Má ekzém po vakcíně nebo jídlu?
Zkušenější kojící maminky, za jak dlouho vám alergické dítě reagovalo na nějaké jídlo ? Já byla s malou ve středu na první hexe, a v pátek jsem si k obědu dala lososa, nic nového jsem snad nejedla.
dcerka už to právě měla na tvářičce jednou, potom to zmizelo a teď se to zase objevilo a nevím s čím si to dát do souvislosti. Nejspíše má ABKM a nesnášenlivost lepku, takže držím dietu a nevím jestli jsem něco někde neporušila, teď nás teprve pošle pediatra k alergolovi, tak uvidíme co nám poví. A co vám na to pomohlo ? Za měsíc jde na Prevenar a v lednu na další hexu, tak jsem zvědavá, chudinka, jak pořád slintá a mokrou rukou si šmudlá po tvářičce tak to má hodně podrážděné.
@petrasipkova1
moje dcerky na jídlo nereagovaly nikdy ( ani ořechy, niva, ryby, mořské plody)
přikláněla bych se reakcí na očkování - velmi mnoho maminek s tím má bohaté zkušenosti ( i když třeba očkování posunuli kolem 1.roku věku, tak u některých citlivějších jedinců se objevil AE)
zkuste druhou dávku co nejvíce posunout ( může se dát až za 6 měsíců od té prví) a zvolit schéma 2+1 , bude mít 2 dávky a tu +1 posilující dáš až za rok po té druhé..
do té doby se snažit AE zaléčit, najdi si tu na mk poradnu pro atopický ekzém - nejlepší rady a účinném, hlavně ne žádné kortikoidy!
@petrasipkova1 Infanrix hexa i Hexacima obsahují kasein (ale v evropských příbalákách ho napsaný nenajdeš, výrobci vakcín nejsou povinni uvádét kopletní složení včetně stopových látek, na rozdíl od léćv a potravin)
@eficenka Děkuji, máme schema 2+1, na druhou dávku půjde v lednu, to jí bude 6 měsíců. Snad se jí to brzy zahojí, mažu jí excipialem, když to má hodně červené a podrážděné od slin tak sudokremem. Minule jí to zmizelo asi za 14 dní. Jinak držim celkem bezalergenní stravu kvůli jejím střevům ( hleny, krev ve stolici), sem tam něčim zahřešim jako třeba teď s tím lososem, tak jsem si říkala, že právě nevím kdy a na co dítě reaguje, jak rychle se to promítne, buď strava nebo očko.
Ahoj, nase dite melo nevysvetlitelne "liseje" na tvaricce nez jsem zjistila, ze to ma vyhradne po hre s tatinkem a jeho strnistem 😉 jinak abkm ma jen velice male procento deti (castejsi jsou ruzne stupne intolerance, ktera spontanne vymizi kolem roku) a lepek ani nevim, ze by prechazel do mm? Mozna zkus zvazit nasadit sobe a ditku kvalitni probiotika a mene hledat problemy. Ovsem chapu opatrnost a vydesenost z prvniho ockovani. byla jsem stejna, zcela zbytecne 🙂 drzim pesti a preji krasne dny s dcerkou
@katyxq já už jsem to tady někde četla, říkala jsem to mudr před očkováním, ale ta říkala, že se toho bát nemusím, že je to nějak upraveno, no, nevěřila jsem tomu, ale co mi zbývá, když očkovat chci. Jestli to má z toho, tak je to blbé, neměla jinak ani zvýšenou teplotu, nic, byla veselá, prostě stejná jako jindy.
@petrasipkova1
@katyxq
Mlecna bilkovina jakozto slozka ockovaci latky podana do svalu se vstrebava a metabolizuje bez zatizeni traviciho traktu. Alespon tak mi to nezavisle na sobe vysvetlili gastroenterolozka a kontakt ze SUKL (slava hysterii z prvniho ockovani 🙂)
Bude to tím očkováním, ne že by to vakcína přímo způsobila, ale byla pravděpodobně spouštěč. Můj syn má AE od doby, kdy jsem přestala kojit (nebylo to po očkování) a dodnes se mu vždy po očkování AE zhorší. Jinak alergolog je sice dobrý, ale v tomto věku testy nejsou úplně objektivní, vycházejí často falešně pozitivní nebo negativní. Synovi vyšel test na BKM negativní, ale evidentně mu mléko škodí ☹ takže dávám speciální nutrilon (bohužel kupovaný na vlastní náklady, lékař bez pozitivního testu na BKM recept nenapíše). U nás zabrala čínská medicína - bylinky a ostrá dieta (ta je základ, pokud kojíte, tak i pro vás), takže hlavně žádné mléčké výrobky z kavského mléka (kozí je v pohodě), kuřecí maso, pohanka, kakao, citrusy atd. (je toho opravdu hodně, seznam máme z čínské kliniky) - a v současnosti (léčíme cca 10 měsíců) je syn bez ekzému, jen po očkování se mu vždy objeví, ale zase odezní. Kortikoidy bych použila nárazově, pokud to bude hodně zlé, jinak nějaké alternativy, nám pomáhá Vitela Ictamo, prý je dobrý i Bepanthen, krému je spousta a každému zabýrá něco jiného. Tak hodně štěstí v boji s AE a nezoufejte, obvykle to do školního věku odezní (starší syn taky měl, stejná léčba, je mu 6 a už 2 roky nemá žádný ekzém)
@mythologist haha ... bych ti mohla vyprávět o reakci (3x, žádná náhoda) u dcerky v trávicím traktu - a pak mám věřit lékařům ☹
@mythologist Tak problémy nehledám, ale vidím když přebaluji plenky, krev asi není úplně co tam má být, že, navíc samý hlen. A s tou osetou tvářičkou a čelem se vzbudila, tatínka máme v práci, navíc už to má na obličeji podruhé a nic hezkého to teda není. Abkm je asi jistá, tedy myslim, zatím tady nesnášenlivost, asi před měsícem jsem dělala klinický test v domácím prostředí - smetana do omáčky a bylo to peklo. Ale doufám, že jí to do toho roka zmizí. Probiotika bereme obě od dcerky narození. Děkuji za reakci.
@petrasipkova1 v Prevenaru je taky kasein ... tak bacha na to. Pokud už chceš očkovat, tak zvaž, jestli nepovinné spíś neuškodí (já už nechci anit o povinné, po 3 dávkách trvalo měsíce, než byla dcerka úplně ok, na bkm mi, i když o dost slaběji, reaguje dodnes).
@petrasipkova1 excipial 5x denne natierat tam kde je ekzem. Ovseny kupel. Kup Adermu mydlo v kocke v lekarni. Mydlo je z ovsa a na suchu pokozku posobi velmi ukludnujuco.
@katyxq Já vím, někde jsem už četla tvoje komentáře, teď se ještě musím dostat k těm krásným albam s jídlem, protože můj dietní jídelníček je dost otřesný ☹ No, Prevenar si po pár přečtených článkách prostě nerisknu neočkovat, v hlavě mám poslední článek co jsem četla od Dr. Petráše, že je očkováno cca 80 % dětí a pneumokoci si musí vybírat neočkované hostitele, popisuje to tam celkem přesvědčivě, tak teď si vyber co je horší, atopický ekzem nebo pneumokok. 🤐
@petrasipkova1 koukni na szu na výskyt pneumokokových vážných infekcí ... a porovnej si to s pravděpodobností reakce (a nejde jen o kůži a trávicí trakt, ale o celou rovnováhu složek imunitního systlému)
Kdyby se ti to nechtělo hledat - u dětí do 5 let se v České republice pneumokokové infekce vyskytují ve 2 až 9 případech na 100 000 dětí za rok, z toho např. v roce 2013 to bylo v celé republice pouze 28 případů invazivní infekce (12 těchto dětí bylo proti pneumokokům očkovaných).
@petrasipkova1 Petráš mi kdysi přišel, že je sice proočkovací, ale v rozumné míře ... nevím (ale tuším), co se stalo, že by (nejen) do dětí víc a víc rval vakcíny horem spodem, co dřív považoval za kontraindikaci, dnes bagatelizuje - včetně alergií
@katyxq já s ním konzultovala odklad očkování, protože paní doktorka chtěla očkovat hned jak to jde, navíc mi tvrdila, že 2+1 nejde, že bysme musely začít až v 6. měsíci, tak jsem jí chtěla dát email od něj,ale naštěstí mezi dveřmi na další návštěvě mi hlásila, že už se to může 😀 Shodla jsem se s ním, že bude optimální začít v tom 4. měsíci, navíc dcerka má přes 9 kilo, takže i přes ty zdravotní problémy nadprůměrně prospívající 🙂 no uvidíme jak to s ní bude dál.
@petrasipkova1, tim nehledanim problemu jsem myslela taky uvedomeni si selskym rozumem i sirsi souvislosti; asi jako dr. House 🙂) Nekdy to treba s necim pomuze. Stejne jako ty vim, co je to desit se nad urodou plenkovniku, krev a hlen urco do pleny nepatri, to se shodnem 🙂 Ja jen poukazuji na to, ze nekdy veci nejsou uplne takova krize, jak se zdaji. Kdyz jsem vymenila mleko za mandlove, synackovi se na nozickach mezi prsty udelal ekzem do krve. To jsem hned mela jasno, ze ma alergii na orechy. ...no a nemel. jenom jako porad nahe cervencove miminko zacal na podzim nosit ponozky, ve kterych se mu potily nohy. Vice casu travil bos a bylo po problemu. Mozna jsem trochu sarkasticka, ale to vis, kamaradka neurologicka vylecila ve fn brno holcicku, ktera prestala chodit. Sundala ji papucky, ktere ji tlacily ... 😉

@petrasipkova1 moja plne kojena dcera dostala silny atopicky ekzem velmi kratko po hexe.