Jak řešit noční počůrávání u pětiletého syna?
U syna ( 5 a 3/4 roku) řešíme téměř každou noc mokrou plenku. Dost často ji i pročůrá ven. Jemu už je to nepříjemné, já z toho šílím, protože teď nic neschne a mám momentálně na sušácích 3 sady chráničů matrací, prostěradel a lůžkovin..
Velký posun oproti loňskému školnímu roku je, že alespoň už nejsou téměř žádné nehody při spaní ve školce. To se letos stalo jen jednou.
Pitný režim hlídáme, od šesti večer už snižujeme. Návštěvu WC před spaním hlídame.
S pediatričkou řešíme...UZ komplet močových cest v pořádku. Ještě dodám, že syna máme adoptovaného. Vím, že to zřejmě hraje roli, na vše potřebujeme více času...
Budu ráda za jakékoliv tipy, praktické i přírodní...medikovat zatím nechceme ani my ani pediatrička.
My jsme hlídali, aby chodil hodně čůrat přes den, takže i když nechtěl, tak jsem ho posílala každou 1,5hodinu curat. Pití naposledy k večeři v 18hod, pak už opravdu jen si loknout pokud byla velká žízeň. K večeři žádné polévky, močopudne ovoce a zelenina, neměly by být uzeniny....měli jsme budit v noci, ale to jsme nedělali.....a opravdu výrazně to pomohlo....
Je třeba hlídat nejen pití, ale i potravu s velkým obsahem vody -polévky, ovoce, zelenina, kaše, u dětí, které s tím měly problém to bylo fakt znát, jakmile si večer daly něco takového, nehoda byla zaručena. Jinak syn je ještě poměrně malý, některým dětem to trvá déle, ale jinak jsou v pořádku. Sama mam naštěstí už dlouhá léta klid, ale kdysi jsem to zažívala v dvojnásobném provedení u dvou různě starých dětí zároveň, byly později sledované na nefrologii a samo se to ustálilo mezi 8.-9. rokem, ale právě v takovém sychravém počasí, kdy vše nejen špatné schne, ale jsou nehody ještě častější, protože nachlazení, je to náročné..
Super, že malý dává plenu, tu já používat nemohla, protože ji děti odmítaly, takže jsem prala a sušila....Občas na mě vyjíždí taková nepropouštěcí noční sukně, taky řešení, pokud by bylo dítě svolné, ale je to kluk, tak to projít nemusí, jsou třeba takové menší nepropustné pratelné podložky, když se povede to do ní chytit, určitě je dobré vyzkoušet vše, s čím dítko bude v pohodě a nám to usnadní práci s praním, abychom byli co v největší pohodě i my, protože je třeba být trpělivý a co nejvíc v pohodě....
Pokud je zdravotně v pořádku, pokud jste absolvovali vyšetření, tak bohužel nezbývá než čekat. Samozřejmě omezit ty tekutiny večer a potraviny bohaté na vodu, ale to jistě děláte.
Každopádně některým dětem to prostě trvá déle. Není to žádná ostuda. Je normální, že některé děti se pocuravaji klidně do 8, 9 nekdy i 10 let. V tom pozdějším věku už to samozřejmě nebývá každou noc, ale jen občas. Nenaděláš nic, nijak to nemůžeš uspíšit. To ovládnutí nočního čůrání je prostě úplně jinej level než přes den. Je to pro neurologickou soustavu fakt náročný.
Já jen podorknu, že mě rodiče prostě budili, ještě snad v pubertě. A nevím, zda je dobře to velké omezování pití - já dosud mám problém vypít víc jak litr vody denně.
Neteř s tím měla problém ještě ve 13 letech a nevyřešila to ani medikace. Pomohl jen čas a úprava psychiky.
Pozor i na to, co pije. Sladké nápoje nutí na toaletu, na noc bych spíš dávala teplé, které tělo zahřejí, uklidňující heřmánek nebo směs na klidnou noc pro děti - běžně prodejné. A netlačit na to, už jsem to tady v podobné diskuzi uvedla, jistý hormon zodpovědný za impuls, který děti vzbudí, když se jim chce čůrat, začíná mozek produkovat až po pátém roce života. Já dceru nenutím, vždycky si řekne, když je na něco připravená. Pokud je něco dané biologicky, nevím, proč bych ji a sebe měla stresovat. Zkoušely jsme, moc to nešlo, takže počkám ještě pár měsíců.
Co pretrvavajici primarni reflexy (Galantuv)? Pokud by mel i jine priznaky... Zas tolik o tom nevim, abych se tu vypisovala, google bude vedet.
Řešíme u syna(6)...má i medikamenty,které by měly snižovat množství tvořené moči a stejně je každý den plenka mokrá...

S dcerou, která byla odplenkovaná přes den od dvou let, jsme s počůranou pálenkou bojovali do 5 a půl roku, jí samotný to vadilo, že je přece velká. Ale spala tak tvrdě, že to necítila, zdravotně je ok. Začala jsem ji v noci budit, o půlnoci a ve tři, začalo se to lepšit, ale nehody byly pořád. Pak jsme to snížili na buzení kolem jedné, ale pak po nemoci, kdy dostávala fenistil kvůli kašli, se to zase vrátilo, takže opět dvakrát buzení, omezený pitný režim po páté hodině a nehody byly stejně dost. Trvalo to víc jak půl roku. Dnes je jí šest a dva měsíce je úplně bez nehody, ťuk ťuk, st to nezakřiknu. Podle mě nic než čas moc nepomůže, pokud má vyšetření ok.