Maminky, jak řešit psychogenní zácpu u dětí?
Maminky, které máte problém u svého dítěte se zácpou, budu ráda za každou radu...dcera 3 roky, už více jak půl roku řešíme zácpu a jsem z toho zoufalá. Po poradě s pediatrem užíváme Forlax, probiotika, dcera je objednaná už i na gastro. Je extrémní nejedlík, v podstatě od narození s jídlem bojujeme, s pitím taktéž žádné zázraky, takže dostat do ní,, zaručené jídlo ", které jí protáhne, je nadlidský úkol, jenže...podle mě to je psychického rázu, ona to zadržuje vědomě, vydrží to týden, 10 dní i 14 dní. Potom tak dva dny před kakáním už má x špinavých kalhotek, jak se jí nedaří to úplně udržet, poléhavá nebo naopak poskakuje, je protivná a řve, že jí bolí břicho a dupka. Přišlo to s přechodem z plenek na nočník, asi se lekla, jak viděla to hovínko nebo nevím, nikdy jsem ji nenaplácali ani na ni nekřičeli, vždy jsme chválili. Hovínko tuhé nemá, když se vykaká, je to pěkná konzistence, jde to hladce, ale ona prostě nechce, bojí se tlačit. Dětský psycholog zatím nepřipadá v úvahu, dcerka je plachá a bojí se cizího prostředí i nových lidí, nekomunikuje. Celkově má slabší psychiku. Děsí mě nástup do školky a už nevím, jak ji pomoci. Máte někdo podobnou zkušenost a třeba případnou radu, řešení??? Děkuji
U syna zabralo projímadlo Easylax (přírodní miniklystýr). Bojovali jsme se zácpou od roku a půl cca do 3 let. Nekadil klidně 14 dní. Po Lactulose měl strašný křeče v břiše, Forlax bez efektu. Ten Easylax jsem mu dávala obden asi měsíc, aby si zvyknul na tu pravidelnost a díky bohu to zabralo
Ahoj, to co popisuješ máme přesně u syna. S návštěvou psychologa bych moc neotálela. Tohle zadržování stolice je celkem typické pro autisty. Navíc jestli nejí a nekomunikuje a další co píšeš. Čím dřív najdeš dobrého psychologa tím dřív můžete zapracovat na tom, aby to fungovalo lépe. A sehnat dobrého psychologa je fakt boj. My jsme čekali dva roky. 🙈
U obou dcer jsme to zažili, bylo to šílený, mladší to zřejmě odkoukala od starší. Neměly nikdy bobek tuhý, takže vím, že stravou to nebylo, jedly a jedí hezky a relativně všechno. Pamatuji si na období u obou, kdy byly dny, kdy jsem neustále přepírala připrdnutý gaťky, to už jsem mnohdy byla fakt zoufalá. Obě se z nějakého důvodu bály tlačit a mladší mi pak řekla, že se toho bobku bojí, asi jim prostě vadilo, že z nich něco má vyjít. Trochu pomohla hra na WC/nočníku, že bobek jede uvnitř tobogánem a hupne do bazénu, ale musí mu pomoct. Když bylo nejhůř, pomohl Easylax nebo čípek. Forlax ani Lactulosa extra nepomohly. Už jsme i uvažovali o psychologovi, ale nakonec to nebylo třeba. U nás hlavně pomohl čas, prostě najednou se to zlomilo a v té hlavě si to srovnaly a začaly to brát jako běžnou součást života. Jo, ještě poznatek - paradoxně jim doteď zhoršuje četnost stolice, když berou probiotika.
@bredda nerozporuju to, co pises, ale mne spis prijde, ze je to typicke pro velkou cast deti, kdekoliv se zminim, tak nekdo mq u sveho ditete/vnoucete zkusenost. Bud ve fazi odplenkovani nebo po nejake jednorazove zkusenosti se zacpou. U dcery to byla kombinace, kdy jsme v teplem dni nepohlidali pitny rezim, pak zacala zadrzovat a tahlo se to v ruznych vlnach klidu a zacpy snad dva, tri roky (easylax, cipky, forlax, lnene seminko, svestkova stava, chirofonetika...). Pozdeji jsme zjistili, ze to bude mit souvislost i s ADHD, kdy si skutecne casto neuvedomi, ze potrebuje a tu pravidelnost ji musime stale hlidat i skoro v 8 letech. Dalsi syn tento problem nemel nikdy a maly treba rok, ale to nebylo takovy psycho. Jen proste zadrzoval u nocniku, ale kdyz jsme to nechali na nem, tak si nakonec sam sedl a vykakal se. Kamaradcin syn zas vyzadoval plenku jeste velmi dlouho po odplenkovani. Takze osobne si myslim, ze vraceni plenky, ale ve smyslu dohody s ditetem, jestli by mi to pomohlo, je naprosto v poradku.
A jinak sehnat termin u psychologa je cekacka x mesicu, pediatr nam jen opakoval ze musime udrzet ten rezim, davat denne lnene seminko...no, jestli mam nejaky sedivy vlasy, tak je to z tyhle zkusenosti.
@martineeecka řešila jsem podobný problém před lety s dcerou. Bohužel nastal po situaci, kdy jí to bolelo a sekla se, že na velkou chodit prostě nebude. Nějaké vysvětlování, že se chodí každý den apod. nepomáhalo. Ona to držela v sobě opravdu až do poslední chvíle, co to bylo únosné. Trvalo to skoro tři roky, než se to dalo do normálu. Měla blok. Přesně co popisuješ. Nějaká projímadla vůbec nepomáhala, jediné co nám občas pomohlo byl čípek. Jenže ten jí dát bylo nad lidský výkon. Situaci jsme řešili v klidu ( někdy nám taky ujížděli nervy 🙂) a každý den jsem jí dávala na nočník. Mluvila, vysvětlovala, že když bude chodit každý den, nebo ob den, nebude jí bolet zadeček a bříško ( naše taky jídlu moc nedala, tak jsem si dala takovou hranici max. 3 dny a jít na wc). Bohužel je to běh na delší trať. Vzpomínám co jsem s ní proseděla hodin, když byla na nočníku, malá až brečela, jak jí to bolelo, držela jsem jí za ruce a utěšovala ( je to psychicky dost náročné). Otlačený nočník do zadečku měla pěkně. Když se vykakala ( po těch pár dnech toho bylo vždy obr.....hromada ) tak jsem jí znovu vysvětlovala, že kdyby šla hned jak něco ucítí, že se jí chce tak si jen sedne na nočník. zatlačí a bude mít hotovo, bez bolestí atd...
Co se týče školky problém nebyl, vzhledem k tomu, že tam prostě na velkou nešla. Nešla by nikde jinde, než doma. Když jsme jeli na dovolenou vozili jsme nočník se sebou.
Opravdu si to sedlo až snad po těch třech, čtyřech letech, dnes už dcera chodí sama asi ob den, každý den ne.
Snad jsem Vám alespoň trochu pomohla, držím palce a přeji hodně trpělivosti. Vím, že to není jednoduché.
@mdch91 Já jsem se s tím třeba u nikoho v okolí nesetkala. Až vlastně s tím jak jsme dostali diagnózu jsem se přidala do skupin s autismem a tam to maminky často řeší. Vůbec by mě nenapadlo, že i tohle muže mít spojitost s autismem. U nás to nebylo ani při odplenkovani ani ničem jiném je to dlouhodobý problém, který asi jen tak nepřejde. Vím, že kamarádky syn měl taky chvíli problémy, ale to byla otázka 3-4 měsíců a bylo po problemu. Forlax, probiotika také dáváme. Forlax trochu pomáhá. Když je nejhůř dáme glycerinovy čípek.
@bredda ono tam bude pak asi podobna pricina u autismu jako toho adhd, ze jsou odpojeni od sveho tela a nedostanou ten impulz potrebuju na zachod, jdu a pak uz je to zacarovanej kruh, ale jinak nedavno mi rikala mamka, ze na nejakem babickovskem dychanku u vina resily, ze ta a ta vnucka to ma taky a tamhle kamaradky syn pred 20 lety taky.. a jsou to zdrave deti.

@jjasmina No, takze potvrzujes, ze o tom nic nevis.