Lámání nehtů u batolat, máte zkušenost?

dominka17
14. kvě 2013

Ahoj holky, nemáte některá zkušenosti že by se miminku lámali nehty (holky mají 20 měsíců a pár měsíců to už trvá) a souvisí to s chybějícím vitaminem nebo minerální látkou? Snažím se o pestrou stravu ale nevím, jestli jim něco nechybí a neprojevuje se to tím..Nebo dá se s tím něco u tak malých dětí dělat? Děkuji za rady

blannie
14. kvě 2013

Sofi to má taky - je jí 11 měsíců, a když jí nehtík trochu povyroste a je delší, tak se jí často nalomí - pořád totiž do všeho škrábe a ostříhat úplně nakratičko se mi ty nehtíčky nedaří. Snažím se jí krmit rozmanitě, jí docela dost. Já tomu nepřikládám žádnou váhu, tak snad to nic není. Dle doktora je v pořádku, kalciový typ - pomaleji rostou zuby, pomaleji srůstá fontanela a spotřebuje víc vápníku na stavbu kostí... takže asi jak nehty rychle rostou, tak jsou prostě asi slabší.

zvalentova
14. kvě 2013

Lámání nehtů je z velké části pouze nechanickým poškozením, což u takhle malých dětí není nemožné. Prostě jsou pořád v pohybu a neostříhaný nehtík nevydrží takovou zátěž. Hlavně jsou stále velmi měkké. Pestrá strava a stříhání nakrátko je jediné řešení.
Nehet a jeho kvalita se změní v průběhu puberty, do té doby jsou to pořád dětské nehtíky a není třeba to nějak extra řešit. Samozřejmě se tu nebavíme o mykoze či jiném, podobném onemocněním, které se řešit musí.

lv
15. kvě 2013

Dcerce se lámou na palečcích, protože je má pořád v puse..