icon

Kdy může dítě po neštovicích zpět do školky?

jasminek2012
29. kvě 2025

Zdravím maminky, dnes je to 14 dní od první nestovice, syn má ještě na obličeji a po těle několik stroupků. Za jak dlouho dát do školky? Aby nechytil ještě nějaký bacil hned na úvod. Mohl by jít už v pondělí nebo dokud nezmizí poslední stroupek? Děkuji.

te_reza
29. kvě 2025

Dala bych

ninive211
29. kvě 2025

Jako infekční už není, pokud potřebuješ jít do práce, do školky bych už v pondělí dala. Oslabený může být ještě déle, ale jako teď koncem jatra/začátkem léta zas není tolik viróz a jiných bacilů jako třeba v zimě. Já nechávala děti doma 14 dní při neštovicích a pak mazaly.

me_druhe_ja
29. kvě 2025

Od okamžiku, kdy praskne poslední pupínek, není infekční a může kamkoliv a cokoliv. 🙂

merope
29. kvě 2025

Oslabený je cca půl roku. Teď bych klidně dala, ale bacha pak spíše v září. My po neštovicích měli asi nejhorší podzim, co vůbec byl. Pořád nemocný. Pak "mávnutí kouzelného proutku" a zase zdravý. Pediatrička mě na to upozorňovala už rovnou v tom dubnu/květnu či jak ty neštovice chytil. Já si říkala cosi o létě a pohodě. Ta bestie je šíleně záludná, zákeřná a fakt to tělo položí na takhle dlouho. (Teda mě to celé štvalo i proto, že jsme plánovali očkování, ale ještě vyčkávali kvůli covidu na jaře a tak...)

cilkat
29. kvě 2025

Infekční není, do pondělka ještě docela dost času... pokud dítě nevypadá jak mátoha, klidně bych v pondělí do školky poslala. Maximálně bych zkusila ten první týden nechat jen dopoledna/zrušila odpolední kroužky a pod.

lucidvork
29. kvě 2025

Pokud už má všechny pupínky zaschlé a zůstaly jen stroupky, tak už není infekční a do školky by teoreticky mohl. Obecně se říká, že dítě může zpátky do kolektivu, když jsou všechny neštovičky zaschlé a nejsou žádné nové. 😉

lucyer
30. kvě 2025

Ahoj,mohu se zeptat na průběh?Náš malý 7 let,dostal neštovice v úterý a dnes už mu žadné nové nevylezli,je to možné ?že by se vysypal jen 2dny?

merope
30. kvě 2025
@lucyer

Ahoj,mohu se zeptat na průběh?Náš malý 7 let,dostal neštovice v úterý a dnes už mu žadné nové nevylezli,je to možné ?že by se vysypal jen 2dny?

@lucyer U nás ve čtvrtek večer první pupínky (to jsem ještě netušila, že to jsou neštovice a nepřevlíkat ho večer do pyžama, ani si nevšimnu), v pátek ráno maličko víc (ještě pořád jak poštípání od komára, ale jak se objevovaly postupně, už jsem tušila, o co může jít), ale až tak nějak odpoledne jich bylo nějak víc. V neděli ráno poslední výsev a klid.