Je nějaká prevence před zánětem středního ucha?

mesiacik1989
13. lis 2022

Syn casto trpi na bolave uska. Existuju nejake kvapky,ktore mu mozem preventivne kvapkat do uska a trosku by ho ochranili pred zapalom? O cisteni nosa samozrejme viem,ide mi vyslovene o nieco do uska. Dakujem

lennus
18. lis 2022

@mesiacik1989 Krom prevence a léčby rýmy i vztahy, děti jsou jako barometr a u ucha se podle psychosomatiky říká, že nechtějí něco slyšet. Je o tom hodně zajímavých článků. Dceři nedávno poprvé píchali, tak se také pídím a sedí to, měli jsme štěkavé období.

sobinka90
18. lis 2022

@mesiacik1989 nechali jsne malou očkovat Prevence 13 kde je i zánět středního ucha.. ale bohužel máme co měsíc, počínající zánět.. sem z toho zoufalá.. ale jak píše paní asi na tom něco bude, naše malá nechce absolutně poslouchat, nejraději by šla po svém.. tak je to k zamyšlení pro mě teda taky..

vonrataj
18. lis 2022

Nejsem teda odpůrce ezo přístupu a psychosomatiky. Ale třeba má syn větší nosní mandle, jako ten náš a pokud tam budou zvětšené, budou se tam hodně držet i záněty. Je to roj pro bakterie, které tam většinou i přetrvávají (streptokoky atd.). Taky řešíme neustále se opakující kytary horních cest dýchacích a se záněty ve středním uchu bojujeme taky často. Preventivně do ucha nic kapat nemůžete. Kapou se atb kapky při počínajícím zánětu, ty jsou na předpis. Lze je doma uchovat v lednici pro další použití, jako první pomoc. Stav zánětu by měl ale vždy vyhodnotit lékař.
Můžete jako prevenci chodit do solné jeskyně a naučit synka proplachovat nos - ale ne jen sprayem - konvičkou, respimerem (mořská voda namíchaná ze sáčku/vincentka). Můžete doma pouštět difuzér nebo při rýmě nos zkusit dále odsávat a nepoužívat přípravky typu Nasivin atd. déle, než po předepsanou dobu.
Alergoložka mi předepsala po pečlivém vyšetření lék na podporu imunity a doporučila užívání sirupu Aerius (na předpis), jako prevenci katarů HDC (je to lék na alergie, ale pomáhá udržovat sliznice dýchacích cest více odolné proti virovým a bakteriálními náložím).
Předávání své dosavadní poznatky a na konec dodám, že sestra i manžel taktéž trpěli často záněty ve středouší a syn je taky očkovaný Prevenarem 13.😎

betelgeuzz
18. lis 2022

A dr neudělala nějaké vyšetření, na ORL zkontrolovali mandli? Dcera na to trpěla kolem roku - dětská dělala test imunity, dostala pak nějaké léky na zvýšení. Zároveň jsme vysadili mléko a mléčné výrobky, protože opakovaný zánět uší bývá znakem alergie na BKM. Od té doby záněty přešly.

leymea
18. lis 2022

Muzete zkusit kapky Audiron. Preventivne kapat pri ryme, jsou prirodni. U naseho mladsiho syna to zabralo (mival zanety jako kojenec, pak jsem zacala kapat a byl klid, tuk tuk). U starsiho syna je to horsi, ten ma prave velkou nosni mandli takze i pres kapky zanety ma. Kazdopadne ted jsme se pul roku drzeli bez zanetu, tak verim, ze kapicky pomohly, ale kdo vi 🤷‍♀️ za 3 tydny jdeme na vyndani mandle. Oba kluci jsou ockovany prevenarem prave kvuli zanetum stredniho ucha, protoze ja jako dite chodila pichat usi furt, proto jsme je nechali naockovat. Bohuzel u nas nepomohlo. Skoda.

mesiacik1989
autor
18. lis 2022

@leymea tie kvapky by som vyskusala ale pisu na nete,ze su iba pre dospelych...nevadi to?

priefi
18. lis 2022

@mesiacik1989 teoreticky když začne rýma, tak stříkat mořskou vodu, nebo ještě lépe, stříkat do nosu mořskou vodu preventivně.

pajusz
18. lis 2022

Pro syna mi na Orl napsala otobac, i jako prevenci když ouško začne bolet. Pomáhalo to. Syn byl schopný mit zánět v obou uších. V nějakém věku se to zlomilo a je pokoj. Za to já musím nosit kulicha snad i v létě aby mi do ucha nenafoukalo, řeším to teda spuntem 🤦‍♀️

leymea
19. lis 2022

@mesiacik1989 nevim kdes to cetla, ale detem se normalne kapat muze 🙂 vzdy na orl hlasim, ze jsem kapala Audiron (ma hnedou barvu) a kazdy lekar s tim byl v pohode 🙂 zrovna vcera jsme jeli s mladsim na orl pohotovost (jsem si rikala, ze jsem to tady zakrikla 😂), ale usi nastesti v poradku. A to ma silnou rymu, rano mel zalepene oci, nemohl je otevrit. To se nikdy nestalo. Tak snad se zanetu vyhneme i nadale.

normalnimatka
20. lis 2022

audiron... nemusíš kapat dovnitř, stačí mazat na ucho, kolem ucha
jinak prevence nic moc, snažit se, aby se ta rýma nezabetonovala v uchu, ale to prostě nejde ohlídat...