Můžu nahradit normální mléko Alpro rýžovým mlékem?

ossis
18. dub 2018

Prosím o radu. Muzu nahradit normalni mléko alpro ryzovym mlékem? Mléčné výrobky vysazeny kvůli atopickemu ekzemu miminka. Kojim.Je to rýžove mléko hypoalergeni?Dekuji

ladako
18. dub 2018

@ossis ja jsem ho pila a jeste kokosove a mandlove,jedine,co vim, ze se nema nahrazovat kozim. Mely jsme stejny problem a dcerka zadny problem s timhle mlekem nemela.

eli_luc
18. dub 2018

Rostlinné mléko nemá nic společného s bílkovinou kravského.. jen radím ušetřete peníze a dělejte ho doma

betelgeuzz
18. dub 2018

ano, můžeš rýžovým. Co je vlastně hypoalergenní? potravina, na kterou jsou málo alergické reakce. Ale nikdo ti stejně nezaručí, že na to konkrétní dítě mít reakci nebude. Jsou i alergie na rýži, nebo mrkev, které se označují za hypoalergenní. takže tohle bych vůbec neřešila.

priefi
18. dub 2018

@ossis ano, ryzove mleko je ok a co se tyce ryze, tak by mela byt ha 😉 nedoporucuji mandlove ani sojove, rovnez to jsou silne alergeny. Pak je jeste mleko ovesne, ale tady je zase problematicke, ze muze obsahovat lepek, pokud to nebude 100%ovesne, ale s primesi psenice, ktera se tam obcas dostava. U kokosoveho opatrne, muze byt reakce

ossis
autor
18. dub 2018

Dekuju všem za reakce. Já v tom momentalne tapu. Rostlinné mleka jsem nikdy nepila.A nevedela jsem jaký zvolit.

sspeed_cs
18. dub 2018

mna napadlo este konopne mlieko. ovela lacnejsie ked rastlinne mlieko robis doma. surovinu staci nechat odmocit cca den vo vode, zlejes preplachnes hodis do mixera s cistou vodou, rozmixujes predis hotovo. ale na nete je kopec receptov ako na to. urcite sa toho netreba bat a nie je to narocne

petra357
18. dub 2018

Nevím, jak vychází cenově alpro, ale kupuju v DM Reis Drink Calcium. Apropos, jak nahrazujete vápník, když musíte vynechat mléko a mléčné výrobky?

bonavoxa
18. dub 2018

Makové mléko, má i více vápníku, které, je nutný při bezmlecne dietě dodávat. Momentálně to taky čerstvě řeším a nevím, co vůbec budu jíst.

lamiaaa
19. dub 2018

Tak rýžové "mléko" (ani by se tak neměl ten výrobek označovat neb s mlékem nemá nic společného) rozhodně živinově nikdy nenahradí mléko. Ani žádný jiný podobný rostlinný nápoj. Bílkovinama, množstvím a hlavně využitelností vápníku, prostě ničím. Vynechání mléčných výrobků u dítěte bych nedělala asi v žádným jiným případě než při laktózový intoleranci...to doporučil lékař, jestli se můžu zeptat? Je to opravdu jediná cesta kterou zvládáte ten ekzém?

kamste
19. dub 2018
betelgeuzz
19. dub 2018

@lamiaaa laktozová intolerance je něco jiného, než alergie na BKM. A co by jsi dělala? nalívala dítě mlíkem, až má atopák po celém těle? A rolé mléka je dnes přeceňovaná, jsou národy, které mléko jiných savců nepijí a jsou zdraví.

priefi
19. dub 2018

@lamiaaa sedis si na vedeni? Jako promin, ale tyhle nazory vazne miluji! Tohle napisou jen lidi, co maji doma zdrave dite, bez sajna, jak dite, ktere ma abkm trpi, kdyz se mu da mleko (pripadne jine alergie, treba davat vejce pri alergii na vejce).... Napsat takovou hovadinu!

kamste
19. dub 2018

Další zajímavý web http://www.nemleko.cz/ nejen náhrady živočišného mléka ale i jogurtů

lamiaaa
19. dub 2018

@betelgeuzz : tak pisatelka uvedla atopický ekzém, alergii na bílkovinu kr. mléka jsem tam nečetla (nečetla jsem všechny komentáře). Jistěže projevem té alergie může být ekzém, ale ne každý exém je alergiíí na bílkovinu kr. mléka, však proto jsem se ptala na podrobnosti...nikde jsem nepsala o tom, že bych dítě nalévala mlékem, jen jsem napsala, že rýžové "mléko" klasické nenahradí.

lamiaaa
19. dub 2018

@priefi : ??? Trochu nechápu to rozhořčení, zcela normálně jsem pisatelce odpověděla, že rýžové "mléko" klasické mléko nenahradí, což je pravda a ne názor, ať se to někomu líbí nebo ne. Taky jsem nikde nepsala, že se má dítěti dávat vejce když má alergii na vejce nebo mléko když má alergii na mléko...ale o alergii na mléko nebylo nic psáno (nečetla jsem všechny komentáře teda). Bylo psáno o atopickém exému, který přeci ale nemusí být vždycky projevem alergie na mléko, právě proto jsem se ptala na podrobnosti, opravdu nechápu to napadání, jestli máš doma nemocné dítě, tak je mi to líto a přeju, aby to bylo všechno v pořádku, ale není nutné přece hned takto reagovat.

betelgeuzz
19. dub 2018

@lamiaaa stejně tak nezmiňovala intoleranci laktozy, o které píšeš ty. Ale atopický exém je velmi často důsledkem alergie na BKM a zjistí se to jedině tak, že se mléčné výrobky vysadí. Píšeš, že bys mléko vysadila jen při intoleranci laktozy, tak se teda ptám, co bys s exémem dělala? A víš třeba to, že intolerance laktozy je u malých dětí velmi vzácná, narozdíl od alergie na BKM, která je častá hodně? že je původcem miminkovských kolik a dalších problémů? dceři se po vysazení mléka přestaly opakovat záněty uší.

rebe
19. dub 2018

@lamiaaa Já zase v příspěvku čtu, že maminka chce vysadit mléčné výrobky u sebe v rámci diety pro odhalení příčin exému kojeného miminka. To se vážně jinak než selektivní dietou dělat nedá. Souhlasím sice, že rýžové mléko není náhradou kravského mléka, ale nesouhlasím s tím, že by kravské mléko bylo potřeba u dospělého člověka nahrazovat. Dospělý člověk zvládne hravě získávat bílkoviny i vápník z jiných zdrojů.

ossis
autor
19. dub 2018

Tak se nehadejte. Mě doporučila dr odhalit možnou příčinu vzniku/zhorsovani ekzemu. Začala jsem mlékem a jeho výrobky protože prý ty jsou příčinou nejcastejsi. A sleduji jak ekzem vypada.Jelikoz ale mléko miluji tak jsem chtěla vědět jestli aspoň muzu to mléko rostlinné a nevěděla jsem jaké bude nejvíc vhodne. Protože jsem byla upozorněna ze alergenů muže být hodne.Ted mám hodne přísnou dietu a po ni budu zase zpatky vynechane potraviny zařazovat zpět.

kamste
19. dub 2018

tady je spousta receptů http://navlnechuti.cz/alergie-na-mlecnou-bilkov... a nejen pro ABKM

lamiaaa
19. dub 2018

@rebe : ok, jasné, asi jsem to opravdu špatně pochopila, myslela jsem, že chce mléko vysadit u dítěte-mělo mě to trknout, když psala miminko, ale četla jsem to v rychlosti. Moje chyba. Ale přeci jen ty jiné zdroje vápníku, které hravě nahradí mléko a mléčné výrobky, by mne tedy skutečně zajímaly...

sahrazad1
19. dub 2018

@lamiaaa na tobě je krásně vidět, jak stát (doktoři) a reklamy balamuti lidi. Mléko je pro telata, ne pro lidi. Zahleňuje, působí kysele, zhoršuje nebo i způsobuje záněty. A vápník z mléka paradoxně tělo aby využilo, tak nejprve ten samý vápník musí odbourat z kostí, aby se ten z mléka mohl vstřebat 🙂 proto jsou rostlinné zdroje vápníku vhodnější, protože se nic neodbouravá...proto lidi v africe, kteří mléko nepiji, nevědí, co je osteoporoza například.

tymothy
19. dub 2018

Koukám, že se debata posunula trochu jiným směrem, ale mela bych jednu poznámku "k věci".Alp ro ryzove mléko je sloznim nic moc a je zbytecne drahe. Vyrazne lepší a i levnější jsou rostlina mléka od Alnatury, připadne ta z DM. Urcite mimo ryzove ho můžete i ovesne, mandlove nebo kokosove. Jedine, ktere se moc nedoporučuje, je sojove.

lamiaaa
19. dub 2018

@sahrazad1 prosím o vysvětlení mechanismu "zahleňovacího, zakyselovacího a zánětotvorného" účinku mléka. Pokud tvrdíš, že lékaři (o reklamách nemluvím, na ty nekoukám, takže nevím, co v nich běží) balamutí lidi tím, že tvrdí, že mléko je zdravé a je to dobrý zdroj vápníku a bílkovin, zajímalo by mne, komu tedy věříš ty věci, co jsi uvedla ty-anonymním článkům na netu? Nebo výživovým poradcům, kteří získali "vzdělání" za dva víkendy?

kassandra1
19. dub 2018

@tymothy A tyto mléka se dají používat i na vaření?

rebe
19. dub 2018

@lamiaaa I WHO (Světová zdravotnická organizace) varuje, že konzumace živočišných bílkovin negativně ovlivňuje rovnováhu vápníku v těle a že pro lidský organismus je vhodnější přijímat jej z rostliných zdrojů. WHO věřím za šarlatány nepovažuješ 🙂 Těch zdrojů je spousta, stačí trochu googlit: mák, ananas, angrešt, brokolice, kapusta, květák, mandle a některé ořechy, rajčata, seznam, špenát, tofu... Spousta z těchto potravin obsahuje dokonce více vápníku než mléčné výrobky, přičemž je navíc lidským organismem podstatně lépe vstřebáván. Kravské mléko prostě není a nikdy nebylo v lidské stravě nenahraditelné.

kajalka
19. dub 2018

@lamiaaa V otázce mléko konzumovat či ne jsem se obrátila na několik profesorů z me Alma mater. Obory biochemie, fyziologie, patologicka fyziologie. Všichni se shodli, že při pestre stravě
prumyslove mléko není třeba, naopak, že v tele vyvolává patologicke procesy. I se dá dohledat, že homogenizovane mléko má tak male molekuly, že dokáží narušit stěnu střeva a přecházet do krve.

kajalka
19. dub 2018

A naše pediatra při každém sebemenším zahlenění doporučuje okamzite vysadit VŠE mlecne alespoň na 14 dni.

priefi
19. dub 2018

@lamiaaa mas pravdu, ma reakce byla prehnana. Omlouvam se 😉 Trochu jsem uz na to precitlivela, jak mi vsichni v blizskem okoli radi davat neco, co fakt hodne ublizuje. Nejspis jsem Tvuj prispevek spatne pochopila. Myslela jsem, ze jsi jedna z tech, co by davali mleko alergie, nealergie.

sahrazad1
19. dub 2018

@lamiaaa ne. Stačí poslouchat své tělo ....+ makrobiotika - léčebná strava

sahrazad1
19. dub 2018

@lamiaaa ještě abych to uvedla na správnou míru, mám intoleranci na laktozu, kterou mmch má mnoho lidí, jen o ní nevědí. Mléko vážně není dobré, jak už bylo výše zmíněno, i při braní atb se nemá jíst/pít. Je toho více. Já mám osobní zkušenost, ale i v makrobiotice je toho napsáno hodně. Mléčný průmysl je jedna velká bublina, jde o velké peníze, o zdraví až v poslední řadě. A ještě dodám, že naši předci sice jogurty atd jedli, ale rozhodně ne denně