Školkové dítě má opakovaně střevní chřipku

masajka87
11. bře 2017

Zajímaly by mě vaše zkušenosti. Malej má už po 3.v tomto roce, vychází to na každý týden jednou střevní chřipku. Nastoupil začátkem února, protože v lednu byl hodně nemocný a zotavoval se. Ve čtvrtek to chytl naposledy, v pátek 39teplota a dnes blije nejmladší. Jsem z toho zoufalá , hlavně mi nechce jíst, že má strach že bude zase zvracet. Máte to taky často ve vasich školkách a nebo je něco špatně v té naší? Na odběrech byl, ještě ho čekají další. Pokaždé mám strach ze to chytnu,protože jsem těhotná a čert ví jak by to se mnou zamavalo.

j.a.n.i
11. bře 2017

@masajka87 No a co ostatní spolužáci? Jinak u nás tedy ne, ale u nás jsou hodně pečliví, když se to vyskytne ve větší míře (třeba 2/3 třídy) tak zavřou celou školku... za ty 3 roky to bylo myslím jednou kvůli střevní chřipce a jednou kvůli spále.

kikimaruska
11. bře 2017

Mám dva syny, mladší nastoupil do školky v necelých 2,5 letech, má oslabenou imunitu mj.a další. Vloni nikdy střevní chřipku neprodělal a letos chodí druhým rokem. Chřipku měl, ale přinesl nám jí odněkud tatínek a postupně jí měl pak starší syn a malý až nakonec...tj.ze školky to neměl.

masajka87
autor
12. bře 2017

@j.a.n.i ano, mají to i další děti. Přičítám to jídlu, které tam dováží a nebo špatná dezinfekce, to jsou pořád ty jejich bio eko přípravky a asi účinek žádný. Uvazuju tam i poslat hygienu. Bylo to tam i před Vánoci. Ale byl nemocnej tak se ho to vyhlo. Taky ho tam už nechci dávat, v dubnu je zápis do 1.trid, tak mi pak můžou vlist na záda.

jullli
12. bře 2017

Asi bych kontaktovala reditelku, takhle casty vyskyt strevni chripky znaci ze je nekde problem. Videla bych to klidne i na tom ze necisti hracky atd a pak se to lehce prenese rozhodne kontaktovat reditelku..

sarkar
12. bře 2017

Ahoj. Tvý příspěvky na této stránce, hlavně tvé obviňování MŠ ze zdraví tvého syna na mě působí dost agresivně, tak taky nebudu úplně taktní a jemná, i když se vůbec neznáme a nic proti tobě nemám, to jen že prostě budu mluvit resp. psát jak mi zobák narostl.

Podle statistik onemocní ročně stř. chřipkou 60tis.lidí, ale pozor, prý téměř 75% lidí s tímto onemocněním k lékaři nejde, protože se brzo sami vyléčí. = To, že jí ve školce máte často, je asi celkem normální.

Ve většině případů mají na svědomí průjem bakterie (salmonela, kampylobakter), viry (rotaviry, adenoviry) či paraziti (giardia), ale někdy se ani neví, co to způsobuje. = Obviňovat zrovna mateřskou školku, kde musí dodržovat x různých vyhlášek a kdoví koho, no, docela si troufáš 🙂

Stejně tak, přenáší se to vzduchem, vodou nebo potravou. Takže hygiena stejně vlastně nemusí vůbec nic zjistit a střevní chřipka u vás může řádit vesele dál.

Dále. Zdravá střeva = silná imunita. To pravděpodobně tvůj syn fakt nemá. Sama píšeš, že nastupoval až v lednu, protože byl dlouho nemocný. Za jeho zdravá střeva jsi odpovědná ty, takže bych doporučila zamyslet se nad vašimi stravovacími zvyklostmi.

A poslední bod. Tvůj syn možná vede život k posrání. Vzhledem k tomu, že je takhle malý, tak za to s velkou pravděpodobností můžeš ty (a případně partner), která ho vychováváš. Případně vedeš život k posrání ty. Dítě a matka jsou do 6 let velmi silně napojeni jeden na druhého, když je matka ne úplně milá osoba, je např. egocentrická, všechny ty negativní emoce vytlačuje na svůj slabší konec, tzn. na dítě. Nemocné dítě je karmou matky a otce. Zdravá a šťastná matka (hlavní přínos otce) je základem zdraví a štěstí dítěte.
Navíc, za vznik střevní chřipky může i např. stres.

Tady jsem něco zkopírovala ze stránek o psychosomatice:
Poruchy trávicího systému - nauzea, zvracení - pocit ošklivosti, který se rozšiřuje i na vztahy a postoje k lidem i sociálním hodnotám. Žaludeční dyspepsie - dráždivý a slabý žaludek; souvisí s neklidem, napětím, neschopností se soustředit, depresivními rozladami a poruchami spánku. Celý komplex poruch je následkem poruch vývoje zejména v raném období individuáloního života. Dvanácterníkový vřed - vyskytuje se u nemocných se zvýšenou potřebou závislosti, z velké části nevědomé, při zvýšené potřebě souhlasu, ochrany a vstřícnosti klíčové osoby. Konflikt vzniká při tlaku na obhájení vlastního názoru, při ztrátě klíčové osoby nebo zázemí a při tlaku na samostatné rozhodnutí. Zácpa nebo průjem - vzniká kombinací biopsychosociálních faktorů, souvisí s životním stylem a s vlastnostmi osoby. Projevuje se u nejistých jedinců nebo u jedinců s vysokými nároky na sebe.

A abych odpověděla na otázku, ano, i u nás ve školce (dcera chodí od září) byla střevní chřipka a nejrůznější nemoci (v únoru v jednu chvíli chybělo víc jak 50% dětí), ale dcera byla za tu dobu nemocná jednou (z nachlazení - měla kašel). Za mě, já opravdu myslím, že za nemoci dětí můžou rodiče (a uznávám, že za dceřin kašel jsem taky tenkrát byla zodpovědná).

masajka87
autor
12. bře 2017

@jullli pokud tam poslů hygienu tak ředitelku kontaktovat nebudu. To udělám až pak. Všem je to divný ale nikdo s tím nic nedělá. A když se zeptám kamarádek z jiných školek tak to absolutně neznají.

masajka87
autor
12. bře 2017

@sarkar stravovací návyky má naprosto normální, doposud jedl s chutí , bylo to veselé dítě, hodně si hrál , zajímalo ho tolik věcí.. teď je z toho častého blití jen troska která porad leží. Když to měl minulý týden, k dr chodili do ordinace i jiný děti z té skolky, sestra tam má dokonce vnuka. Ted je to i v jiných třídách a ty pripisujes mě, že jsem vadná matka která za to může? Jako vadná jsi ty podle toho co jsi napsala. Navíc, když jsem ho měla dva měsíce doma tak neblil, přišlo to az po tom co nastoupil do školky. A samozřejmě to bylo i v předchozím roce. Nikdy jsme takové problemy neměly. A jaksi, když je to střevní chřipka, která jak píšeš je hodně infekční, nepomůžou ani zdravá střeva zvlášť u malyho dítěte.

jullli
12. bře 2017

@sarkar promin, ale arogantni jsi mi prisla ty, ne zakladatelka a neslo prehlednout ,,kvetinovou maminku''...
Utocit na nekoho bezhlave ze za strevbi chripku si muze sama jednanim a krmenim ditete je trochu pres caru :D ale jak myslis...
Nehlede ba to ze na strevni chripku jsou jine aspekty a to prave vzduch coz zbameba ze si to tam predavaji deti doka. Proto tak caste onemocneni. Nas syn chodi do skolky a do jesli uz 2roky a strevni chtipka zatim u nich byla jednou a neodnesl to...
Takze i caste nemoci ve skolce svedci o tom ze by se na to chtelo mrknout a bevidim duvod sednout si s reditelkou a prodiskutovat to...
Kazdopadne ten utok na zakladatelku byl pekne hnusny!!!

masajka87
autor
12. bře 2017

@jullli neboj, já si z ní nic nedělám. Vlastně je to chudinka, za všechno může ona a nikdo jiný. Asi tak učí i své deti- můžeš si za to sám!!

jullli
12. bře 2017

@masajka87 nesnizuj se na jeji aroganci ;) nech ji v tom pokud pani ma na to takovy nazor budiz, kazdopadne podle me byl prestreleny...

masajka87
autor
12. bře 2017

@jullli no já to tak od ní pochopila , že za všechno si můžem samy a děti nám to ještě vrací. Bacilama. 😀 pak teda nechapu proč třeba na svoji stránce řeší černý kašel od tchyne. Když by měli přece zdravé dýchací cesty a rozdychaly by matku tak by ho přece nemohli chytnout ne? A ani manžel.

losice
12. bře 2017

@jullli tak samozrejme ze tvuj nazor je tvuj nazor a nikdo ti ho nemuze vzit. Ja s nim nesouhlasim, ale to ti asi zily netrha. Ale tvoje amaterska 'psychoanalyza" uplne srsi nenavisti. Skoro se mi chce diagnostikovat te chorobnou potrebou si ulevit za kazdou cenu - nemas nahodou zivot k pos*ani...???😉

losice
12. bře 2017

Ju, my bad, omlouvam se, samozrejme mysleno na @sarkar

sarkar
12. bře 2017

@masajka87 nikde jsem nenapsala, že jsi vadná matka. Ale okamžitě útočíš na školku, řešíš, že mají eko bio přípravky a tvrdíš, že to může za tu nemocnost, ještě píšeš, že ti můžou vlézt na záda...možná to je jen nešťastně formulovaný, ale prostě to tak vyzní. A na základě toho jsem psala, že z mé strany nebude snaha o nějaké jemnější formulování myšlenek - píšu jen stejným způsobem, jako ty.
Nepsala jsem, že jsi vadná, ale že je víc možností, proč je syn nemocný a že mi přijde dost hloupý házet to na eko přípravky co školka používá. Myslím, že učitelky z MŠ - a že jich je tu dost - se mnou budou souhlasit, že i kdyby tam šůrovali od rána do večera tak stejně nemocnosti nezabrání.
A po posledních komentářích si sem docela jistá, že mít matku s takovým přístupem jako ty, tak je mi zle taky 🙂
Což platí i pro druhou zmiňovanou maminku.
Děvčata, adié, každopádně díky za podmět k přemýšlení 😉

sarkar
12. bře 2017

@masajka87 mmch to tě musím dost zajímat když nejsi líná lovit na mým profilu tři roky starý dotaz o č. kašli, kdyby sis to pak ale pořádně přečetla tak bys možná věděla, že jsem se nebála o nás ani o starší dceru, ale o mimino v břiše což už je zase něco trochu jinýho.

masajka87
autor
12. bře 2017

@sarkar ano, dávám vinu školce, když ho mám doma neblije. Nikdy dokud nezačal chodit tam kam chodí to u nás nebylo. A na záda mi můžou vlest, protože ho tam už nedam a v dubnu je zápis do 1.tridy. Nemyslím si, že eko přípravky ve školce jsou šťastná volba. Určitě to nema takovou účinnost jako ty běžné přípravky. Z tvého příspěvku jsem si udělala hned obrázek co jsi zač a popravdě po shlédnutí tvého profilu mě už vůbec nezajímáš.

leikkka
12. bře 2017

střevní chřipka se jednou za rok objeví v každé školce, někde i vícekrát - vše ale záleží na rodičích, jakým způsobem léčí své děti a jaké děti do školky dávají. Školka má jasně stanovená pravidla hygieny a ty dodržuje, chyba ve školce není, je to organizace pro děti, kde se sejdou děti s různými zdravotními problémy ať chcete či nechcete. Vídám to každý den, jaké děti chodí do školky, v jaké zdravotním stavu a učitelky ať dodržují hygienu jak chtějí, tak stejně epidemie vypukne, neboť nemají šanci to uhlídat. Není to chyba jejich, ale nás rodičů. A co se týká toho, že to váš syn chytl už po 3 během 3 neděl - je otázka, zda jeho první střevní chřipka byla správně léčena a doléčena, zda jeho tělo nebylo ještě oslabeno, když do školky šel a pak virus, který mezi dětmi stále koluje, tak to chytil znova a nebo to nechytil ani ze školky, ale holt se to ve střevech zase rozjelo. Říkám to jen ze své vlastní zkušenosti, neboť náš mladší synek od malička trpí refluxem, žaludek má náchylný, postihla nás střevní chřipka začátkem ledna, celou rodinu, ať se stravujeme zdravě, léčíme se přírodní medicínou, tak jsme to odnesli holt všichni - jak @sarkar píše, holt víme, proč jsme to všichni chytli - můj stres v práci, každodenní honička a mladší synek holt s citlivým svým žaludkem se z toho vyhrabával nejhůře a stále se mu to vracelo. Proto si myslím, že je i stejný případ u vás - je potřeba dodržet správnou hygienu, dát malému čas se z toho dostat a dát ho do školky až klidně po dalším týdnu a ne až první příznaky odezní. Dávat dítě do školky, hned jakmile přestane zvracet či mít průjem je jasné, že se mu to vrátí 🙂

sarkar
12. bře 2017

@masajka87 no ale tak jde o to, že ve školce je víc dětí = víc různých bacilů = je tam náchylnější, to je přece logický! Ale ani tak to nemusí souviset s hygienou.
Samozřejmě může, zase nechci říct, že ne. Stává se to, bohužel. Ale přijde mi fakt přehnaný to na ně hodit takhle z voleje, navíc víceméně veřejně, kde to může tu školku i poškodit.
Nikdy nic není ani černý ani bílý přece.

@leikkka 🙂 Souhlasím.

j.a.n.i
12. bře 2017

@masajka87 No, myslím, že tvůj útok na školku je dost mimo (a na eko prostředky už vůbec), protože střevní chřipka bývá nejčastěji virového původu a tedy je daleko pravděpodobnější, že za to opravdu mohou spíš děti a tedy potažmo jejich rodiče, že dávají do školky ještě infekční dítko a od toho se pak nakazí ostatní. Protože aby za to mohla školka, tak by to musela být salmonela něco něco podobného (a i tu si děti umí přenést mezi sebou), na což by při vyšetřeních určitě přišli. Nebo klidně můžeš mít bacilonosiče nějaké jiné potvory (název nevím, ale bojovala s tím kamarádka a byli v rodině na hromadě snad 2 měsíce) a klidně to může ve školce roznášet zrovna tvoje dítě...

sarkar
12. bře 2017

@j.a.n.i jsem si říkala, že jsem tady sama jediná, kdo to tak vidí a vadí mu tyhle útoky během prvních pár příspěvků...

j.a.n.i
12. bře 2017

@masajka87 Tak ho do školky nedávej, co tak čtu tvoje příspěvky, tak to učitelky mrzet nebude... a klidně ho tam můžeš přestat dávat hned, povinné to není, tak nemusíš čekat ani na zápisy.

leikkka
12. bře 2017

@masajka87 nedávala bych to za vinu školce - ta za to nemůže, dávala bych to za vinu nám rodičům, že tam dáváme děti v takovém stavu, že se jednotlivé nemoce rozjedou v epidemii. A jako předškolák, by už měl mít imunitu tak silnou, soudím dle svého dítětě, též předškoláka, že pokud jsou doržena základní pravidla při léčbě střevní chřipky, tak se z toho dostane velmi rychle, ale samozřejměn jsou i vyjímky. Až vám půjde dítě do 1. třídy, tak i zde budete čelit epidemiím, i zde chodí děti v různých zdravotních stavech do třídy a nemůže za to škola, ale rodiče. Je potřeba si uvědomit, koho chcete vinit za nemoc svého dítěte - rozhodně ne školku, či školu, ale zamyslet se - ostatní děti, životní styl apod....

j.a.n.i
12. bře 2017

@sarkar Tak nějak, školka s tím může dělat pouze to, že na dostatečně dlouho zavře, aby si to tam ty děti nemohly předávat... ale to byl oheň na střeše, co si to dovolují, co mají chudáci rodiče dělat s dětmi. Vím jak opatrně to sdělovala ředitelka u nás, když se jim tam točila ta spála furt pryč... a u té je jasné, že to nebude z kuchyně či úklidu, že.

masajka87
autor
12. bře 2017

@leikkka ano, můžou to být rodiče co dávají do školky nemocné dítě se slovy- má to zaplaceny tak půjde. Ale taky jidlo co tam dováží a než se jim to dostane na stůl tak to pracuje. Má to víc dětí a rozjelo se to i o tydnu jarních prázdnin u jiných. Oslabený být může. Proto si ho necham doma. Taky ho čekají ještě různé odběry abych měla jistotu. Ale za názorem že eko přípravky nejsou tolik účinně si stojím. Zvlášť ve školce kde je jak píšete bacilu hromadu.

masajka87
autor
12. bře 2017

Navíc tam teď rádi ještě mononukleóza... A to se přenáší asi tak jak? Odpovězte si sami.

sarkar
12. bře 2017

@j.a.n.i přesně tak...jako chápu, že někdy můžou být pochybnosti ohledně hygieny, to asi ano, ale tak to mohlo být trošku jinak napsané.
Jinak s tím ohněm na střeše, to je taky přesný, kolikrát mi přijde, že má učitelka skoro strach mi říct, že se mi dcera zamazala vodovkama, že nejedla svačinku protože předtím pekly koblížky na masopust anebo že jí jiná holčička udeřila. Vždycky se úplně divím, mě vůbec nepřijde, že by za to měla být učitelka odpovědná. Pokud dávám dítě do MŠ tak (opět velmi zjednodušeně a bez obalu řečeno) se ho potřebuju "zbavit" a vlastně předávám dobrovolně zodpovědnost za něj další osobě/osobám. Pak přece nemůžu těm osobám něco vyčítat. Ať se to týká čistého oblečení nebo nemoci.
Po téhle diskuzi se ani nedivím, že se ty učitelky tak bojí...
Ten můj první příspěvek byl, uznávám, docela prudký, právě v reakci na tohle. Nesnáším nespravedlivost a vůbec takové to stavění se do role oběti přitom já jsem ta jediná, kdo za něco může. A pak na ně hnát kontrolu od hygieny...panebože...

j.a.n.i
12. bře 2017

@masajka87 TO si stůj za čím chceš, i za pitomostmi, neb v první půlce věty tvrdíš, že to bude z jídla v druhé, že za to mohou eko prostředky, to jako to jídlo, co přivezou mají umýt nějakými jedovatými nebo jakou to má souvislost? A jinak pokud je to v jídle, tak to bývá bakterie a tu není celkem problém při testech prokázat, pokud se nic nenašlo, tak to těžko bude z jídla.

masajka87
autor
12. bře 2017

@j.a.n.i asi jsi natvrdla. Ale teprve je to v pátrání z čeho to je. Bude mít další odběry atd.. člověk chtěl zkušenost jiných ale nakonec se to tu jako vždy zvrhlo. Co bych jiného mohla taky čekat. A to jídlo se může zapařit.

j.a.n.i
12. bře 2017

@masajka87 No, ta se přenáší slinami, tedy když si děti vzájemně dávají kousnout jídla či kradou kamarádovi skleničku a její nakažlivost je celkem malá, nositeli tohoto viru je velká část populace a nemoc propuká při snížení imunity či jiném oslabení organismu... A odborné praveny uvádí že jen 6% nemocných to má nakažením se kontaktem s nemocným v posledním roce, tedy většina je propuknutí již dávno získaného EB viru. Odpověděla jsem si sama, v mononukleoze je škola na 99% zcela nevinně.

sarkar
12. bře 2017

@masajka87 víš co? zavři malýho do vakua a bude to vyřešený, párkrát mu to tam můžeš vystříkat Savem a je to 😀 Protože chemie je ve spojení s dětma úplně nejlepší 🙂 Rozhodně tedy nejsi mainstream, všechny ženský řeší hlavně, aby neprali věcičky ve srágorách, nekupujou parabeny a poctivě sledujou D-test o chemii ve věcech kolem atd., ty jdeš přímo proti davu, za jistých okolností bych ti fandila 😉
Nakazit se čímkoliv může i od prodavačky v krámě a pak se to šíří zas dál. Nechápu vůbec, proč ho do tý školky teda dáváš. Stejně jsou tam všichni neschopní pačmáci.