Kyčle - jak dlouho se nosí Frejkova peřinka?

luciepro
22. led 2019

Dobrý den. Vím, že ohledně kyčlí je spousta diskuzí, ale chtěla bych se zeptat na náš konkrétní případ. Dcera měla v porodnici kyčle v pořádku resp. IB na levé kyčli, ale bylo nám řečeno, že to je v pořádku. V 6ti týdnech jsme šly na sono a odešly s Frejkovou peřinkou. Pravá kyčel IB levá IIB. Po dvou týdnech na kontrole nám bylo jen řečeno, ať nosíme peřinku dál. Ve zprávě jsem se potom dočetla, že levá kyčel IIA+, o pravé nic. Další kontrola za 3 týdny. Peřinku dáváme poctivě kromě prokopávání skrz koliky. Vím, že je to těžké říct, ale na jak dlouho nám asi peřinka ještě může zůstat? Snad se kyčle nezhorší.

olga_
22. led 2019

@luciepro Pročti si informace zde: http://www.jansa.cz/problematika-vyvoje-kycli-u...
Být tebou, tak konzultuju nález a postup ještě na jiném pracovišti.

eldrag
22. led 2019

no kamaradky kluk ji mel pul roku... :(

luciepro
autor
22. led 2019

@olga_
děkuji mockrát. Docela mě článek překvapil. Říkám si teď, jestli není dcerka úplně zbytečně ,,spoutaná”. Když ji peřinku sundáme, tak je to úplně jiné, šťastné dítě. Udělám pro její zdraví cokoli, ale překvapuje mě, jak se názory ohledně kyčlí a léčby liší.

jitka_cv
22. led 2019

@eldrag naše malá taky

luciepro
autor
22. led 2019

@jitka_cv
A jaký nález dcera měla? 😔

olga_
22. led 2019

@luciepro Jo, já to řešila u dvojčat - nálezy IIA oboustranné u obou. Doporučeno široké balení - v létě při těch odporných skoro čtyřicítkách. Nedávala jsem, klukovi bylo po měsíci odepsáno, holce ho nechali. Lékařské zprávy obou byly ale do puntíku stejné, což ve mně vyvolalo ještě větší otazníky. Řešila jsem to přímo s doktorem Jansou a ten mi na to řekl, že to byla čistá buzerace (před doktorem jsem řekla, že jsme balení nedávali - ptal se). A říkal taky, že když se sejdou na ortopedickém kongresu, jsou tam tak 2, 3 osvícení ortopedi. Zbytek má prý přečtenou jednu příručku a podle ní jedou - mluví takto hlavně o mladých ortopedech, kteří kyčle vyšetřují v nemocnicích.
Opravdu je velmi pravděpodobné, že má peřinku zbytečně, a proto bych rozhodně konzultovala ještě na jiném pracovišti, klidně na vícero. Stojí to za to. My jsme balení nedali ani jednou a kyčle měli oba dva do 4 měsíců věku zcela v pořádku...

luciepro
autor
22. led 2019

@olga_
To je děs. Nevím, jak to chodí v jiných městech, ale u nás se automaticky chodí na vyšetření kyčlí do nemocnice. Jeden den v týdnu mají vyhrazen speciálně na dětské kyčle a je to jako na běžícím páse. Naše vyšetření trvalo se vším všudy 5minut. Čekárna plná plačících dětí. Jen tím pádem nevím, jestli vyšetření provádí všichni ortopedi ve svých ordinacích. Jestli můžu dcerku objednat kamkoli.

olga_
22. led 2019

@luciepro Tak to chodí asi všude, děs běs. Vidím, že jste z Prostějova. Jako možná by to stálo i za výlet do toho Žamberka... Zkus si tam zavolat a poradit se. Už sestřička byla moc milá a pan doktor taktéž. Připadala jsem si jako v jiném světě. Ještě pan doktor říkal, že kyčle umí dobře v Brně. A pan doktor říkal, že mám šířit osvětu mezi maminkama, tak to dělám 🙂.

luciepro
autor
22. led 2019

@olga_
Pořád mám strach, abychom neskončili u třmínků. Děkuji moc za rady. Ve čtvrtek nás čeká další kontrola. Chtěla jsem jít trochu připravená. Uvidíme, co nám řeknou a budeme kdyžtak řešit dál. Trochu se bojím, že kdybych se objednala někde ve městě u soukromníka, tak mi řekne, že ho otravuji s něčím, co se řeší v nemocnici.

olga_
22. led 2019

@luciepro Ne, podívej se na ty tabulky u Jansy, u třmínků byste opravdu neměli skončit a na konzultaci s někým jiným máš nárok. Jde o to miminko, tak se trochu hecni a zítra zvedni telefon. Kyčle se každopádně neřeší jen v nemocnicích.

luciepro
autor
22. led 2019

@olga_
Zkusím. Děkuju.

olga_
22. led 2019

@luciepro Držím pěsti, dej pak vědět. Tak nějak tuším, co prožíváš. Já tím žila několik měsíců... Pokud máš obavy a pochyby, jednej...

luciepro
autor
22. led 2019

@olga_
Mně nejvíc vadí ten přístup doktorů, kteří ani nejsou ochotní něco říct a jen čekají, že všichni všechno jen odkývají.
Určitě dám vědět. Děkuju za podporu.

v_erunka
22. led 2019

My šli z porodnice bez ničeho. Ve 14ti dnech na kontrolu k ortopedovi, odcházeli jsme s širokým balenim, v 6ti týdnech dostala perinku. Měli jsme jí dávat do pěti měsíců. Na kotrolu jsme šli ve třech, čtyřech a pak šesti měsících, kvůli jadyrkum. Přišlo mi, že jí to vadilo míň než mě.

hezz17
22. led 2019

@luciepro už přesně nevím jaké měla dcera nálezy. Byla KP, takže jsem čekala že kyčle nebdou OK. V porodnci měla tuším IIa a dostala siroke balení, které jsem teda moc poctive nedávala. V 6 týdnech na kyclich IIb tusim a dostala perinku. Tu uz jsem dávala fakt poctivě. Bylo mi řečeno že minimálně na 3 měsíce, spíš půl roku. Po 6 týdnech jsme ji mohli vyhodit. Náramna úleva 🙂 bohužel člověk nikdy n3odhadne jestli dával zbytečně nebo to mělo efekt a bez peřinu by to bylo horší. Nebo jestli by se to spravilo samo....

luciepro
autor
22. led 2019

@hezz17
Tak to tiše závidím a doufám, že nás čeká taky brzké loučení s peřinkou.

biciklissie
23. led 2019

Ahoj, napisu svou zkusenost. Nam kycle v porodnici nevysetrili, meli jsme jit az doma. Dostali jsme se tam az ve trech tydnech, mala mela nizkou vahu, tak nam pediatra doporucila pockat, az bude mit tri kila. No, jednu kycli mela horsi, ted nevim to oznaceni, jestli asi IIa. To se perinka jeste nedava, jen siroke baleni. Ale byla jsem za ni rada, mala byla droboucka a mela malou velikosz, kdezto to siroke baleni mi prislo obrovske a nepohodlne. Ji to nijak nevadilo, spis mozna na traveni, ze mela min pohybu nozickama. Nonstop to nosila cca dva mesice, ale uz po jednom mesici nalez ok, ten druhy mesic uz jen noseni preventivne, aby se to nevratilo. Od ledna do dubna, jak pujdeme na jadyrka, tak jeste ma mit na noc, taky jeste pro sichr. Jako je to opruz, ale rikal ortoped, ze u tech malinkych se to spravuje rychle, jak jsou v obr vyvinu. Taky jsem pochybovala, googlila a vim o tech protichudnych nazorech. Ale to mas tezky, kdyz pujdu k dalsimu specialistovi a ten rekne opacny nazor, tak kterym se pak budu ridit? Tim, ci mi vic jde do kramu? Nebo tedy jit ke trem a ridit se prevladajicim nazorem? Ja proste neriskla neridit se nazorem odbornika, vseobecbe lekare, kdyz ja medicinu vystudovanou nemam. Pokud fakt jako nepusobi jako nejaky silenec, clovekovi nic moc jineho nezbyva. Tak je to dnes se vsim, na kazdou vec se najde naprosto protichudny nazor...

luciepro
autor
24. led 2019

@olga_
Tak jsme po dnešní kontrole (ordinoval zrovna jiný doktor). Kyčle už máme úplně v normě. Prý se i zdravé kyčle sledují do 14. týdne, takže nás čeká ještě kontrola za 3 týdny. Máme dávat ještě preventivně peřinku, protože vývoj je teď prý nejrychlejší. Tak doufám, že už jsme na dobré cestě 😊. Peřinku budeme dávat hlavně na spinkání a na další kontrole už nám ji snad sundají.

tinka936
4. zář 2019

@luciepro ahoj, my sme dnes dostali v 6tt frejkovu perinku. Ja som bola v takom strese z toho, ze som ani nevnímala ked mi to narýchlo sestricka ukazovala, ako ju nosit. Prosim ta mohla by si mi poradit sko ju správne nosit a naco sa hlavne zamerať?