icon

Jaká je pravděpodobnost obezity u dítěte? Jak s tím zabojovat?

95newmommy2020
1. pro 2020

Ahojky, dnes bych potřebovala poradit. Docela nás rpzhodila pedimudra. No jde o to ze řekla ze můj manžel je obézní, tak se ptala jestli jdem mělA nadvahu před tehu. Což jsem měla, ale myslím si ze je to hormony pro stimulaci. Na to mi řekla ze to je další faktor co to muže ovlivnit u dítěte, pak ji zajimalanrodina anamnzea a já mám diabetes 2 a manžel má celoziborne vysoký cholesterol a teď už i zvýšený cukr. A to se na nej muže přenést.

Strana
z2
somalicats
2. pro 2020

@vladienka Tak ale nemůžeš srovnávat plně kojené dítě a dítě, co je na UM a příkrmech. To je úplně o něčem jiném. Navíc Ty to její dítě nevidíš v reálu, nevíš, jaký má tělesný rámec, váha v kg sama o sobě nevypovídá nic.

bigbig
2. pro 2020

Můj syn byl jako miminko strašnej cvalík. Větší cvalda než tvůj syn. Měl faldy i na faldech. Z porodnice šel s 2,5 kg a v půl roce měl 10 kilo. Plně kojenej na požádání. Genetická zátěž nula, v rodině jsme široko daleko všichni štíhlí. Z obezity mám velký respekt, takže ho hodně hlídám. Když začal se zeleninovými příkrmy a trochu míň se kojil, přestal tak raketově nabírat. Ale vztah k jídlu měl vždycky velmi pozitivní. O to důležitější je hlídat složení toho co jí. Doma jíme velmi zdravě, jsme sportovně založení. Syn ve 3 letech vůbec nezná sladkosti, sladký jogurty a podobně, jí spousty zeleniny a stejně je pořád spíš silnější. Nikdy se úplně nezbavil těch vykojených faldů. Fakt je, že jí celkem velký porce. Ale přiznám se, že je mi proti srsti čerstvě tříletýmu chlapečkovi, co v životě nejedl bonbon ani pribiňáka, odepřít maso se zeleninou když si o ně říká. Někdy mi je ho chudáka líto, když vidím jeho vrstevníky co ládujou sladkosti po kilech a jsou to žížalky hubený.

drep
2. pro 2020

@vladienka přesnější tvrzení je, že plně kojená miminka mohou být baculatá a nic to neznamená (ale třeba moje žravá a normální holčičk baculatá nebyla a naštěstí je moje pediatrička dost zkušená, aby mě hláškou, že miminka mají být baculatá nedeptala). To ale neplatí o dětech na um a příkrmech. Je jasně prokázáno, že metabolický syndrom se zakládá už v kojeneckém věku, pravděpodobně dokonce už prenatálně (aneb maminky, co jsou těhulky, leži na gauči a místo aby jedly dvakrát kvalitněji, tak jí radši za dva). Zárověn proporce se samozřejmě měni (jako látkující máma jsem xkrát zase všechno zmenšovala patentkami, když se dcera víc zmobilizovala). Já bych přehnaně baculaté dítě nebrala na lehkou váhu a asi bych řešila, co jí, když jsou obézní všichni široko dáeko. Zároveň samozřejmě jak píše @bigbig dál, to, že je její aktivní a zdravě se stravující synek vazba bych nepovažovala za problém, ten prostě bude dál aktivní a až začne víc tvořit svalovou hmotu, tak se kil zbaví. Myslím, že už jsem dostárlla do věku, kdy vidím, kdo z mých štíhlých spolužáků měl štíhlost “zadarmo” a kdo žije zdravem- ti co žijí zdravě vypadaji pořád stejně, ti, co na to kašlou, už nějaká kila nabrali nebo i pokud nemají nadváhu, tak jsou prostě rozkydlí. Ono dospělost pak hodně ukáže, zvlášt tak okolo padesátky-šedesátky.

vladienka
2. pro 2020

@drep ja s tym vsetkym samozrejme suhlasim. Cely cas narazam na to ze syn autorky je absolutne normalne dieta, snad sa zhodneme ze rozhodne nie je ani obezny, ani prehnane buclaty.

aneta15
2. pro 2020

@95newmommy2020 moje děti byly taky takové jako miminka. Od čtyř let sportuji. Syn má 3x týdne fotbal a dcera 3x týdne atletiku. Já se snažím vařit zdravě. Používám třeba spáldovou mouku, zahustuju vločkami ale sladkosti u nás zakázané nejsou, jen s mírou. Syn třeba vůbec nejí ovoce ani zeleninu. A oba mají vysportovane a štíhlé postavy. Já kdybych se nehlídala a nesportovala tak jsem jak koule, to samé muž. Záleží jaky mu nastavis životní styl.

loylii
Autor odpověď smazal
somalicats
2. pro 2020

@vladienka Podle fotky zakladatelky syn nevypadá na nějak přehnaně buclaté nebo obézní dítě. Nicméně už jen vzhledem k té rodinné zátěži je dobré, že ji pediatra upozornila na to, že bude nutné tu váhu hlídat. Já si třeba myslím, že v tom stravování má @95newmommy2020 ještě rezervy, osobně bych vyhodila skleničky a začala vařit, kaše lze klidně dávat, ale opět domácí (ovesné vločky, jáhly, pohanka) a dochucovat ovocem - někde psala, že má ze zahrádky, to je ideál, a zařadit je jako snídani, ne jako večeři. Jak se pak kluk začne víc hýbat, tak ty faldíky půjdou dolů, ale už jak psala @drep, to UM + příkrmy je bohužel o něčem jiném než kojení. Já taky plně nekojila nikdy, a taky tím spíš hlídám, co dětem dávám, už odmalička. Jak si jednou nastaví správné stravovací návyky, tak se nebude muset hroutit z toho, že dítě dostane občas ve školce bonbón nebo že si jako teenager koupí v mekáči hamburgra.

amazonkajanik
2. pro 2020

@loylii znám totiž troje dvojvajecna dvojčata a tam to tak je. Ten starší je buclaty,mladší štíhlý 😁

konidana
3. pro 2020

@95newmommy2020 zelenina na masle je ok. Pokud jogurt, tak bily ( holandia, chocensky, ...) Bylo by dobre, kdyby i manzel zacal jist zdraveji s tebou, nebo diteti aspon jeho nezdrava jidla nenabizel. Ale celkove je dulezita pestrost stravy a zivotni styl rodiny/pohyb

Strana
z2