Kdo vám hlídá děti, když jsou nemocné?

moni_12
14. bře 2024

Holky, otázka do pranice....jak prosím děláte to, když děti onemocní a vy musíte do práce, kdo je hlídá?
Dám příklad: syn od ledna co 2 týdny rýma a kašel...a tento týden operace nosní mandle, takže od minulého týdne doma, aby nechytil žádnej bacil ve školce...a jeste bude doma i přišti týden...já jsem na rodicaku s mladší, tak jsme doma spolu, ale chci jít do práce na dva dny v týdnu, tak velice přemýšlím, jak to vlastně budeme dělat. já už jsem z těch nemoci dost psychicky dole, pořád něco, teď ta operace...jako jo, jsem stastna, že to syn zvládl výborně, pomůže mu to, ale od toho ledna jsme často zavření doma...a já už teču. Manzel dosel z práce v půl 6 a já se mu tady rozbrečela, ze už nemůžu. Ale on si dovo vzít nemůže, má toho v práci moc...tak prostě přemýšlím, jak to chodí jinde, jak to udělat, abych se z toho já nezblaznila.

krisstina93
14. bře 2024

Ja jsem taky na rodicaku, ale pak budu s dětmi doma já no, manžel má vyšší plat, u nej se nevyplati, kdyby šel na ocr a já do práce a nikoho jiného na hlídání nemám. Holt budu mít třeba 2x do měsíce ocr no, nedá se nic dělat, ono to není navždy, většinou takhle hodně děti marodí akorat ten první rok školky a pak už to jde.

hvezdicka09
14. bře 2024

@moni_12 u nás to stejne.syn je od ledna ve školce, už potřetí nemocný, cely březen doma, dvoje antibiotika. Jsem ted doma s mladší, tak je mam doma oba, muž odjíždí v šest a vrací se v šest, ven chodit nemůžeme zatim, už mi slušně hrabe 🙈😄 až se vrátím do práce jsme s mužem domluvení, ze se budeme střídat na ocr, ale beztak to dopadne tak, ze na ocr budu skoro vždy ja. Hlídání nemáme, výjimečně se dá domluvit babicka, ale to taky nebi řešení, sama pracuje, rodiče jsme my.

kristyn86
14. bře 2024

Dokud jsem byla doma,tak jsem samozrejme byla s detmi doma ja. Ted co chodim do prace,tak osetrovacku jsem si zatim vzdy brala ja. Vic se nam to vyplati po financni strance. Od listopadu do tedka jsem snad kazdy mesic aspon tyden na osetrovacce 😔 Jednou se nam to seslo tak,ze bych byla doma mesic,deti mi omarodily po sobe. To se nastesti nabidla moje mamka,ze mi dceru pohlida. Je uz v duchodu. Uplne nemocne deti ji ale davat nechci,aby neco nechytla apod. Kdyby nemohla,byl pripraveny manzel si vzit osetrovacku. To uz jsem chybet nechtela takovou dobu. Syn uz je vetsi,je mu 7 let a ten kdyz je jen nastydly,tak vydrzi doma s manzelem na homeofice. Mladsi jeste to koc nezvlada,je ji 5 let a manzela pri praci rusi. Nastesti ma muz tu moznost. Ale jinak bychom se museli nekdy proste prostridat,no. No a druhy prarodice hlidat nechteji,protoze bydli v jednom dome s malymi neteremi.

moudivlacek
14. bře 2024

bohužel očr, bylo to psycho až do 1. třídy včetně :(

martina0888
14. bře 2024

Naštěstí mám možnost práce z domova. Manžel občas také, takže se prostřídáme. Synovi je 8 a OČR jsem ještě neměla.

zmrzlinka
14. bře 2024

Když byli menší dělala jsem 12 - hodinové směny + noční a víkendy .Takže těch " směn" v pracovní den bylo podstatně míň než když bych dělala jenom ranní.Ale i tak jsem měla skraceny úvazek .Když jsem měla denní 12- tku v týdnu ,tak zůstal doma manžel .
Teď už jsou větší a já už dělám jenom ranní,tak jsou naučení být doma sami.Když nemají horečky a nezvraci nebo nemají průjem,tak to musí zvládnout.Je to i příprava na letní prázdniny.

areh
14. bře 2024

Mám homeoffice. Se dvěma dětma bych jinak vůbec nepracovala

moni_12
autor
14. bře 2024

@areh a jste schopna pracovat s dětma doma? Nám to moc nejde, resp. děti se chvíli zabaví samy, ale spíš pořád něco chtějí a to pak ta práce moc nejde :(

moni_12
autor
14. bře 2024

@martina0888 chápu, tak v 8 letech už to musí být fajn, naše děti mají 3 a 5 a prostě chvíli se zabaví samy, ale v podstatě pořád něco chtějí -jidlo,,piti, mladší kakat 😃 takže ve finále z té prace moc neni

moni_12
autor
14. bře 2024

@moudivlacek to je masakr, to věřím, u nás to je zatím podobné, syn druhý rok ve školce a bída, mladší vše chytá..kez by si to odbyla teď a pak ve školce to bude lepsi

moni_12
autor
14. bře 2024

@kristyn86 a jak to berou v práci, dá se domluvit?

tridvajedna
14. bře 2024

Jsem zatím na RD s mladším dítětem, ale děsí mě to do budoucna. Školková odchodí v průměru polovinu docházky, zbytek marodí a trvá to už 2.rokem. V práci si nepamatuju, že by kolegové chodili na OČR, moje mamka si na mě jako dítě prý paragraf nikdy nebrala, neb jsem byla pořád zdravá.
Teoreticky mám možnost hlídání prarodiči, ale dítě s virozou se mi příčí jim dávat.

moni_12
autor
14. bře 2024

@hvezdicka09 jasne, my jsme na tom podobně, až si říkám, co mi na to bude říkat zaměstnavatel 🙈mne právě hrabě taky, že bych šla i do práce na dva dny, ale to zas nevím, co s dětma, jeslti budeme pořád takto pokračovat s nemocema

ladyhacek
14. bře 2024

letos lepší. Minulý rok od září do dubna > 3 týdny doma, 1 týden v práci, 3 týdny doma, 1 týden v práci a tak pořád dokola, s dětmi jsem byla já.

mourovatakocka
14. bře 2024

@moni_12 Nedávno tady jedna holka zjišťovala, jestli by byla poptávka od maminek na nabídku hlídání dítěte v průběhu nemoci, třeba přesně u nějaké lehčí záležitosti, kdy dítě je v pohodě, ale do kolektivu nesmí. Dostala od některých trochu čočku, ale ve své podstatě to není špatný nápad. Každý nemá babičku a brát si neustále očr, to člověk není zrovna šéfův oblíbenec. V mém okolí to nejvíc vykrývají rodiče vzájemně, řeší se home office. Zbývá jen posilovat imunitu a doufat v zázrak.

andelka
14. bře 2024

Babička. Kolikrát volám večer nebo až ráno, že něco ( má rýmu, kašle, červené oko..) a ona přijde. Klidně s ním zajde i k Dr. Do práce musím dorazit do 7:50. Když má manžel odpolední, v 13:15 se u dítěte vystřídáme. Mám zatím zkrácený úvazek do 13h. Pracuju 2 roky a OCR jsem si musela vzít jen jednou na 3 dny. Nemocenskou zatím taky tak. Tuk ťuk.

areh
14. bře 2024

@moni_12 nějak to vždycky udělám. Není to taková hitparáda, jako když pracuju bez dětí, ale pro mně i zaměstnavatele lepší než mít očr. Dětem pustím pohádku, malují si. Když mají třeba horečku, musím ležet s mladším v posteli, tak tam jsem s počítačem 🤷🏼‍♀️

pavca1982
14. bře 2024

Pracuji na plný úvazek v nemocnici. Nejmladším dětem je aktuálně 5 a 7 let a když jsou nemocné jsem s nimi prostě doma já a příště zase manžel. Střídáme se, aby to bylo vyvážené s absencí v práci. Postupně už to je ale s nemocností lepší.

barumrallyebum
14. bře 2024

Babicky, osetrovne, sam doma. Podle toho jak vazne to bylo a kolik mu bylo let.

petrasipkova1
14. bře 2024

Manzel pracuje na směny 12tky, já poloviční úvazek, takže se tak různě stridame , teď jsme byli třeba 3 týdny doma, protože malý kaslal. Je to těžké.

martina1317
14. bře 2024

Bohuzel, nikdo … zustala jsem doma, mam privydelek a jsem osvc. Manzel to tahne vsechno sam, on ma na starost sehnat penize, ja ten zbytek - deti, domacnost, urady slozenky papiry… ted uz jsou obe deti ve skolce, ale predtim, kdyz jsem je mela oba doma zaraz, to bylo psycho. Byla jsem na ne sama non stop… proste vydrzet, sem tam poprosit manzela o vecerni propustku za kamoskama. Joooo, kazda hledame ten balanc a je to vecny boj. Drz se

kristyn86
14. bře 2024

@moni_12 V praci to berou dobre,nejsem tam jedina s malymi detmi a vracela jsem se na puvodni misto,kde jsem predtim delala 6 let. A nebo pokud jim to vadi,tak to nevim...

kristyn86
14. bře 2024

@mourovatakocka No jo,jenze to by vzdy musela hlidat jedno nemocne dite a ne celou tlupu s ruznymi nemocemi. Uz vidim,jak bych tam dala dite s kaslem a doneslo by jeste prujem,zanet spojivek apod...A navic,treba moje nemocne deti jsou prvni dny nemoci,kor kdyz maji horecky uknourany,chteji se mazlit apod..

veroniquecz
14. bře 2024

Jsme na všechno sami, babičky daleko, takže řešíme bohužel OČR. Manžel pracuje na směny, tak když má volno jdu do práce a pak zase v OČR pokračuju. Jinak to holt udělat nejde.

suzanna123
14. bře 2024

My se střídali s mužem. On je teda taky ten typ, co má pocit, že je v práci nezastupitelný a v žádném případě to nejde, ale já měla podobnou práci - finančně i co se odpovědnosti týče - a když jsem byla schopná se urvat já, neviděla jsem důvod, proč by nemohl on. Já tu nezastupitelnost chápu u OSVČ, jinak si to prostě člověk musí v práci nastavit, že to tam bez něj musí zvládnout.

prejeta_zaba
14. bře 2024

@krisstina93 no to se nedej zmást, to vůbec nemusí být pravidlo, že marodí pouze první rok školky. Já mám starší děti ve školních zařízeních třetím rokem a je to rok od roku horší! Letos jsme dohromady zdraví nebyli ještě ani týden. Po tom, co si to popředávají děti to obvykle chytnu i já. Nejsem žádný covid konspirátor, ale myslím si, že ty roky izolace s imunitou udělaly své. Jak to udělat nemám tušení. Snad už se to bude zlepšovat.

janule0123
14. bře 2024

@moni_12 musela jsem jít na takovou pozici abych nemusela byt bezpodmínečně v nějaký den a čas na jednání atp… a mohla si udělat něco z domu v případě nutnosti… sem tam HO, semtam OČR…praci za me nikdo neudělá a ze bych byla nevyužita se říct nedá … i na OČR jsem dělala… protože co si budem - na HO ten výkon není a nemůže byt jak má - aspoň s malyma detma nebo tím mojim … 🤣takže jsem střídala a nejl se dokompenzovalo… každopádně práce z domu s jednim nemocným ditetem na palici a o nerva 😎ale zas nebyl pak takovej problém ze je dite nemocny a nejsem tam …naštěstí rozdíl jedno dite a dvě - myslím dost velkej … a dcera celkem průměrná imunita, takže se to nějak dalo…

prejeta_zaba
14. bře 2024

@mourovatakocka No já bych někoho takového brala, ale aby hlídal jen jednotlivě. Určitě ne 6 nemocných dětí zaráz, to je blbina. Samozřejmě počítám s placením. Ale netuším jak to udělat. Homeoffice v mém oboru není možný, jsme okolí okresního města, čili civilizace žádná hitparáda. A já si nedokážu představit, že někdo zodpovědný bude k dispozici, když ráno zavolám, že má dítě rýmu. 🤷‍♀️ Jednou to bude co týden, pak tři měsíce nic. Nevím no, leda, že by měla nasmlouvanych víc děti a nějak to střídala... Každopádně taková "služba" by se opravdu hodila víc a víc. Babičky neochotné, daleko nebo se bojí nemocí, školky řeší každé posmrknutí, děti samy být doma nemohou, brát si očr 5x do měsíce opravdu nelze...škoda, že tohle někdo víc nepromyslí. 🤷‍♀️

emillyhk
14. bře 2024

Dělám na směny, tak se nějak střídáme s manželem - on je v práci dopoledne, já odpoledne, víkendy má volné, já mám naopak občas volný den v týdnu. Sem tam pohlídá babi (opravdu výjimečně, už není nejmladší). Když je nejhůř, vezme si manžel OČR. A občas ten školkový moribundus skolí i nás, takže neschopenka 🙈

exbordelar
14. bře 2024

No jako je to blba situace. V tomhle my matky se holt obetovavame. Ja to resila tak, ze jsem pred nastupem do prace informovala zamestnavatele, ze mam male deti, zadne babicky ani chuvy, jen manzela, se kterym se sice vetsinou stridam, ale i tak se muze stat, ze proste obcas na to OCR budu muset jit. Prijal to, do prace me vzali a i kdyz se obcas kolegyne tvarily kysele, ze budu muset zustat doma, tak to je jejich problem 🤷‍♀️ Ja za to prece nemuzu, ze mi onemocnelo dite. A skolkove decko asi tezko muzu nechat samotne doma, ze jo.
Zkratka za me se vyplati byt pred nastupem do prace co nejvice fer a popsat jim narovinu, jak se veci maji. Myslim, ze i ten zamestnavatel si to zaslouzi vedet a co mam ja zkusenost, tak tu uprimnost naopak oceni. Kdyz pak pujdes zase na OCR, tak jsi z obliga, protoze jsi je o tom predem informovala 🤷‍♀️ Ze budou kolegyne nafucene, s tim se smir, to je holt zivot 😅