Jak zařídit integraci pro dceru s vývojovou dysfázií?
Ahoj maminky. Chci se zeptat jak mám postupovat abychom mohla vybavit dceři integraci ? Doporučili nám přestup do speciální školy ale nechci ji tam dávat. Je to krásna šikovná holka,má problémy z rečou ale, vůbec na ni není vidět že by byla trošku jiná. Jsou tam problémy v čítaní a hlavne v pochopení matematiky ale aj tak sem toho názoru že by měla zůstat na škole. Jej třídní učitelka se ji asi chce zbaviť, furt mi odporúča zmeniť školu za tú špeciálni. Prosím o pomoc co mám udělat aby mohla chodiť dale do normálny školy. Děkuji 😔😔😔
@cilkat
Děkuji ☺️
@baris
Taky stým máme problém, řeknu ji 3,4 slova a když ich má zopakovat tak už neví jenom 2 např ma oslabenú krátkodobú paměť.
@baris
Ted sem posílala žádost na kontrolní vyšetření. V PPP nam řekli že podle výsledků ji zařadí do SPC.
@mariabalazovaa tak to je super. Čím dříve dceru vyřeší, tím dříve budeš mít podklad. Ale už si zavolej do SPC na termín - jsou zahlcení. Jen pozor - potřebuješ SPC pro vady řeči a sluchu.
A ano VD je spojená se špatnou krátkodobou pamětí - respektive nezopakují větu. Ale časem se to zlepšuje. V té době (cca do 6 třídy) jsem musela číst s Kájou - ona přečetla 1 stránku a málem ob řádek jsme se musely zastavit a vysvětlovat jednotlivá slova, starší přečetla 3 a já 20 stran 🙂. Teď čte jak divá a přes prázdniny zvládla cca 8 knih 😍
Nevím, jestli to půjde, ale bylo by asi lepší, kdyby jste na ní mluvili co nejvíce česky. Pro děti s VD je i mateřský jazyk jako cizí a teď musí přepínat mezi 2 jazyky. Jsou sice podobné, ale o to více to bude komolit.
Matika - dělat pomůcky - prsty, počítadlo, kartičky, kuličky .... cokoliv. Kája v matice vyniká, ale i tak násobilka nám dala zabrat.
A učit se s ní. Kája dlouho se neuměla (a doteď s tím má problém) se učit tak, že si to bude číst. Musím jí to říkat. Zabere to spoustu času - moooc času.
@baris
Psychologa mám řešit cez dětského lékaře že chci testy ještě či má tu slabú formu mentální retardace?
@mariabalazovaa já bych počkala až po vyšetření z SPC. Tam by měly umět pracovat s dětmi s VD a jejími odlištnostmi.
@mariabalazovaa já bych klidně už sháněla psychologa přes dětskou Dr, tedy s žádankou. Ve většině krajů je dětských klinických psychologů a dětských psychiatrů strašně málo, stejně jako je těžké se dostat na logopedii a k zubaři. Všechno je u nás v řádech měsíců, na logopedii jsme se dokonce dostali až za rok.
Ahoj, mám dítě s kombinovanými vadami, přesto chodí do nejbližší vesnické základní školy. Kolikrát jsem už slyšela, že by měl být na speciální škole nedokážu ani spočítat na rukách. Naštěstí je konečné rozhodnutí na mě a já volím běžnou základní školu s tím, že je to fuška pro mě, asistentku i učitelku. Jsem silně proinkluzní a škole nezbývá nic jiného, než se s tim nějak srovnat. Čeká mě zřejmě v budoucnu i boj s rodiči spolužáků, jsem ale připravena. Kdyby bylo nejhůř, mám připravený záložní plán. Snad by vyšel. Ale...já jednám dle toho, co je nejlepší pro mé děti, potažmo pro nás všechny. Už dávno mě cizí názor na daný problém nezajímá.
@marketa11112 také "bojujeme", ale klasická ZŠ se zdravými dětmi byla jasná volba, musíme doma hodně procvičovat, ale to musí i ostatní děti, kteří to nepochopí hned...
Září bylo hodně náročné, hlavně teda zvyknout si na ten dril a přechod ze specky, ale teď už to nese kyzene "ovoce"🍀🍀🍀
@veruuu_kubesovic
Dnes sem byla ve škole a učiteľka říkala že vůbec nič neudělá ve škole sama i když jí pomáhají. Nejde mi to do hlavy. Doma udělá úkoly aj píše věty sama ,počítaní do 100 také ,ukážu ji jak má dělat a udělá to , když potřebuje poradit řeknu co jak má dělat. Ve škole nic nula bodov aj s pomoci.Nechápu tomu jak je to možné že ve škole nic neví. Dnes sem byla ve třídě a vůbec nic jak kdyby byla mimo . Čím to může být ? Pozornost,nebo je líná. Jak to mam zlepšit nebo co udělat?
@mariabalazovaa a má teda napsané nějaké podpůrná opatření? Já teda musím s dcerou procvičovat I doma....
@marketa11112 jako rodiče tě chápu. Jenže také pak záleží na tom, jaký je přínos či zátěž pro třídu. Inkluze je fajn vec, ale do určité míry. Nemělo by se stát, že bude ve třídě inkludovane dítě na úkor většiny. Je to těžké, ale i rodič by měl odhadnout tu "miru", kdy má inkluze jeho dítěte přínos a kdy už "tahne" tu většinu směrem dolů, jestli mi rozumíš. Znám řadu případů, kdy inkludovane dítě zvládlo první stupeň nebo první stupeň do 4.rocniku, ale pak už to opravdu nešlo a odešlo na specku. Ony jsou kolikrát specky úplně zbytečně demonizovane. Úplně nesouznim s větou "skole nezbývá nic jiného než se s tím.srovnat"...Pak se taky může stát, že se rodič bude muset srovnat s tím, že učitel se nemůže věnovat jednomu žákovi na úkor těch ostatních.
@enoli Ano, vím. Řeším ale to, co je teď. Co bude za dva roky, je ve hvězdách. Ve třídě je je cca půlka děti než ve třídách ve městě, navíc AP, takže věřím, že se s tim srovnat dá. Vím, že je to složité, sama s takovými dětmi pracuji, přesto říkám, že jsem velmi proinkluzní a věřím, že to může mít přínos pro obě strany..tedy nemocné i zdravé děti. Záleží ale hodně na tom, jak se k tomu postaví škola, učitelka i AP, rodič.....defakto ti dospělí. Může to fungovat.
Jo a nebojím se specky, jen odmítám tu zdejší. A věř, že důvod je tam veliký.
@mariabalazovaa Zkuste to SPC, jestli nezvratí rozhodnutí PPP a toho asistenta precejen neprideli. Tohle totiž zní jako potřeba asistenta "pět minut po dvanácté ". Dítě preste rezignovalo: "stejně to budu mít blbě, stejně nevím, co mám dělat, tak proč vůbec něco dělat..."
@mariabalazovaa Jen ještě okrajově - jak pracujete s malou doma, vyjma pomoci s domácími úkoly?
Nám učitelka při přijímacím pohovoru s naší mladší na základku v jejích 7 letech ani nechtěla pustit - je dysfatik s postiženým centrem řeči, k tomu má/měla oslabenou krátkodobou paměť. Naštěstí měla úžasnou paní učitelku, která vše dětem vysvětlila, přes specku měla paní asistentku. I přes on-line Covid výuku se vše zvládlo. Celou dobu jede se samými jedničkami.
Zjistili jsme, že jí hodně pomáhá denní čtení s námi, výborné jsou sporty, kde se musí soustředit na své tělo - v našem případě taneční gymnastka a judo. Skvěle ji supportují deskové hry, časem strategické. Učení jazyků jí pomáhá s tou pamětí - na to je výborná aplikace Duolingo.
Snad jsem tě nezahltila. Jen chci říct, že i přes problémy v komunikaci s učitelem, který s podobným dítětem neumí nebo nemá kapacitu pracovat (my na něj narazili předloni), můžete toho dost ovlivnit i vy, rodiče.
Pravda je, že s mými dětmi pracuji denně i doma, celé prázdniny jsme hráli hry s číslama, slovama, pracovní listy berou jako zábavu ne povinnost, malujeme, neuvěřitelné jim pomáhají v rozvoji výlety, miluji i televizní pořady pro děti, kde se soutěží, neustále vysvětluji co jaké slovo znamená, stavíme motorické dráhy, stavebnice, koleje, hraju si s kynetickým pískem, modelínou, pomáhají s péčí o zvířátka, vaříme, pečeme, uklizime, vyběhnou se mnou na zahradu , kde je čeká zase jiná ,,zábava,,. Jednodušse je zapojuji do všech činností, co to jde. A navíc objízdme 4 x týdně terapie .
Děti s podobným postižením jako má můj syn ve většině případě nemluví, nechodí, jsou na plenkách atd. Máme ohromné štěstí.
Jsem přesvědčena, že nám nejvíce pomohla hudba, kterou slýchával už před narozením, od inkubátoru jsem mu zpívala a prozpívali jsme se, protancovali prvními roky jeho života.
Děkuji holky za vše a hlavně za to že ste si našli čas odepisovat. Mám ještě malé miminko a trápím se že nemůžu se věnovat dcérke na 100 procent. Manžel pracuje také má toho dost a nemám tu nikoho kdo by mi pomohl ale je to výzva, udělám maximum pro to aby sme byli všichni spokojení.
@veruuu_kubesovic
Ano je už integrovaná.

@mariabalazovaa teď ho moc nedávají, každopádně pokud má VD, musí chodit do SPC.