Neštovice vs. porod. Co dělat po porodu?

alikscha
6. zář 2022

Ahojky, prosím o radu nebo zkušenost. Dneska mi volali ze školky, že u syna ve třídě se objevily neštovice. Od zítřka ho nechávám doma, protože je ještě neměl a jsem těhotná. Neštovice jsem jako malá prodělala, takže teoreticky protilátky mám, horší je, že nejpozději za týden rodím. Dětská lékařka mi řekla, že inkubační doba je až 21dní, což by teoreticky mělo být do 27.9. Nicméně co mám dělat po porodu? Syna na tak dlouho odložit nikam nemůžu, nikdo nedostane tak dlouhou dovolenou, aby si ho u sebe nechal. Já budu mít možná po císařském řezu, tak maximálně do 6ti dní bych měla s miminkem jít domů, ale doma hrozí infekce od syna... Samozřejmě se to u něj nemusí projev, ale mám to riskovat? Měli jste takto malé miminko a někoho v domácnosti, kdo měl neštovice? Navíc u nás je docela nízká váha miminka, proto je tu větší riziko. Jsem teď na konci 38 tt, mimčo odhadem nemá ani 2,5 kg.

janina228
6. zář 2022

Chápu tvou obavu, ale někde jsem četla, že snad takhle malá miminka by měla mít protilátky od matky. Jestli to je pravda netuším.. zeptala bych se pro klid Dr.

alikscha
autor
6. zář 2022

@janina228 prý protilátky jsou jen pokud je miminko v bříšku, porodem o ně přichází. 😔

ahyt
6. zář 2022

Nechala bych si udelat protilatky,pokud budou,tak budte v klidu.Moje ZS pred 20 lety akorat v den,kdy sla na MD/4tydny pred porodem/,dostala nestovice Na kontroly chodila na infekci,jsme z Prahy,tedy na Bulovku/ a kdyby se rozrodila driv,tak by musela tam Nastesti vydrzela do terminu,kdy uz nebyla infekcni a rodila v porodnici,sice SC,ale neplanovanej.A ta dcera je v uplnem poradku,zadny komplikace No mozna ji to pomohlo😅🤣,je skoro genialni,srale same 1,ted studuje VS

slecnami
6. zář 2022

Miminko by mělo mít tuším imunitu od maminky první cca tři měsíce, pokud možno tak kojit. Nic jiného asi stejně nevymyslíš, no. Držím pěsti, ať se vám teď vyhnou obloukem.

janina228
6. zář 2022

Tady na koni je článek ohledně neštovic. Podle toho co tam píšou by bylo rozumný nechat si změřit protilátky a kojit.. tím by mělo teoreticky být chráněno i miminko co už není v bříšku..

alikscha
autor
6. zář 2022

Zítra jdu do nemocnice, chodím na rizikovku, protože od 31tt se mimčo špatně vyvíjí. Má zpoždění 3 týdny, jedná se o tzv. hypotrofii a bylo mi řečeno, že když se narodí opravdu moc maličké a vyhublé, je obecně více v ohrožení než kojenec nad 3 kg. Tak uvidím, co mi řeknou v nemocnici. Každopádně moc děkuji za názory. 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru