icon

Neštovice ve školce: Odhlásit starší dítě kvůli miminku?

niliho
11. led 2023

Maminky je tu nějaká, co má doma staršího sourozence chodícího do školky. U nás ve školce je oznámení o výskytu neštovic. Nechci dopředu stresovat nebo panikařit, ale bojím se, že to malý přitáhne domů k miminku. Malá má 4 měsíce. Nevím, co mám dělat, jestli ho odhlásit nebo ho nechat dál chodit. Ani nevím, na jak dlouho bych ho případně měla odhlásit, jak dlouho to tam může být. Případně je tu nějaká maminka, co to miminko chytilo od sourozence? V případě, že ano, jak to zvládali? Děkuji za odpovědi

Strana
z2
fouskovi
12. led 2023

@merope rozhodně neockovat je to zbytečná chemie nechala bych až když by to nedostal v pubertě

alicie_k
12. led 2023

Na jaře jsem se hodně bála, že to syn donese ze školky a nakonec jsme si neštovice přivezli z velikonočního pobytu v Krkonoších 🙂 poslední den před vysypáním byl normálně ve školce, pak už začaly horečky a další den pupínky, už to bylo jasné. Dcerce byly tou dobou cca 2 roky, vše u ní probíhalo v mnohem mírnější formě, měla pár pupínků na hrudníčku a na hlavě, teploty snad ani ne. Zato syn teda byl osypaný od hlavy k patě, v puse, v uších, v zadečku, zespodu na chodidlech, skoro v oku… zůstalo mu i pár jizviček co jsme neuhlídali a seškrábl si je. Jak už někdo psal, imunitu měli potom mizernou, nemocní byli i v červenci, hrůza, ale i dr mi potvrdila že to tak po neštovicích bývá… v mém okolí pokud to mělo miminko, tak velmi mírný průběh - kojené teda.
Jo a zajímavé bylo že od syna to ve školce nechytil nikdo. Učitelky se tehdy radovaly jak budou mít klid a odliv dětí a nic 😄

merope
12. led 2023

@fouskovi Právě na to očkování se dost názory rozcházejí. Já bych teda raději očkovala než riskovat, že se to přenese na takto malé miminko.

rencinka87
12. led 2023

@niliho starsi jeste nechodil do skolky, chytil je nekde asi v detskym divadle. Mladsimu byly v den vysevu presne tri mesice. Nastesti jsme to zvladli bez problemu, pokud vim, tak nemel ani teplotu nebo jen zvysenou, hur v te dobe spal. Pupinku mel asi prumerne, na zadnych extra citlivych mistech, zadne zaniceni a podobne, kojil se s chuti, dr nas akorat varovala, ze muzou byt vysoke horecky a abych hlidala, ze dost pije, kdyby mel nejake v puse.
Nam se to nastesti vyhlo.
Obavam se, ze pokud to mate ve skolce, tak se to tam ted bude sirit a muze to trvat par tydnu a budou se objevovat dalsi a dalsi pripady.. takze pripadny stazeni by bylo na hodne dlouho, aby to melo smysl..

fouskovi
13. led 2023

@merope já bych měla daleko větší strach z vedlejších účinků z vakcíny takze šup nazvat do děti co nejvíce chemie ať mám klid 👏

merope
13. led 2023

@fouskovi Pravděpodobnost vedlejších účinků vakcíny je nižší než komplikovaného průběhu neštovic. Samozřejmě vždy je šance, že to starší ze školky nepřinese případně že se přenosu na miminko podaří zabránit, ale riskovat to?

jinajanna
16. led 2023

Já dostala info že jsou ve školce neštovice když jsem čekala na císaře. Dítě jsem ze školky nestahovala a přesně za 14 dní se osypala, takže jsem měla doma 14denní mimino. Nedostalo to.

denski24
16. led 2023

@niliho řešila jsem to samé v březnu. Syna jsem po poradě s pediatričkou nechala celé šestinedělí doma.. A udělala jsem dobře.. Nosí nám ze školky pořád nějaké bacily.. Takže teď je už taky měsíc doma..

fifinka2020
17. led 2023

@niliho nechala bych tomu volný průběh.... u nás třeba vycházelo narozeni dcery na synuv nástup do školky, tak jsem syna nechala ještě půl roku doma (ale bála jsem se spíš jiných nemoci). Když už jsi poslala a zvládli jste začátek, zrovna nestovic bych se nebala...

mirin89
17. led 2023

Ahoj, dotaz trochu mimo, ale zajimalo by me v jakych okresech ted nestovice radi? U nas ve skolce byly nestovice snad od pulky kvetna do pulky cervence, to jsem se bala, ze to mala chytne pres leto a nechytla to vubec.

Strana
z2