Je časté močení u 27měsíční dcerky příznak nemoci?

pejtho
20. říj 2013

Ahoj maminky,
měla bych dotaz ohledně své dcerky 27m. Pro přehlednost napíšu co se s námi poslední cca měsíc děje:
16.září - málo chodí čůrat, když už jde, tak je malé množství a tmavší moč. Jinak bez obtíží, večer už je moč OK
17. září - i přesto, že pije zcela normálně, tak chodí na nočník co 10min, čůrá velké množství a moč je zase úplně čirá. Jinak také bez obtíží, večer už normálka.
Pak bylo vše v pořádku, chodila a čůrala běžné množství cca 5x-6x denně...prostě klasika.
28. září - horečky 40, pálení při čůrání - na pohotovosti jsme dostali ATB na zánět močových cest. Laboratorní vyšetření prokázalo lehce zvýšenou nějakou hodnotu bakterií, ale jinak OK.
Antibiotika jsme doužívali, jak jsme měli. K nim jsem dávala brusinkový sirup a malou držela co nejvíce v teple.
Pak bez obtíží a po týdnu na kontrole moč čistá, vše OK.
15. října - horečky, bolesti břicha - v moči podle papírku opět nález, další antibiotika. Stále dáváme brusinky.
Dnes tj. 20. října - dobrány ATB a močení opět co 10min, velké množství moči, úplně čirá, pije zcela normálně, jinak bez obtíží

Co může ovlivnit:
Máme trable s kakáním a kaká jen do pleny-tudíž je možné, že se nějaké bakterie dostávají i do močové trubice.
Občas si stěžuje na bolesti bříška, ale když se jí zeptám za minutu, tak už mi tvrdí, že jí nic nebolí. Nebo si prdne a řekne, že už je to dobrý...prostě se jí to nedá vždy věřit...

No a co mě zajímá: V úterý máme jít opět na kontrolu po dobraných ATB s ranní močí. Mám v úmyslu toto doktorovi říci a požádat i o krevní odběry, popř. vyšetření ledvin, UTZ...no nevím, co se všechno v tomto případě dá dělat.
Ale jsem samozřejmě nervozní, nevím jestli to společně může souviset a na co se všechno můžu připravit :-/

Máte někdo zkušenost? Děkuji

berynka
20. říj 2013

Zkušenost s čím? Se zánětem ledvin u dětí bohužel mám 😒 . Sono ledvin dělali vždy, při opakovaných zánětech se dělá také mikční cystouretrografie.
Brali dceři krev kvůli zjištění CRP? To by mělo být k tomu.

@pejtho

pejtho
autor
20. říj 2013

Ano myslím zkušenost se záněty močových cest, ledvin - opakující se...

@berynka CRP nedělali, poprvé bylo jen laboratorní vyšetření moči, ale to bylo vcelku OK a jinak vždy testují moč papírkem.
Teď už to má podruhé a zatím jiné vyšetření nedělali. Právě nevím, jestli už nás hned po druhé neměl poslat na nějaké sono.
Máme to teď kvalifikované jako zánět močových cest, ale nedělali nic jiného, takže je možné, že se někde rozjíždí zánět ledvin? ☹
Mohlo by to časté močení být k tomu? Jak to probíhalo u vás?

berynka
20. říj 2013

Myslím si, že to častější čůrání k tomu určitě být může.
Na tom sonu by právě bylo vidět, jestli je tam zánět. Pokud ne, tak je níž (močové cesty, močový měchýř). A při té mikci je zas vidět, jestli se moč nevrací zpět do ledvin.

Starší dcera to měla ve dvou letech. Předcházela tomu viróza, pak z ničeho nic měla vysokou teplotu. Zpětně si uvědomuju chemicky zapáchající moč, ale to je asi tak všechno. Byl to pokročilejší zánět ledvin, dostala antibiotika Zinat a kapačku. Po odchodu z nemocnice ještě řadu týdnů brala na přeléčení atb, odběry moči a mikce byly v pořádku.

Mladší dcera měla "pouze" zánět močového měchýře. Také před tím proběhla slabší viróza. Pak měla jen teplotu kolem 38°C, tři dny byla hospitalizovaná, pak 10 dní dobírala Zinat doma. Mikce už se poprvé nedělá.
Teď pořád chodíme na odběry. CRP má nízké, žádnou bílkovinu a ani krev v moči nemá, ale bakterie je tam při kultivaci pořád 😒 . Má samozřejmě pleny, hodně často kaká a i když se jí snažím oplachovat, tak to asi není moc platné. Dr. se netváří, že by to bylo vyloženě ze stolice, i když ta s E-coli samozřejmě souvisí.
Pitný režim má dobrý, stále kojím (hodně často), tak nevím, co dělat víc.

@pejtho

petrajurinova
20. říj 2013

@pejtho z naší zkušenosti je asi největší problém v tom kakání do plen - je to nejjednodušší a nejrychlejší způsob jak se dostanou bakterie do močových cest, zvlášť u holčičky. Bakteriální záněty se pak opakujou jak na běžícím pásu - vyléčí se, párktrát má trošku řidší stolici, nebo zůstane nakakáno v plence nějakou dobu než se dítko přihlásí o to, že je mu nepohodlně a je to zpátky. U nás se opakování zánětů zastavilo kompletním odbouráním plenky.
Jinak časté močení u některých dětí je i při běžné chřipce nebo viróze, která nemá s močovými cestami nic společného.