Perthes. Máte zkušenost u svého dítěte?

martt
28. led 2023

Ahoj holky vy tady vždycky dokážete poradit a uklidnit. Včera jsme se dozvěděli, že náš skoro 7-lety syn má onemocnění kyčelního kloubu Perthes. Bohužel už je to tak rozjeté, že musí do 14 dnů na operaci. Chtěla jsem se zeptat je tu někdo, kdo tohle take řešil ze svým ditkem a byl by ochotný se podělit o zkušenosti? Jak to probíhalo, jak to dítko zvladalo apod... A kdyby tady byl někdo kdo s tím byl na ortopedii ve FNHK bylo by to fajn. Vim, že každé dítko je jiné a snáší to jinak a ze jsou deti , kteri jsou na tom huře. Ale asi potřebuji jen uklidnit , že vše dopadne dobře. Mám o syna strašný strach , hlavně z narkózy.

eviicka
Autor odpověď smazal
Zobraz
eviicka
28. led 2023

@martt @78marcela mrkni na profil

Držte se a hodně sil.

78marcela
28. led 2023

Ahoj. My s Morbus Perthes taky aktuálně bojujeme. Už to bude rok v březnu, co to synovi zjistili.
Syn má pět let teď. Má konzervativní léčbu, rok je na vozíku/berlích. Denně doma cvičíme, jezdíme na rehabilitace. Syn má ve školce k sobě asistentku. Začátky byly krušné, syn to strašně špatně nesl, teď si zvykl.
V jakém stavu je kloub tvého syna konkrétně? Co ti řekli, jak vypadá ta hlavice? Je úplně rozpadlá?

martt
autor
28. led 2023

@78marcela Rozpadlá úplně ne , ale je poskozena. Včera mi řekli, že vzhledem k věku a opakujicim se zánětu kyčelního kloubu(ted aktuálně se ho ten zánět drží už 3 týden a moc se to nelepsi) je už nevyhnutelná operace. Syn s kyčlema "bojuje" teprve od listopadu. Ale až včera přišli s tím, že na té jedné kyčli ma Perthes. Jinak od listopadu měl ve zprávě Dysplazii obou kyčelních kloubu. Kdy na té pravé straně se to lepší.

78marcela
28. led 2023

@martt aha. Takže je to tam kombinovaný. Operace bude nejlepším řešením. Mně to řekli zpočátku taky u nás ve Znojmě, že podle nálezu půjde na operaci brzy, pak jsme se ale dostali do Brna a tam zvolili konzervativní léčbu, že u dětí do šesti let je velká šance, že se to díky cvičení a rehabkam spraví samo. Zatím to tedy nenastalo, stále jsme ve fázi rozpadu. Teď už mu hrozí, že mu vypadne ta hlavice z kloubu a stejně na tu operaci půjde.
Občas si říkám, že měl jít hned a třeba by to bylo lepší a rychlejší.

78marcela
28. led 2023

@martt jinak na FB je skupina Perthesova choroba, přidej se tam, je nás tam víc rodičů se zkušenostmi, třeba i z toho Hradce tam budou.