icon

Jaké jsou zkušenosti s alergií na morčata?

4. led 2025

Holky, jak je to s morčaty, bývají na ne alergie? Dcera má silnou alergii na kočky, méně na psy. Vyšetření má za sebou, ale tam asi morčata nejsou. Vaše zkušenosti?

autor
•
4. led 2025

Ještě doplním- děti jsou ve stridavce. Já bych to neriskovala, ale otec ji je pry chce dopřát.

moudivlacek
•
4. led 2025

Tak to pak asi nemá cenu řešit, pokud tatínek chce, nevím, jaká je s ním domluva/nedomluva.... já osobně bych nepořizovala. Pokud tatínek u sebe chce koupit, tak ať popřemýšlí, komu to morče pak případně dá, pokud se dcera bude dusit/slzet...

moudivlacek
•
4. led 2025

V rodině nikdo nemá, že byste otestovali? Myslím pobyt u morčete.

jaja01k
•
4. led 2025

Já mám prokázanou alergii na kočky, ty nesnesu vůbec. A vadí mi v podstatě jakékoli srstnaté zvíře doma, pes, králík, morče…

merope
•
4. led 2025

Místo morčete bych doporučila džungerského křečíka - čistě kvůli věku dožití. Případně u nás budeme synovi pořizovat pakobylky/strašilky a je z toho úplně odvázaný a nadšený. A to původně chtěl tak ledacos (včetně sokola a netopýra, samozřejmě vedle těch "běžných"). Pokud jde hlavně o pořízení zvířátka, zvážila bych, zda by nebylo lepší něco podobného. Strašilky jdou brát běžně na ruku, pakobylky mi přišly křehčí, ale tuším jsme je taky tahaly.

1pomnenka
•
4. led 2025

Nepíšeš, jak je dcera stará. Nechala bych ji nabrat krev a hned budete vědět. Kamarádky syn si ji po 2 letech s morčaty vypěstoval. Je to častý alergen.

autor
•
4. led 2025

@moudivlacek v rodině ne, kamarádi ano. Možná to tak zkusíme, díky za tip

autor
•
4. led 2025

@merope hele, pakobylky jsem měla jako dítě a velmi rychle me to přestalo bavit. Podle me ty chlupatý zvířata prostě jsou vnímány jako mila, přátelská, mazlici, prostě "nuchaci". Navíc, rozhodovat bude otec. Spíš zjišťuju informace

svija
•
4. led 2025

Já bych to radši neriskovala. Manžel, co má alergii na kočky, je ted pěkně rozhozeny z potkanů, které máme asi rok kvůli synovi.

martt
•
4. led 2025

Syn má prokázanou alergii na psy a kočky. Ale v reálu reakci nemá žádnou. Manžel má silnou reakci na kočky když je v blízkosti kočka tak slzí a kycha. Ale ,morčata máme doma a nic mu nedělají. Ale máme je v místnosti kde nespí. Už je máme 4 roky.

pavelkamat
•
4. led 2025

Byli jsme teď na alergologii a syn se zmínil, že si přeje morče k narozeninám a tak ho na něj testovali. Bohužel alergii na něj nemá 😎😉

korin
•
4. led 2025

Mně na alergologii kdysi řekli, že pokud dítě s morčetem dosud nebylo v kontaktu, tak alergii na něj nezjistí. Jinak teda dávám přednost morčatům před křečky a potkany právě proto, že žijí déle, takže dítě nebude co dva roky brečet, že přišlo o mazlíčka.

korin
•
4. led 2025

Jo a alergie na morče může být velmi silná.

autor
•
4. led 2025

@korin Já vím, já právě mám astma a nerada bych, aby se u dcerky taky vyvinulo.

merope
•
5. led 2025

@korin Vidíš - a já bych právě proto "na poprvý" volila něco "krátkověkého" právě proto, aby se zjistilo, jak to celé funguje a zda třeba i to dítě bude schopné se o mazlíčka starat.

korin
•
5. led 2025

@merope Asi jsem ovlivněná svým dětstvím, kdy mě to bylo prostě moc líto, a proto jsem si v dospělosti pořídila morčata. Děti jsou v tomto případě jenom zástěrka 😉

merope
•
7. led 2025

@korin A já zase čtením profilu kamarádky - milovnice morčat - jak pořád řeší nějaká vyhozená morčata nebo umísťování morčat, co si někdo pořídil a kvůli alergii je nemůže mít a podobně. Kdy si říkám, že pokud se ukáže, že vše funguje v pohodě, tak se k prvnímu mazlíčkovi může pořídit i další, ale pokud to nefunguje, tak sehnat "dočasku" na křečíka, co mu zbývá třeba max rok života, může být mnohem jednodušší než pro morče, co se běžně dožívá osmi.