Jak zmírnit noční kašel u dětí během nemoci?
Ahoj, prosím radu, zkušenost. Mám obě děti nemocné. Rýma, kašel. Starší (4) to má už 8 dní, mladší (3 r.) 4 dny. Starší často v noci kašle střídavě suchým a vlhkým kašlem. Chytají ho časté záchvaty trvající třeba hodinu. Musí být unavený. Dávám stop kašel, stoptusin ( vydrží 3 hodiny bez kašle) fenistil kapky a sinupret. Dnes jsem na radu známé, že se může jednat o alergii, znovu vyprala a vyměnila ložní prádlo. Po celou dobu mám zaplý zvlhčovač, čističku vzruchu, zvedlá matrace. Zkoušela jsem den bez, žádná změna. Dle Dr na poslech čistý, kašel je normální. Ale neposlechla si jak kašle, jen dýchání. Tak nějak se dá spát, když kašle jeden. Teď už kašle ze spaní i druhý a už fakt nejde spát, natož druhý den normálně fungovat a jet tak už více než týden. Já si oproti pediatričce nemyslím, že prokašlat noc je normální, když je kašel namáhavý a velice častý. Nebo ne normální, ale že to je v pořádku. V lékárně mi řeknou, že kašle protože málo pije, jako kdyby s námi celý den byli a já už nevím jak jim ulevit. Nebo že je kašel suchý nebo vlhký? Obojí není možný. Co to tedy je, když kašle suše, štěkavě a třeba popáté je slyšet, že si odkašle a pak zase kašle vlhkým kašlem. Každé léky mají omezenou dobu používání. Při delším užívání projímají, takže to musím měnit, ale podávání tlumících léků také není zrovna jednoduchý. Musím hodně přemlouvat a buď nedopije, nebo vyplivne, že to není dobrý, tak musím podat další. Trvá to zatím pár dní, ale každý den čekám zlepšení a zatím nikde. Vím, že kašlat budou ještě nějaký čas, ale máte nějakou další radu? Dále jsme zkusili tussirex noční, krátkodobý efekt s dávkováním, které neodpovídá četnosti které bych musela podat. Stoptusin je problém kvůli chuti. Pediatrička mi na to řekla, že do něj cpu chemii, proč se divím. Ale bylinky žádný efekt nepřinesly, tak nemám na výběr. Teď ještě mladší. Teplota byla 2,5 dne zvýšená. Většinou byli po 2-3 dnech zchvácenosti dobrý a teď pořád unavený výraz
Ať vám lékař udělá testy na černý kašel!
Ten je nejhorší právě v noci.
...a nic moc na něj (z běžné dostupných léčiv) nepomáhá. A poslechově jsou děti obvykle taky ok.
@aselluska tak pak dejte vědět. Jak říkáte, my dospělí to nějak vydržíme, ale nikdo nechce vidět své dítě trpět. Já jsem z osobních důvodů odpůrce všelijakých chemických léků, ale jsem rodič a své dítě nenechám trpět, vždy u prvních příznaků zkouším bylinky, homeopatika, pokud se to nelepší, nastupuje chemie a osobní důvody jsou stranou, malé budou 3roky a poprvé jsme šli k lékaři Mimo povinné preventivní prohlídky a nelituji, díky bohu jsme to zachytili sice za 5 minut 12, ale hospitalizaci jsme se vyhnuli. Přitom také šlo první jen o noční kašel a během 2 dnů takový rapidní zhoršeni
@kozaci
@kubesovaadelka díky za rady 😊 ještě když se vrátím k Dr, se mě před dvěma měsíci ptala, jestli jsem nechávala dělat test na covid. Tak na co tam je? Už i testy si máme nechávat dělat někde jinde, ani nevím kde. Od toho tam snad je? Teď už nejsou testovací budky na každém rohu
Naším dětem na suchý kašel pomáhá levopront.
@aselluska tak to my koupili v lékárně a udělali doma antigen na covid, ať malou nemusíme stresovat testováním někde u doktorů, když z nich má hrozný strach, ale pravda, od toho tam jsou oni, nebo aspoň si to myslím
@kubesovaadelka Mně třeba ty domácí antigen testy nikdy nevyšly. Hlavně z lékárny test tě stojí peníze,přitom dr. ti to udělá zadarmo (resp.na pojišťovnu).Ale chápu v případě,že k dr.chidit nechcete z nějakých objektivních důvodů.
Jinak k dotazu- většina rád tu asi zazněla. Střídat léky v podstatě po dni není řešení, ty léky potřebují taky čas na to,aby zabraly, zejména léky přírodní. Urputně kašel noci je nepříjemný, chápu. Na noc prostě pořádně vyvětrat, studený vzduch a antihistaminika na zastavení kašle (malým dětem fenistil kapky-plná dávka, starším lupnu jakýkoliv protialergický prášek,co je od 6 let- já beru Cezeru-to je pro vás irelevantní). Pokud to trvá déle a nezlepšuje se to, tak trvat na dalším vyšetření, odběry, CRP-třeba už to může být na antibiotika
@ninive211 nu jasný, však říkám, mě šlo i to, že má dcera má hrůzu z doktorů, takže jsme ní ho předběžně udělali doma, ale stejne jsme skončili u doktorů, jen měla o jedno trápení míň
@ninive211 jeli jste? Nebo se to lepší?
@kubesovaadelka zjištěna zvětšená nosní mandle. Takže jsem závěr: kašlat prostě bude kvůli té mandli, jakmile si lehne. Crp negativní, nic jiného nedělala. Nasazené další troje léky
@aselluska a to mají oba? Nu ať jste brzy zdraví 🙏
@kubesovaadelka s druhým jsem nešla, ten měl normálně vlhký, hezky vykašlával. Teď vidím, že má stejný průběh a taky noční suchý kašel, ale už mnohem, mnohem lepší 🙏
@aselluska jeejda, ať jste co nejdřív fit. Malá po vysazení ventolinu taky stále kašle, ale převážně vlhký kašel. Já od víkendu pořádně nespala, jak kašlu taky a nic mi zabírá
Děti na spaní pořádně obléknout, přikrýt peřinou a otevřít okno dokořán a přes den vařit cibulový odvar a pořádně a pravidelně vystříkávat nos mořskou solí. Dítě si musí lehnout, zaklonit hlavu, nechat to tam zatéct, pak předklonit a vysmrkat...
@aselluska chce to opravdu otevřít okno přímo během toho kašle klidně uprostřed noci, můžeš vzít dítě i na balkon, to opravdu pomáhá nejlíp a rozhodně doporučuji ten odvar, lepší jak všechny ty drahý sirupy z lékárny a jako bonus to překvapivě dobře chutná (majoránku nedávám)
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100...
@aselluska měli jsem to doma, přinesl to syn, dětem pomohl na noc tussin a přes den stoptussin, manžel už musel pro atb. , v noci se vůbec nevyspal a jen kašlal, našla mu tam nějakou bakterii, kterou prý mají hlavně děti, někomu se to prý přehoupne v zápal plic, vůbec se mu to nelepšilo, po těch atb. už to má dobré. Hodně to prý teď řádí, fakt záchvaty kašle v noci, já už z toho měla tik, když jsem slyšela někoho kašlat.
@hojda říkám pořád, že to není nic běžného. Máme to všichni, všichni stejný průběh, všichni v noci dávivý suchý kašle. Ale mám teda nic nepomohlo nikomu 🙄 a doktorka mi klidně řekne, že prostě kašle. Důležitá otázka, jestli se v noci kvůli kašli budí. Mám chuť se jí kolikrát zeptat, jestli mě poslouchá. Tohle určitě není běžné nachlazení a určitě to není zvětšenou nosní mandlí, když máme všichni to samý
@aselluska Manželovi dělala výtěr, nepamatuju si název té bakterie, měla strach, aby to nebyl černý kašel. On se v noci nevyspal vůbec, nezabíral mu ani ten tussin, ten u syna většinou zabral a pak jsem dávala homeo na dráždivý kašel. Jemu řekla, že už to trvá dlouho a sám se z toho nevyhrabe, když se to nezlepšuje.
Hele tohle je už fakt dlouhý. Dělala vám výtěry na nějaké bakterie. Černý kašel dost řádí a teď celkem na mě skáčou články o tom jak se kvůli nějaké bakterii zvýšil počet respiračních onemocnění. Jedna maminka u nás furt prudila dr, ať dceři udělá testy na černý kašel a ta se ji jen vysmívala v duchu hysterická matka. No pak teda řekla, že jo a byl pozitivní. JInak dcera během Covidu měla taky dlouhodobý kašel, což bylo fakt super. Doktorka ordinaci jen po telefonu a pak ji teda poslala na rentgen plic a nosních dutin a ona na těch dutinách měla nějaký bordel ze zadní rýmy. Asi bez antibiotik by se z toho tenkrát nedostala. Ale ona měla hlavně vlhký kašel. Ty okna do ulice jsou pitomý. Ještě dcera když byla v nemocnici, tak tam měla nějaký zvlhčovač nebo inhalátor co ji tam stříkal i nějaké léčivo na zklidnění kašle.
Ještě píšež že to máš taky. Byla jsi u svého doktora? Třeba by udělal testy tobě.
@ada22 já už jsem v pohodě. Hele doktorka přece nebude dělat testy. Je to práce. Třeba přísahala, že dělat nebude. Ne já už jsem fakt vytočená z ní. Z toho celého přístupu, jak si může dovolit, na základě ničeho vyloučit věci, které od oka prostě nepozná. Já jsem se právě chystala ke své, která bez řečí vstane a udělá všechno. Krev, výtěr, poslech. Ale jak byl víkend, tak se to dost zlepšilo. Bohužel jen u mě. Dostala jsem od kamarádky tip na paní, která pomohla homeopatiky jejím dětem, které od té doby prakticky nejsou nemocný. Za zkoušku něco málo dám, ale hlavně ať už se toho zbaví. Vezme nás zítra. A můžete mě tu kamenovat, že to je nesmysl. U nich to funguje

@kubesovaadelka ano mám v záloze, řekla jsem do středy. Teď to skončilo i na mě a už mě berou záchvaty taky. Ale u sebe to přeci jen člověk hodnotí líp