Neštovice ve školce. Jak dlouho nedávat do školky, abychom se tomu vyhli?

ondul
2. kvě 2022

Ahoj, dobrý den,
ve středu se objevily v naší dětské skupiny neštovice. Syn chodí v pátky, takže se s nakaženou dívkou naštěstí nepotkal, nicméně je mi jasné, že teď to půjde raketově. Jak dlouho myslíte, že bych ho do skupinky neměla dávat, abychom měli jistotu, že se tomu vyhneme? Jsem těhotná, klukovi jsou teprve dva, tak bych se tomu, pokud to jde, ráda vyhnula.

eressiel1020
2. kvě 2022

@ondul Minimálně 3 týdny, synovi ve školce drží neštovice už od února a nemohou se jich zbavit.

j.a.n.i
2. kvě 2022

@ondul Pokud chcs mit jistotu, tak ho muzes dat mesic po posledním nahlasenem pripadu, za predpokladu, ze to vsichni nahlasi.

petrasipkova1
2. kvě 2022

ta inkubační doba je fakt dlouhá, takže taky myslim minimálně 3 týdny po posledním záchytu. Škoda, že jsi těhotná. Dceři bude 7 let, ještě néštovice neměla, já bych si tak přála, aby už to proběhlo v nějakou vhodnou dobu, aby to měla za sebou 😀

ondul
autor
2. kvě 2022

Uff, to je fakt dlouho. Moc diky za odpovedi.
Popravde nevim, jestli to neprehanim.
Myslite, ze to je rozumny ho uplne stahnout?
Nestovice sem mela, jsem ve 24. tydnu.

krisstina93
2. kvě 2022

Jestli jsi je měla ty, tak bych dítě poslala. To by nemohl chodit nikam. Malé děti je snáší líp než velké a asi bych byla radsi, kdyby je pritahnul teď, než pak k cerstvemu miminku.

merope
2. kvě 2022

@ondul Podle některých osob když jsi neštovice měla, tak by jsi novým setkáním s nimi neměla být ohrožená. Ale pokud je organizmus oslabený, tak setkání s neštovicemi může vybudit pásový opar.

Každopádně "karanténa" od setkání s neštovicemi je od 8. do tuším 21. dne od setkání. Tzn. pokud tam dívka byla ve středu a zdroj byl mimo dětskou skupinu, znamená to, že nakazila s vysokou pravděpodobností ty, co tam byli s ní v úterý a ve středu, možná i ty v pondělí. Na hraně, ale ještě relativně bezpečné je dát ho tam tento pátek, to by ještě nikdo nemusel být infekční. Další pátek už je vysoká šance, že se to projeví, některé děti už možná i budou kvůli nim doma, 14 dní od nákazy se toho projeví nejvíc. Další pátek to bude potom 24 dní od nákazy, tam se ještě může něco projevit, ale už ne tolik. No a podle toho, kolik se jich projeví, tak takto podobně můžeš počítat dál.

merope
2. kvě 2022

@ondul A ještě mě napadá jedno - pokud už teď řešíš, že bys nerada, aby to dítě dostalo, zkus ho co nejdřív očkovat. Protože dítě se narodí, to mu budou pomalu tři, pak bude maličké - a ty ho budeš chtít dávat do školky možná i na víc hodin.

te_reza
2. kvě 2022

Holka byla v kontaktu předminulý týden a normálně chodí. Čekám ruletu buď a nebo😂

korin
2. kvě 2022

Můžeš si nechat změřit protilátky, abys věděla, jak moc jsi riziková. Každopádně školka není jediné místo, kde lze potkat neštovice. Popřemýšlej o očkování, pokud nechceš, aby je prodělal.