icon

Netabulkové děti - na rehabilitaci a neurologii říkají něco jiného

eminaf
18. bře 2019

Ahoj, už jsem úplně bezradná, tak se chci podělit s naší situací. Popř. poptat zda to někdo taky tak neměl. Mám trápení s naší roční holčičkou. Od 7. měsíce se plazí. Na 10. měsíční kontrole nám dr. pohrozila zda nezačne lézt po 4 do 14 dní, vypisuje žádanku k neuro a na rehábka. Stalo se tak.. Nejprve jsme se dostali na rehablitace, kde mě pani uklidnila, že malá je zdravá, že hodně dělá její klidná povaha (je hrozny flegmouš a pohodář), dále jsme se dostaly k tomu, že hodně dělá genetika (otec malé také nelezl po 4 ani jeho syn z prvního partnerství ne), taky mi bylo řečeno, že malá je na rok drobek váží 7 kg. Závěr byl takový, že mi rehablitační sestra řekla, že malá vypadá dobře namotivovaná, že to chce jen čas, že uvidíme co poví na neuro, ale že by nerada začala s malou cvičit vojtu, prý začínat v roce je velký stres a děti to často bojkotují. Na neurologii jsme se dostaly 2 týdny po té, to už bylo malé 11 měsíců (podotýkám, že už se v té době stavěla k nábytku). Pan doktor nehoraznej arogant, absolutně žádný vztah k dětem, malou měl minutu v ruce a hned jí klasifikoval jako hadrovou panenku, napsal do papíru, že má hypotonii, řekl že nemá posílený ani břicho, záda, ruce, prý všechno špatně a že okamžitě začít cvičit vojtovku. V ordinaci jsme byli tak 4 minuty, malá řvala jak tur, nemohla jsem jí uklidnit ani po půl hodině odchodu z ordinace. Po tomto zážitku jsem se chtěla poradit ještě s dalším odborníkem, který mi řekl zase úplně něco jiného. Nicméně když jsme jeli za další dva týdny na rehabilitaci, paní mi řekla, že se zprávou od pana neurologa nesouhlasí, že takhle dramaticky by to opravdu neviděla. Dokonce mi ukazovala jak pan doktor měl malou vyšetřit a co s ní měl během vyšetření dělat, ale bohužel nedělal. Též nám ukázala, jak začít cvičit s malou vojtu, aby jsme jí dostali na 4. Po několika dnech se opravdu malá na 4 dostala a leze, ale bohužel vždy udělá tak 5-6 temp, pak se vrátí na břicho a plazí se, je to pro ní zřejmě pohodlnější a rychlejší. Co mi ale opravdu teď vážně ublížilo bylo to, když mi naše pediatrička na roční kontrole do očkováku, aniž by mi něco řekla napsala, že je PMR. Samozřejmě jsem jako lajk nevěděla co to je a tak jsem začala hledat. Docela mě to zarazilo - psychomotorická retardace, je to mentální a tělesné postižení???!!! Děti s touto poruchou posléze mají problém z řečí a vyjadřováním. Tyto děti se poznají podle nepřirozené polohy končetin, tyto děti posléze potřebují péči ve zvláštních školách?? Já chápu, že malá je opožděná v pohybu, ale už leze sice málo, ale každý den vidím pokrok. Stoupá si mi k nábytku a dělá krůčky. Naopak po mentální stránce bych řekla, že je hodně dopředu už v 7 měsících dokázala ukázat kde jsou oči, pusa, nos uši. Miluje knížky a ráda si je prohlíží, dokáže ukázat zvířátka, dělá tytyty, vařila myšička, prosím, ukáže jak je veliká, klepe si na čelo když řeknu achjo to je práce, dělá indiána, hraje si s hračkami drží je obouma rukama. Můj pocit je ten že je v pořádku, jen prostě v pohybu není podle tabulek. Možná si budete myslet, že jsem nějaká hysterická matka, ale já jsem z toho už skončila na práškách. Hrozně mi mrzí, že odborníci na malé vidí jen to špatné, nikdo nás nepochválí za byť sebemenší pokrok, naopak když něco začne dělat, tak to všichni pitvají zda to dělá dobře... Malá už je úplně zrazená, přijde mi, že změnila chování, je pravda, že já taky a mateřství si vůbec neužívám jako dříve, jen stres, každý týden někde lítáme. Ty věty od jiných maminek "Vám je rok a ještě nehodíte"?? Ty taky jako fakt nepřidají, úplně jsem ztratila chuť s malou někam chodit mezi ostatní děti, ikdyž vím, že musím. Malá musí být mezi detičkama. Jen to prostě už nějak nezvládám. Mohu se zeptat, zda je tady taky někdo, kdo měl taky netabulkové dítě, popř. kdy vám začalo chodit?? Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale já jsem se potřebovala svěřit ☹

Strana
z3
betelgeuzz
20. bře 2019

@tehuiveta24 co myslíš tím zametáním? Že se doktorce něco nezdálo a poslala je na odborné vyšetření? není přece tohle správné?

romcilena
20. bře 2019

Ahoj, buď v klidu. Váhu ani cm neřeš 😀. Moje 6 letá je drobek, cca 112 cm, a 16 kg . Čtyřletá má cca metr a 12,5 kg. A třeba nožičku má 23 😀. My jsme s manželem drobní ( já po dětech už moc ne ). Každé dítě je jiné, já bych hned neskatulkovala. Všechno dožene.

sticker
lasicek
20. bře 2019

Nápodobně. Začali jsme cvičit Bobath koncept, děti vše doženou.

ivule95
20. bře 2019

Ahoj, nedá mi to nenapsat. Napíšu zkráceně. Malá se mi začala plazit až v 10m. v roce začala lézt po 4 a v 16m začala samostatně chodit. Sama se posadila až v 10m. Do ničeho jsem ji netlačila, ke všemu si došla sama 🙂 na 18m kontrole jsme dostali pochvalu, že vše krásně dohhnala a má krásné držení těla a nemá křivá záda. Nedej se !!! Jinak malá je taky flegmoš :D na vše má čas. Držím palce a co tak zkusit změnit pediatra?😉

betelgeuzz
20. bře 2019

@ivule95 a proč měnit pediatra?

ivule95
21. bře 2019

@betelgeuzz pokud jsem to v rychlosti dobře přečetla a pochopila,tak právě on posílá paní na ty různá vyšetření a ,,straší ji,, Jestli jsem to blbě pochopila,tak se omlouvám😉

betelgeuzz
21. bře 2019

@ivule95 a to je špatně, že pediatr pošle dítě k odborníkovi, když se mu vývoj nezdá? To je přece v pořádku. Lepší, než něco zanedbat. Pokud rodič s vyšetřením nesouhlasí, může přece odmítnout.

ivule95
21. bře 2019

@betelgeuzz jasně,ale pokud se zase něco nezdá mě, zeptám se i jinde. Jak píše paní,že ji doktor malou ani pořádně nevyšetřil a udělal hned závěr a podle rehabilitační sesrty to chce čas? Prostě jejímu pediatrovi se vývoj nezdá, jiný zase může říct,že ještě počká. Známá to měla podobné, pediatr ji honil po všech čertech a pořád nic,našla si jiného,ten měl jiný názor a nakonec i malý byl v pohodě,jen chtěl prostě čas. Tím jsem tedy chtěla říci,že bych se zkusila poptat i jiného pediatra,jestli situaci vidí stejně,či ne.

astyna88
21. bře 2019

@eminaf

Chápu obavy. Doma mám 2 extrémy - starší syn lezl v 6 m, v 10 už chodil venku, v roce bez kočárku. Mladší syn sotva začal na konci 10.m lozit, chodit až v 16m, taky se všude divili, ale můj pediatr nespěchal, takže jsem to neřešila také. Cvičením nic nepokazíte, třeba bude vážně potřeba, ale netrápit.

betelgeuzz
21. bře 2019

@ivule95 ale to špatné vyšetření udělal neurolog a pak šla ještě k jinému. Za to pediatr nemůže. Fyzioterapeutce připadlo dítě OK, teď už se dítko ve vývoji posunulo, tak je všechno v pořádku, ne?

martinaeri
21. bře 2019

Moje dcera se jeste v roce taky plazila (ale jak! Prezdivalo se ji partizan), chodit sama zacala az v roce a pul. Na neuro jsme taky chodily (pani doktorka hodna) a vojtovku jsme tez cvicily. Jako lineho a pohodoveho jedinacka jsem ji brala hodne do “spolecnosti”, kojenecky plavani, solne jeskyne, navstevy u kamosek (priklady tahnou), hodne chvaly jsem cetla na hypoterapii, ze ktere pak bohuzel seslo. Hypotonicka je taky, mistr sveta z ni asi nebude, ale sport ma rada, plave, chodi na atletiku ( tam teda nevynika), brusli, jezdi na kole, lyzuje. Ted je z ni predskolak, co pusu nezavre, umi si uz rok zavazat tkanicku, skrabe brambory, docela hezky kresli ( i kdyz nekdy drzi tuzku jak cune) a nikdo na ni nepozna, za byla “opozdena”. Hlavu vzhuru, do roka se vyrovna ostatnim detem a nikoho ani nenapadne, ze neco bylo jinak 😊

ivule95
22. bře 2019

@betelgeuzz Ano, ale pokud vím, tak pediatr napsal do očkováku, že má holčička psychomotorickou retardaci a posílá paní k neurologům. Myslím to tak, že pediatr spustil ten kolotoč vyšetření. Jak jsem psala výše, kamarádka měla to samé a právě jiný pediatr ji nikam nehonil. Ono je to težko. Některý doktor hledí jen na tabulky, jiný vůbec a jiný jen tak trochu. Jenže každý mimi je jiné a nedá se podle mě škatulkovat do tabulek. Ať se jedná o vývoj, kojení, nebo pak třeba mluvení. Právě ti posedlí tabulkami dle mě zbytečně ty maminky kolikrát stresují. Nejlepší je dle mě doktor, který má zdravý úsudek a k tabulkám ,,pouze přihlíží,, Hlavně ať je malá v pořádku❤

ivular
22. bře 2019

@amenophus "děti, které přeskočily fázi lezení, mají v dospělosti problémy s rovnováhou a koordinací pohybů (takže neudělají kariéru ve sportu a je potřeba, aby byly chytré a živily se hlavou) - takže podle mě to není žádná tragédie 🙂" - ty problémy jsou daleko závažnější. Nejčastěji bolesti zad už v mladém věku, často i skolioza "bez příčiny" a mnohé další. Mimochodem, když zmiňujete tu hlavu, tak i ty kognitivní funkce jsou negativně ovlivněny, protože nedojde k dostatečnému propojení obou hemisfér.

pettfanni
22. bře 2019

Ahoj, je super, že jsi se svěřila, vypsala se z toho, co tě trápí a jak tě trápí ostatní...
každé dítko má svůj čas-u všeho, ju, klídek.. ti odborníci to zbytečně hrotí, chápu,že určitý věci je třeba řešit zavčas. Když malá byla jinak ve všem v pohodě, fakt stačilo vyčkat, jak píšou i jiný maminky,změnila bych Dr. i za cenu,že budeš třeba někam dojíždět dál... zachovala se fakt zbrkle, a to dopsání PMR ani nekomentuju,:(
je moc fajn, že sestřička na rehabce tě uklidnila a vysvětlilo se dost věcí (povaha,geny) . Ale čím sis ještě musela projít, síla no :(
Malá je moc šikovná, jak jí ten cvik pomohl, a už se i staví, paráda.. mám radost,🙂
Teď k nám - našemu chlapečkovi se chtělo na svět o hodně dříve- narodil se ve 24 tt+ 3, nyní je Františkovi 14 měsíců bio (od narození,leden 2018) a 10 měsíců korigo (termín byl květen), váží 7 kg, měří 68 cm, přístup k předčasným dětem je sice jiný, je speciální péče (hlídáni jsme na plicním, neurologii, cvičíme Vojtu-a moc nám pomohla,pak dál píšu co už malej zvládá,). očkování více rozložené,at) Já vím, my jsme netabulkový stylem - "něco mezi" 🙂 přijmula jsem to jako fakt a nic nehrotím, prostě až to přijde 🙂 snažím se nenásilně motivovat,
Na chlapečka je Fanoušek vážně moc šikovný, zvídavý- zdravotně díky Bohu je momentálně vše v pořádku (máme náběh na astma,jak byl několík týdnů na pomocných dýchacích přístrojích, uvidíme)
takže pomalinku se malej začal plazit kolem 12. měsícu bio, o dva týdny později objevil možnost, lézt po 4. ,ale plazení hodně převládalo, spíše se nám ještě pohupoval a péroval - vypadal vtipně 🙂, po tom pak 13. měsíci bio se začal stavět a nyní v klídku obejde postýlku, vše zkoumá, staví se o co se dá, to převládá-takže ted leze,už neplazí(to bylo kratičko) ale už cche spíše chodit -a jak dlouho zustane v tomto stadiu nevím, nespěchám, jo a nesedíme, to přijde. Já neposazuju, musí sám, ppřes ten šikmý sed-myslím,že jak je krátkej,68cm,že to nejde,náznaky ale má,ale nevydrží.
tabulky netabulky, jo, taky radím se nad to povznést-já vím, že je rozdíl dítě v termínu a nebo u nás hodně předčasně,ale v hlavě se musí nastavit-no stress 🙂
a okolí - kdo ví, ví-netlačí.. kdo dělá chytrýho-vysvětlím něco málo jak u nás, a snažím se o to aby byl hlavně malej spokojený miminko, v lásce a bezpečí a já v klídku, páč dětičky ty radary mají a vycítí.
K těm doktorům - obíhání vydrž, obrn se, bude líp, my ze začátku taky každý týden 2-3 doktoři, bylo to náročný, hlavně jsem se bála aby malej,jak byl ještě malinkatej - při propuštění měřil 44 cm a měl necelý 2 ,5 kg , aby něco nechytl, ale držel se 🙂
mateřství jsem si pod náporem právě těch častých návštěv a věčného chystání ze začátku moc neužívala, vše bylo složité,ještě s tak malilinkým mimi, ale je třeba nebo mě to pomáhalo vidět drobnosti a radovat se z maličkosti, ikdyž prostě ta šílená unava a vyčerpání je, ted je taky ale ne tak šílená ;) ,přežít to a nebo se průběžně svěřovat alespon jedné kámošce,co podpoří,pochopí.pomůže.
Hodně lásky a sil 🙂 a bude líp,věř

eminaf
autor
22. bře 2019

@karol1996 No to tedy ano, mně přijde, že toto se dřív, no prostě za nás neřešilo. Na jednu stranu je to dobře, že si to ti pediatři hlídají. Na druhou stranu je to stres pro maminu, pro dítě a pro celou rodinu, vidím to u nás! Podle mě jsme každý z nás individualita a tak je to i u dětí. Ach ty tabulky...

jitkaa
24. bře 2019

Já měla se starším synem to stejné, náš pediatr je typ - necháme to být ..... 🙂 takže syn v deseti měsících se jen pouze plazil, začal si stoupat k nábytku a začal chodit v 15 měsících. Při narození měl 3,64 a 54 cm, lézt se nikdy nenaučil. Můj pediatr to vůbec neřešil, na žádné rehabilitace jsme nechodili a neurologii jsme nebyli nikdy sledovaní a syn je úplně zdraví.
Když ho dnes srovnávám se svým 8 měsičním dalším synem, tak si říkám, že možná byl dost dlouhý a měl velikou hlavu, možná tu svou váhu nedokázal unést a svaly neměl dostatečně zpevněné. Druhý syn je totiž přímo tabulkový 🙂 leze, sedí, vše tak jak má být 🙂 ale také měl o kilo méně a určitě stavbu těla má jinou.
Byla bych v klidu, pokud pozoruješ pokroky ve vývoji nechala bych to na ní.

xxx3d
24. bře 2019

Já bych teda byla nervózní z té PMR, kdyby mi to pediatra jen tak napsala při roční prohlídce, bez nějakého dodatku, myslím slovního do ní. Proto kdybych byla na tvém místě, tak bych si vyhledala ještě jiného pediatra a nechala ho stav dítěte posoudit.
Jinak na tabulkové dovednosti se vykašli, na řeči typu - má rok a ještě nechodí? taky, to jsou všechno věci individuální, zvláště v dnešní době.

sportanda
25. bře 2019

@eminaf Ahoj, chtěla bych tě povzbudit. Určitě cvičte. Z mé zkušenosti, i v okolí se cvičení vyplatí. Jak píšeš malá je moc šikovná, jen motoricky potřebuje ukázat správné pohybové vzorce. Může mít sklon, trochu uhýbat. Určitě se nenech nikým chlácholit, že je flegmatická či lenivější. v okolí znám pár dětí, které také přeskoskočily fázi lezení, a hned stáli ( ta jedna holčina dnes studuje gymnázium - takže na intelekt to nemá vliv 🙂 - ale má problémy se zády) , není to však ideální pro záda, lezením se lépe propojuje činnost hemisfér, koordinace pohybů (. Však uvidíš jak vám půjde cvičení. Já jsem s dcerkou začala cvičit také v roce a to témeř chodila ( je to vrtule), ale měla tendenci být na špičkách, dr. - problém bagatelizovala, žádanku jsem si však nechala vypsat a řešila po své linii, fyzio říkala, že je dobré že jsme přišly a začaly jsme cvičit jeden cvik z Vojty. týden trvaplo, než jsme si obě zvykly - nevadil mi pláč, ale spíše, než jsem ji dostala do správné pozice. Pak se to vše krásně poddalo. cvičili jsme a za 2 měsíce bylo po problému. chce to však odhodlání a potporu partnera. co vím, tak snad je i dobrý pro větší děti cvičení podle Bobatha. Někdy je dobré konzultovat třeba s více fyzio.
a ještě jeden postřeh z rehabilitací, na co nás rehabilitační upozornňovala, v žádném případě dítěti nepomáhat chodit, žádné hopsadla, chodítka a podpůrné věci, chození za ruce. Jak je vyzrálý pohybový aparát, tak dítě začne samo, i kdyby to mělo být v roce a půl, každé dítě má své tempo, ale to vám asi na RHB také ríkali Držím palce, ať se vám to vše podaří vyřešit.

Strana
z3