Opakovaná střevní chřipka. Co dělat?

7. led 2023

Nevím, kam se obrátit. Prosím pomozte.
Na Silvestra jsme celá rodina začali zvracet. Včetně 2,5 letyho dítěte. Já s dítětem jsme zvracely 1 den, manželovi to vydrželo několik dní. Obě jsme k tomu měli ještě pár dní průjem ale cca za 2 dny už nám bylo o dost lépe. Držely jsme dietu, rýži a tak. Velice pomalu jsme přidávali.
Dítě bylo zvyklé pít přes den hodně mléka (kravskeho) což jsme úplně vypustili. Časem jsem mu nabídla kefír a občas si dalo. Vše bylo ok. Bylo nám dobře, nasadila jsem dítěti probiotika, aby se bříško srovnalo. Celý dům jsem vydesinfikovala (opakovane). Pak jsme odjeli k prarodičům (že ct na pa). Dali nam svíčkovou, byli jsme na výletě, šli do cukrárny a jedli pidi dortík a všechno úplně v pohodě.
Doma, v patek jsem jí dovolila pribinacka. Už byla evidentně ok, všechno normálně jedla. K večeři měla polévku s nudlemi (což měla i den předtím, jen jinou).

Dítě úplně v pohodě, doma už taky všichni dávno v pohodě. A v noci mě vzbudilo jak spící dítě zvrací. Vůbec to nechápu. Jsem z toho úplně v šoku. Všechno jsem tak hlídala, všechno desinfikovala, už jsme byly úplně v pohodě a už několik dní. Vůbec nevím co mám dělat. Ale vůbec. Mám dát dům do karantény nebo co?

Nevím jestli jen břicho nebylo připravené na ten jeden jogurt nebo to prostě chytila znovu? Neměla by mít nějakou imunitu trochu? Vůbec nevím co dělat. Opravdu nevím. Sedím tu a vůbec nevím.... třesou se mi ruce při představě, že si tím očistcem projdeme znovu. Co dělat. Co vydesinfikovat. Jak se toho zbavit. Kde to může být. Nejedli jsme nic stejneho co předtím. Všechno jsem vyhodila..já už nemůžu. Já už nevím co víc udělat.

Nedokáže mi někdo opravdu poradit, co se to děje? Samozřejmě je sobota, takže k doktorovi daleko... a čekat x hodin někde na pohotovosti... to taky asi není řešení. Ach.... pomozte. Poraďte. Pomoc.......

alubif
7. led 2023

Tak po střevní chřipce trvá minimálně měsíc než se zažívací trakt dá znovu do pořádku. Po ukončení příznaků jako zvracení, průjem je potřeba nechat zažívací trakt trochu odpočinout, tzn zahájit postupný návrat k normálu. Takže po týdnu udělat dietní chybu , jako svíčková a cukrárna si o to v podstatě říkalo +
dát kefír po střevní chřipce taky nepovažuji za dobrý nápad. Ono i probiotika ne úplně každému sednou, já z nich mám teda vždy průjem. Takže začít opravdu od začátku a velmi pomalu. Černý čaj slazený +piškoty, suchý rohlík,. Další dny vařená mrkev, rýže, libová kuřecí šunka vařená ve vodě, z ovoce jen banán nebo max vařená jablíčka ve vodě bez slupek. Mléčné, tučně a zbytkovou stravu zapojovat velmi pomalu.
Pokud by i při velmi pomalém návratu stravy do se znovu opakovalo zvracení, při přechodu na normální pak je to na vyhledání lekare. Samozřejmě pokud by se objevili i jiné příznaky, jako únava, známky dehydratace... Tak hned.

lv
7. led 2023

Dieta se drzi minimálně týden, lépe déle, probiotika jezte všichni, pribinak není jogurt ale e smetana+tvaroh a to je těžší na trávení. Bílý jogurt by šel.. Mléko AL 110 Nestlé, je přímo na průjmy.

lv
7. led 2023

A po diete pomalu přidávat, vyvar bez tuku, libove maso, nemaštěné brambory atp. ne svíčková, cukrarna.

zmrzlinka
7. led 2023

Některé střevní virózy mají dvě vlny.A měli by stě držet dietu.Jestli si dítě dalo svíčkovou a dortík ,tak to žaludek nezvládl a zvrací.Dej mu dietu a probiotika.

autor
7. led 2023

@alubif no ale takhle jsme to dělali úplně přesně. A myslela jsem že už je vše ok. Naopak kefír všude doporučují a snášela ho dobře. I tu svíčkovou. Měla jen trochu, s těstovinou. Cukrárna se mi taky úplně nelíbila ale prarodiče ji tam vzali a měla fakt jen maličko. Asi 3 lžičky. A hlavně vše ok. A zvracení přišlo až o 2 noci později. Já doufám, že teda chyba byl ten pribinak. Proste mi to nedošlo. Mléčné výrobky jíme hodně a moc nejsem zvykla pracovat bez nich. Takže jsem si říkala, že to už snad je ok. No asi ne. Tak hold to zase najedeme zpět na dietu. Pozvracela se 1x, od té doby ne a já doufám, že to znamená, že se to nevratilo. Že prostě to teda byla dietní chyba.