Mohu odmítnout hospitalizaci dítěte?

22. pro 2021

Dobrý den, mám jako matka právo na to odmítnout hospitalizaci dítěte?

Dcera byla jednou v nemocnici se zánětem ledvin. 5 dní, každých 6 hodin infuze antibiotik a měření teploty. Když byla tak panadol. Nic víc. Bylo to naprosté peklo v té nemocnici.

Pokud by se to mělo opakovat, a nebyla by v nějakém ohrožení života, mohu odmítnout? A na inzufe prostě dojíždět? Raději tam budu jezdit 2x denně než tam být a ještě přes vánoce. Dekuji za rady

ee.liska
22. pro 2021

Ano můžeš. Ale věř tomu, že zbytečně nikdo dítě v nemocnici nepřijímá a nenechává. Infuzi po 6h nejsou jezdit 2x, ale 4x za den. Je to i o sledování aktuálního stavu. Prosím, nesnaž se být lékařem a hodnotit jako laik dceřin stav. Pokud tam můžeš být s ní, dej na zdravotníky.

palja
22. pro 2021

Hlavně některá antibiotika zabírají když jsou aplikovaná do žíly a ne per oralne a taky správně by nikdo neměl nechat dítěti zavedenou kanylu domů.

journals
22. pro 2021

Opravdu chces riskovat a tahat nemocne dite neustale sem a tam jak kocka kote?
Nejde o tebe, jde o dite! 🤦🏻‍♀️

nnnadja
22. pro 2021

Nevim jak u ditete ,ale já take odmítla hospitalizaci ,ale potřebovala jsem atb do žíly - léky jsem si jen musela zaplatit a dojížděla jsem každý den na kapačky.

makovice88
22. pro 2021

Moje dcera byla behem dvou let jiz 3x v nemocnici se zanetem ledvin a v zivote by me nenapadlo odmitnout hospitalizaci! I kdyby to slo, tak dite v horeckach tahat porad sem a tam do nemocnice taky nebude nic moc.
Jake jsou duvody, ze o tom uvazujes?

treasurka
22. pro 2021

Pravo mas. Taky mas pravo na druhy nazor, tzn. vzala bych dite a jela jinam, at se mi vyjadri, jestli je mozna ambulantni lecba.

journals
22. pro 2021

@treasurka pravo je moc fajn vec, ale tahat kvuli svemu “mam pravo” dite v horeckach a bolestech? Opravdu? Ja se synem zanet ledvin zazila a byla jsem rada ze jsem s nim dojela do nemocnice a oni ho okamzite zacali lecit. Nikdy by me nenapadlo takto bolave a nemocne dite vzit a objizdet s nim kdo vi co… zensky, proboha, trochu rozumu!

zmrzlinka
22. pro 2021

Odmítnout to můžeš pokud není dítě v ohrožení života.
V nemocnici stě ,ale leželi kvůli tomu ,že dítě potřebovali ATB do žíly.To znamená ,že CRP a tím pádem i zánět musel být veliký.Od zánětu ledvin je k urosepsi jen malý krůček a to už dítě ohrožuje....

treasurka
22. pro 2021

@journals Ale pani se nikoho nepta na hodnoceni toho co ma nebo nema delat v situaci, kterou nikdo z nas nezna. Pta se na svoje moznosti, aby se podle nich jako zakonny zastupce sveho ditete, ktere jiste nejlip zna a miluje, mohla rozhodnout. Takze proboha trochu respektu 😉

journals
22. pro 2021

@treasurka respektu? Treba k nemocnemu diteti?

esmeralda11
22. pro 2021

Věr mi, že žádný zdravotník nemá zájem přijímat k hospitalizaci kohokoli, pokud to nepotřebuje. Tím spíš o vánocích. Práce mají opravdu dost. Zánět ledvin není sranda. Pobyt v nemocnici nemá být zábava, je to nepříjemná situace pro všechny zúčastněné, která je ovšem nutná, když holt někdo onemocní a musí se přetrpět. To, že tě to tam nebaví, je pochopitelné, ale nejste tam kvůli zábavě. Pokud ti to ale není jasné, tak ano, hospitalizaci odmítnout můžeš...Oni budou rádi, až budou muset zachraňovat potenciální průšvih, kterej tím způsobíš. A dcera dozajista taky...
@treasurka respekt by to spíš chtělo k nemoci vlastního dítěte a jeho možným dlouhodobým následkům v případě nerespektování doporučené terapie.

treasurka
22. pro 2021

@journals Presne tak, a k tomu, kdo ma to nemocne dite zodpovednost, kdo ho nejlip zna, ma ho nejradsi, kdo k nemu v noci vstava, kdo se o nej stara, a kdo ma naproste pravo o nem rozhodnout.

lysecek
22. pro 2021

@ee.liska to myslis v dnesni dobe jako v dobe covidu? Protoze pred covidem mi teda dite hospitalizovali 2x a podle me to nutne teda nebylo. Jednou rocni batole po rutinnim chir. zakroku, ktery se v cr na par klinikach dela ambulantne - to jsem nevyuzila, protoze vsechny takove kliniky mame vic nez 2h cesty autem. 20 minut operace, 4 dny v nemocnici (zadne komplikace). Na vizitach po zakroku napr. se lekar synovi na ranu ani nepodival a ptal se me, jak se to hoji. Podruhe novorozenec, kde si nas nechali proste na pozorovani a chteli puvodne, abych jen vazila po kojeni a podavala nurofen a paralen - coz muzu delat i doma!! Tam tedy uznavam, ze je to trochu jine v tom, ze slo o novorozence. Ale akutne jeho zivot ohrozen nebyl, podle me.

journals
22. pro 2021

@treasurka jestli je dotycna lekarka, tak je to samozrejme zcela jina situace. Jenze spis neni a tak fakt nemuze tusit o jakou situaci jde a co dite bude/nebude potrebovat.
Tohle mysleni vas obou je opravdu desivy… 😖

journals
22. pro 2021

@lysecek to tak vidis ted, zpetne. Ja zase chapu, ze si nikdo nechtel vzit zbytecny risk na triko. Obzvlast jestli to mate 2h cesty. Kdyby prisla nejaka komplikace, co pak? Neni lepsi mozna az zbytecna opatrnost nez si pak neco vycitat?

lysecek
22. pro 2021

@esmeralda11 ja myslim, ze pani se fakt nechce vyhybat hospitalizaci proto, ze by ji to tam nebavilo. To si asi casto mysli zdravotnici, kteri jsou v nemocnici jako doma a nemohou chapat, jake to tam je pro nekoho zvenci. Napriklad muze mit maminka doma dalsi deti.

zmrzlinka
22. pro 2021

@lysecek fakt si myslíš ,že zdravotníci jsou takový imbecilove ,že nechápou ,že matky s dětmi nechtějí být ve špitále??? To dítě mělo ATB do žíly po 6 hodinách to znamena ,že CRP muselo být vysoké....kdyby ten stav nebyl tak vážný,tak je pošlou domu s ATB v sirupu ....

lysecek
22. pro 2021

@journals Jaka opatrnost, kdyz dite po operaci ani neprohledli🤷‍♀️? Jako zbytecne jsem to videla uz tehdy, protoze riziko komplikaci sice je, ale minimalni. Z tech 4 dnu byl jeden mimochodem uz pred zakrokem, coz nemelo zadne opodstatneni. Aby syn nejedl jsem mohla hlidat stejne doma jako tam.

lysecek
22. pro 2021

@zmrzlinka popravde? Ano. Nerekla bych teda, ze jsou imbecilove, proste maji jiny uhel pohledu. Ale nechapou to. Byla jsem s dcerou tyden v nemocnici, doma rok a pul syn, ktery proste beze me plakal. A dcera dostavala atb v sirupu a dalsi sirupy, ktere jsem ji podavala pak jeste tyden doma. Zadna velka vysetreni pomoci nejakych pristroju nebyla potreba. Pokud jsou atb do zily, tam bych take videla smysl v hospitalizaci.

treasurka
22. pro 2021

@journals Není, tohle myšlení je naopak úplně v pořádku a žádoucí. Právě proto, že není lékařka, tak si může zajít pro jiný názor, a na základě toho se rozhodnout.
PRO AUTORKU (a ostatní, co si chtějí ponechat rozhodování o svém dítěti ve svých rukou) - zvu tě do fb skupiny Podpoříte mne v osvětě?(Práva v nemocnici a AKTIVNÍ řešení stížností), není to tam zdaleka jen o stížnostech, ale dozvíš se tam, jak je to s právy tvými i tvého dítěte. Jsou tam i lékaři z různých oborů, nikdo to tam za tebe nerozhodne, ale poradí ti, na co se v nemocnici ptát a podle čeho se rozhodnout, a v neposlední řadě tě podpoří, že je úplně v pořádku zvažovat různé varianty. Držím palce, ať to pro vás dobře dopadne.

ee.liska
22. pro 2021

@lysecek všechno je to jen podle tebe. Jenže nejsi zdravotník a promiň, důvodům k hospitalizaci kolikrat
laik vůbec nerozumí

drep
22. pro 2021

@lysecek nejcennější vyšetření je furt to klinické. A věř mi, že zkušený doktor/sestra jedním pohledem vidí víc, než hromada paraklinických vyšetření. Když mě volá zkušená sestra, že pan xyz je rozbitej (ano, to je prostě oblíbený terminus technicus u nás na klinice), tak mě to alarmuje víc, jakýkoliv číslo v laborce.
Pro autorku: pokud se nejedná o stav ohrožení života, odmítnout můžeš cokoliv. Pokud zdravotníci shledají, že se jedna o stav ohrožení života, mohou jednat o bez tvého souhlasu.

lysecek
22. pro 2021

@ee.liska no ja nerozporuju, ze tomu nerozumim, pripad novorozence teda chapu, napred nevedeli, co ji je, pak chteli videt, ze lecba urcite zabira, sice jše bydleli od nemocnice 15 minut a rada bych si zasla denne na kontrolu, ale ok. Ohledne zakroku to asi nebude jenom podle me, kdyz jsou i v nasi republice zarizeni, kde ho delaji ambulantne😉. A ja nevim, napriklad moje pediatra byla nastvana, ze jsem odesla z porodnice 56 hodin po porodu (a ne 72). Moje argumenty na ostatni deti doma smetla ze stolu, ze to vydrzi a ja si v porodnici odpocinu. Ejhle, covid a pousti se rutinne po 48 hodinach🤷‍♀️.

ee.liska
22. pro 2021

@lysecek ambulantní zákrok se může dělat jinou metodou. A pediatra si můžeš vybrat.

lysecek
22. pro 2021

@drep snazim se pochopit, jakoze kdo je hospitalizovany, ma lepsi peci, protoze se o nej napr. stara porad stejny doktor? Ok, tohle beru. Nas hospitalizovali v sobotu a az v pondeli se zaclo neco dit, protoze o vikendu se stridaly lekarky na sluzbach.

drep
22. pro 2021

@lysecek Ano, kontinuita péče je důležitá, ale jako doktor preferuju chodit pl službě domů🤷🏻‍♀️ A nebydlet v nemocnici. Nicméně reaguju na to, že neměla přístrojová vyšetření, já tím spíš chci říct, že to, že párkrát za den projde pokojem zkušená sestra, tak i jej pohled na dítě je cenná kontrola. Jinak ambulantní/jednodenní chirurgie na západě frčí, akorát primárně není motivací komfort pacienta, ale cena. I jednodenní chirurgie má své kontraindikace a opravdu se nemusí hodit pro každého a všechny situace. Tady se to teprve rozjíždí a za pár budeme určitě jinde, ale ono to taky znamená dost různých organizačních změn a to nejde lusknutím prstů. Já za sebe viděla dost pacientů, které někdo chtěl řešit ambulantně a já byla kazišuk, co to v anesteziologické ambulanci nedoporučil.

merope
22. pro 2021

Spíše bych se ptala, zda nelze hospitalizaci v jiné nemocnici, pokud ta poslední byla "strašná".

emamaira
22. pro 2021

@lysecek po porodu se rutinně nepouští po 48 hodinách ani v covidu. Rodila jsem v dubnu, v době zavřených škol a pouštěli mě po poctivých 72 hodinách. Komplikace jsem neměla ani já ani syn.

lysecek
22. pro 2021

@emamaira pardon, mela jsem napsat, pousti se rutinne v te “moji” porodnici.

zmrzlinka
Autor odpověď smazal
Zobraz