou, rozdrolil se ji a nemá ho tam, paní doktorka říkala, že se to může prostě stát i přes to, že lpím na hygienu, nevadí.
Včera byl náš den osudným. 😔
Dcerka se koupala, přítel ji vzal, oblékl a že si půjdou vyčistit zuby, tak já vytírám a najednou obrovská rána, všude hromada krve a obrovský hysterický řev. Prý ji dal na koš od prádla a on se prolomil, tudíž spadla a dala si na kachličky pořádně do zubů.
Dvojka se zlomila (kořen jí zůstal) - trojka komplet vylomená a jednička na druhé straně lehce ulomená, má ji teď jak takový Špičák. Takže se jelo na pohotovost, paní doktorka i sestřička úžasný, dcerka to zvládla krásně, vyndala ji kořen a zbytek prý ať neřeším, že takových pádů ještě bude.
No to je sice fajn, ale já nechci aby tohle se někdy ještě stalo nebo ještě něco horšího. Takže dcerka nemá levá strana (1,2,3) a druhá strana nalomená jednička, já jsem z toho úplně hotová.
Byla jsem pak po nemocnici v pohodě, ale teď je jako kdyby se nic nestalo, že se prý moc omlouvá, že ví jak je to jeho chyba, ale že už s tím nic nezmůže, že dorostou a bude to dobrý.
NE NENÍ TO DOBRÝ! Kdyby kurva dával pozor, tak se tohle stát nemuselo, nechápu jak ji mohl dát na koš na prádlo, že tam prý chtěla, no já jsem úplně na prášky. Mám na něj uplnou averzi, je mi do breku z mojí holčičky, měla jsem všude její krev a prostě asi ještě mám z toho trauma. Ona je úžasná, chová se jako by se nic nestalo, stejně tak přítel, ale já nezapominam.
Pak ji dal nabíječku, že jestli mu jí zapojí, říkám jestli se nezblaznil, že ji to dá ránu a on “ona už to ale predtim zapojila” říkám kurva, tak dostane přes prsty a nesmí, kdyby vypila predtim samo, tak ji ho das znovu? A on ze ne, říkám tak tohle je stejný, nesmí sahat na elektřinu! Tak se omlouval, ještě se ho dotklo, že jsem ho opět seřvala a že prý na něj hazim hnusny obličeje atd atd. Já prostě nemůžu jít dál, jako by se nic nestalo.
Nemám k němu vůbec už důvěru, dcerka k němu jde a je spokojená, ale já nechci ani aby za ním šla.
Já nevím. Buď jsem opravdu tak strašně hysterická nebo je to normální a bude to lepší? Já do teď vidim tu krev a všechno okolo, hlavně ten pláč a jen bych brecela, nechci jist a je mi z toho tak hrozně😔 vždycky to byla moje dokonalá holcicka a furt je samozřejmě, ale nemá zoubky, co když bude špatně mluvit nebo se ji budou smát ve školce až tam půjde, je mi hrozně. 😔

Moc děkuji za celé přečtení a teď jen do mě!
Poradit co dělat, nedělat, cokoliv.
Moc moc děkuji!

Strana
z6
me_druhe_ja
3. únor 2023

Napřed chci říct, že tě úplně a naprosto chápu, že tě to hodně vzalo. To je normální. Stala se bohužel větší nehoda a bohužel dcerka bude muset počkat na druhé zoubky. Určitě to není nic příjemného, i mě by to dostalo, ale časem to trochu preboli a mluvení taky zvládne i kdyžtak s pomocí logopeda. Děti se jí smát ve školce nebudou, to jsou ještě prcci a ti tohle neřeší.....To spíš až později a to už budou růst druhé zoubky.
Nicméně fakt bych se na přítele nezlobila. Byla to prostě nehoda. Hrál si s dcerkou, dělali blbosti a bohužel se stalo tohle. Není to nic, že by ji nehlidal a čuměl do telefonu třeba. Prostě děti s tatinkama blbnou víc než s náma a tak se nehoda stane častěji....Navíc i jak píšeš ho to mrzí ještě víc než tebe, jen to možná nedá najevo...

Nicméně druhá věc je ta zásuvka. To je špatně a to prostě ne. Takhle by si s ní nemel hrát. Je ve věku, kdy děti imitují všechno a tak se může stát, že tam začne sama něco strkat jako s tatínkem a mohlo by být daleko větší neštěstí než jen zoubky. Tohle bych mu teda důrazně vysvětlila.

laxesis
3. únor 2023

Já rozumím, že jsi ze všeho rozhozená, ale upřímně si říkám (a nemyslím to vůbec špatně) - co má přítel dělat? vyrazil jí zuby schválně? Věř mi, že je mu to určitě moc líto, ale když by doma chodil jako oukropek, k čemu by to bylo? Akorát by tím ještě ovlivnil tu malou...I pro její dobro teď určitě není na místě dělat ze všeho kovbojku a chránit ji, jakoby byla z cukru. Děti prostě padají, nehody se stávají. Já si jednou kvůli tátovi zlomila ruku (dost blbe), brácha měl zas kvůli blbému nápadu a neodhadnutí jeho schopností tátou sraženinu v hlavě. Máma s námi taky občas vyváděla docela psí kusy, samozřejmě ne záměrně.

Ano, jsi hysterická, samozřejmě je k tomu nějaký důvod, ale měla by ses malinko uklidnit a srovnat, odpustit, i když chápu, že to není lehké. I tobě se někdy může stát nehoda, když nebudeš dávat pozor. Samozřejmě ženské jsou přirozeně víc opatrné, ale náhoda je blbec. Třeba mému manželovi malý spadl asi v půl roce z přebalováku. Ale víš co? Já mu zase omylem rozrazila ret, když o mě zakopl a blbě spadnul. Špatně jsem otevřela šuplík a narazil tam ve vteřině hlavou, rozrazil si čelo. Nestihla jsem ho chytit a ulomil si přední zoubek o schod. Ale to jsou prostě vteřiny.. někdy má člověk úplně debilní nápad, nedomyslí důsledky...A tak to je. Žádný rodič na světě není superman a nerodí se bezchybný. Bohužel ty chyby občas mají dost blbé důsledky, ale rozhodně to neznamená, že je to špatný rodič a je potřeba mu to nadosmrti vyčítat. Měli byste si sednout, ty mu řekni, že se s tím blbě srovnáváš a proto jsi na něj protivná, že máš teď prostě velký strach. Třeba se taky víc otevře, znovu se omluví, řekne, že bude dávat větší pozor, trochu se to mezi vámi uvolní...Popros ho, aby si uvědomil, že je prostě malá a některé věci ještě dělat nemůže - viz ta zásuvka, to je fakt koňský nápad. Ale víc s tím udělat nejde. Nemůžete ji obalit do bubliny, aby se jí nikdy nic nestalo. Když bude špatně vyslovovat, tak to prostě budete muset řešit logopedií, takové věci se stávají. U nás má zas ve školce plno dětí zuby úplně zkažené.
Klid=) jsou opravdu důležitější věci na světě..Třeba to, jak se máte jako rodina rádi.

krisstina93
3. únor 2023

Jsi hysterická, nehody se stávají, delas, jak kdyby ji vyrazil zuby schválně. Syn si s otcem taky vyrazil zub, se mnou si zas zranil ruku, ze sme museli jet sanitku na pohotovost a dostal sadru, jindy si zas rozbil hlavu, někdy člověk proste nedomysli všechny následky a stane se no. Ty teď nenič vztah otci a dceři a nechovej se jako blázen.

klokanka31
3. únor 2023

Je blbý že chlapi si neuvědomují co se všechno může stát. Budeš muset pořád vysvětlovat a vysvětlovat. Já manželovi taky musím milion věcí říkat. A "nebezpečnější" věci jako čištění zubů dělám s malou jen já. Musí u umyvadla stát na židli, a manžela by nenapadlo že židle může podklouznout,malá že může spadnout, že musí prostě držet židli i malou. Tak to radši dělám já.

klokanka31
3. únor 2023

@krisstina93 To si děláš prdel ne? Normální zodpovědný člověk MUSÍ předpokládat co se může stát. Jasně, něco se prostě neovlivní, ale aby dítě strkalo nabíječku do zásuvky, nebo aby lezlo na něco plastovýho, tam je snad jasný co se může stát ne? Proč to pokoušet?

krisstina93
3. únor 2023

@klokanka31 tak se zásuvkou souhlasím, ale jindy se fakt nedá odhadnout, ze se muze něco stát. Pod synem se prolomila i stolicka, která je určená pro děti k umyvadlu. To by se nemohlo dělat nic, ale když už se něco stane, tak je blbost to tomu druhému dávat takhle sežrat, myslíš, ze se ten chlap cítí skvěle, když si s nim dítě ublížilo? Taky by se ti nelíbilo, kdyby se dítěti s tebou něco stalo a partner ti pak zakazoval na dítě sahnout, abys ho náhodou nezabila.

emillyhk
3. únor 2023

Syn má čerstvě dva roky. Jedničku nahoře si kousíček uštípl asi v roce. Stála jsem půl metru od něj 🙈 Minulý týden blbnul, skákal na gauči, několikrát jsem ho sundala, napomenula, stejně blbě skočil, narazil se na hranu přesně mezi zuby a nos. Prokousnutý ret, krve přes celé moje rameno, zuby naštěstí vydržely. Ale taky jsem z toho byla nervní a hodně špatná. Předevčírem lezl z proutěného koše, upadl na dlažbu a prokousl si ret na druhé straně 🤦‍♀️ Že je často odřený a samá modřina, protože je zbrklý a nedává pozor, to už jsme si zvykli... V zásuvkách máme záslepky, když ji muž zapomene vrátit, tak syn jde a strčí ji tam. Snažíme se ho učit, že některé věci nesmí sám, s námi může... Např. ruční vysavač - do zásuvky zasunu nabíječku já, on zastrčí tu koncovku do vysavače. Muž by syna nejradši obalil bublinkovou fólií, já se ho snažím spíš vést k samostatnosti a ukázat mu, jak potenciálně nebezpečné situace zvládnout, aniž by si ublížil. Ale nikdy by nás nenapadlo tomu druhému vyčíst, že se stala nehoda.
Tvůj partner tu situaci hodně podcenil, dcera teď nemá zuby. Je to blbý, ale jsou to zuby mléčné, dorostou jí druhé. Možná než na něj křičet a bát se ho nechat s dcerou, by bylo lepší si s ním sednout a co nejvíc v klidu probrat, na co si musí dávat pozor (výšky, elektřina, ostré a špičaté věci, atd.). Nezastávám se ho, ale kolem sebe často vidím, že čím míň času táta s dítětem tráví, tím spíš nemá představu, co všechno se může stát... Takže než je od sebe držet dál, nauč je, jak spolu být bezpečně.

klokanka31
3. únor 2023

@krisstina93 Záleží o co by šlo, ale je jasný že plastový kraviny se můžou pod dítětem zlomit. Tam ten její chlap fakt udělal kravinu. A myslím že u spousty věcí lze předpokládat co se může stát. Manželův kolega zas koupal dcerku, blbec se na chvilku otočil, a když se otočil zpátky, holka hlavu pod vodou. Měli sakra štěstí že se jim neutopila. A když to pak říkal v práci, tak prý že si neuvědomil, že během okamžiku by se to mohlo stát 🤦‍♀️

rd
3. únor 2023

Dobry den. Mam tri deti. Behem let se kazdemu z nich stala nejaka nehoda...jednou u toho byl manzel, nekdy ja...proste se to stane nekdy kazdemu a je smutny to tomu druhemu vycitat. Az se to stane nekdy vam, budete z toho spatna a ocenite obejmuti partnera nez vycitky...

gingermom
3. únor 2023

@rd to je moc pěkně napsané. Souhlasím, během let se nám s dětmi stalo taky spoustu nehod, mně i muži, tak to v životě chodi.
Nikdy nebyl úmysl dítěti ublížit a vzájemná podpora v krizové situaci byla důležitá.

zelenaesmolda
3. únor 2023

Jsi hystericka,chudak chlap.Si myslis,ze s tebou se ji nikdy zadny uraz nestane?

alice180
3. únor 2023

No myslím, že se poučil. A rozhodně bych před ní nedělala scénu k ničemu to není, naopak.

jane46
3. únor 2023

No ve dvou letech uz tedy nase deti bezne, pod dohledem, cokoliv zapojily do zasuvky, nuz do ruky hned jak ho dokazaly drzet, kladivko v dilne, vari se mnou, co zacaly chodit prodluzovala jsem solo cas na zahrade atd. Cim driv jim to prijde jako bezna vec tim driv nebudou mit blbe napady. Ale samozrejme s ohledem na povahu a schopnosti ditete a jak je k tomu vedene uz od miminka. Ja se s tim nemazu, sahly si i na horkou troubu (tak ze se nemohly spalit, ale poznaly ze tady pohadka nepobezi).
Ke zraneni... V me pritomnosti si syn rozrazil hlavu, zlomil ruku... S manzelem dcera jako batole spadla z palandy, byla jsem s ni i v nemocnici na pozorovani. Nikdy by nas nenapadlo to tomu druhemu vycitat. Vzdy to byla sekunda i pod dohledem. A toho chudaka to trapi a uzira dost. Chce to klid, nadhled, selsky rozum a i pres ostrazitost cekat necekane.

klokanka31
3. únor 2023

@jane46 Jako ostrý nůž?

jane46
3. únor 2023

@klokanka31 Ano, nejdriv jsem jim ruku vedla ja a krajely treba okurku, druha ruka byla co nejdal, postupne mrkev, brambory atd. Vi moc dobre, ze jen pod dohledem, ale nemam problem je pro nuz poslat at mi ho donesou. Dceri je ted 5, syn 6,5 ten uz ma i vlastni zaviraci nuz. Dcera uz od nejakych tri let dokaze zastat v kuchyni bezne prace, spis jsem ji musela krotit, hodne ji to bavi a chce delat vse sama. Ted uz uvari pudink, upece babovku a ja jen delam krovi. Ale je to o diteti, synovci bych do ruky nedala ani paratko.

jane46
3. únor 2023

@klokanka31 No a kluk ma realne naradi, jen v detske velikosti... Klidne mu dam sekyrku ci pilku do ruky. Je to ale hodne narocne na cas, milionkrat vse vysvetlit, nechat si to realne zkusit atd.

klokanka31
3. únor 2023

@jane46 Tak to jsi odvážná. Já malé (2roky) dávám jen nůž z příboru. S tím teda dokáže dost věcí nakrájet, ale vím že s ním se neřízne. Taky chce v kuchyni všechno dělat, umí udělat i pizzu, ale věci jako např.pečení jí fakt nedovolím.

westie
3. únor 2023

Jsi hysterická a hledáš problémy tam, kde nejsou. Já i manžel se o naše děti bojíme, dáváme velký pozor, aby se nic nestalo a přesto se už nám oběma stalo, že se dítě s námi zranilo. Mně spadla dcera jako miminko z postele, málo jsem ji hlídala, vyloženě moje chyba. Manželovi spadla dcera z opěradla gauče, nechal ji dělat blbosti a málo hlídal, vyloženě jeho chyba. Když přivážel syna se zlomenou rukou (udělal si ve školce), vypadl mu syn ze dveří auta, když vystupoval a museli jet znovu na pohotovost, vyloženě jeho chyba. Dcera si kvůli mě vrátila kartáček při pádu do pusinky, dva dny skoro nemohla jíst, zase vyloženě moje chyba.
A co tím chci říct? Že mě ani manžela ani jednou nenapadlo, se na toho druhého křivé dívat. Oba si dáváme pozor, oba víme, že i tak se nehody stávají. Ano, ta vaše má následky, ale ne zas tak fatální. Byl to prostě nešikovný pád a odnesly to zuby. Ale vás partner správně říká, že s tím nic už nenadělá, tak proč z toho dělat dusno? Chcete si kvůli tomu opravdu kazit vztah?

somalicats
3. únor 2023

@klokanka31 Dvouletacka mi pomaha vyklizet mycku vcetne nozu. A uz v tomhle veku vi, ze s ostrym nozem musi opatrne, vzit za rukojet a ulozit do supliku. Stejne jsem to ucila starsi deti a pomalu ucim i tu nejmladsi. Pak to berou jako normalni vec. Starsi holky si v 5 letech zvladly ukrojit na krajeci chleba, pod dozorem ofkoz, dneska (skoro 7 a 9 let) uz si chleba ukroji bez dozoru, namazou... Zapoji snuru od vysavace a vyluxuji... Sekyrka, kdyz jsou s ex na chate, taky neni problem, starsi uz zvladne nastipat polinka na ohynek.

fouskovi
3. únor 2023

Jsi zbytečně histerická chápu že se bojíš ale tohle se může stát i vám stalo tak teď to bude mít chlap na talíři že to pos..., Takže teď ho potrestas jak že s dcerou nebude vůbec nic dělat 🤦

fouskovi
3. únor 2023

@westie přesně zbytečná histerie nehody se hold prostě stávají a obviňovat jeden druhého je špatný pro vztah

klokanka31
3. únor 2023

@somalicats Tak v tomhle věku (7,9) už by to mělo být normální že si dítě ukrojí chleba, uvaří čaj atd... Ale u těch mrňat člověk neví co je napadne...

somalicats
3. únor 2023

@klokanka31 Ano, a proto se musi odmala vest k tomu, ze tyhle predmety doma jsou a ze se s nimi musi opatrne. Dvouleta nebude sama krajet na elektrickem krajeci nebo ostrym nozem, ale to neznamena, ze ten ostry nuz nemuze vzit pod dozorem do ruky. Ja reagovala na ten Tvuj udiv, ze to nekdo dela - ono je to totiz o tom, ze pokud budes dite naprosto od tech nebezpecnych veci separovat, tak si ublizi i v tech 6, 7, 9 letech, protoze kdy se tak asi melo naucit s temi vecmi pracovat?

eviicka
3. únor 2023

Souhlas s ostatními, tady mě jen napadá "kdo nic nedělá, nic nezkazí"...

andelka
3. únor 2023

@klokanka31 starší syny jsem od takových věcí držela dál,a teď to horko těžko doháníme. Starší je gramlavy furt, mladší je samostatný rád a chce to umět. Ovšem nejmladší 4 letý je z nich nejsamostatnejsi. Náčiní pro děti ho nikdy nezajímalo.

andelka
3. únor 2023

Jako úplně chápu zděšení a strach. Člověk se o děti bojí a řeší kde co. Ale vyčítat to druhému ničemu nepomůže. Mně děti spadly v mojí přítomnosti několikrát. Tekla krev, vyrazili si zuby, zuchly ze židle, ze stolu, z gauče, jeden měl otřes mozku..přesto se považuju za zodpovědného člověka a milující maminku.

irmamala
3. únor 2023

Hystericka jsi, ale chapu, ze kdyz to ma vinika, clovek rad ten svuj vztek obrati proti nemu. Jako je to hodne zubu a bude takhle chodit jeste spoustu let. Dcera si vyrazila jen jednu jednicku ve 4 letech a narostla ji az v 8 a fakt me to stvalo. Vzhledem k jejimu veku bych necekala na druhe a zvazovala moznosti nejake nahrady.

jane46
3. únor 2023

@klokanka31 Odvazna asi jo a jo tajne jsem pri tech prvnich pokusech hruzou bez sebe (pred detmi poker face, ze jo). I po stem pokusu mam strach. Co chodi do skolky tak treba trenujeme prechazeni pres hooodne frekventovanou silnici, neni tam prechod, jinudy to nejde, proste je to des... A uprimne, asi budu prvni mesice na praskach, az budou do skoly chodit sami. Je to vecny boj, ale chci vychovat deti, co stoji nohama pevne na zemi.

ajja87
3. únor 2023

Hele na jednu stranu tě chápu, taky bych v první chvíli byla na manžela naštvaná, ale tohle nebylo z nějaké neuvazenosti, hlouposti,člověku občas taková věc nedojde... Jo kdyby delali nějaké blbosti, tak neřeknu, viz ta zásuvka, kdyby se stalo něco, tak bych na něj asi byla naštvaná víc, ale ten koš je prkotina... Manžel taky s dcerami dělá různé nebezpečné věci, podle me je nepřiměřeně jejich věku houpe na houpačce a různe s ni točí (no blbě se to vysvětluje, ale vzdycky mám strach, ze vypadnou), tak kdyby se jim pri tom něco stalo, tak určitě v první chvíli faky na nej budu naštvaná, ze jsem to říkala, ale vim, že vic bych mu to nevycitala.... Zkus se nad tim trochu povznest

autor
3. únor 2023

@ajja87 Holky všem moc děkuji za zprávy! Zítra si s ním zkusím promluvit, je mi z toho prostě zle, že ho nemůžu ani vidět. Za ty 2 roky se mi nikdy nic nestalo, hlídám jí, nikdy by mě nenapadlo udělat to, co udělal on.
Proto si i vycitam, kdybych tam byla, tak by se to nestalo.
Prostě je mi mizerně.

Strana
z6