Jak zvládnout histaminovou a laktózovou intoleranci u dcery?
Dobrý den,
dceři byla teď na alergologii zjištěna bezlaktózová a histaminová intolerance. Prý to má dědičné po otcovi - ten celý život o ničem neví a žádné problém nemá. Ta intolerance na laktózu je prý jen poloviční. Já vůbec nevím jak se k tomu postavit, kde začít a tak. Dcera ani nemá žádné příznaky, má řidší stolici a každou zimu se jí udělá u pusy ekzém, ale to vždy přejde, to mě spíš přijde jako ze zimy nebo tak. Jinak má na těle několik míst, kde má takovou jakoby hrubší kůži. V zimě teda ještě měla velké ložisko plísně na noze, objevilo se po braní antibiotik - v nich byla laktóza, tak nevím co to spustilo, a nebo jí to prostě nějak narušilo střeva ty antibiotika. Jinak žádné problémy nemá, je častěji nemocná (rýma +kašel) ale to má vždy když je někdo ve třídě nemocný a prostě vše chytne. Je jí 8 let.
Nevím jak to celé uchopit. Poradíte někdo, kdo s tím máte zkušenost? Hlavně teda nevím ve škole, tam jí určitě extra vařit nebudou. Jsem z toho taková vyděšená 🙂
@ninive211 ty tabletky pak poridime, ale budu ji to davat jen vyjimecne na oslavu a tak nebo na dovolene, kde se nebude dat to jidlo tak hlidat. Ano ten HIT me prijde horsi o dost :( , zlata jen IL...ona ma oboje heterozygotni. A zacal to tatinek resit, nebo na to kasle? Ti chlapy to berou tak, ze cely zivot mu nic neni a neresil to, tak proc by to mel zacit resit. Ono to kynuty je proste nadymavy, tak asi cloveku s tim HIT to musi vadit dvojnasob, ale pecivo bez kvasnic se bude shanet spatne, to bych pak musela doma pect z kypriciho prasku, ale ani ten nevim zda se muze, to bude urcite taky problemovy 😬..ale pani tady psala, ze syn snasi rohliky, tak snad to nebude tak hrozný
@margita_m dekuji 🙂, budu muset to zvladnout, nic jineho mi nezbyva no, ale je to hrozny sok..to je pozitivni, ze se to s vekem muze i zlepsit, to je super 🙂. Ja teda nekde cetla, ze se to s vekem spis zhorsuje, ale asi u tech co to nevi a neresi to, tak jim muze byt pak hur cim jsou starsi
@nonam_ no spíš jde o to, že časem vychytáš, která potravina dělá problém, chce to pravdu vyzkoušet. Uvedu jeden příklad z mnoha u nás… synovi dělá zle zelí, tak ho nejí ani doma, ani ve škole. Naopak mu nevadí např. jahody, tak ty si dá čerstvé, ale i mrazené. Klidně si i zapisuj pokud nějaká potravina bude dělat problém, ať víš do budoucna. Jinak bych se toho až tak nebála, je to pak jen o zvyku. U nás to byla vlastně docela velká úleva, že jsme zjistili proč ho bolí hlava a břicho a že to vlastně můžeme nějak řešit.
Třeba zjistíš, že malé dělá problém pár potravin a těm se vyhnete. Držím pěsti… ✊🏻🍀 a ať se daří.
@nonam_ Pokud má heterozygot,tak to třeba nebude mít tak strašný a není nutné ji striktně předem držet od všech "zakázaných" potravin. V malém množství můžete zkusit. Zkusila bych vypozorovat co hkavně způsobuje ten průjem, jak píšu, já toto nemám, ani bolení břicha ani hlavy (to jen někdy náznak bolesti, když si dám večer 2dcl vína)trpím na nadýmání a plynatost (ráno plochý břicho, po obědě, skoro ať je jakýkoliv, břicho jak ve 4.měsíci :-/). V období před MS je to zásobený. Vypozorovala jsem, že to dělá hlavně bílé pečivo, těstoviny a klasické nadýmavé potraviny jako brokolice, čočka, fazole.
@ninive211 ji zatim hlava neboli, spis je taky takova nekdy plynatejsi,ale taky ne porad..tak to s tim brichem to mam ja a uz jsem z toho nestastna, prave ja mam pocit jak kdybych ten HIT a IL mela spis ja, na me by to uplne sedelo i ty bolesti hlavy a tak, tak to asi budu dodrzovat taky
@nonam_ za mě tam příznaky má a ne malé.
Mám dvě děti, vařím do školy obědy, do školky svačinky. Syn nesmí mléčné ( ale vůbec žádné) , vejce a sóju.
Dcera má celiakii a HIT- ten byl spuštěný nelecenou celiakii. Dcera krom lepku nesmí mléčné, sóju, kakao, kokos, rajčata, jahody. Od prosince je na bezlepkové dietě a postupně začíná snášet víc a víc věcí - může si dát občas kečup, měla znrzlinu se smetanou. Nejhorší je kokos, ten je bohužel všude ale pomalu už taky začíná zvládat menší množství. Byla často nemocná, průjmy, kruhy pod očima, unavená a další. Nehorší ale byla ta stolice. Kolikrát si prdla a prostě se pokadila. Stalo se to třeba na dětské oslavě. Teď vidím veliký posun. U vás bych opravdu vysadila laktózu a nrkla na na povolené potraviny při HiT. Ale tam každému vadí něco jine. Je třeba si psát jídelníček a jaké má potíže. Z toho sama vypozorujes co jí vadí. A k té pojišťovně na příspěvky,..víš kolika stojí taková bezlepková dieta? Je neskutečná částka.

@nonam_ Zkoušejte, ono třeba mně rajčata nedělají nic. Nemůžu zelenou papriku, kedlubn, ředkvičky...miluju brokolici.-taky mě nafukuje. Prostě to chce zkoušet...nemusí vadit vždy všechno. Třeba jen určitá kombinace. Nebo mnozství-1 rajče nevadí, v kombinaci ve stejný den s párkem, čokoládou, hermelínem a jogurtem to může být smrtící