Potničky nebo vyrážka z možné alergie na ATB (penicilin)

cattinka
19. črc 2011

Milé maminky,
moc prosím o radu. Můj 8 měsíční syn dostal v teď v sobotu horečku. V pondělí jsme šli k dětské doktorce a ta při pohledu do krku naznala, že to tam má červené bez bílých čepů a předepsala nám atb Ospen. Na otázku, zda je to angínu, odpověděla, že vlastně ne. Léky mu dávám třikrát denně. Dnes je úterý a od rána už horečku nemáme. Odpoledne nám vyskočila růžová vyrážka, kterou má zatím na hrudníku, zádech a maličko i vzadu na hlavě. Troufám si odhadovat, že o potničky zřejmě nejde. Napadla, mě alergie na penicilin, protože v rodině ji má moje máma i táta. Pak mě napadá i šestá nemoc, tak už opravdu nevím. Zítra skočíme ještě znovu k Mudře, ale moc by mě zajímal váš názor. Jak vlastně vypadá vyrážka alergie na penicilin? Jak se liší od obyčejných potniček?Děkuji za každý názor

palma111
19. črc 2011

s alergií na penicilin zkušenost nemám, ale šestou nemocí syn prošel - 3 dny měl horečku, čtvrtý den jak když utne ale zase se osypal, měl spoustu červených flíčků, které se slily do sebe, takže měl takvé červené mapy a vypadal jak růžové prasátko - za další 3 dny byl pokoj i od nich 🙂
tak držím palce, aby to nic vážného nebylo

luthien.k
20. črc 2011

Tak to se bohužel při nasazení atb. poznává opravdu špatně (a kde o šesté nemoci je na netu článek, tam to píšou 🙂) - zda jde o reakci na ně nebo o šestou nemoc. Potničky mají malý bílý střed. K doktorce bych určitě zašla.

jop
20. črc 2011

já jsem byla s malým u dotorky taky s nějakou vyrážkou, o které jsem si myslela, že by to mohla být alergie na sirup Panadol baby, který malý asi tři dny dostával. Dr. mi řekla, že děti několikrát posílala na vyšetření při podezření na alergii na nějaký lék, ale prej se jí za celou praxi taková alergie nikdy nepotvrdila. Syn (19 měsíců) byl zatím nemocný 2x s nějakou obyčejnou virózou a pokaždé se i osypal, vždy až odezněla horečka, takže si myslím, že u dětí jsou ty vyrážky asi běžné.

veruska007
20. črc 2011

Nas malej se taky osypal minuly ctvrtek, z niceho nic. Ale nesvedilo ho to, tak jsem to nechala plavat, po dvou dnech to preslo samo. V moudre knizce jsem takovy typ vyrazky ani nenasla. Podle te knizky to nebyly potnicky, protoze ty odezni do 12h ani alergie, protoze ta pry svedi. Toz nevim, ale u malych deti je to asi normalni.