icon

Jak probíhá operace nosních mandlí u dětí?

lujhu
20. led 2026

Zdravím syn má jít na vytažení mandlí,přes noc chrápe spí z otevřenou pusou téměř dýchá pořád pusou, ALE mám strach jestli se nemůžu něco stát mám milión myšlenek, byla jsem na tom taky v dětský ale absolutně si nic nepamatuju , doktoři říkají že se to dělá všechno jinak že je to modernější atd , ale stejně ten strach mám , jak to probíhalo u vás kdo byl v poslední době z dítětem? ..

miryp
20. led 2026

Jen pro upřesnění - nosní mandle není párová, je pouze jedna 😉
Syn byl na odstranění plazmou poté, co selhali snahy o její zmenšení a zachování. Je histaminik, takže se s anesteziologem muselo řešit, co mu vlastně dají, aby ho tím neohrozili. Ráno s manželem nastoupili, v průběhu dne byl na zákroku, v podvečer už jsme za nimi byly s dcerou a už si hrál a dával si přesnídávky. Těsně po zákroku mu vylétla teplota, ale do druhého dne byl ok. Druhý den jeli kluci domů a na synovi by nikdo nepoznal, že byl na zákroku, byl jako z divokých vajec, problém byl ho týden udržet v klidu. Dnes si vyčítám, že jsme nešli na zákrok dřív. Tím, že jsme dlouho čekali a snažili se mandli zmenšit a zachovat, se mu vytvořilo gotické patro a díky tomu se mu zúžila čelist a teď se mu tam nevejdou stálé zuby.

nagojka
21. led 2026

Mi jsme byli na vyndání klasickou metodou když byli synovi tři roky...jeden jsme nastoupili,druhý den ráno sme šli na zákrok a třetí nebo čtvrtý den sme šli domů už nevím přesně...před zákrokem dostal nějaký oblbovaci sirup,pak si odvezli na sále byl hodinu a pak zpět...po narkóze to pro mě jako mámu bylo těžké ale bylo to v rámci možností v pohodě...syn hodně spal.nejhori bylo asi to že celý den nemohl jíst ani pít...a když vám dítě chodí že má hlad a prosí maminko dej mi něco k jídlu a do toho hlady pláče když přitom nesmí s má být v klidu je těžké...ale zvládli jsme to všechno a musím říct že se synovi dost ulevilo...😊nemějte strach nabízeli nam asi tři metody jedna z toho se teda platila...

petrasipkova1
21. led 2026

já byla se synem na odstranění plazmovou koblací na soukromé ORL klinice, ráno jsme přišli a myslim za 2 hodiny po zákroku jeli domu. Všechno bylo v pořádku, byla jsem u přivádění do narkózy a ihned po zákroku. Z narkozy mu špatně nebylo, tak to bylo fajn. Jsme zvyklí inhalovat doma, takže uspání bylo uplně v klidu, přitulila jsem ho, mluvila na něj a usnul.

hanka_12345
21. led 2026

.y byli cca pred 2 lety a bylo vsechno uplne na klid. Byli jsme v detske v Brne. Privedli nas na takkvy spolecny pokoj kde jsme teda byli jen s jednim ditkem jeste mensim. Synovi bylo 6 a bejhorsi bylo jak jsme tam vstoupili. Zacal amok. Pak se uklidnil, prevlekl do pyzama a pustili jim pohadky. Bylo tam sppusta hracek atd. Po asi 2h podali sirup na oblbnuti,pak zavrdli uz v podrousenym stavu kanylu a pak si pro nej prisli a jeli. Vse probehlo naprosto v klidu. Laserem mu to trohu jeste upalili protoze to dost krvacelo. No privezli ho kolem poledne a do 5 klidne spal. Pak snedl lipanek co dostal a sli jsme domu. Rikal ze.ho vubec nic neboli

lujhu
autor
21. led 2026
@hanka_12345

.y byli cca pred 2 lety a bylo vsechno uplne na klid. Byli jsme v detske v Brne. Privedli nas na takkvy spolecny pokoj kde jsme teda byli jen s jednim ditkem jeste mensim. Synovi bylo 6 a bejhorsi bylo jak jsme tam vstoupili. Zacal amok. Pak se uklidnil, prevlekl do pyzama a pustili jim pohadky. Bylo tam sppusta hracek atd. Po asi 2h podali sirup na oblbnuti,pak zavrdli uz v podrousenym stavu kanylu a pak si pro nej prisli a jeli. Vse probehlo naprosto v klidu. Laserem mu to trohu jeste upalili protoze to dost krvacelo. No privezli ho kolem poledne a do 5 klidne spal. Pak snedl lipanek co dostal a sli jsme domu. Rikal ze.ho vubec nic neboli

@hanka_12345 tak to mě dost uklidnilo samozřejmě že každý má jiný průběh zotavování ale snad to budeme mít podobné jako vy

hanka_12345
22. led 2026
@lujhu

@hanka_12345 tak to mě dost uklidnilo samozřejmě že každý má jiný průběh zotavování ale snad to budeme mít podobné jako vy

@lujhu no ja sem se toho taky bala a po tomto, kdybych musela i s druhym,tak jdu daaavno. Jeste dostal na pamatku nejakou sadu na vyrabeni mydel nebo co a holcicka panenku tusim. Takze vlastne i to jim trosku udelalo radost. Bylo to hezky.
Na ten sal jak jel sam tak uz byl uplne vyklidnenej. Lezel na posteli a nechal se odvezt.Toho jsem se taky bala, vzhledem k jeho povaze. Sestra, co jela s nimi mi pak rekla ze byl v pohode, povidal si s nima o pristrojichh na sale,jak to tam pípalo a tak. Myslim si ze si z toho nepamatuje vubec nic

hanka_12345
22. led 2026
@lujhu

@lujhu jinak zotavovani bych tomu ani nerikala 🙂 nesmelo se jen 3 dny teply piti a teple koupele a strikal se nejakej sprej myslim. Uz si to moc nepamatuju ale jako jinak dny jako kazdy jiny. Jen jestli mas.moznost, tak nedavat minimalne 14 dnu predtim uz do skolky aby neco nechytl. (Nevim kolik mu je). Ja jsem tu moznost mela, delalo se to kdyz jsem byla v 9.mesici tehotenstvi takze jsem ho nechala mesic doma. Pak nevim jak by jsme to udelali s novorozencem.
Sestricky pak rikali ze nas ten den melo byt asi 6 ale vsici odpadli

hanka_12345
22. led 2026
@lujhu

@lujhu jo a jeste me napadla jedna vec. U nas v nemocnici me rikali ze pokud bydlime -a ted nechci kecat- tusim do 12 km?? Tak muzeme jit.vecer domu. Pokud dál, museli bychom tam prespat a bohuzel teda v nasem pripade bych musela na jakousi ubytovnu v arealu ci co. U mensich decek asi muzes zustat.
To se me teda nelibilo ale nastesti se me to netykalo.
Je to z duvodu dojezdove vzdalenosti kdyby se neco delo (komplikace) , aby clovek stihl dojet nebo sanitka nebo tak..proste aby to nebylo moc daleko

michaela666
22. led 2026

Klasické odstranění ve FNOL( dcera 3 roky) - první den příjem, druhý den ráno dostala sprej do nosu a usnula mi v náručí. Mohla jsem ji odnést k operačnímu sálu, kde si ji převzala sanitářka a potom mi ji dovezly na pokoj.
Malá si nic negativního nepamatuje, ale pro mě to bylo náročnější protože se budila a chtěla si vyndat kapačku. Naštěstí mi pomohla druhá maminka na pokoji nemusela se volat sestra.
Další den ráno propuštění domů. Žádné komplikace nebyly, problém nastal doma. Minimálně 14 dní měla mít klidový režim kvůli hojení, ale udržet jí v klidu byl fakt nadlidský výkon.

normalnimatka
25. led 2026
@hanka_12345

@lujhu jo a jeste me napadla jedna vec. U nas v nemocnici me rikali ze pokud bydlime -a ted nechci kecat- tusim do 12 km?? Tak muzeme jit.vecer domu. Pokud dál, museli bychom tam prespat a bohuzel teda v nasem pripade bych musela na jakousi ubytovnu v arealu ci co. U mensich decek asi muzes zustat.
To se me teda nelibilo ale nastesti se me to netykalo.
Je to z duvodu dojezdove vzdalenosti kdyby se neco delo (komplikace) , aby clovek stihl dojet nebo sanitka nebo tak..proste aby to nebylo moc daleko

@lujhu samozřejmě, že se něco může stát... vyčerpala jsi určitě úplně všecky možnosti? myslim tím hlavně alternativní léčbu, protože doktoři s tím neuměj téměř vůbec nic.
pokud si o tom chceš napsat, napiš do zprávy. ráda něco poradím.

hanka_12345
25. led 2026
@normalnimatka

@lujhu samozřejmě, že se něco může stát... vyčerpala jsi určitě úplně všecky možnosti? myslim tím hlavně alternativní léčbu, protože doktoři s tím neuměj téměř vůbec nic.

@normalnimatka cetla jsi muj prispevek? mame 2 roky po. Co chces resit?

normalnimatka
26. led 2026
@lujhu

@hanka_12345 sorry, reakce měla bejt na autorku příspěvku.

@lujhu kuk

lujhu
autor
26. led 2026
@normalnimatka

@normalnimatka Ne, šli sme na první vyšetření na ORL a doktor nám hned sdělil že je potřeba nosní mandli vyndat aby se předešlo zbytečným nemocem, např. Zánět středního ucha atd

normalnimatka
26. led 2026
@lujhu

@normalnimatka Ne, šli sme na první vyšetření na ORL a doktor nám hned sdělil že je potřeba nosní mandli vyndat aby se předešlo zbytečným nemocem, např. Zánět středního ucha atd

@lujhu no jistě, no... a když tě bolí ruka, tak první možnost, co ti doktor nabídne, je, že ti ji uřízne?🙂 většina doktorů s tím pracovat neumí, ale možnosti jsou. jen je potřeba pátrat sám.

lujhu
autor
26. led 2026
@normalnimatka

@lujhu no jistě, no... a když tě bolí ruka, tak první možnost, co ti doktor nabídne, je, že ti ji uřízne?🙂 většina doktorů s tím pracovat neumí, ale možnosti jsou. jen je potřeba pátrat sám.

@normalnimatka Taky jsem si říkala že nám předepíše nějaký léky na zmenšení mandlí, páč syn nemá úplně nějaké příznaky že by ta mandle musela ven

normalnimatka
26. led 2026
@lujhu

@normalnimatka Taky jsem si říkala že nám předepíše nějaký léky na zmenšení mandlí, páč syn nemá úplně nějaké příznaky že by ta mandle musela ven

pokud dejchá s otevřenou pusou a chrápe, tak to právěže je příznak mandlí... léky předepisujou některý doktoři akorát jen kortikosteroidy, ale ještě jsem teda neslyšela, že by to někomu pomohlo... jinak na to léky z klasický medicíny nejsou. proto se to řeže jak na běžícím páse... mimochodem, jestli to je stav, kterej dítěti zůstal po nemoci, tak to ani fakt nemusí bejt chronicky zvětšená mandle. takže základ je počkat, jestli se to nespraví samo. ale zvlášť pokud je to už delší dobu, je zjevný, že si s tím tělo neumí poradit, a je potřeba mu pomoct.

petaov
28. led 2026

U nás to taky proběhlo v pohodě. Šli jsme ještě ten den domů. Měl předepsanou zmrzlinu a nanuky, tak byl úplně šťastný. Druhý den měl horečku. Říkali, že se to může stát a kdyby byla vyšší než 38,5, že se máme raději přijít ukázat, tak jsme raději jeli, protože měl něco přes 39. Ale naštěstí to nic nebylo, třetí den byl už bez teploty.