icon

Je nutné dráždivé ošetření mléčných zubů u dětí?

valkyra7129
13. lis 2023

Dobrý večer, potřebuji trochu uklidnit... Včera si můj 6ti lety syn ochutnaval k večeři moji celozrnou brusketu a nastipnul si dolni mléčnou 4ku, kde měl z jara menší barevnou blombu (která ho od zablombovani bolela vždy, když měla přijít změna počasí nebo ho ofouklo). Měl tam velkou díru, takže jsem dnes ráno v 7 volala zubařce jestli by nás vzala. K této zubařce chodíme od 2let a nikdy s ní nebyl problém. Dneska mi skoro syn na křesle vypustil duši. Hned ze startu mu pichla umrtvovacku (syn od té doby celý zákrok z toho opichu krvacel) takže sestra mu neustále cpala do krku odsávačku. Syn trochu pofnukaval a doktorka ho hned setřela, že se mu nic neděje a nikdo mu neubližuje, tak ať neřve. Pak vytáhla divnou vrtačku, se kterou mu ten mličnak celý rozvrtala až někde do kosti! Syn řval na celou ordinaci. Rypala se v tom zubu asi minutu (v té chvíli to byla jako hodina!) syn se třásl řval bolestí. Pak vzala divnou pružinovou vrtačku a vrtala se mu někde asi až pod zub... No myslela jsem že omdlim za něj. Nechávala mu neustále pusu do kořan aby ho nenapadlo mu ji zavřít do toho neustále sestra s odsávačkou... Do toho neustále doktorciny řeči jakože ať drží a nedělá ji tady scény! Syn to po chvíli řvaní vzdal a třásl se ještě cestou domů! Nemohu teď usnout a stále nad tím přemýšlím jestli tohle všechno bylo nutné jen kvůli mléčnemu zubu? Každopádně od zítra budu hledat jiného zubaře, protože toto trauma si ponesu i já. Lituji, že jsem nijak nezasahla ale byla jsem úplně v šoku.

pavlinakm
13. lis 2023

@valkyra7129 a ma ten zub zaplombovany opet?

valkyra7129
autor
13. lis 2023

@pavlinakm ano tou pruzinovou vrtačkou mu tam nakonec primo do zubů vsouvala plombu.

pavlinakm
13. lis 2023

@valkyra7129 no, po nasich zkusenostech se zubama dcery mohu jen doporucit najit si jineho zubare (pripadne aspon na konzultaci). Dcera totiz mela taky jeden zub osetreny ne zrovna s citem a hluboko. Pozdrji jsem se dozvedela, ze detsky zub, pokud ma kaz hluboko, tak reaguje zánětem - váčkem. Dochazi k poskozeni zarodku zubu trvalého.. tyto zuby trhají. Vse co jsi popsala tomuto nasvědčuje! Chtelo by to rtg zubů. V případě strachu z dalsiho ošetření vyhledat lekare s rajským plynem. Ja bych na to mohla psát romány.

barumrallyebum
14. lis 2023

@valkyra7129 tak tam uz bych nikdy nesla. Bohuzel asi neni jina moznost, nez zacit jezdit na kliniku, kde osetruji zuby v analgosedaci.

gdpr
14. lis 2023

Ja by som nasla inú zubárku

te_reza
14. lis 2023

No, ono je otázkou, jak to vidíš ty, jako matka a zubař, jako lékař. Holka měla první injekci v 5 nebo 6 letech. Trhala ji stoličku. Naše zubařka je hodná, milá, všechno ji vysvětlila a stejně holka řvala jako kráva. Držela jsem ji i se sestrou a zubařka měla co dělat, aby nás neposlala do řiti. On se člověk tomu pláči asi občas nevyhne.

voskovkyapastelky
14. lis 2023

Jako matce se mi chování zubařky nelíbí. Ale teď jsem si povídala se sestřičkou od zubaře a ta mi vykládala jak jsou děti problém. Všichni chápou, že křičí, že se bojí. Ale mají bobky z toho, že sebou dítě škubne a zajedou mu vrtačkou do dásně atp. A co pak? A že běžné jsou situace, když dítě sebou zmítá na křesle, sestra s doktorem/doktorkou zpocení až na zadku a maminka klečí u dítěte, hladí mu nohu a vyjmenovává hračky, které koupí. Ano, kecy zubařky by mě naštvaly a mrzely, ale pokud tam má takovéto případy častěji tak chápu, že už toho má plné zuby. (PS syn řval tak, že ho slyšela celá čekárna a dodnes na to sestra vzpomíná)

te_reza
14. lis 2023

@voskovkyapastelky ano, přesně tak. Mě pri prvním vrtání tenkrát řekla, že musí spolupracovat, jinak ji prostě neošetří. Tenkrát ani nepípla. Teď už to byl problém, ale prostě jsem ji nějak udržela. Věřím, že lékař chápe, že se dítě bojí a já chápu jeho, když má plný kecky ze zmitajiciho se urvanyho dítěte v křesle.

suzanna123
14. lis 2023

za mě je strašně moc zubařů (teda i jiných doktorů) strašná hovada. Viz popisované příběhy. Já s dětmi chodila k mojí zubařce, která byla naprosto báječná, milá, udělala si na ně čas (ano, druhá věc byla, že v čekárně u ní člověk trávil hodiny, i když byl objednaný). Děti s ní zvládly vrtání i trhání naprosto bez problémů. Pak jsme museli zubaře změnit a strašné. Prostě přístup "mám na pacienta 20 minut, takže jakýpak s tím crcání". Od té doby mají moje děti hrůzu ze zubařů. Tohle není o tom, že ošetřovat dítě je příšerné (i když věřím, že je), to je o tom, jestli je někdo dobrý nebo špatný doktor. Můj syn je na bolest neskutečně přecitlivělý a cokoliv mu ošetřit je výkon. Nedávno jsem s ním byla na pohotovosti s rozseklým obličejem, doktor tam naprosto fantastický, všechno mu vysvětlil a Danda, který normálně řve a rve se držel a maximálně si fňuknul.

@valkyra7129 naprosto tě chápu, já taky v těchhle situacích vždycky soptila i na sebe, proč jsem něco neudělala. Časem jsem začala být o něco asertivnější, ale stejně - jakou máš u doktora šanci, pokud on nemá zájem změnit přístup :-/

krisstina93
14. lis 2023

Tohle je takové nevdecne povolání. Pokud ho zub už predtim bolel, i když ho něco ofouklo, tak musel mít kaz hodně hluboko do nervu. Zas kdyby to ta Dr nechala a nevrtala se v tom, tak se mohl poškodit i druhy zub pod tím. Pak bys zas nadavala, ze zanedbala péči. Teď je otázka, jestli syn fakt rval bolesti a nebo jen ze strachu, nevím jak tvoje dítě, ale moje kolikrát rvou víc jen z principu, ze se jich někdo dotkne, než ze by je něco fakt bolelo. Po te umrtvovacce by to neměl cítit, max nějaké simrani nebo tlak, ale třeba ta odsavacka v puse je nepříjemná no, mě se s ni i špatně dýchá. Přístup zubarky není úplně ok, ale pokud se ti něco nelíbí, mas se ozvat hned na místě a ne koukat jak trápí tvoje dítě a pak si stěžovat na netu. Ono sehnat dobrého zubaře je dneska umění, zvlášť pro děti, člověk je rad aspoň za nějakého.

pavlinakm
14. lis 2023

Ja hlavni problém ale spis vidim samotny vykon. Jaky byl pristup doktorky, zda to bylo za čarou.. to musi vedet tazatelka. Podle mě je špatně to, ze zub byl mléčný a už vrtaný, byval citlivý (uz zde asi byla plomba-kaz hlibsi). Pote doslo k rozlomeni zubu a misto toho, aby jej dr vytrhla zacala jej opravovat. Tady mohou nastat v blízké době (u nas se objevil váček-zanet po 6 měsících) problémy. Resit pak bolavy zub akutně je problém. Proto bych zasla treba nekam jinam aspon na konzultaci, Rtg zubů..

mourovatakocka
14. lis 2023

@valkyra7129 Z pozice někoho, kdo si hoví u usinajiciho dítěte bych řekla tolik: Jednou ty vole jednou by někdo mým dětem řekl Neřvi, nic se ti neděje, tak by měl vrtačku ve voku. Jinak si nechci představovat, jestli bych dokázala být asertivní a říct, ať si ty kecy strčí do prd@ a třikrát si tam s nima zakvedlá. Takhle se v dětech vyrábí strach že zubaře a obecně z doktorů. Pokud bys byla z Prahy, měla bych tip na bezva zubaře, sám má děti a není to žádný mamlas. Rozumím, že ošetřit dítě musí být náročné, boji se udělat nějakou chybu, ale maji udržet nervy a těmahle kecama situaci ještě nevylepšovat.

suzanna123
14. lis 2023

@krisstina93 ano, má se člověk ozvat hned na místě. Ale ne každý je takový, aby se ozval a hodně často to člověku v tu chvíli nedojde nebo nechce zhoršovat situaci. Tady není chyba v tom, že ona se neozvala (pochybuju, že by tím něco vylepšila), ale v tom, že ta zubařka je kráva.
Naprosto chápu, proč to autorka neřešila na místě, naprosto chápu, že to zpětně řeší a naprosto chápu, že to sem napsala.
Jo, a sama mám zkušenost s tím, že umrtvovačka někdy prostě nefunguje - zažila jsem to několikrát, i jako dítě a zažila to i moje dcera.

veronicka89
14. lis 2023

Zavolat tam , rict co se ti nelibilo a jit jinam..

Ja prodla uz kredly hodne zubaru - i kvuli stehovani a nekteri delali ukony co jsem se zpetne dozvedela ze nebyly nutne nebo sly provest jinak...

Stejne jak ne blbci nutili syna uspat at mu opravi vic zubu naraz... a pritom to zvladla jina doktorka s citem bez kriku opravit vsecko bez cehokoliv...

valkyra7129
autor
14. lis 2023

Měli bychom se objednat na preventivku na podzim... Ale mám šílený strach tam jen zavolat. Nejraději bych tam poslala s nimi chlapa. Ale ten nebyl u zubaře nepamatuje a je ještě větší strašpytel než naše děcka. Vůbec nevím jak mám postupovat jak se zachovat... Pamatuji sebe v té samé ordinaci před dvaceti lety. Byl tam starý zubař, který kouřil a chodil na obědy do hospod. Ruce mu strašně pachly po cigaretach, ne nosil roušky ani rukavice v té době se tak na hygienu nedbalo.. Jednou mi při ošetření trhal několik zubů najednou /asi mléčné/ já mu nechtěla držet hlavu tak mě chytil za vlasy a několikrát mi hlavou třepnul o opěradlo. Už jsem se tam nevrátila. Po několika letech šel ten zubař do důchodu a teď je v té ordinaci jeho syn. Ta zubařka je manželka toho syna. Mám už celkove problém věřit tehle stomatologii i když je v našem okolí jediná. Teď z odstupem několika hodin už tu situaci vidím jinak ale přála bych si aby prostě ta doktorka nějak změnila přístup aspoň k dětem. Sama se vrátila z mateřské minulý rok takže nechápu absolutně takový přístup....

galatea_a
14. lis 2023

Se zubařema je to blbý. Zkus někoho najít, i kdybys musela dojíždět, kdo bude mít dobrý reference.

crejzy
14. lis 2023

Najděte si novou zubařku. Já byla se synem u mojí a ta s ním mluvila jak s dospělým a to byl jen na kontrole, když řekla, že má kaz a bude ho příště vrtat, rychle jsem hledala dětskou stomatologii. Měla jsem štěstí, v Praze ( odkud jste?) berou a jsou tam nesmírně trpělivé, citlivé doktorky. Pustí dítěti pohádku, všechno vysvětluji. Není to drahé. Doopravdy stojí za to najít doktora, který to s dětmi umí.